Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 08:40:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Baví vás poznávat svět – přepněte na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 04.12.2023


Poznávejte svět s Prima ZOOM ve 49. týdnu! Dokumentární skvosty pro vás: odhalíme Stonehenge: Skrytá pravda; vydáme se Sibiří ve stopách legionářů; ukážeme vám Evoluci v pohybu; odhalíme Tajemství Arktidy; podíváme se na Divoké počasí s Richardem Hammondem a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

5. 12., 20.00 hod. – Stonehenge: Skrytá pravda (1. část)

Záhady, které obestírají Stonehenge, jednu z nejznámějších starověkých památek na Zemi, fascinují svět již dlouhá staletí. V tomto zbrusu novém snímku přepíšeme historii. Sledujte tým odborníků, kteří pomocí nejmodernějších technologií zkoumají obrovský, nově objevený prstenec v samém srdci tohoto tajuplného posvátného místa. Je to strhující objev! A archeologové dělají, co můžou, aby odhalili všechna jeho tajemství. V tomto napínavém dokumentu uvidíme, jak se jim vůbec poprvé podařilo využít technologii opticky stimulované luminiscence, aby zjistili stáří dosud utajeného prstence uprostřed tajuplné ikonické starověké stavby. Na co přišli? Obří konstrukce vznikla zhruba před 4340 lety a stala se zlatým hřebenem Stonehenge – úplně posledním monumentem z období neolitu a symbolem konce jedné éry. Díky dalším nejmodernějším archeologickým metodám, jako je mapování laserem, průzkum pomocí dronů nebo inovativní laboratorní analýza, máme konečně jedinečnou příležitost odhalit největší tajemství Stonehenge.


5. 12., 21.00 hod. – Anabáze: Sibiří ve stopách legionářů

Českoslovenští legionáři v roce 1918 ovládli transsibiřskou magistrálu. Jejich hrdinství tehdy obdivoval celý svět. Přesto nám jejich osudy zůstávají utajeny. Zkušený český režisér Petr Nikolaev se to rozhodl změnit. Vydejte se spolu s ním napříč mrazivou Sibiří po stopách legií. Kdyby došlo na lámání chleba, kolik dnešních mužů by vzalo do ruky zbraň a šlo odvážně a odhodlaně bránit svou zemi? Hrdinové z československých legií neváhali. Na začátku 20. století se postavili nepříteli a rozepsali jednu z prvních kapitol nově se rodícího státu. Zatímco se svět zmítal v bojích první globální války, pár desítek tisíc Čechů a Slováků se jako jediní vzepřeli bolševikům, střežili zlatý carský poklad, uchvátili Ameriku a ovládli tisíce kilometrů transsibiřské magistrály. Díky nim mohl Tomáš Garrigue Masaryk při rozdávání karet pro nové uspořádání poválečné Evropy získat podporu pro vznik samostatného Československa. Fascinující příběh legionářů u nás přesto zůstává takřka neznámý. Masarykovská republika legionáře sice vynesla na piedestal, ale i tak mnozí skončili jako ztracenci ve vlastní zemi. Adolf Hitler a po něm i Klement Gottwald a jeho následovníci pak srazili bývalé legionáře k zemi. Ti, co přežili, se místo úcty a vděčnosti dočkali života v zapomnění a opovržení. Sledujte neuvěřitelné příběhy odvahy, rozhodnosti a lidskosti. Odhalte osudy a odvahu našich vojáků v nepředstavitelně obtížných situacích. A zjistěte, jak velký vliv měly československé legie na tehdejší světové a evropské dění.


6. 12., 20.00 hod. – Evoluce v pohybu (Šimpanzi dobývají savanu)

Saúdská Arábie, Kanada, Senegal a Rusko jsou čtyři velice odlišná místa našeho světa. Přesto mají jedno společné: vědci a kameramani tam objevili druhy zvířat, které právě teď procházejí velkolepým evolučním skokem. Vlk, šimpanz, divoký pes a pavián mění dlouho zažité způsoby i osvědčené chování, aby se přizpůsobili planetě, jež se neustále mění a již výrazně ovlivňuje lidská činnost. Sledujte Evoluci v pohybu ve stejnojmenném přírodovědném filmu a nenechte si ujít zvířata zachycená během zlomových okamžiků jejich vývoje.


6. 12., 21.00 hod. – Tajemství Arktidy (Krajina extrémů)

Odhalte tajemství Arktidy během jedinečné průzkumné výpravy na nejodlehlejší místa zmrzlé země včetně Devonova ostrova, který je největším neobydleným ostrovem na světě. Díky kamerám umístěným na létajících dronech získáme perfektní přístup k vysokým pohořím, impozantním ledovcům i do nitra ledových jeskyní. A naskytne se nám velkolepý výhled v končinách, do jakých by se žádný vrtulník ani člověk nikdy nedostali. Tento snímek přináší jedinečné a intimní záběry nejznámějších arktických zvířat: ledních medvědů, pižmoňů, polárních sobů, tuleňů kroužkových a grónských, velryb běluh nebo kosatek. Odhaluje, jak se tato okouzlující zvířata snaží přizpůsobit neobvyklému oteplování a rychlým změnám klimatu. Kromě nich budeme sledovat také vědce, jak zkoumají úbytek arktického ledu, a poznáme fascinující život tradičních inuitských národů.


6. 12., 22.00 hod. – Divoké počasí s Richardem Hammondem (Vítr: Neviditelná síla)

Počasí představuje jednu z nejpodivuhodnějších a nejvíce fascinujících živelných mocí na naší planetě. Na jedné straně disponuje obrovskou ničivou silou, na druhé může uchvátit svou krásou. Ať už žijete kdekoliv, před počasím se neschováte. Počasí je všude, ale pro většinu z nás zůstává naprostou záhadou. Abychom pochopili, na jakých vědeckých principech počasí „funguje”, Richard Hammond se neohroženě pouští do do několika ambiciózních experimentů. Podívejte se na počasí tak, jak jsme ho ještě neviděli.


7. 12., 22.00 hod. – Veterinář z Yorkshiru XI (1. díl)

Julian spěchá k naléhavé situaci na Jackiině farmě s lamami. Peter je v šoku, když se v jeho ordinaci ocitají ošklivě zranění králíci, kteří se stali oběťmi rodinné hádky. Sarah se střetne s nebezpečně divokou a temperamentní husou. Zkušení a obětaví sympatičtí veterináři z Yorkshiru mají opět plné ruce práce. V jedenácté řadě dokumentární reality show znovu září oblíbení ochránci všech zvířat, kteří ochotně a neúnavně pomáhají domácím mazlíčkům všech velikostí. Ale to není všechno! Jedna z epizod je speciálně věnována Dni psů.


7. 12., 23.00 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata IV (Pozor, klokaní mládě!)

Nové případy s sebou přinášejí nové velké výzvy pro Pohotovost pro exotická zvířata doktorky K na Floridě. Ve čtvrté sérii se veterinářka pomazlí s mládětem klokana, diagnostikuje deprimovaného lemura, pomůže obéznímu prasátku a podstoupí závod s časem ve snaze zachránit gekona, na kterého zaútočil rodinný pes… Jejich majitele čeká srdceryvné rozhodnutí.


9. 12., 22.00 hod. – Civilizace dávné Asie II (Šogunát Tokugawa)

Jakým způsobem může dědictví minulosti ovlivňovat nejmodernější asijské státy současnosti? Singapurský vědec a kurátor Peter Lee se vydal do Japonska a Jižní Koreje, kde pátrá po velkolepých starých legendách a stále živých tradicích čtyř různých národů východní Asie. Petera čeká vzrušující cesta plná dobrodružství a zajímavých objevů. Během ní se dozvídá o tradicích za vlády mocného japonského šóguna Tokugawy v období Edo. Na severně položeném ostrově Hokkaidó hledá divoké medvědy žijící volně v místní překrásné přírodě. Pak zamíří na jih po stopách historie malého ale pozoruhodného království Rjúkjú, které se zrodilo před 600 lety. V sousední Jižní Koreji se Peter setkává s korejskými hudebníky, kteří oživují hudbu z doby Čosonu ve formě popových songů vhodných pro všechna rádia. A zjišťuje, jak moc toto legendární období korejských dějin ovlivnilo kulturu celé země.

Vydejte se po stopách civilizací dávné Asie. Začneme v šogunátu Tokugawa. Před 400 lety vedly klany ikonických samurajských bojovníků v Japonsku stoletou občanskou válku. Palné zbraně, které do Japonska přivezli v roce 1543 jako první Portugalci, válku změnily. V bitvě s protivníky u Sekigahary vyšel jako vítěz Iejasu Tokugawa. Byl prohlášen šógunem, hlavním vojenským velitelem Japonska. Tokugawa sjednotil národ a udržoval mír díky své železné autoritě. Japonsko je jedinečné, dokázalo se vyrovnat se změnami a zároveň si udrželo tradice. Snaží se propojit svou minulost s budoucností. Je to národ protikladů – orientovaný na budoucnost a zároveň hrdý na své dědictví a zvyky.


10. 12., 20.00 hod. – Zapomenuté poutní cesty (Anglie: Poutní cesta do Canterbury)

Vydejte se po stopách tří starobylých poutních tras napříč čtyřmi evropskými zeměmi. Vydejte se po stopách dobyvatelů, po trasách, kterými se vydali Napoleon a Římané, přes velkolepé švýcarské Alpy, italský venkov až do Vatikánu na Via Francigena. Putujte romantickými zahradami a krajinou jižní Anglie po cestě poutníků a prozkoumejte božskou stezku Mont-Saint-Michel v Normandii v třídílné dokumentární mini sérii Zapomenuté poutní cesty.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 3. 12. 2023






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.12.2023 • Třetí premiéra přímého satelitního přenosu MET: Live in HD - opera Florencie v Amazonii v sobotu 9. prosince
01.12.2023 • Adventní čas na televizních stanicích AMC
29.11.2023 • Strašidlo cantervillské, klasický příběh v moderním světle
24.11.2023 • UK Championship od 25. 11. na Eurosportu
23.11.2023 • CANAL+ získal televizní práva na turnaje ženského tenisového okruhu WTA v České republice a na Slovensku
20.11.2023 • Pojďte na dokumentární zkušenou s Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist