Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 16:26:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Výprava za dobrodružstvím začíná na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.06.2023


Poznávejte svět s Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: představíme vám Lovce upírů Marie Terezie; odhalíme Poklady starověkého Egypta; čeká na nás Divoká Skandinávie; naučíme vás Umění přežít IV; zažijete Kouzlo korutanských Alp; odstartujeme Zrod impérií: Čína a ještě více unikátních snímků...


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

27. 6., 20.00 hod. – Lovec upírů Marie Terezie

V roce 1731 bylo u Olomouce upáleno devět „upírů” včetně sedmi dětí. Ve stejné době se v Banátu, který leží na území dnešního Rumunska a který se Habsburkům zrovna podařilo uzmout Turkům, vršily zprávy o lidech, „kterým někdo vysál krev do poslední kapky”. Císařovna Marie Terezie, považovaná za osvícenou panovnici, se rozhodla udělat podobným událostem přítrž. Pověřila svého osobního doktora Gerarda van Swietena, aby celou záležitost důkladně prošetřil. Tento reformátor a zastánce osvícenství byl dobře znám i za hranicemi rakousko-uherského císařství, protože se hlasitě stavěl nejen proti existenci upírů, ale i dalších pověr. Tento historický film odhaluje různé aspekty a stránky legend o upírech a vysvětluje, jak vůbec vznikly. Nechybí dramatické herecké rekonstrukce ani rozhovory s mnoha různými odborníky – samozřejmě včetně expertů na vampyrismus nebo netopýry.


27. 6., 21.00 hod. – Poklady starověkého Egypta (Zrod umění)

Jestli si myslíte, že poklady starověkého Egypta zahrnují jenom zlato a pyramidy, zkuste to znovu. Novinář a kritik Alastair Sooke zažívá ohromující dobrodružství ve starověkém Egyptě, pátrá po pokladech nejdéle existující civilizace v dějinách a odhaluje příběh o jejím vzestupu i pádu napříč celými věky. Alastair Sooke kašle na okoukaná klišé této éry a místo toho představuje, jak díky jedinečným geografickým podmínkám vznikly nejpozoruhodnější poklady, jaké svět spatřil.


28. 6., 20.00 hod. – Divoká Skandinávie (Pobřeží Vikingů)

Skandinávie je domovem proslulých Vikingů a zemí rozlehlých pobřeží, vysokých hor, odvážných dobrodruhů, starověkých civilizací i hlubokých lesů. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost pohlédnout na mýty opředenou krajinu Norska, Finska a Švédska očima vikingských bohů vysoko z oblak. Toto je říše Vikingů a samotné srdce království matky přírody pohledem z nebes.


28. 6., 23.00 hod. – Umění přežít IV (Smrtící džungle)

Adrenalinový dobrodruh Hazen Audel se vrací k nejvíce vzrušujícím, nejbolestivějším a vyloženě nejnechutnějším zážitkům. Přitom odhaluje, co člověk potřebuje, aby přežil prakticky cokoli. Najít vodu, sehnat proteiny, postavit si přístřeší a založit oheň jsou základní podmínky přežití v divočině. Jenže některé části světa jsou tak nehostinné, že zařídit i něco tak naprosto základního (a zásadního) se zdá být zhola nemožné.


29. 6., 20.00 hod. – Hitler na vzestupu

Co vedlo k vzestupu nacistické strany v Německu v první polovině 20. století? Okolnosti, za jakých se dostal k moci Adolf Hitler, z pohledu zahraničních zpravodajů odhaluje tento fascinující a jedinečný historický film. Dokument vypráví mrazivý příběh o tom, jak se v období od roku 1930 do roku 1933 v Německu dostala k moci Národně socialistická strana – a to z pohledu a vlastními slovy mezinárodních zahraničních reportérů. Jaké zprávy podávali novináři o slabostech německé demokracie, důsledcích hospodářského pádu země nebo střetech mezi nacisty, komunisty a sociálními demokraty? Jaký byl jejich pohled na neutuchající mizérii a nekonečné násilí, šílenství a přesvědčení panující mezi podporovateli každého z politických táborů? A co by nám tito zasvěcení svědci mohli prozradit o letech, ve kterých zasáhl Německo zhoubný nacistický mor?


29. 6., 21.00 hod. – Vzdušní válečníci VII (P-38 Lightning)

Nejslavnější stíhačka druhé světové války. První „neviditelné“ letadlo na světě. Víceúčelový „švýcarský nůž“ mezi vojenskými letouny. To je jenom několik označení nejikoničtějších letadel minulosti i současnosti, která posunula hranice letectví, gravitace i válečnictví. Odhalte nová tajemství stíhaček F6F Hellcat a F-22 Raptor, turbovrtulového lehkého útočného a pozorovacího letounu OV-10 Bronco a dalších Vzdušných válečníků.


29. 6., 22.00 hod. – Poslední bizon

Velké planiny byly jednou z posledních oblastí, kterou v 19. století ještě zbývalo kolonizovat. Místní indiánské kmeny žily z početných stád bizonů. Přestože byli vyzbrojeni palnými zbraněmi, osadníci ani američtí vojáci se nemohli vyrovnat indiánské síle. Do akce byli povoláni významní vojenští generálové Sherman a Sheridan. V čele vojsk vytáhli na indiány a použili proti nim osvědčenou taktiku z dob občanské války: zničit nepříteli zásoby a vyhladovět ho, dokud se nevzdá. A tak začala válka proti bizonům.


29. 6., 23.00 hod. – Veterinář z Bondi Beach X (1. díl)

Pláž Bondi Beach je jedno z nejslavnějších míst v Austrálii. Doktoři Chris Brown a Lisa Chimesová, kteří zde provozují praxi, jsou nejslavnější australští veterináři. Díky dokumentárnímu seriálu Veterinář z Bondi Beach už desátým rokem sledujeme dobrodružství nejvytíženějších zvířecích doktorů v Sydney. Tentokrát ve zbrusu nových epizodách.


30. 6., 20.00 hod. – Velryby na dohled

Inteligentní a velice společenská zvířata, která zpívají hluboko pod hladinou moří. Velryby zná každé malé dítě. Jenže když se tito majestátní obři dostanou na dohled pobřeží, dramaticky a často také bohužel tragicky to ovlivní celý jejich život. Velryby jsou velice inteligentní, ale když se příliš přiblíží k pevnině, může dojít k tragédii. Tak jako v roce 2016, kdy na pobřeží Severního moře uvázlo třicet vorvaňů obrovských. Záběry umírajících obrů dojaly přírodovědce, média a širokou veřejnost po celém světě. Co se stalo a proč, se dodnes s jistotou neví. Ale podobně neobvykle se chovají i jiné druhy: delfíni skákaví se můžou zatoulat do Baltského moře a v blízkosti člověka nejsou vůbec plaší. Další ze vzácných vorvaňovců severomořských nedokázal najít správnou cestu a bez potravy uhynul. Nejen na pobřeží Baltského nebo Severního moře, ale také ve Středozemí, Karibiku a na Kanárech jsou velryby neustále vystavené velkému napětí a trpí stresem. Mořský biolog a tvůrce filmů o divoké přírodě Florian Graner zoufale touží zjistit, co přesně způsobuje, že jsou velryby dezorientované, a proč jsou v naší moderní době v tak velkém ohrožení. Co se mu podařilo odhalit, uvidíte v přírodovědném filmu Velryby na dohled.


30. 6., 21.00 hod. – Z lásky k planetě

Kanadský filmař a dokumentarista se rozhodl zachránit naši planetu, aby zachránil celé lidstvo. Několikrát týdně se potápí se žraloky, kteří jsou podle něj méně nebezpeční než lidé. Cestuje křížem krážem po světě a promítá své filmy ve snaze přesvědčit diváky, že oceány je nutné chránit za každou cenu. V indickém městě Urísa má zase dokumentaristka Rita Banerjiová plné ruce práce. Natáčí dechberoucí zázrak. Tisíce karet zelenavých se vynořily z moře a vyrazily na pláž naklást vajíčka. O pouhých šest týdnů později se to tady bude rojit želvičkami velikými jen jako lidská ruka. Rita je na to připravená. Ale bojí se, že jednoho dne indické pláže zmizí a s nimi se vytratí i želvy. Na druhé straně zeměkoule v kalifornském městě Carmel bojuje eko-rebel Mark Shelley společně se svým týmem za záchranu vyder mořských. Mark zažívá největší úspěchy, když samice s číslem 501 vyrazí zpátky do divočiny. Dokáže se vyrovnat s nově nabytou svobodou v Tichém oceánu? Zvládne si sama obstarat potravu? Vydra se celý rok vrací k zátoce, odkud vyplula. Až jednoho dne Marka a spol. nečekaně překvapí. Na tomto filmu spolupracovali tři nejlepší dokumentaristé. Všichni to dělají z téhož důvodu – z lásky k planetě.


1. 7., 20.00 hod. – Kouzlo korutanských Alp

Toto je příběh o zemi, se kterou si přírodní síly pohrály, jak se jim zlíbilo – takovými způsoby a s takovou silou, o jakých si člověk může jenom nechat zdát. Korutanské Alpy se zrodily díky jedné z obřích kolizí, během níž se srazily, navzájem zaklínily a spojily dva původně samostatné kontinenty. Díky tomu vznikl strmý svět plný protikladů, které se sešly na jednom překvapivě malém místě. Podle toho, jak je které údolí hluboké nebo horský hřeben vysoký, jakým směrem míří a kde stojí, jestli je to na okraji Alp nebo v jejich středu, jak hodně strmé má svahy, jsou určitá místa v Korutanech buď bujně zarostlá, nebo úplně holá, suchá a vyprahlá, nebo plná vody. Přírodovědný film Kouzlo korutanských Alp představuje fascinující říši vysokých pohoří s různorodou florou i pestrou faunou a přibližuje, jak se místní podmínky mění v průběhu jednotlivých ročních období.


1. 7., 21.00 hod. – David Attenborough: Úžasné žáby

Na naší planetě existuje více než pět tisíc druhů žab. Mají různé tvary, barvy a velikost. Tento fascinující film využívá nejžhavější vědecké poznatky a nejmodernější techniku k tomu, aby před zraky užaslých diváků odhalil jinak skrytý svět. Uvidíte žáby jako nikdy předtím a díky speciálním záběrům a prvotřídním archivním snímkům z produkce prestižní BBC se dozvíte o klíčových stránkách jejich podivuhodného života. David Attenborough přináší velké množství žab najednou, klade důraz na obrovskou rozmanitost napříč celým jejich královstvím a představuje neuvěřitelné způsoby, jakými se přizpůsobily někdy až nepředstavitelně těžkým životním podmínkám.


1. 7., 23.00 hod. – Zrod impérií: Čína (1. část)

Čína prožívá nebývalý rozmach, díky kterému rychle šplhá na úplný vrchol. Dokonce nechybí málo k tomu, aby překonala Spojené státy americké a stala se přední světovou supervelmocí. Ale pokud k tomu opravdu dojde, jaké to bude mít důsledky? V dnešním propojeném a globalizovaném světě se odpověď na tuto otázkou bytostně dotýká každého z nás. V Pákistánu a Afghánistánu se Číně podařilo prostřednictvím humanitárních aktivit a štědrých investic do místní infrastruktury získat vrtkavou přízeň tamních obyvatel. Na druhou stranu v Tibetu nebo Sin-ťiangu se Čína chová jako tyranský imperátor a porušuje všechna myslitelná lidská práva. Rozhodne se Čína použít svou rostoucí sílu k tomu, aby si podmanila sousední země a stala se impériem 21. století? Anebo se podaří mladým čínským generacím dovést zemi k demokracii? Ať už dojde k mírumilovnému růstu nebo zrodu velké potenciální hrozby, blízká budoucnost Číny coby významné světové velmoci ovlivní životy všech obyvatel naší planety.


Poznávejte svět na Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 25. 6. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.06.2023 • Večer české historie
18.06.2023 • Slovenskou reprezentaci čekají další boje o EURO 2024, duel v Lichtenštejnsku uvidí diváci Sport1
14.06.2023 • Seriál DOWNEYHO AUTA SNŮ bude mít premiéru ve čtvrtek 22. června na discovery+ a HBO Max
12.06.2023 • Dva týdny červnové dokumentární zábavy na Prima ZOOM
11.06.2023 • Trestu nikdo neunikne, v červnu vítězí na CBS Reality spravedlnost
10.06.2023 • Skrytá tajemství nechvalně proslulého generála Franca na TV Spektrum

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist