Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 08:48:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

euronews: Maroko se stává akcionářem

  Autor: Petr Miklík , e-mail: petr.miklik@seznam.cz Přidané: 15.11.2008


Na správním zasedání akcionářů společnosti euronews (SECEMIE)* dne 22. 9. 2008 v Paříži se novým akcionářem euronews stala společnost Société Nationale de Radiodiffusion et Télévision (SNRT). Organizace SNRT, která je členem Evropské vysílací unie (EBU), získala 0,33 % kapitálu holdingu SECEMIE a začlenila se do okruhu 22 akcionářů stanice euronews.


Připojení nového marockého akcionáře bylo motivováno zavedením arabské verze euronews dne 12. 7. 2008. Tato nová jazyková verze se těší velké oblibě SNRT i arabských stanic, které již patří k akcionářům a je podporována vysílací unií arabských států ASBU (Arab States Broadcasting Union).

Zpravodajská stanice euronews s pěti jazykovými verzemi byla založena v roce 1993. V současnosti nepřetržitě vysílá v osmi jazycích: němčině, angličtině, španělštině, francouzštině, italštině, portugalštině (1999), ruštině (2001) a arabštině (2008). euronews je mezinárodní stanicí, kterou lze přijímat ve 140 zemích a ve 250 miliónech domácností. euronews je mezinárodní zpravodajská stanice s nejvyšším dosahem v Evropě, kterým své konkurenty daleko předstihuje.

„Jsem velmi šťasten, že organizace SNRT, její generální ředitel, pan Ayad, při zavedení arabské jazykové verze v institutu du Monde Arabe dne 12. 7. t. r. stáli při nás, a je třeba je přivítat jako členy naší stanice. Vysílatel SNRT je strategickým partnerem pro rozvíjení euronews v arabské verzi. Spolu s Marokem a našimi partnery v arabských zemích urychlíme expanzi stanice a tak přispějeme ke zlepšení vztahů a porozumění mezi Evropou a zeměmi kolem Středozemního moře,” řekl pan Philippe Cayla, prezident stanice euronews.

Pan Fayçal Laraichi, prezident společnosti SNRT, k tomu dodal: „Těší nás, že mediální skupina euronews se přidala na stranu našeho partnera z Evropy a oblasti Středozemního moře. Naši účast v euronews posiluje partnerství, které je vybudováno na podpoře mezinárodního zpravodajství v arabštině. Využijeme všechny předpokládané prostředky, aby toto partnerství v audiovizuální oblasti - s ohledem na vztahy mezi zeměmi kolem Středozemního moře - vedlo k úspěchu.”

* O společnosti SECEMIE - vícejazyčných evropských zpravodajských stanic euronews

Konsorcium se skládá z televizních stanic v Evropě a států kolem Středozemního moře. V abecedním pořadí: ČT (Česká republika), CyBC (Kypr), ENTV (Alžírsko), ERT (Řecko), ERTT (Tunisko), ERTV (Egypt), France Télévisions (Francie), NTU (Ukrajina), PBS (Malta), RAI (Itálie), RTBF (Belgie), RTE (Irsko), RTP (Portugalsko), RTR (Rusko), RTVE (Španělsko), RTVSLO (Slovinsko), SNRT (Maroko), SSR (Švýcarsko), TMC (Monako), TV4 (Švédsko), TVR (Rumunsko), YLE (Finsko).


euronews: Lydie Bonvallet - vedoucí oddělení pro tisk a práci s veřejností
SNRT: Fatima El Moumen - vedoucí oddělení pro vztahy s mezinárodními organizacemi



O stanici euronews:

Stanice euronews informuje o světových událostech z evropského úhlu pohledu. Každých 30 minut vysílá euronews kompletní zpravodajský blok, následovaný rubrikami Ekonomie, Evropa, Sport a „Tiskové zrcadlo nejdůležitějších evropských deníků” (informace z evropského tisku) a Předpověď počasí. Stanice euronews ve svých magazínech přináší velký záběr témat z oblasti vědy, filmu, módy, nových technologií a vesmíru. euronews přijímá po celém světě více než 250 miliónů domácností ve 140 zemích prostřednictvím kabelových sítí, satelitu a terestricky. Stanici lze také přijímat v evropských mobilních telefonních sítích (3G, VOD), na internetu a ADSL po celém světě a na palubách letadlech větších leteckých společností.

Na internetu je stanice k dispozici také na RealNetworks Superpass a na YouTube v „no comment TV”. euronews je mezinárodní zpravodajská stanice s nejvyšším dosahem v Evropě (všechny kategorie diváků). Denně sleduje 2,9 miliónů evropských diváků stanici euronews v kabelové síti a satelitní televizi a 3,7 miliónů diváků v terestrické televizi (zdroj: euronews/Telmar Peaktime©, hodnotící systém založený na podílu zapojení/začlenění, 1. čtvrtletí 2008).


O společnosti SNRT

Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision (SNRT), významný marocký veřejnoprávní provozovatel v audiovizuální oblasti, je marocká akciová společnost, jejíž kapitál je ve výlučném vlastnictví státu. Ke společnosti SNRT patří 7 televizních stanic, 14 rozhlasových stanic a vysílací síť.

Společnost SNRT disponuje rozsáhlou národní televizní nabídkou: „Al Aoula”: plnoformátový program, Arriyadia: sportovní stanice, Arrabiâ: vzdělávací stanice, Assadissa: stanice Mohammeda VI du Saint Coran, Aflam: filmový kanál, „Almaghribia”: satelitní stanice s určením pro marocké diváky, žijící v zahraničí a T.V Laâyoune, terestrická regionální stanice pro oblasti v jižním Maroku.

Ke společnosti SNRT patří i čtyři veřejnoprávní rozhlasové stanice: národní rozhlasová stanice v arabštině, Radio Amazigh, Radio Rabat, mezinárodní rozhlasová stanice, Radio Mohamed VI du Saint Coran a deset regionálních stanic. Vysílatel SNRT zajišťuje pro vlastní potřebu také vybavení, provoz, údržbu a rozšiřování vysílací a distribuční sítě rozhlasových a televizních programů. V portfoliu různých stanic má SNRT i nadále svoji úlohu jako veřejnoprávní instituce, tím oslovuje celou marockou společnost a nabízí regionální program, který doplňuje národní produkce s inovativními programy, která se rozšiřuje a zvyšuje svoji kvalitu. Od roku SNRT svým divákům nabízí stanice ve své síti DVB-T, které nyní může přijímat 70% marockého obyvatelstva. I v roce 2008 společnost SNRT dále investuje do nových technologií a nabízí mobilní televizi via DVB-H Outdoor.


S využitím zdroje: euronews Press, 13. 11. 2008, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.11.2008 • SES Astra: TNTSAT ve Francii přijímá 750 tisíc receiverů
05.11.2008 • V Evropě se zvyšuje počet kanálů HD [ 8 ]
03.11.2008 • Firma Microspace uzavřela smlouvu se společností SES NEW SKIES na další kapacity na družici NSS-7
20.10.2008 • Počet kanálů HD na družici ASTRA se během tří měsíců zvýšil o 30 procent
10.10.2008 • ARD: můžeme ukončit analogové satelitní vysílání na konci roku 2010
08.10.2008 • Soudní rozhodnutí: Sky Italia musí umožnit příjem placené televize na všech receiverech [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist