Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 01:47:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Výlety za zábavou i poznáním na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.08.2023


Výlety za zábavou i poznáním na Prima ZOOM ve 34. týdnu. Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám Apeniny: Divoké srdce Itálie; okouzlí vás Kouzelný svět vinic; čeká nás 100 misí: Jak přežít Vietnam; bude nás provázet Vlčí síla; připomeneme si Bitvu u Little Big Hornu a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

21. 8., 20.00 hod. – Apeniny: Divoké srdce Itálie (Z Ligurie do Umbrie)

Když se řekne Itálie, většina z nás si představí slunce, pláže a moře. Jenom málokdo si přitom vybaví důležitou oporu celé země: vysoké a divoké Apeniny. Apeninské pohoří je páteří celé Itálie a platí to nejen v geologickém smyslu slova. Na kopcích, jejich svazích a dole v údolích můžeme najít „Italia minore” – místa, na kterých bije srdce země. Jsou tady také ukryté oblasti, kde se zachovala jedinečná fauna a flóra. Tento okouzlující přírodovědný seriál vybízí k velkolepé výpravě podél italských Apenin – od hranice s Francií na severu až po Sicílii dole na jihu.


23. 8., 20.00 hod. – Kouzelný svět vinic

Vinice, o kterou je dobře postaráno, produkuje kvalitní víno po mnoho generací. Přesto jenom málokdo tuší, že přímo pod jejími zrajícími hrozny se ukrývá podivuhodná miniaturní říše zvířat. Kouzelný svět vinic je jedno velké bojiště. Neuplyne jediný den, aby se tady neodehrála nějaká dramatická bitva. Neodolatelná vůně vinných lístků na jaře láká srny ven z lesa. Ve stejnou dobu slunéčka sedmitečná vyrážejí v hustých rojích z podzemních kolonií a pomáhají ochránit vinnou révu před rozežranými mšicemi. Jenže se přitom sami stávají obětmi rychlého útoku mravenců, kteří ze mšic čerpají bohaté živiny. Mláďata lišky a králíka si spolu hrají a skotačí mezi řádky vinné révy, ale už za pár týdnů se všechno změní a z huňatých kamarádů se stane vítaný úlovek mladých hladových šelem. V písčité prohlubni číhá larva mravkolva na neopatrný hmyz, zatímco káňata lesní všechno sledují z výšky, odkud ostrými zraky pátrají po myších a křečcích. Vydejte se spolu s námi do jižní Francie na prosluněnou návštěvu a odhalte Kouzelný svět vinic.


24. 8., 20.00 hod. – Potopení německé válečné flotily

V Paříži se právě jedná o Versailleské smlouvě, která konečně ukončí první světovou válku. Ale admirál německé válečné flotily von Router tajně nařizuje, aby byla úmyslně potopena všechna plavidla kotvící u skotských Orknejí. Protože byl Spojenci přinucen kapitulovat a uchýlit se se všemi loděmi do tiché zátoky u skotského souostroví, von Reuter usoudil, že zkáza způsobená vlastní rukou je lepší než absolutní porážka. 74 lodí německé námořní flotily šlo takřka okamžitě ke dnu a do dnešního dne stále zůstávají ležet na dně zátoky. Potopená plavidla se stala symbolem konce velkých ambicí německého císaře vybudovat celosvětovou námořní mocnost. Zoufalý akt vzdoru byl zároveň začátkem agresivního znovuvyzbrojení poraženého Německa. Historický film Potopení německé válečné flotily zachycuje jeden z velice dramatických momentů konce první světové války a zároveň ukazuje, jaké napětí v té době panovalo v celé Evropě. Bylo to období mezi kolonialismem, merkantilismem, feudalismem a industrializací, kdy námořní převaha znamenala jasnou politickou dominanci na světovém dějišti. Největší ztráta válečných lodí v historii a zároveň poslední oběť první světové války byla rozhodnutím monumentálních rozměrů. Jeho důsledky se staly natolik zásadní pro další vývoji evropských dějin, že rezonují dodnes.


24. 8., 21.00 hod. – 100 misí: Jak přežít Vietnam

Mezi lety 1965 a 1968 dalo letectvo Spojených států návrh americkým pilotům, kteří bojovali ve vietnamské válce, že když splní 100 misí, můžou se vrátit domů. Jenže to, co vypadalo jako jednoduchý slib, bylo ve skutečnosti mnohem složitější. Žádný z pilotů neměl naději, že tolik letů přežije. A šance, že budou zabiti nebo se dostanou do zajetí, byla drtivě vysoká. Protiletecká obrana Severního Vietnamu patřila k tomu nejnebezpečnějšímu, čemu američtí piloti museli do té doby čelit. Nejdůležitější cíle pokryla hustá síť protileteckých opatření. Stíhačky MiG a radarem naváděné střely země–vzduch pronásledovaly americké bombardéry po celé obloze. Nejvíce padaly letouny F-105 Thunderchief přezdívané Thud. Šance, že se jejich pilotům podaří splnit cíl 100 misí, byla v jednu chvíli dokonce méně než 50 %.


24. 8., 22.00 hod. – Čejka, orel, bramborníček

Ztráta přirozeného životního prostředí a lov představují hlavní hrozby pro ptactvo na území celého Rakouska. Pomoci se snaží mnoho větších i menších organizací na ochranu přírody. Jakými způsoby a jestli jsou úspěšné, prozrazuje tento nový přírodovědný dokumentární film. Seznamte se s ohroženými druhy ptactva v Rakousku a sledujte je v jejich přirozeném prostředí od vysokých Alp přes zelené louky až po divoké břehy jezer. Přitom se dozvíte, že existuje mnoho způsobů, jak ochránit biodiverzitu nejen rakouské přírody a že aspoň trochu může pomoc každý z nás.


26. 8., 21.00 hod. – Vlčí síla

Už od úvodní scény bere celovečerní film Vlčí síla diváky na neuvěřitelnou cestu za dobrodružstvím. Přidejte se ke světoznámému krotiteli zvířat Andrewovi Simpsonovi, který se vydal na jedno z nejchladnějších míst na světě, aby natočil největší a nejvelkolepější film o vlcích – a hlavně s vlky. Simpson a spol. žijí pět měsíců v táboře na Sibiři, kde teploty klesají až na minus 60 stupňů Celsia. Uvidíte nejen to, jak se rodí pouto mezi člověkem a vlkem, ale také jak si náročné podmínky na všech vybírají citlivou daň. Záběry z Vlčí síly jste nikdy předtím nemohli nikde vidět, neobsahují vůbec žádné digitální efekty a všechno, co zachycují, se skutečně stalo. Díky nim pochopíte, že vlci opravdu jsou jedním z nejméně pochopených zvířat všech dob, a začnete je vidět v úplně jiném světle. 90minutový snímek získal řadu ocenění na různých festivalech.


26. 8., 22.00 hod. – Bitva u Little Big Hornu

Slavná bitva u Little Big Hornu je opředena mnoha tajemstvími. Legenda, která se díky ní zrodila, přežila už několik staletí. Skoro každý viděl nejznámější obraz s dlouhovlasým generálem oděným v jelenici, který se na vrcholku kopce brání armádě domorodých Američanů. Přesně takto si většina z lidí představuje bitvu u Little Big Hornu. A právě toto se s největší pravděpodobností vůbec nestalo. Díky kočovnému představení George Armstronga Custera a Buffalo Billa z Divokého západu a také tomu, jak ho popisovaly tehdejší bulvární plátky, se z šokující porážky americké kavalérie stal nesmrtelný mýtus. Bitva u Little Big Hornu je nečekanou tragédií, velkolepým příběhem o zkáze a cennou lekcí o špatné vojenské strategii. Zatímco donekonečna pečlivě rozebíráme a zkoumáme naprosto bezvýznamné detaily, dochází k úmyslnému přehlížení drsné a nekompromisní pravdy. Historický film Bitva u Little Big Hornu odhaluje, jak se jednoho odpoledne roku 1876 nečekaně zrodil velký americký mýtus.


26. 8., 23.00 hod. – Vzestup nacistů (Politika)

Třídílná historická dokumentární minisérie Vzestup nacistů vznikla v produkci vyhlášené BBC. Přináší úplně nový, čerstvý a neokoukaný pohled na historické okolnosti, za jakých si Adolf Hitler brutálně přivlastnil moc, ale i promarněné příležitosti, které ho mohly zastavit. Pronikněte do mysli monster i těch, co s nimi statečně bojovali.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 20. 8. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.08.2023 • Utkání Sparty na hřišti Dinama Záhřeb odvysílá exkluzivně stanice Sport2
18.08.2023 • MS v atletice na Eurosportu
14.08.2023 • Ronaldo, Benzema a další - Saudi Pro League míří na Sport1 a Sport2
14.08.2023 • Vydejte se na cestu poznání s Prima ZOOM
11.08.2023 • V srpnu začínají evropské fotbalové ligy, Telly připravila pro všechny sportovní fanoušky soutěž
10.08.2023 • Jaké novinky chystá CANAL+ Sport pro příští sezonu Premier League?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist