Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 13:27:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Více karet v receiverech Humax

  Autor: redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 08.07.2002


Na webu satCentrum vás čas od času informujeme o trendech ve vývoji dekódovacích systémů a seznamujeme s novými přístupovými moduly, smart kartami a obslužným softwarem, jako byl například MultiDec pro PC DVB satelitní karty. Svým zaměřením jsme však zpravodajský web, nikoliv stránka hackerů. Proto u nás nepublikujeme amatérské úpravy dekodérů receiverů a návody na neautorizovaný příjem placených paketů. Přesto občas dostáváme do redakce příspěvky čtenářů, které ilustrují schopnosti našeho satelitního fanouška poradit si s překážkami, které mu kladou do cesty provozovatelé Pay TV.

Z podobného soudku je i příspěvek zlínského fandy Kamila, který se kromě běžně publikovaných úprav a patchů pustil i do svého vlastního návrhu řešení přepínání dekódovacích karet v receiverech Humax řady 5XXX. Přesto, že se jedná už o starší, mnoha instalacemi prověřený nápad, myslíme si, že stojí za to ho publikovat. Jedná se totiž o elegantní řešení, které nijak neomezuje dosavadní funkce a vzhledem k tomu, že je elektronika schovaná uvnitř přijímače, nejsou úpravy z venku patrné a neruší tedy vzhled receiveru, jak to bývá u jiných přídavných modulů či krabiček.

Zařízení jsme měli možnost vyzkoušet a tak jsme se nakonec rozhodli přinést vám pro ilustraci několik obrázků s krátkým doprovodním textem Kamila, jak lze vylepšit funkce a komfort běžně prodávaných, oblíbených přijímačů.

Ještě však, než se pustíte, po inspiraci tímto příspěvkem, do podobných úprav, musíme vás upozornit na některá úskalí, které vám mohou radost z přestavby přijímače notně zkalit.

Předně je to záruka. Jakékoliv úpravy a zásahy do přijímače, a to i softwarové vedou ke ztrátě záruky. V současné době poskytují prodejci většinou základní, šestiměsíční záruční dobu, ale někteří - a od nového roku pak povinně všichni v ČR budou poskytovat dvouletou záruční dobu po zakoupení přístroje. To už je poměrně dlouhá doba, po kterou byste neměli zasahovat do zařízení. Rozhodně se ale vyplatí trpělivost, protože zvláště opravy mainboardů (základních desek) jsou velmi drahé a některé opravy se realizují až v servisním středisku v zahraničí, což je např. u Humaxu německý Frankfurt, anebo produkční a distribuční centrum v Irsku. Doba opravy se tím prodlužuje a u pozáruční opravy také patřičně prodražuje o náklady na dopravu.

Druhým úskalím jsou odborné znalosti a zkušenosti. Zásahy pájkou do plošných spojů při úpravě mohou skončit tragicky, ale i softwarové konfigurace firmware někdy končí zle. Přijímač už nenabootuje, tedy nenastartuje se, protože se nezavede ovládací systém. Proto si vše raději dvakrát rozmyslete a případně si dobře prověřte i člověka, či firmu, která vám váš přístroj bude upravovat.

A posledním, nikoliv zanedbatelným rizikem jsou ne vždy zrovna právně ošetřené vztahy k vysílacím subjektům a autorským právům. Nebudeme si zastírat, že asi ve většině případů nepřidáváte do receiverů přepínače a blockery na karty z toho důvodu, že máte tolik předplacených paketů, že už vám na to standardní 2 šachty CI pro moduly a jedna štěrbina dekodéru nestačí!

Tolik na úvod, nyní už k příspěvku našeho čtenáře:

V poslední době se především v souvislosti s přijímači HUMAX hovoří o nutnosti použití více dekódovacích karet a s tím související jejich automatické přepínání. Typický příklad je příjem Czechlinku a UPC současně v jednom přijímači.

Samozřejmě existuje možnost přikoupení dalšího modulu CryptoWorks a v něm pak používat druhou kartu, nicméně toto řešení má 2 nevýhody:

1. vysoká cena CI modulu
2. zaplnění dalšího PCMCIA slotu, který často již nebývá volný, protože je obsazen dalšími moduly (např. Irdeto/Freecam a Conax)

Řešením je použití tzv. přepínače karet k jedinému zabudovanému dekodéru CryptoWorks. Existuje samozřejmě několik provedení přepínačů bez nutnosti zásahu do satelitního přijímače, což má výhodu v případě, že je přístroj ještě v záruce.Tyto úpravy však většinou nebývají vzhledově příliš podařené.

V případě, že je již přístroj po záruce, nebo se zbývající záruční dobu rozhodneme ”oželet”, existuje řešení bez dalších vnějších prvků. Úprava je patrná z obrázku.

Jak je vidět, je možno i nadále používat oba CI moduly a k tomu ještě 2 karty CryptoWorks - ideální řešení pro majitele přijímačů Humax 5500, případně softwarově upravených Humaxů 5300. Další možností je použití tohoto přepínače v Humaxech 5400 s úpravou 5in1.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.07.2002 • EXCIS - nový univerzálny CAM
19.07.2002 • Satelitní přijímače pro rok 2002 - 3.část
13.06.2002 • Satelitní technika tentokrát v americkém provedení
27.05.2002 • Univerzálne moduly - Universal CAM a Global CAM [ 2 ]
22.05.2002 • Univerzálne moduly - Magic CAM [ 4 ]
14.05.2002 • Seznamte se - ID Digital CI-20E [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Kamil je kamarad redaktora 

18.07.2002 20:18 • fuck
jinak nechapu jediny duvod proc se to tady objevilo .... vsichni budou ted psat kamilovi aby jim to vyrobil :))
 
 
  Můj příspěvek 

09.07.2002 08:30 • MaRek
Vy ste ten clanok necitali. A uz vobec nie uvod. Nejde tu o navod, ale o informaciu ze nieco taketo existuje a ake ”uskalia” musite podstupit ak sa pre prepinac rozhodnete. Ak chcete konkretny navod napiste Kamilovi. Vidite v tom problem?
 
 
  Co to je?! 

08.07.2002 20:04 • tygi
Děkuji redakci za velmi povedený článek. Spousta nových informací :-( Je samozřejmě na vás, jaké informace chcete či nechcete otiskovat, ale pokud se nějakou oblastí nezabýváte (a je to vaše nazadatelné právo), tak se jí raději opravdu nezabývejte. Pro takovou informaci je škoda ”papíru”.
 
 
  Môj príspevok 

08.07.2002 19:56 • anonym
Sakra tenhle clanek mohl napsat jedine debil. Ha ha, jak mam podle obrazku urobit tu upravu (Úprava je patrná z obrázku.)




 
 
  Redakce je na dovolené? 

08.07.2002 14:57 • kerim
Článek má opravdu velkou vypovídací schopnost.

Zvláště pak předposlední a poslední odstavec:

”Úprava je patrná z obrázku.

Jak je vidět, je možno i nadále používat oba CI moduly a k tomu ještě 2 karty CryptoWorks.....”.

Autorovi článku tleskám - skutečně podařené.

2/3 zabírá úvod (nic neříkající) a pasáž týkající se příspěvku - první tři odstavce jsou v podstatě další úvod a zbývající dva - o těch jsem se již zmínil.

A pro zlínského fandu Kamila - jestli chceš o svém užitečném nápadu informovat případné zájemce, vyber si, prosím, jiný způsob. Takovýto článek je opravdu na dvě věci - na nic a na .....
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist