Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 22:39:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Technická stránka vysílání a příjmu televize Galaxie Sport – 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 22.06.2002


Tematický sportovní kanál Galaxie Sport se stal od svého spuštění v první březnový den letošního roku častým námětem diskusí, otázek a úvah v řadě médií, náš web z toho nevyjímaje.

Od samého počátku vysílání se presentují zejména očekávaná a dosud nevyslyšená přání abonentů mnoha kabelových sítí a satelitní služby UPC Direct o zařazení do jejich programové nabídky. Bohužel zde jsou nyní na tahu kabeloví operátoři, my můžeme přinášet jen informace o probíhajících úspěšných či neúspěšných jednáních.

Další četné dotazy směřují k programové náplni vysílání, zejména k přenosům z NHL, NBA, Wimbledonu či zahraničním fotbalovým pohárům a ligám. V tomto případě vám můžeme pomoci - sportovní fanoušek nalezne podrobné informace v pravidelných týdenních přehledech programu Galaxie Sport, které si může stáhnout na našem webu z rubriky TV program.

Poslední skupinou dotazů čtenářů jsou pak otázky k individuálnímu satelitnímu příjmu této stanice. Někteří z vás měli problémy s naladěním Galaxie Sport již od začátku jejího dočasně volného vysílání z družice Eutelsat a počítáme, že dotazy budou přibývat i nadále, zejména po brzkém zahájení distribuce přístupových karet k individuálnímu příjmu. Proto jsme se rozhodli, že vám přineseme sérii článků o technice spojené s vysíláním a příjmem signálu Galaxie Sport. Na přípravě těchto příspěvků se bude podílet jednatel ing.Jiří Hojgr spolu se svým technickým ředitelem ve spolupráci se společností INTV, která zabezpečuje up-link na družici. Budete mít tedy informace přímo od zdroje.

Dnešní první část je věnovaná distribuci signálu.

Analogový televizní signál je ze studia Galaxie Sport v Hradci Králové přiveden přes kodér MPEG2/DVB do multiplexeru, kde je scramblován systémem IRDETO M-CRYPT DVB. Odtud je vysílán up-linkovou stanicí INTV jako SCPC digitální tok.

Použité digitální zařízení MPEG 2/DVB izraelské firmy TADIRAN umožňuje volbu přenosové rychlosti od 1 ,5 do 15 Mbit/s a přenos až osmi TV kanálů současně.

Pozemská vysílací stanice (up-Iink) společnosti INTV svými parametry zabezpečuje vysílání TV signálu přes dostupné satelity v pásmu Ku (14,0 -14,5 GHz) s velmi vysokou spolehlivostí. Anténní systém je dvouportový, krospolární, s Iineární polarizací. Průměr paraboly 4,23 m, vysílací zisk 53 dB. Up-linková parabola je též umístěna v Hradci Králové.

Použitý satelit EUTELSAT W1, umístěný na pozici 10,0 stupňů východně pokrývá signálem spolehlivě celé území Evropy (EIRP 48 dBW). Je v provozu od roku 2000 a má životnost více než 12 let. Přestože byly v počátcích úvahy o přechodu na jiný satelit - Eutelsat W2 na pozici 16,0 stupňů východně, tato změna není v nejbližší době aktuální.

Galaxie Sport vysílá z transponderu F5, frekvence 12,702 GHz, vertikální polarizace, datový tok SR 2963 a chybová opravné korekce FEC 3/4.

Od 1.května vysílá program Galaxie Sport na satelitu kódovaně v systému Irdeto 1. Podle předběžných informací vedení společnosti bude možné v budoucnu využít i individuální satelitní příjem DTH. Konečná cena dekódovací karty IRDETO by měla být 2.500,-Kč na rok bez DPH, s DPH 5% potom 2.625,-Kč. O zahájení distribuce bude Galaxie Sport včas zájemce informovat.


Tolik na úvod, příští pokračování bude věnované vhodným přijímačům pro příjem tohoto sportovního kanálu.


(Na článku se podílel jednatel Galaxie Sport – ing.Jiří Hojgr, informace o upl-linku poskytla společnost INTV,s.r.o. Praha.)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.06.2002 • Slovlink - slovenské stanice zo satelitu [ 4 ]
18.06.2002 • UPC odpovídá - 4.část [ 16 ]
03.06.2002 • Finále NHL na Galaxii Sport [ 7 ]
30.05.2002 • Digitálne prijímače - rok 2002 (2.časť) [ 3 ]
28.05.2002 • Jarní nabídka UPC Direct [ 12 ]
08.05.2002 • UPC odpovídá – 3.část [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  naladenie Galaxie sport 

14.08.2002 12:11 • Brano
Nemožem naladit Galaxie sport na frekvencii ktoru uvadzate.Mam HUMAX 5400 Z.Programy ktore su na inych transporderoch idu,a aj ked je Gsport kodovaný malo by mi nabehnut aspon meno stanice a sila príjmu.Čo urobiť?
 
 
  Můj příspěvek 

23.06.2002 13:05 • XXX
Jenom mě zaráží jedna věc: karty pro individuální prodej nejsou ještě v prodeji a tak si většina fanoušků pořídí pirátskou kartu. Připomína mě to Kocourkov: Televize vysílá, více abonentů jí přináší více peněz ale ona tyto abonenty v podstatě odmítá, protože karty ještě nejsou v prodeji. Možné snad jenom v Česku.
 
 
  Môj príspevok 

23.06.2002 00:01 • anonym
Ať Galaxie sport zveřejní,které kabelovky ji přenášejí.

Bude jasněji.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist