Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 20:54:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Stop pirátom a nelegálnemu príjmu

  Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 16.08.2002


Európsky výrobcovia a prevádzkovatelia v oblasti satelitnej techniky sa dokázali združiť v jeden celok. Dnes je ich už 23 a ďalší k nim neustále pribúdajú. Konkurencia a vzájomné rivalstvo muselo ísť bokom, pretože situácia okolo nelegálneho príjmu sa pre nich stala kritickou. Spoločne vytvorené združenie pod názvom AEPOC (European Association for the Protection of Encrypted Works and Services) združuje spoločnosti zo štyroch sektorov:

1) prevádzkovateľov digitálnych paketov (BSkyB, Canal+, Canal+ Polska, NTV-Plus, RAI, Sogecable, Stream, Tele+, TPS, UPC),

2) dodávateľov systémov podmieneného prístupu (Betaresearch, Canal+ Technologies, Irdeto Access, NDS, Philips Business Electronics, Telenor/Conax, Viaccess-France Telecom),

3) spoločnosti zabezpečujúce vysielaciu infraštruktúru (Eutelsat, Société Européenne des Satellites),

4) výrobcov modulov a prijímačov (Motorola, Pace, SCM Microsystems, Thomson).

Cieľom združenia AEPOC je mapovať prácu hackerov ako aj spôsoby a metódy akými pristupujú k tejto činnosti. Na základe nej dochádza k zvyšovaniu bezpečnosti a ochrany systémov podmieneného prístupu CAS. Iniciujú sa legislatívne riešenia postihov za elektronickú kriminalitu a to nielen v krajinách Európskej únie, ale i mimo nej. Združenie zasadá približne 2-3 krát do roka, kde sa prezentujú dosiahnuté pokroky a stanovujú sa úlohy pre nových členov.

Základný problém v rozšírenom satelitnom pirátstve spočíva ešte stále v nedostatočnom zabezpečení vyvinutých kódovacích CA systémov. AEPOC vznikol už pred viac ako rokom a to práve včase, kedy pirátsky príjem naberal alarmujúce rozmery. Dokonca niekoľko paketov v rôznych kódovacích systémoch bolo možné prijímať na jednu jedinú kartu (DS9, FUN xin1) a tento stav sa do súčasnosti podarilo len čiastočne eliminovať.

Prechodom na dvojkové systémy (Seca 2, Irdeto 2, Viaccess 2) nezostávajú prevádzkovatelia digitálnych paketov ako aj samotný tvorcovia systémov v očakávaní, že tentokrát sú systémy dostatočne bezpečné a nebude ich možné pirátsky nalomiť.

Dôsledok nelegálneho príjmu sa prejavuje vo finančných stratách jednotlivých prevádzkovateľov paketov, no môže dospieť až k existenčným problémom. Učebnicovým príkladom je britská digitálna platforma ITV Digital, ktorá podľahla na základe nízkemu záujmu o oficiálne predplatenie si staníc. Nalomením systému Seca 1 pirátsky užívatelia niekoľkonásobne prevýšili platiacich.

Mimo AEPOCu vedú prevádzkovatelia digitálnych paketov i vlastný boj s výrobcami a šíriteľmi pirátskych smart kariet, ktoré umožňujú nelegálny príjem ich programov. Napríklad televízna spoločnosť NTV-Plus vypísala odmenu za pomoc pri odhaľovaní pirátov - 1 000 USD. NTV hľadá informácie o šírení signálu NTV-Plus prostredníctvom káblových sietí, o osobách kradnúcich prístupové kľúče satelitného vysielania, vyrábajúcich pirátske karty a tiež o osobách šíriacich tieto nelegálne výrobky prostredníctvom veľko i maloobchodu. Odmenu dostane každý, kto poskytne cennú informáciu vedúcu k odhaleniu pirátskej činnosti súvisiacej s NTV-Plus. Telekomunikačná spoločnosť NTV-Plus prosí všetkých, ktorí sú pripravení spolupracovať v boji s pirátmi, aby svoje informácie posielali emailom na piratam.net@ntvplus.ru, alebo zatelefonovali prostredníctvo horúcej linky 755-67-90.

Členovia AEPOCu úzko spolupracujú s políciou a tajnými službami. Napríklad spoločnosť Irdeto Access, vlastniaca autorstvo na CAS kódovací systém IRDETO, už nenecháva nič na náhodu. Jej pracovníci nadviazali úzku spoluprácu s gréckou políciou, pre ktorú sa stali školiteľmi. Grécke pakety Nova a Alpha používajú dnes systém Irdeto 2 a v prípade jeho nalomenia bude vedieť polícia dôslednejšie riešiť situáciu s možným opätovným rozšírením pirátstva.

Ťažké je však hľadať ľudí, čo sa venujú hackovaniu satelitných staníc v rámci svojho hobby a svoje dosiahnuté úspechy anonymne zverejňujú na internete na uploadoch. Ak polícia odhalí skupinu venujúcu sa satelitnému pirátstvu, jedná sa zvyčajne už o ľudí obohacujúcich sa na dosiahnutých výsledkoch iných. Napr. začiatkom augusta zadržala talianska polícia dovedna 14 ľudí podozrivých z trestnej činnosti vyrábania a predaja satelitných prístupových kariet. Počas akcie bola pravdepodobne odhalená celá skupina pôsobiaca v Taliansku od názvom ”Mentor and Resercoir Dogs”. Zadržaným hrozí odňatie slobody až na 8 rokov.

Októbrové zasadnutie AEPOCu v Holandsku prinesie začiatok úzkej spolupráce s Interpolom.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 40   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.08.2002 • UPC sa konečne rozhýbala, len či nie je neskoro [ 27 ]
13.03.2002 • Poker s pay-TV pokračuje
10.03.2002 • MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 2.část [ 34 ]
09.03.2002 • MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 1.část [ 15 ]
20.02.2002 • Patchovať alebo nepatchovať? To je otázka ... [ 7 ]
27.01.2002 • France Telecom zaplátal Viaccess [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  klon funkcni karty UPC ... 

17.08.2002 22:41 • x
zajistm klon funkcni karty UPS. CENA 500. Napiste vas e-mail, nebo tel. budu Vas kontaktovat.



Vas anonymous
 
 
  nolan 

17.08.2002 10:23 • anonym
Je mi hnusne z tych prispevkov...myslite, ze ste zaujimavy tym obvinovanim???

Ste TRAPNY !!! Kazdy vie, aka je situacia, naco to rozmazavat?
 
 
  Můj příspěvek 

17.08.2002 01:09 • anonym
Teraz už v p...
 
 
  Xman pusti rozum 

17.08.2002 00:16 • Hugo
Som plátcom zakl. balika a chcem viac./Poraď kde hladať./
 
 
  Můj příspěvek 

16.08.2002 21:59 • fakt
Česká republika je moc malá prdel na to aby tu někdy byla ”kvalitní” sada programů za rozumnou cenu. :-( Takže piráti bojujte :-)
 
 
  Můj příspěvek 

16.08.2002 20:28 • anonym
go, Dozor, go
 
 
  Môj príspevok 

16.08.2002 20:02 • juzek
Karty pojedou ale UPC nepojede !!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
  Můj příspěvek 

16.08.2002 18:23 • Xman
Original karty fungují v pohodě.....taky piratské karty fungují. Vše jde ok, mě i mým kámošům!!!
 
 
  Aurorovi 

16.08.2002 17:22 • Dozor
Mohol by mi autor napisat, aky rozdiel je medzi Via 1 a Via 2 ? Aspon jednu instrukciu, ktora sa lisi, pretoze ja to vidim tak, ze niake Via2 neexistuje, len nove karty maju odstranenu chybu pomocou ktorej sa vycitavali kody z originalnej karty. Howg
 
 
  UPC zkrachovala 

16.08.2002 17:21 • Haviar
Blbcovi: podakuj sa piromanovi a jemu podobnym. I ked netvrdim, ze vzdy je to len vina piratov, lebo UPC narobila tiez dost hluposti a aj ine spolocnosti. Prvotne som tu zacal pisat len kvoli tomu, ze piroman nehanebne nadaval na niekoho, kto si pred nim chrani svoj majetok. O zlodejoch pocuvame v podstate stale a vacsinou to ide mimo nas (kym sa nas to priamo nedotkne). Ak sa ale nejaky zlodej zacne prejavovat tak chrapunsky ako piroman, tak to uz sa mi zda privela.

Stve ma aj to, ze u nas by sa kradlo aj keby tie karty boli len za 200 Sk. Pretoze logika komunistov (piromanov) hovori, ze tym co maju treba brat a vsetci si musia byt rovni.
 
 
  UPC zkrachovala 

16.08.2002 16:49 • Blbec
Kdyz ale zkrachuje UPC pro svy dluhy a nedodrzi zavazky to je co? Od vcerejska nejdou ani oficiální karty. A to jsem jim blbec predplatil na pul roku dopredu! A dneska se doctu v novinach, ze UPC podava v USA navrh na konkurs pro predluzeni.
 
 
  Máte používat BLOCKER 

16.08.2002 16:36 • JOiNT
Piromane ty jsi asi p...... Když chceš používat nelegální kartu tak si pořiď BLOCKER a nikdo ti kartu neodpálí!!!
 
 
  Můj příspěvek 

16.08.2002 14:54 • satmaster
Pro Martina: pro každé území,kam chceš vysílat,je třeba zaplatit poplatek. Má to obsáhlý vzorec, ale přibližně platí, že ”poplatek za území = cca 6000 abonentů”. Seženeš ještě 5999 předplatitelů? O dalších poplatcích nemluvím.Konenčně: zkus na sebe koupit jejich licenci na distribuci karet ty.To není zatím s konečnou platností vyřešeno ani v EU.
 
 
  Môj príspevok 

16.08.2002 13:34 • martin
pre haviara: Michal mal na mysli ine bariery - ak som na Slovensku, pravdepodobne mi nikto nepreda legalnu kartu na spanielsky balik programov na Astre, len preto, lebo nie som Spaniel a nemam trvaly pobyt na uzemi Spanielska. Teda ak mas, Haviar, moznost legalne predat mi kartu na tento paket, ozvi sa, kupim ju i s 10 percentnou prirazkou pre teba. Ak mam pravdu, uvedom si aj ty, ze nelegalne piratstvo skutocne podporuju aj sami prevadzkovatelia tym, ze prijem obmedzuju len na svoje narodne a jazykove uzemie. A to je diskriminacia - uvedom si to a navrhnu mi nahradne riesenie - ako mam legalne prijimat spanielsky (holandsky, nemecky, norsky ci akykolvek) paket programov. Som zvedavy.
 
 
  Kto na Slovensku vytvara barie 

16.08.2002 12:45 • Haviar
A kto tu - na Slovensku vytvara bariery? Preco musim platit, ked idem na fotbal, na plavaren, ci do kina? Nepoviem, keby ze ide o chleba a niekto ho predrazuje a neda mi nazrat, ale tu ide predsa o zabavu, doplnkovy luxus. Bud na to mam a bavim sa, alebo na to nemam a rozmyslam kde na to vziat. Ale nadavat niekomu do kuriev za to, ze chrani svoj majetok pred vykradanim je trochu chore, nie? Naviac chudoba nie je na chvalenie, je to skor hanba.
 
 
  "Sloboda vyberu" TV u nas 

16.08.2002 10:59 • Michal
Bez piratskeho digit.prijmu u nas clovek nema sancu vidiet putavy program vo vysokej technickej a obsahovej kvalite. O UPC skoda reci, kto videl taliansku TELEPIU, francuzsky/spanielsky CABEL+ alebo s casti aj nemecku PREMERU, ci severske baliky, nikdy sa neuspokoji s ”UPShit” Inak aj ORF/CT nie su na zahodenie, su to len statne TV, ale tiez musia byt z licenc. dovodov kodovane. Kto tu vytvara v Europe bariery ? Co to je kurva v europe za system, ze clovek nemoze sledovat zahranicne TV ? Taketo ”piratstvo” podporujem a nie som sam, je to jedina moznost pre chudobnejsiu cast europy!
 
 
  Si normalny? 

16.08.2002 10:59 • Haviar
Nechapem ludi, ako je Piroman. Ak niekto neustale kradne, az kym nie je co a on potom este zacne okradnutym nadavat, ze uz nema co kradnut, tak musi byt vymlety idiot, dement, alebo prinajmensom debil. Ak kradnes, tak aspon drz hubu a bud rad, ze ta doteraz nechytili. Do pekla, to je narod, clovek sa niekedy hanbi, ze je Slovak.
 
 
  pre spravodlivost 

16.08.2002 09:08 • kokotina
co si k.... cico? chodte do slaka aj s celym digitalom. sak UPC dlhuje tolko, ze ich uz nezachrani nic
 
 
  pre piromana 

16.08.2002 06:49 • spravodlivost
daj si studenu sprchu debile ak chces pozerat tak plat ako ostatny ak na to nemas tak tak pocuvaj radio
 
 
  konec UPC 

16.08.2002 06:24 • piroman
odpalili všetky piratske karty na UPC.Je to vsetko skurvena banda a bude vas to stať krk,vy kurvy
 
 
Celkový počet komentářů: 40 / zobrazují se: 21 ... 40

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist