Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 02:47:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Prima ZOOM vás baví

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 21.01.2024


Prima ZOOM vás baví ve 4. týdnu. Dokumentární skvosty pro vás: odhalíme Tajný život majáků; prozradíme Co vědí ryby; připomeneme Zkázu Ďatlovovy výpravy; zaznamenáme Dvojitý rekord a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

22. 1., 21.00 hod. – Tajný život majáků (Eddystone Rock)

Posviťte si na nejkrásnější, nejzajímavější a nejúžasnější majáky dějin. Stejnojmenný třídílný seriál odhaluje Tajný život majáků nejen ve Velké Británii, ale i na druhé straně za oceánem v americkém Bostonu. Společně nahlédneme za zavřené dveře a odhalíme, co se ukrývá v nitru těchto tajuplných staveb. Cestou se seznámíme s místními rybáři i strážci majáků a vyslechneme si jejich příběhy o ztroskotaných lodích, odvrácených katastrofách a zachráněných životech. Každá epizoda se zaměřuje na jeden ikonický maják a překážky, které bylo během jeho stavby nutné překonat. Inženýři, spisovatelé a historici podrobně přibližují důmyslné inovační a technické postupy, díky kterým stojí majáky na pobřeží na špičce vědeckého pokroku.


23. 1., 22.00 hod. – Čína: Přípravy na bouři (1. díl)

Prezident Si Ťin-pching vyzval celou Čínu, aby se „připravovala na nebezpečné bouře“. Ale co to doopravdy znamená a jaké důsledky by to mohlo mít pro tuto supervelmoc i její postavení ve světě? Tvůrcům tohoto strhujícího seriálu se podařilo získat exkluzivní přístup do zákulisí všeho dění. Zkoumá čínskou snahu o získání vojenské převahy a soběstačnosti. Zaměřuje se na největší vojenskou sílu světa, kterou je Čínská lidová armáda o počtu dvou milionů lidí i její plány na stoleté výročí od založení, které přijde v roce 2027. Jakým způsobem to ovlivní Tchaj-wan, nebo dokonce Spojené státy americké? A sleduje, jak se Čína přibližuje k větší technologické nezávislosti i navzdory právě probíhající „polovodičové válce“ s USA.


26. 1., 20.00 hod. – Co vědí ryby

Tento dokument přináší pravdu o rybí inteligenci. Mysleli jste si, že ryby jsou němé nebo necitlivé na bolest? Tak to jste se mýlili. Vědci zjišťují, že ryby mají úžasné kognitivní schopnosti, bohatý společenský život a dokonce i emoce. Co kdyby ryby nakonec nebyly tak hloupé? Vyšetřování našeho snímku se odehrává v srdci moře. Existuje země a moře, stejně jako lidé a ryby. Dva světy, které jako by spolu nekomunikovaly a navzájem si nerozuměly. Zacházíme s těmito zvířaty způsobem, který by se zdál pobuřující, kdyby to byly kočky, mláďata tuleňů nebo pandy. V roce 2019 se však některé ryby připojily k VIP skupině druhů schopných projít ověřeným testem inteligence: rozpoznat se v zrcadle. Bylo dokázáno, že některé ryby mají sebeuvědomění podobně jako lidé, šimpanzi nebo delfíni. Ryby jsou plné překvapení: zjišťujeme, že mají rádi lechtání nebo mohou mít dokonce deprese.


26. 1., 23.00 hod. – Zkáza Ďatlovovy výpravy (Průsmyk smrti)

Na začátku února 1959 na Uralu v Sovětském svazu zmizelo devět turistů. Na záchranu těchto mladých lidí vyrazila pátrací četa. Tomu, co její členové našli, bylo těžké uvěřit: od rozřezaného stanu vedly stopy bosých nohou. Během několika následujících měsíců byla nalezena také těla zmizelých studentů – ve čtyřkilometrové vzdálenosti všemi směry od jejich opuštěného tábora. Někteří zemřeli mrazem, protože na sobě neměli nic než spodní prádlo nebo jednu jedinou ponožku. Jiní měli rozbitou hlavu, rozdrcený hrudník, vytlačené oči nebo vyrvaný jazyk. Záhadná zkáza Ďatlovovy výpravy zůstává i po šedesáti letech stále nevysvětlena. Oficiální vyšetřování skončilo ve slepé uličce. Ale soukromí vyšetřovatelé i výzkumníci ze všech koutů světa přicházejí s novými verzemi teorií o tom, co se vlastně přihodilo. Jejich vysvětlení se různí – od útoku uprchlých vězňů, přes zdivočelého sněžného muže Yettiho, tajné vojenské experimenty, až po mimozemšťany. Nejen v Rusku, ale i po celém světě se ze zkázy Ďatlovovy výpravy stal mýtus. O jejích okolnostech psaly anglické noviny Daily Mail, švédské Dagens Nyheter, americký list The Atlantic nebo německý Stern Crime. Speciální reportáže odvysílaly televize BBC, CNN nebo Vice.

U příležitosti 60. výročí zkázy Ďatlovovy výpravy se rozhodl nejvyšší prokurátor Ruské federace případ znovu oficiálně otevřít. Přesto s jen mizivou nadějí, že bude mít nějaký úspěch. Vždyť tehdejší vyšetřování měli na starost uralští policisté, kteří odjakživa propadali pocitu, že mají na práci mnohem důležitější věci. Ale všechno teď může být jinak kvůli jiné tragédii, ke které také došlo vysoko v horách. V roce 2012 horolezkyně a cestovatelka Teodora Hadjiyska málem zahynula v Indonésii. Zatímco ležela v nemocnici a čekala, až se jí zahojí zranění, krátila si čas celovečerním filmem o zkáze Ďatlovovy výpravy. Toto tajuplné téma ji natolik zaujalo, že začala pátrat po dalších informacích, shromažďovat je, třídit je a překládat je do angličtiny. Všechny dokumenty, ke kterým se dokázala dostat, následně publikovala na internetu. Postupně se k ní přidali badatelé a takzvaní amatérští detektivové ze čtyřiceti různých zemí a společně provedli vlastní vyšetřování. Dnešní internetoví badatelé dokážou odhalit špionážní hry světových mocností i spiknutí mezinárodních zločinců. Povedlo se nadšencům z Teodořiny skupiny vyřešit šedesát let starou záhadu, na které si profesionální vyšetřovatelé vylámali zuby?


27. 1., 21.00 hod. – Hra kočky s myší

Sežrat, nebo být sežrán? Toť nebezpečný vztah mezi predátorem a jeho kořistí, na kterém je založena říše zvířat a záleží osud každého jejího obyvatele. A tak se rodinný dům na venkově stává dějištěm nefalšované lovecké scény mezi kočičím obyvatelem a myším vetřelcem. Nic není předem rozhodnuto. A zatímco dravec využívá nejrůznější finty, aby zasáhl cíl, jeho kořist je ve snaze uprchnout ještě vynalézavější. Zábavný dokumentární film, který připomíná skutečné dobrodružství Toma a Jerryho, nabízí příležitost znovu objevit jeden z nejslavnějších soubojů opravdových zvířecích celebrit.


28. 1., 20.00 hod. – Dvojitý rekord

V neděli 7. května 2023 se jedné z nejmladších českých pilotek Elišce Kudějové a letci Jiřímu Prušovi podařilo překonat světový rekord v letu bez mezipřistání letadlem do maximální váhy 600 kg. Uletěli celkem 1914 kilometrů a trasa zahrnovala Česko, Německo, Polsko, Slovensko a opět Česko. O jejich letu natočil scenárista a režisér Petr Nikolaev dokument (díky podpoře v rámci crowdfundingové kampaně). Eliška během cesty Jirkovi kladla otázky k jeho nevšedním leteckým zkušenostem a prožitkům z celého světa. Jirka se zase Elišky ptal na její začátky v létání i na to, jaké má životní sny a plány. Režisér dokumentu Petr Nikolaev stojí za dokumentárními filmy Anabáze nebo Karibik z nebe. Režíroval také válečné drama Lidice. Snažil se vytvořit mezigenerační i mezigenderový dokument o atraktivitě a kráse létání, včetně úžasných záběrů nejhezčích míst světa z ptačí perspektivy. Záběry pochází z předchozích leteckých expedic Jiřího Pruši do atraktivních míst všech kontinentů.


28. 1., 21.00 hod. – Michael Palin v Iráku (1. díl)

Britský komik a spisovatel Michael Palin vyrazil na velkolepou objevitelskou výpravu po Iráku. V tomto strhujícím a vzrušujícím seriálu přináší neobvyklý pohled na zemi hluboce poznamenanou válečným konfliktem. Sledujte Michaela na 1000 mil dlouhé odyseji po proudu velké řeky Tigris od jejího pramene ve východním Turecku až po Perský záliv. Většina jeho cesty vede přes Irák a Michael během ní navštíví města Mosul a Erbil. Potom se vydá dále po proudu řeky do Tikrítu, aby se následně přesunul až do Bagdádu, kde prozkoumá rušný městský život i přísně střeženou Zelenou zónu. A nakonec dále na jihu země navštíví legendární místa jako Babylon a Ur a cestu zakončí na pobřeží moře. Přidejte se k němu a poznejte skutečný Irák.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 17. 1. 2024





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.01.2024 • Přímý přenos nové inscenace slavné Carmen z Metropolitní opery v sobotu 27. ledna
22.01.2024 • Warner Bros. Discovery láká na Paříž 2024. V novém dokumentu zmapuje olympijské přípravy šesti světových sportovních hvězd
15.01.2024 • Cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM
14.01.2024 • Australian Open tradičně na Eurosportu
10.01.2024 • Australian Open 2024 je za rohem. Experty Eurosportu letos doplní domácí hvězda Nick Kyrgios
09.01.2024 • Světový ženský tenis již od tohoto týdne na Sport1 a Sport2

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist