Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 21:59:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dva říjnové týdny plné dokumentárního dobrodružství s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 01.10.2023


Unikátní dokumenty 40. a 41. týdne pro vás: ukážeme vám celé spektrum ptačí komunikace – Ptačí svět; poznáte Nejbizarnější obyvatele moří; projedete si Kanadské národní parky; zažijete legendární Expedici Singapur-Londýn a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

4. 10., 20.00 hod. – Ptačí svět (1. díl)

Takřka každý den vědci odhalují nové poznatky, které potvrzují, že ptáci jsou ještě úžasnější, než jsme si kdy dokázali představit. Tento přírodovědný seriál ukazuje, jak jsme se začali dívat na ptáky úplně novýma očima. Nejvýznamnější vědci z Velké Británie, Evropy a Spojených států amerických představují svoje nejmodernější metody a nejaktuálnější zjištění o ptácích. Od evoluce, přes společenské zvyky, až po jejich inteligenci nebo neustálou snahu přizpůsobit se životním podmínkám ovlivněným klimatickými změnami. Díky nejnovějším technologiím odhalujeme úplně nové a dosud neznámé poznatky. Miniaturní mikrofony zachycují celé spektrum ptačí komunikace. Stejně malé geolokátory zaznamenávají, jak se mění migrační trasy, když se ptáci snaží vyhnout suchem zasaženým oblastem. Teprve nedávno se nám podařilo zjistit, že ptáci mohou spát za letu. Že se jim zdají sny. Nebo dokonce že dokážou uvažovat dopředu. Každý rok objevujeme nové fosilie, které prozrazují další podrobnosti o tom, jak výjimečným způsobem se vyvíjeli. Každoročně také po celém světě přicházíme o kdysi početné ptačí populace. Kterým druhům ptáků se přesto daří a které nevyhnutelně strádají v našem úplně novém světě, který je poznamenán rychle probíhajícími změnami klimatu?


4. 10., 21.00 hod. – Zaplavená poušť

Na poušti, kde dochází k velkým povodním, se vyprahlá prašná půda mění na úrodnou říční deltu. Její hluboká koryta nečekaně ožívají. Různé druhy ryb, krokodýli nebo hroši jsou ve svém živlu. Ti všichni vědí, že za vodu se vyplatí bojovat. Ale nenadálý příval způsobuje některým dalším zvířatům životní problémy a přináší těžké časy. Celé lví smečky zůstávají odříznuty na náhle pustém ostrově. Jejich kořist unikla na druhou stranu do bezpečí, kam je vyhladovělí lvi nemohou následovat. Jak se žije na zaplavené poušti? Vydejte se tam spolu s námi v tomto stejnojmenném okouzlujícím a vzrušujícím přírodovědném filmu.


6. 10., 20.00 hod. – Nejbizarnější obyvatelé moří (1. díl)

V tomto dokumentárním seriálu se střetává přírodověda se sci-fi. Vydejte se na velkolepou výpravu do neznáma a odhalte bizarní „mimozemšťany“ z vodního světa. Seznamte se s mnoha nečekanými hrdiny od dravých chobotnic, přes pradávné žraloky, až po nezastavitelné korýše v dokumentu, který vypadá a působí jako vědecko-fantastický trhák!


8. 10., 23.00 hod. – Zázračné materiály (Od betonu k hlíně)

Odhalte, jak vědci a architekti vyvíjejí nové zázračné stavební materiály. Takové, které jsou nejen výrazně šetrnější k životnímu prostředí, ale dokonce mohou být použity i k tomu, aby napravily chyby klimatických změn. Obor stavebnictví je na obrovském vzestupu: neustále rostoucí celosvětová populace potřebuje nové domy, cesty i mosty. Některé předpovědí tvrdí, že plocha dnes zastavěných oblastí se do roku 2060 zdvojnásobí. Ale otázkou zůstává: z čeho budoucnost lidstva postavíme? Tvář moderní architektury dlouho určovaly beton a ocel. Jenže jejich využívání spotřebovává mnoho energie a produkuje skleníkové plyny v takovém množství, v jakém si to už nemůžeme dovolit. Seriál Zázračné materiály dokazuje, že odpovědi na tuto palčivou otázku už máme na dosah ruky. Domy budoucnosti vznikají po celém světě. Vědci a architekti vyvíjejí nové stavební materiály, které jsou nejen výrazně šetrnější k životnímu prostředí, ale dokonce mohou být využity i k tomu, aby „opravily“ důsledky klimatických změn. Nezřídka se také stává, že zázračné stavební materiály budoucnosti jsou ty samé, jaké se používaly už v minulosti – ovšem zkombinované s úplně novými, převratnými a poměrně vzrušujícími technologiemi.


11. 10., 21.00 hod. – Život mezi šelmami

Nenechte si ujít intimní a dojemný příběh o neobyčejném vztahu mezi dvěma průzkumníky a filmaři a teprve osmitýdenním nalezeným mládětem leoparda. Mladou kočkovitou šelmu co nejcitlivěji sledují nejdříve spolu s její matkou, později jako dospělou už samotnou, a postupně se vzájemně seznamují. Příběh Život mezi šelmami je odvyprávěn s velkou vášní, klade důraz na skromnost a jen máloco se mu podobá.


11. 10., 23.00 hod. – Stavitelské katastrofy IV (1. díl)

Od lidského pochybení po nepravděpodobný sled událostí – stačí málo a zdánlivě bezpečné konstrukce se poroučí k zemi. Je tu přehlídka těch nejzajímavějších stavitelských katastrof, které kdy byly natočeny! Mrazivý dokumentární seriál Stavitelské katastrofy se zaměřuje na nejpodivuhodnější a někdy také nejvíce smrtící inženýrské a technické pohromy. Co srazilo jednu z nejrušnějších amerických křižovatek v Kalifornii na kolena? Proč ikonická budova Opery v australském Sydney nutně potřebuje celkovou rekonstrukci? Ve čtvrté řadě Stavitelských katastrof nechybí ani tragické události, které zasáhly srdce italské dálniční sítě. A dokonce se dozvíme, proč ve Švédsku rocková legenda Bruce Springsteen mále strhla k zemi celý fotbalový stadion. Od zuřícího pekla v Arizoně až po záhadu na Marsu – odhalujeme, jak stavitelské katastrofy způsobily neuvěřitelný chaos.

V prvním dílu míříme do San Francisca, kde na Bay Bridge navazuje složité propojení s trojicí dálnic, tzv. labyrint. Obří křižovatka byla postavena s ohledem na to, že je v oblasti zemětřesení, mnoho jich přečkala bez újmy. V dubnu 2007 zde však havarovala cisterna s benzínem, a vzhůru začaly šlehat plameny, kterým neodolá ani ocel. Nosníky pod betonovou vozovkou povolily a ta se zřítila. Pokračujeme do Austrálie do Canberry, kde se v červenci 1997 zvrtla rutinní demolice nemocnice ze 40. let. Vláda pozvala lidi s tím, že půjde o bezpečnou řízenou implozi, sešlo se přes 100 000 lidí! Bezpečná zóna byla stanovena na 200 metrů, ale to zjevně zdaleka nestačilo. Po sérii explozí začaly dopadat kusy betonu a oceli mezi lidi a to až 800 metrů daleko. Devět lidí bylo zraněno, jedna dívka dokonce zemřela. Na další katastrofy zamíříme do Chicaga nebo Michiganu.


12. 10., 23.00 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata III (Agama)

Ve třetí sérii tohoto fascinujícího pořadu, který je plný zvláštních a nečekaných příhod, se znovu vrátíme na floridskou Pohotovost pro exotická zvířata. Sledujte, jak si doktorka Susan Kelleherová a její tým poradí s mnoha různými naléhavými případy. Mládě klokana potřebuje prohlédnout, králíka sužuje agresivní forma rakoviny, fretce je špatně z čokolády, koza má nateklá vemena… Na nudu si Dr. K rozhodně nemůže stěžovat. A jak vždycky říká: „Cokoli kromě psů a koček. Když se vlezou do dveří, budu je léčit!“


14. 10., 20.00 hod. – Zvířecí osudy (Příběh impaly)

Život v africké savaně přináší jednu výzvu za druhou. Pokud chtějí místní zvířata spatřit světlo dalšího dne, nezbývá jim než se s nimi vyrovnat. Dospívání, hledání potravy, pohyb po okolí, rozmnožování –všechny tyto základní činnosti vyžadují přísné dodržování zásad přežití, které mohou být náročné a vysilující. Napínavý přírodovědný dokumentární seriál Zvířecí osudy představuje několik různých hrdinů, a zároveň přibližuje jejich pozoruhodné životy plné těžkých překážek střídaných jenom krátkými chvílemi oddechu.


14. 10., 21.00 hod. – Kanadské národní parky (1. díl)

Kanada je druhá největší země světa a také historicky první stát, který uznal nutnost chránit různorodost přírodní krajiny a zachovat ji pro budoucí generace. Více než sto let starý koncept kanadských národních parků je zásadní pro ochranu místního unikátního životního prostředí, flóry a fauny před zhoubným vlivem, který na ně může mít člověk. A proto mají zaměstnanci organizace Parks Canada poměrně těžký úkol: vyvážit turistiku a ekonomické zájmy s tím, co je opravdu dobré pro divokou přírodu. Navíc jim do všeho zasahují i klimatické změny. Jakým způsobem ovlivňují citlivý ekosystém? Tím se zabývá tento dokumentární seriál. Sledujte, jak jedinečná a okouzlující kanadská příroda ožije přímo před vašima očima. Seznamte se s charismatickými průvodci na dobrodružné výpravě přírodou, mezi chtivými nechybí zajímavé osobnosti z řad vědců, původních domorodých obyvatel, environmentálních aktivistů, umělců a spisovatelů, kteří pojí s přírodou v kanadských národních parcích zvláštní pouto.


15. 10., 20.00 hod. – Expedice Singapur-Londýn (1. díl)

Filmař Alex Bescoby se vydává historickým landroverem Oxford na velkou cestu ze Singapuru do Londýna, ve stopách tzv. První expedice (First Overland), která v roce 1956 projela tuto trasu opačně, z Londýna do Singapuru. Místo původního člena expedice, 87letého Tima, ale nakonec jede jeho vnuk Nat. V první epizodě projede tým Malajsii, Thajsko a v Myanmaru navštíví staré i nové hlavní město a dávnou metropoli Bagan s tisíci chrámy. V Myanmaru si expedice ještě prohlédne královské město Mandalaj a přes občanskou válkou zmítaný sever země dojede do Indie. Přes neklidný Nágáland dorazí do Ásámu za slony a čajovými plantážemi. Potom vzhůru do Dárdžilingu, kde jim vypoví landrover Oxford službu, ale místní mechanici ho dají do kupy. Odtud jedou přes Nepál a Káthmandú k čínské hranici. V bizarním Turkmenistánu upadne starému landroveru kolo, po úspěšné opravě pokračuje expedice trajektem přes Kaspické moře do Ázerbájdžánu, a pak přes Gruzii a Turecko do Evropy. Tu přejedou jako nic, a když zdolají tunelem Lamanšský průliv, čeká je ve Folkestonu vřelé přivítání a setkání se starým Timem, který pak jede v Oxfordu až do Londýna, kde velká cesta po ujetí 21 000 km končí.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 30. 9. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.09.2023 • Tenis na Eurosportu pokračuje – China Open a Shanghai Masters
22.09.2023 • Americké pohraničí na Viasat History: Kde je pravda o indiánech a kovbojích?
18.09.2023 • Více hokeje! - Tipos Extraliga se vrací na Sport1
17.09.2023 • Dva týdny parádních dokumentů na Prima ZOOM
15.09.2023 • 24 hodin Bol d’Or: Dosáhne Karel Hanika na titul mistra světa?
15.09.2023 • Novinka na Spektrum Home: Zahrady snů s Evou Borskou

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist