Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 17:22:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Přímý přenos nové inscenace slavné Carmen z Metropolitní opery v sobotu 27. ledna

  Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 23.01.2024


Na plátna kin v rámci oceňované série přímých přenosů z Metropolitní opery v New Yorku MET: Live in HD míří další klasika. Bizetova Carmen se divákům na celém světě představí v poněkud nečekaném, moderním hávu. Nová inscenace oceňované britské režisérky Carrie Cracknell nachází v díle témata, která jsou v současnosti více než aktuální.


Carmen se na plátnech kin představí v sobotu 27. ledna 2024 v síti Cinestar, kině Světozor, Bio Central a také v kinech v Hodoníně, Chomutově, Kutné Hoře, Vrchlabí a dalších. Další možnost je zhlédnout záznam 4. února v kině Aero. Do kin distribuuje společnost Aerofilms.

Jiskřivý obraz ženy, která touží po lásce, ale její činy vyvolávají posedlost a žárlivost, je jednou z nejoblíbenějších oper všech dob. Už jen fakt, že se její první uvedení v rámci série MET: Live in HD v roce 2010 stalo jedním z nejúspěšnějších a nejprodávanějších přenosů v historii projektu, vypovídá o mnohém. Carmen měla premiéru v roce 1875 a dodnes je stálicí a jistotou na řadě světových scén, z dvacítky oper, jež Georges Bizet napsal, patří k těm nejhranějším. Její autor po 33. repríze svého, ve své době nesmírně kontroverzního, díla náhle zemřel. Melodie Habanera z prvního jednání či Toreadorova píseň z druhého, ale téměř zlidověly a patří mezi nejznámější operní árie.

Dílo napsané ve stylu opera comique ve své době otevírala i nepopulární témata – když se na jevišti objevilo vyobrazení proletářského života dělnic z továrny na cigarety, pašeráckého prostředí, nemorálnosti a bezpráví a tragická smrt hlavní postavy, byl to šok. Tento aspekt už dnes operní publikum nikterak ze sedaček nezvedá, jak ale ukazuje inscenace v Metropolitní opeře debutující režisérky Carrie Cracknell, opera v sobě obsahuje motivy, které jsou aktuální i v jedenadvacátém prostředí. Uvedení, které děj přenáší do současných Spojených států amerických, akcentuje genderově podmíněné násilí, zneužívající pracovní struktury i touhu vymanit se ze společenských okovů. Carrie Cracknell, která zaujala svými inscenacemi v britském National Theatre se nijak netají tím, že ikonický příběh nahlíží feministickou optikou.

V titulní úloze se představí mezzosopranistka Ajgul Achmetšina. Na prknech newyorského operního domu debutovala před dvěma lety coby Maddalena ve Verdiho Rigolettovi a téma Carmen pojmenovává jako svobodu. Carmenina milence dona Josého, který ji na konci zavraždí, ztvárnil naopak velmi zkušený pěvec Piotr Beczała. V dalších rolích září Angel Blue coby vesnická dívka Micaëla a Kyle Ketelsen jako Escamillo, v původní verzi toreador, v nové inscenaci jezdec rodea. Přímý přenos diriguje maestro Daniele Rustioni.


Předpokládaná délka: 3 hod 55 min (včetně jedné přestávky). Nové pojetí klasického dílo vstoupí do českých kin v přímém přenosu v sobotu 27. ledna 2024 v distribuci společnosti Aerofilms. Trailer ke zhlédnutí: ZDE!


Další přenosy MET: Live in HD v sezóně 2023/24

G. Bizet: CARMEN *
Rustioni / Cracknell | Achmetšina, Blue, Beczała, Ketelsen
Sobota 27. ledna 2024, 18:45


G. Verdi: SÍLA OSUDU *
Nézet-Séguin / Treliński | Davidsen, Kutasi, Jagde, Golovatěnko, Carfizzi, Howard
Sobota 9. března 2024, 17:50


Ch. Gounod: ROMEO A JULIE on
Nézet-Séguin / Sher | Sierra, Bernheim, Hankey, Ballentine, Liverman, Walker
Sobota 23. března 2024, 17:45


G. Puccini: VLAŠTOVKA on
Scappucci / Joël | Blue, Pogorelc, Tetelman, Davronov
Sobota 20. dubna 2024, 18:45


G. Puccini: MADAMA BUTTERFLY on
Zhang / Minghella | Grigorian, DeShong, Tetelman, Meachem
Sobota 11. května 2024, 18:45

Změna obsazení vyhrazena
* nová inscenace | met premiéra v Met | on obnovené nastudování


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Met (Metropolitan Opera): Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Epické večery s operou vám přeje Sabina Coufalová a Váš tým Aerofilms | Víc než film, 20. 1. 2024


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.01.2024 • Warner Bros. Discovery láká na Paříž 2024. V novém dokumentu zmapuje olympijské přípravy šesti světových sportovních hvězd
21.01.2024 • Prima ZOOM vás baví
15.01.2024 • Cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM
14.01.2024 • Australian Open tradičně na Eurosportu
10.01.2024 • Australian Open 2024 je za rohem. Experty Eurosportu letos doplní domácí hvězda Nick Kyrgios
09.01.2024 • Světový ženský tenis již od tohoto týdne na Sport1 a Sport2

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist