Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 11:30:40   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prosincová zábava na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 10.12.2023


Poznávejte svět s Prima ZOOM v 50. a 51. týdnu! Dokumentární skvosty pro vás: skutečný historický akční příběh – Viking Rollo; ukážeme vám Boj o přežití v Alpách; dopřejeme vám krásy a zajímavosti země galského kohouta – Odhalené skvosty: Monumenty Francie nebo Paříž a její nádraží a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

12. 12., 21.00 hod. – Viking Rollo

Možná znáte Rolla jako jednu z hlavních postav akčního historického seriálu Vikingové. Ale věděli jste, že podobný hrdina skutečně existoval a zapsal se do dějin? Díky mnoha letům pátrání nyní můžeme odhalit velkolepý příběh zapomenutého bojovníka, který byl předkem slavného Viléma Dobyvatele. Rollovo dobrodružství začíná v roce 876. Narodil se do šlechtického rodu a svým charismatem zastínil i známějšího vikingského vládce Haralda Modrozuba. Když mu bylo 20 let, vyhnali ho z rodné Skandinávie. A tak se plavil po moři na vikingské lodi v doprovodu věrných bojovníků. Bez většího cíle zamířil podél pobřeží Severního moře, které cestou plundroval jako pravý pohanský lupič. Podařilo se mu proniknout až na hladinu Seiny a do Franského království, kde obléhal města i vesnice. V roce 911 mu král Karel Prostý, který nedokázal Rolla porazit, nabídl, že když konvertuje na křesťanskou víru, dostane půdu na západě země. Viking, který do té doby věřil v Thóra a Ódina, se tak stal křesťanským vévodou a nově nabité území pojmenoval Normandie – země mužů ze severu. Vydejte se po stopách lstivého stratéga a sledujte jeho životní cestu od norských fjordů přes rouenskou katedrálu až na Hebridy. Seznamte se s neohroženým vikingským hrdinou, který během hledání azylu umně spojil všechno dohromady: válku i diplomacii, severské bohy s křesťanstvím, vyhnanství i integraci.


16. 12., 20.00 hod. – Boj o přežití v Alpách

Jak mohou různé druhy zvířat přežít mrazivou zimu ve vysokých horách? Dokumentární film Boj o přežití v Alpách odhaluje, jak si různé druhy zvířat dovedou poradit během zimního období v nepříznivém prostředí. Navzdory nízkým teplotám a omezené nabídce potravy se kamzíkům, jelenům a sněžným zajícům daří překonávat i nejchladnější měsíce. Podívejte se, co odhalily nejnovější výzkumy: úžasné schopnosti, které se vyvinuly u těchto zvířat, aby se dokázala přizpůsobit extrémním podmínkám. A zjistěte, jak klimatické změny mění chování zvířecích obyvatel Alp.


19. 12., 20.00 hod. – Obležené pevnosti: Legendární bitvy II (Obléhání Akkonu)

Pokračování historického seriálu Obležené pevnosti se ohlíží za dalšími legendárními bitvami naší historie. V každé z nich sehrály jednu z hlavních rolí důmyslná opevnění vystavěná na strategicky důležitých místech tak, aby odolaly každému nepřátelskému útoku. A přesto se našli zkušení a schopní vojevůdci a generálové, kterým se podařilo prolomit jejich tlusté a vysoké zdi. Sledujte bitvu všech bitev na ostrově Rhodos, obléhání Malty nebo střet titánů u Konstantinopole v různých érách neklidného středověku. Podívejte se, jakou strategii používali obránci obležených pevností a co udělali útočníci, aby je překonali. Díky digitálním trikům, dramatickým rekonstrukcím a poznatkům předních odborníků se ponoříme hluboko do zákulisí napínavých a strhujících vojenských střetů – mezi konstrukčním géniem vojenských stratégů a důmyslností výjimečných válečníků.


19. 12., 21.00 – Odhalené skvosty: Monumenty Francie (Lille)

Známá francouzská města mají nejen nezaměnitelnou atmosféru, ale i ikonický vzhled, který získala postupně během několika dlouhých staletí. Výjimečné architektonické památky vyrostly po celé zemi od severu až po jih a dnes sebevědomě dominují městskému prostředí. Podívejte se, jak jejich autoři inovovali stavebnictví, překonávali těžké výzvy, a dokonce umožnili i to, co bylo považováno za nemožné. Objevte nejkrásnější stavby v šesti městech po celé Francii. Vydejte se s námi do Bordeaux, Lille, Lyonu, Marseille, Nice a Štrasburku. Ukážeme vám místní krásy a skvosty od zvonice radnice v Lille, která je těžší než Eiffelova věž, až po extravagantní hotel Negresco v Nice. Uvidíte, jak se jejich stavitelé vyrovnali s překážkami a nakonec dokázali i to, co bylo do té doby považováno za nemožné. Jak se jim podařilo vyzdvihnout sochu Panny Marie s Jezulátkem na samý vrchol chrámu Notre-Dame de la Garde v Marseille? Jak to, že katedrála ve Štrasburku vzdoruje silám gravitace a má věž dvakrát vyšší než světoznámý pařížský Notre-Dame? Odhalíme tajemství ikonických architektonických památek a s nimi i vědecký a technický pokrok, díky kterým mohly vzniknout a okouzlovat nás dodnes.


20. 12., 23.00 hod. – Železnice v arktickém ledu (Smrtící ledová vánice)

Sledujte špičkové elitní týmy nasazené do akce proti jednomu z nejtěžších nepřátel. Podívejte se, jak bojují s divokým nevyzpytatelným počasím a zrádným terénem, aby i v zimě udržely v provozu jednu z nejodlehlejších železnic na světě. Železnice Ontario Northland Railroad, které se přezdívá „arktický polární expres”, vede přes 1125 kilometrů hustých lesů a končí v kanadské zátoce James Bay – od okolního světa odříznuté „brány do Arktidy”. Je nesmírně důležité, aby zůstala v provozu, dokonce i v zimě, kdy se k potížím způsobeným zrádným terénem přidává ještě divoké a nevyzpytatelné počasí. Aby to jelo, o to se starají špičkové elitní týmy. Bez ohledu na kruté podmínky musí spolupracovat, aby přepravily obrovské množství nákladu, provedly nezbytné inženýrské práce na trati, odklidily sníh a led, udržely v provozu vlaky i železniční infrastrukturu a také dovezly životně důležité zásoby komunitám, které žijí na mrazivém, odlehlém severu. Strhující napínavý seriál Železnice v arktickém ledu navazuje na populární pořad Aljašská železnice a přináší další dechberoucí akční podívanou, plnou neuvěřitelného lidského úsilí uprostřed velkolepé krajiny.


21. 12., 21.00 hod. – Kolaborovali s nacisty (Chaim Rumkowski)

Šokující a zároveň fascinující příběhy o lidech z různých společenských vrstev od bohatých přes politiky až po obyčejné dělníky, kteří se obrátili proti vlastnímu národu, rase a během druhé světové války ochotně pomáhali nepříteli. To je historický dokumentární seriál Kolaborovali s nacisty. Udělali to kvůli zisku nebo příslibu, že získají vyšší postavení. Někteří dokonce věřili, že když se postaví na stranu nacistů, bude mít jejich komunita největší šanci přežít. Ostatní později tvrdili, že kdyby nekolaborovali, neunikli by smrti. Byl mezi nimi židovský vůdce, který nabídl své vlastní lidi jako bezplatnou pracovní sílu. Bývalý francouzský premiér, který aktivně napomáhal nacistickému honu na odbojáře. Členové IRA, kteří se spikli s Němci s cílem ovládnout Severní Irsko. Nebo brutální oddíly litevských zabijáků. Historický dokumentární seriál Kolaborovali s nacisty se zabývá jejich složitou motivací a odhaluje, proč si tito lidé zvolili tak kontroverzní cestu.


23. 12., 20.00 hod. – Velcí a malí: Extrémy přírody

Ohromně velcí obři nebo směšně malí trpaslíci. Příroda je plná překvapení. V Africe žijí největší ptáci světa. Pštrosi jsou tak mohutní, že ani nemohou létat. Na stejném místě žijí i největší savci. Žirafy vděčí za svou výšku nejen dlouhým nohám, ale také dlouhému krku, který můžou natáhnout tak, že dosáhnout až do korun stromů. A nesmíme zapomenout ani na žáby, největší africké obojživelníky z Namaqualandu. Hrabatky drsné váží až 1,5 kilogramu. Rekordmany najdeme i na Borneu, kde rostou nejvyšší tropické obři a mezi nimi se prohánějí trpasličí sloni. Žasněte nad velkými i malými extrémy přírody v tomto fascinujícím přírodovědném dokumentárním filmu.


23. 12., 23.00 hod. – Paříž a její nádraží

Železnice ve druhé polovině 19. století změnila Paříž a její hromadnou dopravu, dostavníky byly překonány a vystavěno bylo hned šest velkých nádraží. Ta s rozvojem brzy potřebovala rozšíření i kompletní přestavby. Vzniklo tak několik budov, které jsou zcela zaslouženě národními architektonickými památkami. Měly fascinovat v roce 1900 při světové výstavě, působivé však zůstaly doposud. V Paříži je šest největších vlakových nádraží, do kterých každodenně přijede více než tři tisíce vlaků. Ty přivezou přes milion cestujících nejen ze všech koutů Francie, ale z celé Evropy. Proto není divu, že jsou tato nádraží tolik rozlehlá – vždyť Gare du Nord je větší než palác Louvre nebo katedrála Notre-Dame de Paris.

Šestice pařížských vlakových nádraží jsou skutečnými architektonickými skvosty. Staly se vzorem urbanistického plánování i navzdory radikálním změnám, kterými prošly od poloviny 19. století, kdy byly vystavěny. Jak se jim podařilo pojmout tak obrovský nárůst cestujících během pouhých několika desetiletí? Kolik nesmírného úsilí bylo zapotřebí, aby vůbec vznikla, a kolik práce stály jejich následné úpravy? Ať už jde o monumentální skleněné stěny Gare de Nord, ikonická věž Gare de Lyon nebo vůbec první kompletně elektrifikované nádraží, každá z těchto staveb má vlastní zajímavý příběh.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 10. 12. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.12.2023 • BARBIE bude exkluzivně uvedena na HBO a HBO MAX 15. prosince
11.12.2023 • Královna motorsportu, fotbalové hody nebo play-off zámořských soutěží - Nova Sport představuje jarní sezonu
08.12.2023 • Nelly Kordová na dvou turnajích na obrazovkách Eurosportu
05.12.2023 • Třetí premiéra přímého satelitního přenosu MET: Live in HD - opera Florencie v Amazonii v sobotu 9. prosince
04.12.2023 • Baví vás poznávat svět – přepněte na Prima ZOOM
01.12.2023 • Adventní čas na televizních stanicích AMC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist