Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 11:11:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Z faraona světovou celebritou. Dokumentární snímek Tutanchamon – poslední výstava přiblíží zrod Tutmánie

  Autor: AEROFILMS , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 01.06.2022


Egypt, Údolí králů. Píše se 26. listopadu 1922, když britský archeolog a egyptolog Howard Carter poprvé skrze malou díru ve zdi nahlíží do v podstatě neporušené hrobky faraona Tutanchamona. Jak starověký panovník, tak místo jeho posledního odpočinku i jejich zarputilý objevitel se brzy nato stali legendami.


Dokumentární film Tutanchamon – poslední výstava je unikátní oslavou ke 100. výročí tohoto revolučního objevu. V kinech uvidí čeští diváci od 6. června.

„Uprostřed ticha se zapečetěné dveře otevřely a do sarkofágu zasvítilo světlo. Z našich rtů se vydral výkřik úžasu – tak ohromující byl pohled, který se naskytl našim očím: zlatá maska mladého krále“ – Howard Carter

Pohřební průvod tvořilo dlouhé procesí. Tělo teprve 19letého faraona bylo neseno do malé hrobky, která byla možná příliš malá a vzdálená pro někoho jeho postavení. Ženy plakaly a zdvihaly ruce k nebi, jak bylo při podobné události zvykem. Jak ale staletí ubíhala, na jméno panovníka, který zemřel předčasně, se postupně zapomnělo.

Tutanchamon, leč zrozen ke statusu poloboha, měl zůstat navěky pohřben historií. Zhruba 3 000 let po jeho smrti se ale stalo něco, co změnilo jeho osud navěky. Předcházela tomu autonehoda Lorda Carnavorna, amatérského archeologa a později mecenáše Carterova výzkumu. To on se tehdy zeptal, jestli jde dírou ve zdi něco vidět, načež Carter s údivem odvětil: „Ano, úžasné věci.“

Králi Tutovi, jak starověkého panovníka nedlouho poté začal znát svět, tím získal zaslouženou nesmrtelnost. Egypťané totiž věří, že když vyslovíte jméno mrtvého, vrátíte mu tím život. A Tutanchamon se ve 20. letech minulého století stal přímo kulturním fenoménem, jehož vlna – příhodně nazývaná Tutmánie – zasáhla až do populární hudby. Dává tak smysl, že si Ernesto Pagano, italský novinář, scenárista a režisér v jedné osobě, vybral za průvodce svého dokumentárního snímku zrovna ikonický chraplák amerického rockera Iggyho Popa.

Snímek Tutanchamon – poslední výstava dává divákům jedinečnou příležitost seznámit se s faraonem, superhrdinou své doby, a zblízka si prostřednictvím fotografií Sandra Vanniniho prohlédnout na 150 cenných artefaktů uchovaných po celá staletí v jeho pohřební komnatě, která s ním měla vyrazit na neznámou cestu do posmrtného života.

Velmi se tomu podobá i dokumentárním štábem sledované Tutovo poslední zahraniční turné, které zlatý král spolu se svým pokladem podnikl v rámci mezinárodní výstavy ke stému výročí svého znovuobjevení. Její kroky vedou z hlučícího muzea v Káhiře přes Los Angeles, Paříž a Londýn až do stále zčásti rekonstruovaných a veřejnosti nepřístupných prostorů Velkého egyptského muzea v Gíze.


Tutanchamon – poslední výstava

režie: Ernesto Pagano
IT • 2022 • 78 minut • výtvarné umění
Filmem provází hlas Iggy Popa

Psalo se 26. listopadu 1922, když britský egyptolog Howard Carter skrze malou dírku ve zdi poprvé nahlédl do v podstatě neporušené hrobky faraona Tutanchamona. Jak starověký panovník, tak místo jeho posledního odpočinku i jejich zarputilý objevitel se brzy nato stali legendami. Dokumentární film Tutanchamon – poslední výstava je unikátní oslavou ke stému výročí tohoto revolučního objevu. Dává příležitost setkat se s egyptským králem ve zlaté masce a zblízka nahlédnout mezi jeho početné poklady.


Sabina Coufalová, aerofilms | víc než film, 31. 5. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.06.2022 • Česká televize plánuje do roku 2024 škrty ve výši 910 milionů korun
28.05.2022 • Televizní stanice Sport1 a Sport2 představují komentátorský tým pro zápasy slovenské fotbalové reprezentace
26.05.2022 • Placené televizní stanice zvyšují svůj podíl na sledovanosti
26.05.2022 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 25. 5. 2022
25.05.2022 • Od června nebude možné přetáčet reklamy stanic TV Prima při odloženém zhlédnutí pořadů v IPTV
19.05.2022 • Tisková zpráva z 8. zasedání RRTV, konaného dne 17. 5. 2022

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist