Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:39:21   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

UPC sa konečne rozhýbala, len či nie je neskoro

  Autor: A. Haviar , e-mail: alino@haviar.sk Přidané: 26.08.2002


V posledných dňoch uplynulého týždňa zatriasli Česko-Slovenskou satelitnou scénou 2 správy, týkajúce sa UPC. Tá prvá - finančná možno viac, ako druhá - protipirátska, i keď množstvu ”obdivovateľov” UPC sa to môže zdať práve naopak.

Prvá došla z centrály UPC (United Pan-Europe Communications) v Holandsku a týka sa kulminujúcich finančných problémov tejto najväčšej európskej káblovej spoločnosti. Cena akcií UPC na amsterdamskej burze spadla za posledný rok a pol o 95 percent. K 1.3.2002 sa spoločnosť dostala do platobnej neschopnosti. Výška dlhov spoločnosti prevýšila hodnotu jej aktív a akcie UPC boli nakoniec stiahnuté z burzy. V súčasnosti presahuje dlh spoločnosti 10 miliárd eur.

Uplynulý týždeň, konkrétne 15.8.2002 UPC varovala, že vyhlási bankrot, ak sa nedohodne na reštrukturalizačnom pláne s predstaviteľmi materskej firmy UnitedGlobalCom a držiteľmi dlhopisov. Firmu UnitedGlobalCom spoluvlastní americká mediálna skupina Liberty Media magnáta Johna Maloneho. UPC v správe pre americkú burzovú komisiu píše, že skôr, ako by došlo k vyhláseniu bankrotu sa firma pokúsi o zmrazenie dlhu. Minulý mesiac veriteľské banky odložili splátky dlhu UPC vo výške 3,3 miliardy dolárov do 12. septembra. Ak sa dovtedy nepodarí spoločnosti vymeniť časť dlhu za akcie veriteľov, UPC vyhlási bankrot. Pritom proces bankrotu môže podľa platných zákonov začať prebiehať aj skôr, súčasne s rokovaniami o reštrukturalizácii dlhu.

Druhá správa sa týka nečakaných protipirátskych opatrení, ktoré môžu mať určitú súvislosť aj so správou prvou. K zmene kódov došlo u služby UPC Direct poskytovanej divákom v Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku a tiež v poľskej Nova Cyfra+, v ktorej má UPC svoj podiel a ktorá donedávna vysielala z Astry pod názvom WizjaTV. Dôvodom bude asi to, že veriteľov zaujímajú nielen záväzky a náklady, ale aj príjmy UPC, pričom jedným z faktorov vplývajúcich na ich výšku sú aj opatrenia prijímané na obmedzovanie čierneho nezaplateného príjmu signálu.

UPC sa konečne odhodlala ku kroku, ktorý mala urobiť už dávno. Aspoň tak si to myslia abonenti, ktorí si UPC poctivo platia. UPC totiž tentokrát nezmenila kódy kanálov ”len tak”, ako pred mesiacom, ale zmenila tzv. ident kľúč (ID) kariet. Preto je momentálne toľko kriku a bezduchých urážok voči UPC na všetkých možných diskusných fórach. O čo vlastne ide?

Ident kľúč je identifikačný reťazec, ktorý kontroluje predplatiteľskú kartu k oprávneniu rozkódovať prijímaný signál. Na rozdiel od iných parametrov kariet, ktoré sa dajú na kartu jednoducho načierno doprogramovať, ident kľúč piráti prepísať nedokážu a zatiaľ nepoznajú ani recept, ako na to. Pritom UPC má k dispozícii ešte ďalšie páry ID kľúčov.

Približne pred rokom vykonala UPC podobnú akciu. Na karty, ktoré boli podľa sériových čísiel uznané za stratené vysielala prepisovacie inštrukcie, ktorých úlohou bolo prepísať ident kľúč oprávnenia z 88 na 89 čím vznikli známe ”blackcard”. Prístupnými zostali len karty s pôvodným ID 88. Pirátmi boli síce navrhnuté akési brute-force metódy riešenia spätného prepísania ident kľúča z 89 na 88, ale úspešnosť bola minimálna.

Možno aj preto sa UPC rozhodla pokračovať v podobnom duchu a ich terajšia akcia prepísala ident kľúč 88 na 89 už u všetkých platiacich užívateľov, pričom prístupnými sa stali karty len s novým ID 89. Zároveň došlo k akejsi modifikácii ID kľúča, takže ani majitelia ”blackscreen” kariet sa tešiť nemôžu. Hoci na ich karte sa už ident 89 z minulého roka nachádza, aj ich karty zostali naďalej nefunkčné.

Prepisovanie Ident kľúča sa zdá byť zatiaľ jedinou cestou, ako sa dajú pirátske karty odstaviť.

Čo z toho pre satelitných ”fanúšikov” UPC vyplýva? Že konečne už budú mať poriadny dôvod na zakúpenie si oficiálneho predplatného. V súčasnosti už nie je nutné brať si od UPC spolu s predplatiteľskou kartou aj prijímač Philips. Naviac UPC pripravila zaujímavé akcie, ktoré by mohli aj niektorých skalných pirátov presvedčiť. Teda aspoň tých, ktorý chcú svoje karty používať nielen na neustále ”lámanie svojich hláv a kódov”, ale aj na bežné pozeranie.

V ČR dostanete za mesačný poplatok 555.- Kč samostatnú dekódovaciu kartu a tú si môžete strčiť kam chcete. Teda napr. aj do Humaxu, Samsungu, Hyundaia, či iného Cryptoworks satelitného prijímača. K tomu ešte zložíte zálohu 900 Kč, ktorú vám po odovzdaní karty vrátia. Nevratný aktivačný poplatok je momentálne v akcii za 0 Kč, ak si objednáte online (inak stojí aktivácia 500 Kč), takže treba sa poponáhľať a využiť akciu.

Na Slovensku zatiaľ takáto možnosť nie je a musíte si od UPC zobrať aj ”Filipa”. Horšie je to aj s podmienkami. Základný mesačný poplatok je 650 Sk + nevratný aktivačný poplatok 2000 Sk. Žiadna akcia zdarma a vratná záloha za prijímač je 9500 Sk. Dúfajme, že sa UPC rýchlo spamätá aj na Slovensku a zúfalú situáciu pirátov využije na ich prilákanie k oficiálnemu abonentstvu znížením cien, akciami a predajom aj samostatných kariet, tak ako je to v Česku.

Celkovo sa totiž zdá, že nad pirátskym satelitným príjmom sa zmráka. Mnohé spoločnosti prechádzajú na nové, tzv. dvojkové (Seca 2, Irdeto 2, Viaccess 2) kódovacie systémy, ktoré sú už ochránené aj voči ”timeovaniu”, teda dopaľovaniu na originálne karty a hack bude v tomto prípade viac ako zázrakom. Vyzerá to tak, že pokiaľ si zainteresované spoločnosti dokážu udržať nové strategické informácie v tajnosti, teda pokiaľ sa nevynesú von priamo od výrobcov a autorov nových systémov je po hacku v satelitnej technike

Dôkazom týchto trendov je napr. systém VideoGuard, v ktorom už niekoľko rokov bezpečne vysiela jeden z najúspešnejších a najžiadanejších európskych paketov SKY Digital. Systém Cryptoworks tiež doteraz nikto neprelomil a spomínané dvojkové systémy takisto. Občas sa na fórach síce objaví hláška o prelomení niektorého z uvedených systémov, avšak vždy doteraz išlo len o bluf, alebo snahu byť zaujímavý.

Ochrana kódu pred pirátmi (okrem iného) je pre úspešné uchytenie sa platenej televízie veľmi dôležitá. Dôkazom toho je napr. nedávne oznámenie ročných výsledkov spomínaného britského satelitného operátora BskyB (British Sky Broadcasting), ktoré ukázali nárast počtu predplatiteľov až o 170 000 v posledných 3 mesiacoch polroka 2002 po kolapse ITV Digital. Paradoxne v rovnakom období stratili káblové spoločnosti NTL a Telewest 60 000 televíznych zákazníkov. Zároveň Sky ohlási v blízkej dobe prípravu novej služby vysokorýchlostného internetu, služby, ktorá podľa ich slov zmení televíznu, telefónnu a internetovú ponuku káblových spoločností.

Na záver snáď len prianie, že pokiaľ sa aj UPC podarí očistiť od ľudí, nemajúcich zaplatený ani základný balík, môže sa ešte zachrániť. Ak dovtedy ale nevyhlási holandská centrála bankrot. Ani v takomto prípade by však nemuselo byť všetko stratené, závisí od nových majiteľov sietí. Bankrot (ochrana pred veriteľmi) totiž nemusí vždy znamenať zároveň aj krach. Podľa neoverených informácií sa už spoločnosti UPC podarilo dohodnúť s veriteľmi na výmene dlhu za akcie. Tým by získala americká káblová Liberty Media Johna Maloneho 65,5 % materskej spoločnosti UnitedGlobalCom a mohla by sa ujať riadenia spoločnosti. To je určite dobrá správa pre všetkých poctivo platiacich abonentov.

UPC je nadnárodná spoločnosť so sídlom v Amsterdame, ktorá prevádzkuje internet, káblové televízie a telekomunikačné služby v osemnástich krajinách, medzi nimi aj na Slovensku a v Česku, kde má dominantné postavenie. Momentálne má 7 miliónov zákazníkov a za minulý rok vykázala stratu 4,4 miliardy eur. Svoj neudržateľný dlh si spôsobila najmä mnohými akvizíciami, pohlcovaním konkurenčných firiem a enormnými technologickými výdavkami na aktualizáciu a vybavenie káblových systémov po celej Európe.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 27   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.09.2002 • Stop pirátom a nelegálnemu príjmu II. [ 4 ]
16.08.2002 • Stop pirátom a nelegálnemu príjmu [ 40 ]
13.03.2002 • Poker s pay-TV pokračuje
10.03.2002 • MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 2.část [ 34 ]
09.03.2002 • MultiDec 8.X, aneb přenechte dekódování svému počítači! – 1.část [ 15 ]
20.02.2002 • Patchovať alebo nepatchovať? To je otázka ... [ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Hmm... 

26.08.2002 23:29 • Ferdis
To o com je tento clanok. To je akoze UPC v krachu kvoli tomu ze par hackerov ich pozera na cierno? Ved oni neplatia za ziaden program autorske prava. Vysielaju totalne na cierno. TO je ich prvy a zasadny problem. Par hackerov , ktory si kupia kartu ich predsa nezachrani. UPC je mrtef .. Davam im rok, nanejvis dva. Samozrejme ze UPC si aj tak nikto nekupi. Ved to nema zmysel , tolke peniaze za nic (a este aj v mizernej kvalite). ALe podstata je v uplne inom. UPC nekrachuje kvoli hackerom. DOkonca si myslim ze dlhy su v uplne inej oblasti ..
 
 
  Za rasty ani 100Sk 

26.08.2002 21:52 • Rasty
Čudujem sa, že niekto ako vy pán Haviar može navádzať čitateľov na platenie najhorsich programov na Astre. Keď pozerate HBO, PG,.... vidite len štvorčeky a to že je digitálne vysielanie? Stačí si porovnať a potom niečo odporúčať.
 
 
  Môj príspevok 

26.08.2002 18:58 • Haviar
Myslim si, ze si to nakoniec mnohi zaplatia. Manzelky a zvyk ich k tomu nakoniec donutia :-) Sucasne podmienky UPC v CR su uz rozumnejsie, neviem ako to bude v SR, ci sa na nas uplne vykaslali, ale pri sucasnych podmienkach u nas v SR si to urcite nikto nekupi. Treba este vymysliet ako tam dostat CT (hoci aj za priplatok) a budu mat vyhrane. Potom by aj ponuka bola, si myslim, uplne dostacujuca. Samozrejme len pre pracujuceho, co nesedi pred TV cely den, alebo ktory nema nejakym nedopatrenim stale fungujucu ciernu kartu. Par ich vraj este funguje kvoli neporiadnej evidencii v UPC. Tito ludia vacsinou tvrdia, ze si to aj tak nezaplatia :-) Ked o ne pridu, aj ich istota sa pominie.
 
 
  Môj príspevok 

26.08.2002 18:22 • mjamriska
vacsina z tych co prijimali UPC nacierno si to aj tak nezaplati, lebo je to prilis drahe a ponuka je velmi slaba. to je ako CD diskom, ak by stal original 200 korun nikto by ich nenapaloval. asi tolko
 
 
  Môj príspevok 

26.08.2002 17:37 • anonym
vícehlasý se píše s tvrdým Y
 
 
  Môj príspevok 

26.08.2002 15:36 • Jouda 2
... a Ty myslíš, že by to někdo zaplatil. Zkus porovnat ceny a nabídky s KURZEM Kč. Myslím, že by to byl větší průšvih než je teď. Vícehlasí dabing pro tak ”obrovský” trh jako jsme my, to ani SKY nezná, 99,999% pořadů je eng.
 
 
  Sky Digital 

26.08.2002 13:11 • Jouda
ale z UPC baliku stejne nikdy nebude. Jako nadnarodni spolecnost by se meli postarat o srovnatelnou siri nabidky. Sky Movie byt v anglictine by zajem fanousku sat. prijmu jen povzbudil. Kritika by se pak jiste zacala menit na chvalu. Absence programu z CzechLinku a SlovLinku take zajmu neprida. Zatim jsou ale na programech UPC zajimavejsi vic jejich kody na karte, nez jejich program na obrazovce.
 
 
Celkový počet komentářů: 27 / zobrazují se: 21 ... 27

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist