Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 18:36:10   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Novinka na váš kancelářský stůl
LCD monitor s digitálním satelitním receiverem!

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.08.2002


Tenké a ergonomické LCD displeje nacházejí pomalu cestu do kanceláří a stále častěji jsou vidět i na psacích stolech našich manažérů a úředníků. Rozhodně jsou balzámem na oči, dříve tak často unavované nekonečným mnohahodinovým hleděním do obrazovky. Ale přiznejme si otevřeně, že přicházejí i okamžiky, kdy bychom raději vysoké frekvence a rozlišení vyměnili za mihotavý svit a roztřesený obraz televizních přijímačů. Zvláště, když se hraje zajímavý fotbalový zápas, střetnutí v hokeji anebo jsou atletické závody.

Pro ty, kteří z důvodu těžkého pracovního nasazení, hraničící až s workholismem nemohou či nechtějí odtrhnout své oči od monitoru, přichází německé zastoupení firmy AMT (Advanced Multimedia Technology) se zajímavou novinkou – vestavěným digitálním satelitním receiverem v moderním TFT LCD monitoru o velikosti 17 palců.

Na první pohled poněkud divoká kombinace má ale své opodstatnění. Dnes při splynutí multimédií stále častěji využíváme zpravodajský a ekonomický servis broadcasterů. Moderní televizní vysílání to nejsou jen telenovely, filmy pro pamětníky a televizní noviny. Jsou to rychlé a aktuální informace z teletextu či EPG, specializované zpravodajské a „business“ kanály s kursy akcií a do budoucna i s dalšími volitelnými interaktivními službami v datových kanálech. To je jedna strana mince. Na druhé, pro někoho asi efektnější straně je pak možnost kdykoliv přerušit svou práci a shlédnout aspoň část oblíbeného pořadu či sportovního přenosu, aniž bych musel opustit svoji rozdělanou práci.

Zajímavý nápad, podívejme se tedy, jak jej ve firmě AMT dotáhli až do konce. První, na co jsem se hned podíval do technických parametrů, bylo to, zda se jedná o funkční a vyvážené spojení na určité současné technické výši, tedy zda výrobce použil pro svůj komplet obě hlavní zařízení – monitor i receiver - v takovém provedení, aby nebyla ani jedna část morálně zastaralá už při uvedení na trh. Ve firmě AMT však pracují zřejmě dobří odborníci, ovládající výpočetní i satelitní techniku. Proto je sestava vyvážená a svému uživateli vydrží nějakou dobu bez nutnosti rychlé obměny již za několik málo měsíců používání.
Sestavu tvoří moderní TFT LCD monitor s uhlopříčkou 17 palců, zvládající rozlišení 1280 x 1024pixelů (SXGA) a podporující full color, tedy používání 16,7 miliónů barev. Se vzdáleností bodů (dot pitch) 0,264 mm. Monitor je samozřejmě plug and play, po stranách má audio stereofonní reproduktory o výkonu 2 x 2W a je napájený napětím 12V. Tedy standardní monitor vhodný k běžné kancelářské práci, případně k presentaci některých multimediálních programů klasického stolního počítače, případně notebooku. To zajímavé však přichází až nyní.

Do spodní části rámu monitoru a částečně do jeho nohy se rozhodli ve společnosti AMT zabudovat satelitní přijímač. Jedná se o digitální DVB receiver s jedním volným CI slotem, jde tedy o zařízení vhodné k příjmu volných, nezakódovaných programů televizních a rozhlasových stanic z orbitu a po doplnění některým CAM modulem podmíněného přístupu – dekodéru – i k příjmu placených, zakódovaných kanálů. K dispozici máme až 4000 předvoleb, ovládání přes OSD menu v 256 barvách a ve 12 jazycích umožňuje standardní funkce hledání a třídní jednotlivých stanic, paketů, anebo i satelitů. Včetně EPG či možnosti definování skupiny favoritních kanálů. Podpora systému DiSEqC 1.0 i 1.2 umožní připojení více konvertorů (multifeed či skupinové rozvody), případně i natáčení paraboly na družice motorem DiSEqC. Jedním z překvapeních je pak i existence digitálního audio výstupu S/PDIF.

Monitor LCD s vestavěným DVB satelitem představuje zpestření na trhu satelitních přijímačů, uvidíme, jaká bude stanovena prodejní cena. Informaci o tomto zařízení zaslala hamburská pobočka společnosti – AMT Europe, která věří, že uspěje s prodejem těchto sestav na trzích ve střední a východní Evropě.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.08.2002 • Koniec existencie univerzálnych modulov
22.07.2002 • EXCIS - nový univerzálny CAM
19.07.2002 • Satelitní přijímače pro rok 2002 - 3.část
08.07.2002 • Více karet v receiverech Humax [ 5 ]
13.06.2002 • Satelitní technika tentokrát v americkém provedení
27.05.2002 • Univerzálne moduly - Universal CAM a Global CAM [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Můj příspěvek 

03.08.2002 11:23 • Tomáš
Já bych to celkem uvítal, mám v PC grafickou kartu s video in/out a na stole videorekordér a sat přijímač, takhle by mi stačil jen monitor. A LCD je lepší, jak moje klasická tlustá bedna. Otázka je však, jaká bude cena, samotný LCD displej není levný + ještě satelit...
 
 
  Můj příspěvek 

02.08.2002 21:04 • anonym
Noo nevim, kdo ma cas pri praci koukat na SAT, pro toho kdo chce byt IN super ale jinak na h.... .
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist