Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 04.05.2024 - 14:04:11   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dva týdny parádních dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 17.09.2023


Prima ZOOM - unikátní dokumenty 38. a 39. týden! Dokumentární skvosty pro vás: představíme Betonová monstra bývalé Jugoslávie; ukážeme Co se děje v záhoně; podíváme se na Záchranu zřícenin; seriál Uvnitř pyramid vás vezme tam, kam se jen tak nedostanete; odhalíme Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno; poznáte zajímavý příběh Střela z Východu a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

18. 9., 21.00 hod. – Betonová monstra bývalé Jugoslávie (1. díl)

Ať už si dnes myslíme o sídlištích cokoli, byly to velkolepé a grandiózní architektonické projekty. Ale existuje i v této době něco, čím by nás ještě mohla tato dávno minulá éra architektury inspirovat? Moderní architektura betonových sídlišť východní Evropy bývá natolik unikátní, že pozorovatelům často doslova vyrazí dech. Odhalte nečekané a fascinující příběhy o tom, jak vznikala a jak se stavěla nepřehlédnutelná panelová sídliště. Zjistěte, jakou roli při tom sehrály experimentální politické proudy a utopické cíle.


18. 9., 22.00 hod. – Objevitelé vesmíru (1. díl)

Fascinující seriál o tajemstvích a záhadách vesmíru nabízí jedinečný pohled do zákulisí největších kosmických misí. Vědci a inženýři, kteří se na nich podílejí, odhalují mystéria vesmíru a vypráví neuvěřitelný příběhy o velkých skocích pro celé lidstvo. Nahlédněte do zákulisí největších misí zaměřených na průzkum vesmíru. Jejich tajemství a záhady odhalují vědci a inženýři, kteří jim zasvětili své životy. Existují další planety jako Země? Mohli bychom žít na Měsíci? Jak se zrodil vesmír? Podaří se nám někdy najít život na Marsu? Každá samostatná epizoda tohoto fascinujícího seriálu vypráví jeden z neuvěřitelných příběhů o přelomových okamžicích, které naprosto změnily způsob, jakým chápeme vesmír. Nechybí ani nejnovější vědecké poznatky, úžasné objevy a odvážné teorie. Každá vesmírná mise stojí miliardy dolarů, naplánovat ji a provést zabere několik desetiletí, a přitom existuje reálná možnost, že se něco nepovede a všechno nakonec selže. Ale vědci, inženýři, kteří na nich usilovně pracují, nikdy neustoupili a nezaváhali. Vychutnejte si neuvěřitelný příběh o dobývání a průzkumu vesmíru, jenž je zároveň dojemným filmem o odhodlání lidstva odhalit tajemství kosmu.


21. 9., 21.00 hod. – Peklo: Vzestup a pád nacistů (Zárodky násilí (1918–1922))

Ve dvacátých a třicátých letech 20. století si celý evropský kontinent lízal zranění po ničivých událostech první světové války. Pochmurné následky největšího konfliktu, jaký do té doby svět zažil, vytvořily úrodnou půdu pro nástup nacionalistických autoritářských režimů. Historický seriál Peklo: Vzestup a pád nacistů nabízí čerstvý a neokoukaný pohled na nacistickou Třetí říši ze současné globální perspektivy. Odhaluje, jak se během pouhých několika let nacistům podařilo ovládnout celé Německo a poté dobýt polovinu Evropy. Jak k tomu mohlo dojít, když hrůzy první světové války ještě zůstávaly v živé paměti? Proč trvalo tak dlouho, než byli nacisté zastaveni? Unikátní kombinace dosud nezveřejněných archivních materiálů, historických poznatků a rozhovorů s mezinárodními experty na historii představuje úplně nový obraz despotického režimu Adolfa Hitlera. Díky tomu přináší tento seriál kompletní přehled osudových událostí, které podpořily nástup nového režimu a umožnily, aby násilí a brutalita propukly v neuvěřitelné intenzitě. Nenechte si ujít pohled na důležité období našich dějin, které dodnes ovlivňuje celý svět.


23. 9., 20.00 hod. – Co se děje v záhoně

Je to spižírna, a zároveň hnízdečko lásky, někdy i bitevní pole: jinými slovy obyčejný zahradní záhon s rostoucí zeleninou. Dokument Co se děje v záhoně odhaluje svět plný malých i velkých zázraků – mateřský instinkt škvorů nebo milostné hrátky šneků. Každá zahrada poskytuje vítané útočiště hmyzu, pavoukům a měkkýšům. Pestrý a různorodý svět plný pozoruhodných obyvatel je plný malých i velkých dramat. Tento snímek odhaluje zuřivé bitvy probíhající mezi lumkem velkým a stonožkami, každodenní život na dvoře královny čmeláků a další. Každá zahrada je zkrátka světem plným malých i velkých zázraků, které v plné kráse zachycuje tento přírodovědný film díky jedinečným makro a zpomaleným záběrům.


23. 9., 21.00 hod. – Noví zvířecí sousedé (Invaze nutrií)

Exotičtí ptáci volně žijící v Německu. Nutrie okusující přehrady na francouzských a nizozemských kanálech. Noví zvířecí sousedé, kteří nejsou na území evropských zemí původním druhem, se nedočkali zrovna vřelého uvítání. Místo toho čelí obvinění z toho, že působí vážné ekologické a ekonomické problémy. Ale je to skutečně pravda? Pštrosům podobní nandu cupitají přes sněhem pokryté pláně severního Německa. Hejna jasně zelených papoušků s křikem přelétají nad Katedrálou svatého Petra v Kolíně nad Rýnem. A nutrie, které připomínají bobry s velkými oranžovými zuby, se zakusují do přehrad na francouzských a nizozemských vodních kanálech. Co mají tato zvířata společného? Žádné z nich není původní a každé je podezříváno z toho, že ve volné přírodě působí vážné ekologické a ekonomické škody. I když se Evropská unie snaží s těmito invazivními druhy bojovat, ukazuje se, že to není jednoduché. Zkostnatělá a někdy nepřipravená byrokracie, spory mezi vědci i neinformovaní občané evropských zemí přispívají k tomu, že se tato zvířata začínají nekontrolovatelně šířit v místech, kde bychom je ještě nedávno vůbec nečekali. Ale je nutné jim v tom bránit? Kdy je vlastně možné považovat nějaký zvířecí druh za původní? Copak není známým pravidlem, že se příroda neustále mění? Přírodopisný dokumentární seriál Noví zvířecí sousedé se snaží odpovědět na každou z těchto položených otázek a zjistit, jestli jsou pravdivá všechna obvinění, opakovaně vznášená proti třem druhům invazivních zvířecích vetřelců.


24. 9., 21.00 hod. – Záchrana zřícenin (1. díl)

Připojte se k nejodvážnějším stavitelům domů v celé Velké Británii, kteří si troufnou i na ty největší zříceniny. Ať už jde o padající vodní věže, opuštěné kostely nebo polorozpadlé farmářské statky, tyto statečné rodiny riskují všechno, co mají, aby je dali dohromady. Když se jim to podaří, získají jedinečnou příležitost začít nový život v unikátním domě. Nemají o moc více než vlastní nehynoucí nadšení a kreativní vizi. Přesto se rozhodli, že vlastníma rukama zachrání naprosté zříceniny a přestaví si je na domovy svých snů. Strhující seriál Záchrana zřícenin vznikal v průběhu několika let a jeho tvůrci zachytili každý krok několika různých nesmírně komplikovaných renovačních projektů. Sledujte, jak dávno opuštěné a zatracené trosky získají novou budoucnost v podobě neobvyklého luxusního domu. Připojte se k nejodvážnějším stavitelům domů v celé Velké Británii, kteří si troufnou i na ty největší zříceniny. Ať už jde o padající vodní věže, opuštěné kostely nebo polorozpadlé farmářské statky, tyto statečné rodiny riskují všechno, co mají, aby daly trosky dohromady. Když se jim to podaří, získají příležitost začít žít na opravdu zvláštním místě. Během každé přestavby odhalíme nečekané informace, staneme se svědky inovativních stavebních metod a budeme s napětím a hrůzou pozorovat, jak se původně stanovený rozpočet donekonečna navyšuje. Jsou to nervy. Ale stojí to zato!


24. 9., 22.00 hod. – Mechanici obřích strojů II (1. díl)

Velké stroje potřebují velkou údržbu. Po celé Austrálii týmy mechaniků udržují velké stroje, aby tyto stroje dokázaly pracovat i dvacet čtyři hodin denně. Údržba takových strojů je však velmi namáhavá věc a vyžaduje odborné znalosti. Dnes tým údržbářů vymění 800 kg těžký ventil ve vodní přečerpávací elektrárně. Jiný tým má v Brisbane za úkol rozebrat obrovský portálový jeřáb a další tým se stará o údržbu obrovské manipulační lodě z brisbanského přístavu. Mechanici v elektrárně svou opravu předem plánovali a dnes pracují podle přesně daného harmonogramu tak, aby neohrozili dodávky elektrické energie do sítě v denní špičce. Výměna ventilu obnáší spuštění nového ventilu šest pater elektrárnou do podzemí a následné odmontování a vytažení starého opotřebovaného ventilu. Nasazení ventilu do stávajícího potrubí je pak jen závěrečnou prací. Tým opravu stihne i přes problémy, které jsou s pracemi spojeny, ještě před uplynutím vymezeného času. Rozebrání jeřábu je technicky velmi náročná věc, při které musí být využito pomoci jiného jeřábu. Nejprve jsou odmontovány lana, hnací jednotka a plošina řídicí jednotky. Následně je celý jeřáb rozebrán. Oprava manipulační lodi v přístavu znamená, že loď musí být z vody vyzvednuta na souš, kde probíhá vlastní rozebrání hnacích šroubů a jejich hřídelí. Tyto části jsou pak odvezeny do dílen, kde jsou renovovány. Práce probíhají ve velmi stísněných prostorech lodního podzemí. Naštěstí ani tady nejsou objeveny nějaké problematické prvky, které by zabránily vrátit se lodi na vodu.


26. 9., 20.00 hod. – Uvnitř pyramid (1. díl)

Více než 4500 let potom, co byly postaveny první pyramidy, jsou ještě pořád zkoumány nejrůznějšími experty a odborníky. Snaží se přijít s nejlepší a nejvěrohodnější teorií, jakým způsobem je starověcí Egypťané konstruovali. Analyzují kámen použitý jako stavební materiál a zjišťují, jestli byl dovezen v celku z nějakého lomu, nebo naopak složen z rozdrcené suti. Průzkumy se zaměřují i na to, jak vůbec Egypťané dokázali poskládat kameny na sebe. Nové hypotézy vznikají prakticky neustále. Dokumentární seriál Uvnitř pyramid kombinuje nejnovější vědecké poznatky s detaily, které se podařilo získat s pomocí nejmodernějších přenosných laserových skenerů. Díky tomu konečně odhaluje některá z největších tajemství pyramid. Nahlédněte přímo do jejich nitra. Prozkoumejte dosud neobjevené skryté prostory. A zjistěte více o dávných postupech, které Egypťané využili, aby je kdysi dávno mohli vystavět.


28. 9., 22.00 hod. – Největší zabijáci Afriky VI (Bažiny)

Divoké, nepředvídatelné a nemilosrdné – bitevní pole Afriky jsou krvavým dějištěm nekonečných brutálních střetů. Jejich účastníky jsou místní zvířecí obyvatelé, kteří se vrhnou střemhlav proti sobě v krutém boji o přežití. Tři nové epizody strhujícího přírodovědného seriálu Největší zabijáci Afriky jsou jako vždy nabité akcí. Ale tentokrát je všechno větší, odvážnější a smrtonosnější. V ikonickém seriálu se vydáme za největšími zabijáky z afrických bažin nebo oceánů a chybět nebudou ani ti malí, ale zvlášť nebezpeční.


29. 9., 20.00 hod. – Vážky na řece Oker

Nenápadná řeka na severozápadě Německa je ve skutečnosti přírodním rájem, kde se pestrobarevné vážky vznáší nad vodní hladinou, lišky v klidu vychovávají mláďata a bobři s typickým zápalem stavějí své hráze. Přírodovědný film Vážky na řece Oker představuje své hlavní hrdinky v podobě létajících živých drahokamů. Zpomalené záběry natočené makro objektivy je zachycují v plné kráse nad vodní hladinou, ale i pod ní. Zároveň odhalují rafinované rybářské techniky rybáků a potápek, jediných zpěvných ptáků, kteří umějí plavat a lovit pod vodou. Sledujte život u řeky plný malých dramat od zásnubních letů vážek, přes jejich páření až po precizní kladení vajíček; od útoků vyskakujících žab až po jejich vlastní zoufalé pokusy uniknout nenadálým útokům plovoucích užovek.


29. 9., 22.00 hod. – Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno (1. díl)

Mnohá svědectví o setkání s UFO a mimozemšťany už byla označena za nevěrohodná. Ale spousta lidí zůstává pořád přesvědčená o tom, že nejde o žádný podvrh. Seriál Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno se ohlíží za různými incidenty z nedávné minulosti i aktuální současnosti. Odhaluje málo známý projekt Modrá kniha a vyšetřuje údajnou kamufláž v Bílém domě. Založila americká vláda tajnou organizaci MJ–12, aby utajila informace o setkání s UFO? Tají Američané setkání s UFO proto, aby mohli sami analyzovat mimozemské technologie a pak je využívat pro vlastní účely? A jaká je historie UFO v dobách Sovětského svazu?


30. 9., 20.00 hod. – Zkrocení zlé zvěře (1. část)

Tento dvoudílný dokumentární film ukazuje vzestup lidské civilizace očima zvířat, která nám už několik tisíciletí oddaně pomáhají. Dějiny naší civilizace jsou zároveň historií zvířat, která nám ji umožnila vybudovat. Využíváme jejich sílu a vynikající smysly, ale i jejich maso nebo instinkty. Užíváme si jejich oddanosti a přátelství. Jde o jednu z nejšťastnějších náhod v dějinách lidstva: ze zapřisáhlých soupeřů, kteří s námi soupeřili o přežití, se stali naši spojenci.


1. 10., 20.00 hod. – Střela z Východu (1. část)

Stojí na startu, motor burácí, ale trať přímo před ním ještě nemá jasné obrysy. Vybrat si cestu je nejen těžké, ale dokonce prakticky nemožné. Má zvítězit ve světovém šampionátu, nebo vyrazit směrem ke svobodě? Během mistrovství světa ve Švédsku v roce 1961 zázračně talentovaný východoněmecký motocyklový závodník Ernst Degner utekl za železnou oponu. V naději, že získá svobodu, riskoval všechno, ale především život. Podařilo se mu dostat na západ se svou rodinou i motorkou, kterou do té doby přísně střežila krutá tajná policie Stasi. Hned následující sezónu se Degner znovu vrátil na trať, tentokrát na stroji značky Suzuki. Zvítězil, stal se mistrem světa a okamžitě tak katapultoval známého japonského průmyslového giganta do popředí odvětví výroby a prodeje motocyklů. Vzrušující film Střela z východu se odehrává v neobvyklém prostředí na hranici dvou naprosto odlišných světů – pestrobarevného svobodného západu a šedivého východního Německa v období studené války, kde byl útlak obyčejných lidí na každodenním pořádku. Sledujte napínavý dokument o odvážném a životu nebezpečném útěku celé rodiny na svobodu, který působí, jako by se spojil neuvěřitelný příběh Mostu špiónů s adrenalinovou jízdou Senny.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 15. 9. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.09.2023 • Více hokeje! - Tipos Extraliga se vrací na Sport1
15.09.2023 • 24 hodin Bol d’Or: Dosáhne Karel Hanika na titul mistra světa?
15.09.2023 • Novinka na Spektrum Home: Zahrady snů s Evou Borskou
13.09.2023 • Barbie a dotek kouzla: Cesta za dobrodružstvím v Malibu
11.09.2023 • Poznávejte svět díky Prima ZOOM
08.09.2023 • Des: V hlavě sériového vraha

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist