Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:35:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Víte, na co se díváte? - 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 20.10.2002


V diskusích na tomto webu se často jako populární evergreen objevují divácká hodnocení kvality či nekvality některých satelitních programů. Zvláště český filmový kanál HBO byl propírán a porovnáván s jinými kanály zahraničních paketů. Tato rádoby zasvěcená hodnocení přirovnávala obraz ke kvalitě několikanásobné kopie záznamu z kazety VHS, kritizovala nízký datový tok, jež je viníkem obrazu, rozpadajícího se do kosteček a rozlišení na úrovni málem streamu, vhodném pro přehrávání tak maximálně na internetu.

Jaká je tedy skutečnost? Jak zjistíme, jak si na tom jednotlivé vysílané satelitní programy stojí?

Porovnávat by se měli dvě základní hodnoty. První z nich je velikost přenášeného obrazu – movie size, tedy rozlišení. Je to základní parametr pro vizuální kvalitu, tedy ostrost obrazu a přesnost zobrazení detailů v obraze. Pro digitální vysílání v DVD kvalitě dosahuje při plném rozlišení maximální hodnoty 720 x 756 pro normu PAL či 720 x 480 v normě NTSC. Na satelitním orbitu se však často této hodnoty nedosahuje. Z důvodu úspory objemu přenášených dat a tedy i úspory místa na transponderu pro větší počet vysílaných programů se používá jen u některých filmových kanálů placené televize a výjimečně pro některé sportovní kanály. Dále tuto velikost používají někteří brodcasteři pro distribuci signálu pro síť pozemních vysílačů. Častěji se používají nižší hodnoty 704 x 576, 544 x 576, 528 x 576, 480 x 576, nejmenší hodnota pak činí 352 x 576 (např. promo vysílání Nova GR, MKTV či SET).

Druhým parametrem je pak rychlost přenosu, bit rate, která udává počet bitů za sekundu přenášených dat. Norma MPEG, která se používá pro DVB, tedy digitální vysílání, je definovaná jako presentace proudů bitů pro synchronizované digitální obrazové i audio signály, komprimované tak, aby se vešly do určité šíře pásma – pro MPEG-2 je to 4,0 až 9,0 Mb/s (megabitů za sekundu).

Televizní broadcasteři používají statickou, pevnou, anebo dynamickou, proměnnou hodnotu bit rate. Která se v akčních, rychlých scénách zvětší, u ”stojícího” obrazu se naopak sníží. Tomuto modernímu, „ekonomickému“ řešení se věnují provideři jak satelitního (DVB-S), tak terestrického (DVB-T) digitálního vysílání.

Ale jak zjistíme zjistíme hodnoty rozlišení a rychlosti přenosu sami, na svém domácím receiveru? Nejlépe jsou na tom majitelé receiverů Nokia 9600 (případně 9500, 9200) s úpravou DVB 2000. V menu se dá přečíst hodnota movie size i okamžitá hodnota bit rate za poslední tři sekundy. Bohužel se však už tyto přijímače několik let nevyrábějí a nedají se tedy zakoupit v běžných obchodech.

Některým satelitním fanouškům, používající v současné době oblíbený receiver Humax 5400 svitla naděje, že některé přenosové údaje zjistí i v menu svého přijímače, po instalaci SW HIC-10500PH+CAM2002h+ToH12_01090 od začátku září tohoto roku. Od konce září je tento SW (a případné novější verze) dostupný volně na uploadech některých webů, nic tedy nebrání tomu, abyste si jej nainstalovali do svého Humaxe. V rámci nově zobrazovaných technických údajů, dostupných po stisknutí tlačítka s otazníkem se na obrazovce televizoru objeví okno s pěti záložkami, které odpovídají barvám na dálkovém ovladači. Pod červenou záložkou jsou údaje o předvoleném kanálu – číslu, názvu stanice, aktuálním čase, síti, provideru, současně přenášeném a následujícím pořadu (z EPG), číslu antény, frekvence, polarizaci, datovém toku (SR), chybovém opravném poměru (FEC), typu podmíněného přístupu – kódování (CA) a dalšími datovými identifikátory (ChPID, VPID, APID, PCR, PMT, ECM PID, ident a SID). Tyto hodnoty slouží k přesné identifikaci a naladění vysílaných televizních a rozhlasových programů, přenášených ze satelitních družic a používají je i satelitní DXeři při zasílání svých hlášení o zachycení nových kanálů do známých center SatcoDX, Lyngsat.com či Transponder-news.

Pod druhou, zelenou záložkou pak najdeme další informace o vysílaném kanálu. V pravé části jsou to dva sloupce zobrazující graficky i číselně v procentech sílu signálu a jeho kvalitu (BER), a dále jsou zde hodnoty velikosti zobrazení – rozlišení (Movie Size) a rychlosti přenosu (bit rate). Zbytek tohoto informačního okna tvoří údaj o obrazovém poměru (4:3 či 16:9) a řada audio hodnot (hladina – Layer, stereo mód či Dolby Digital, vzorkovací frekvence, rychlost audio přenosu, kódování a další).

Bohužel receiver Humax 5400 ve svém menu zobrazuje informace, které jsou vysílané broadcastery - zatímco hodnota movie size zřejmě odpovídá velikosti obrazu, tedy rozlišení, u přenosové rychlosti je uvedena bezrozměrová hodnota (např. 1875,0 pro ČT1 a 2), určitě se tedy nejedná o okamžitý bit rate, změřený z vysílání za určitou časové období (např. poslední 3 sekundy). A tak si na otázku Jak si vedou naše stanice – víte, na co se díváme? dovedou odpovědět jen majitelé receiverů se SW DVB 2000, případně servisní technici, vybaveni profesionálními měřícími přístroji.

Z menu Humaxe vyčteme maximálně to, že kanály paketu Czechlink, tedy stanice ČT1, ČT2, Prima a Stanice O na Eurobirdu vysílají s rozlišením 720 x 576, stejně jako filmový kanál HBO CZ z paketu UPC Direct na Astře. Ostatní česky či slovensky dabované programy v tomto paketu (Fox Kids, Discovery, Reality TV, Galaxie sport, Animal Planet, Hallmark, Spektrum, Eurosport, TA3, NGC) jsou přenášené s velikostí obrazu 528 x 576. Zpravodajská stanice TA3 z paketu Telenor na Intelsatu má 704 x 576, distribuční kanál Galaxie sport na družici Eutelsat W1 je přenášený s lepšími hodnotami, jak v UPC - 704 x 576. Druhý parametr – bit rate, jak už bylo uvedeno, na tomto receiveru nezměříme.



Pozn. redakce satCentrum:
Pokračování článku bude uveřejněno z technických důvodů až o víkendu 2.-3.11.2002.

Vyjádřením člena redakce po prvním dnu uveřejnění článku bylo přesunuto do jeho reakce 21.10.2002 v 22:47 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 34   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.08.2002 • Sedm slovenských rádií na Eurobirdu
31.07.2002 • Nový CI modul pre Premiere / Betacrypt 2 [ 4 ]
21.06.2002 • Technisat ponúka zdarma stanicu Premiere Start [ 2 ]
17.06.2002 • NO-ZAP prichádza s novým CAM modulom
08.05.2002 • Nakupujte přes obrazovku
– nalaďte si Nat 1
[ 9 ]
05.05.2002 • Květnové změny v německé placené televizi PREMIERE [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  pro usingena 

21.10.2002 20:43 • duchman_zl
to mne zajima: jak dekodujes zdrojovy signal sport1 na telstaru????????????
 
 
  Pro dxmichaela a ostatní 

21.10.2002 19:40 • elwix
Dík dxmichaeli za všechny, kterým jsi podal výborné vysvětlení. Nejsem pouze kritik, ale vím o sobě, že jsem špatný učitel a rozhodně bych to nenapsal lépe než Ty. Abych byl ale upřímný, rozdílné horizontální rozlišení, které udává HUM mě překvapilo. Myslel jsem, že norma DVB pro PAL má pouze 720*576! Nevím přesně kde, ale při toulkách po orbitu jsem u nějakého tuším teleshopingu objevil i poloviční PALské rozlišení! Musím se někde podívat, jestli to DVB vůbec připouští, či nám náhodou HUM decentně nekecá. Pakliže o tom někdo něco víte, napište (třeba poučíme i pana redaktora...). MPEG jako takový různá rozlišení umožňuje, ale DVB? Nevím. Jestli ano, vyvstává otázka, proč UPC, které šetří každým bitem, vysílá v h. rozlišení tuším 704? Proč nesníží na např. 480 (pro 50 procent TV to stačí). Ve stejném bit. toku by tak obrázek byl koukatelnější...???
 
 
  RE:Pro odborniky 

21.10.2002 19:08 • dxmichael
Taxem se tady vcera o pulnoci penke rozepsal. Jeste ted me z toho boli prsty.Rop KAMILA: NE, jde nam o to, ze autor pise o necem o cem vubec nerozumi.My mu dokazujeme opak jeho pausalniho mysleni. Clovek,ktery si mysli ze datove toky programu jsou (kopie z clanku): 1125,0 – 997,4 – 937,4 - 870,0 – 682,4 – 562,4 – 495,0 – 487,4 - 462,4 – 458,2 – 455,8 - 435,0 - 375,0 – 288,6 - 225,0 a ne zadne jine a neni mu to divne,se nikdy nedival poradne na ruzne stanice.

Pro ANONYMA : Datovy tok, umi merit prijmace NOKIa 9200, 9500(D-Box) a 9600. Tyhle pristroje MUSI byt ale vybaveny softwarem DVB 2000.Je to dsoftware pro odborniky a pro PRAVE Dxare - ale s jistotou ne pro pana redaktora, ktery si opravdu nerozumi tematu ( asi nikdy nemel v ruce DVB 2000jako ja a Usingen ) ,cely clanek vycucal s prstu a podezreni z reklamy pro UPC je takrka na dlani.Nemuzu pochopit, jak neco takoveho muze napsat ”redaktor” takovych slusnych stranek. A to sem tuhle stranku navstivil vcera uplne poprve...sem zvedav, jakych clanku s ”sireni poplasne zpravy (dik Elvixi)” se jeste dockam.

Jeste pro Anonyma: Srovnani CT ,UPC a zbytek sveta je jednoznacne. CT je jasne nejlepsi a byla najlepsi uz od prvni chvile, kdyz jeste vysilaly na Koperniku s 30.000Ms/s. To byl bezny datovy tok PREZ 8.000Mbit/s a to byl jeden z nejvyzsich jake sem kdy videl.Mimochodem, CT ma i nejlapsi zvuk. UPC je podle meho to nejhorsi co v orbizu je.Ztaci se podivat na ”praskajici” transpondery.

A ”zbytek sveta” ? Ten se pohybuje nekde mezi UPC a CT. Je to mozna az moc pausalizovane, ale podle meho je to tak.Na ASTRe a HOTBIRDu jsou placene programy vysoce nad UPC.Napr. Italove si nemuzou dovolit poslat tifosim takovy mizerny obraz ze Serie A !!

Jestli ma nekdo nejake otazky, tak se na me klidne obratte. To se tyka i vas, pane redaktore. A mimochodem si taky myslim, ze omluva z vasi strany, za ten mizerny clanek, by byla na miste.Muzete mi to klidne vase stanovisko napsat mejlem.

Cus Usingenovi a Elvixovi !


 
 
  pro osa 

21.10.2002 18:11 • usingen
No nevim zda na to mam vubec reagovat. O prijmu C pasma jsem se zminil jen na okraj, o to tu prece vubec nejde, ma jen slo o ten clanek. A mimochodem to C pasmo dnes muzes mit velmi levne, vsak se podivej kolik dnes stoji lnb a hned uvidis...no a kolik zarabas....tak to je asi tvuj problem ne....
 
 
  Môj príspevok 

21.10.2002 14:56 • Kamil
Mam teda rozumiet tomu tak, ze ked vy urobite zo svojich relativnych hodnot statistiky absolutnu hodnotu dostanete za urcitu periodu presne taku istu hodnotu ako uvadza autor clanku? Ak je tomu tak, tak o com sa tu potom v diskusii cely cas rozpisujete?
 
 
  Pro autora clanku 

21.10.2002 11:41 • Mirek
Vas clanek je to opravdu velka slatanina. Jedna mylna informace stiha druhou. Prostudujte si nejprve danou problematiku a pote teprve neco piste.Mel byste se za svuj clanek ctenarum omluvit!
 
 
  Pre usingena 

21.10.2002 10:34 • osa
Zboznujem takychto chvastunou ako je usingen. Ty si myslis ze keby som nemal moznost lepsie zarabat tak by som nepozeral tiez C pasmo? Verim ze rad by som si pozrel arabske stanice ktore vysielaju vo vysokom bitrate. Presnejsie, rad by som sa na ne dival, lebo na pozeranie mi nestaci iba obraz ale potrebujem este zvukovy doprovod. Tu vsak uz neviem posudit ci by som dokazal ocenit arabske alebo ine stanice z dalekeho vychodu. Tu mi naozaj postacuje aj stvorcekujuce HBO. Mimochodom na 55cm uhlopriecke tv prijimaca to vobec nevidiet. Ked chces hovorit o realite tak o nej hovor a neodputavaj pozornost extremistickymi pasmami. Za par rokov co dam do upc by som mohol mat aj napriklad to C pasmo. Ale tie stanice si mozem strcit vies kam. Dovody som uz uviedol.
 
 
  tak jak to tedy je .... 

21.10.2002 08:11 • usingen
No je jasne ze tentokrat a ne jen tentokrat pise redakce uplne kraviny. Pravdu ma samozrejme elwix a dxmichael, ktery uvadi opravdu real time hodnoty. Pravdepodobne redakci slo o jakousi reklamu pro UPC, ale ono staci mit jen oci a nic nemerit a kazdy soudny clovek si to dokaze porovnat. Navim jak slavna redakce ale ja mam k dispozizi z orbitu vse co se u nas da prijimat vcetne C pasma. A mohu smele risct ze to co odbavuje UPC je hnuj 1.tridy. To by si zadna placena televize nikde nedovolila a videl jsem jich dost. I ta nowa cyfra+ nema tak mizerny obraz jako nase upc. Je jasne ze takto postihuty nejsou jen nase kanaly v ramci upc ale i zminovane madarske kanaly. Tam je treba pekny priklad na sport1. Datovy tok nic moc, ale presto jeden z nejvysich v ramci upc, aby se jim to uplne nerozpadlo pri rychlem zaberu. No a ted si to porovnejte se zdrojovym signalem ze studia, ktery mate na Telstaru 12. Vysledek je videt ihned bez zadneho velkeho mereni. Zde je obraz naprosto spickovy.
 
 
  Pro odborníky 

21.10.2002 07:14 • anonym
Nokia 9600 se už roky nevyrábí a tedy se nedá běžně sehnat. Nevíte o nějakém jiném receiveru, který měří bit rate - tedy skutečné hodnoty a ne jako Humax 5400? A jak by vypadalo tedy podle vás srovnání ČT - HBO - UPC prg. (Discovery, NGC) se ”zbytkem světa” ?
 
 
  Kódované programy 

21.10.2002 06:38 • Milan Š.
Nie je trestné sledovať kódované programy alebo zverejňovať údaje ako ich možno dekódovať. Trestné je tieto programy ďalej šíriť v odkódovanej forme, príp. poskytovať (predávať) zariadenia alebo prostriedky na ich odkódovanie.

V prípade dátového toku ide u HUMAX-u pravdepodobne o údaje vysielané spolu s programom (ako napr. údaj že program je kódovaný aj keď v skutočnosti nie je) a u NOKIA 9600 je to pravdepodobne meranie aktuálnej hodnoty.
 
 
  dodatek 

21.10.2002 00:27 • dxmichael
Mimochodem, pane redaktore, pochybuji ze mate predplaceny C+France a Premiere World , jejiz programy srovnavate!!! Davejte pozor co pisete a o kterych programech pisete :-))

A kdybyste chtel zmerit dat tok na JOJ, nebo SlovLink, tak postaci NOKIA 9600 !!!! Ta totiz meri datovy tok i BEZ pristupove karty !! Humax potrebuje ”videt” obraz, tudiz i platnou kartu!! Kdybyste tohle vyzkousel, dosel byste mozna od zacatku na vas OMYL!! Pro presnost : Markiza ca. 6.900, STV 1 cca 5.000, STV 2 tez cca 5.000. rozl u vsech 544:576 a ukazany falesny dat. tok v MENU-9-3 u vsech 15000Mbit/s ! Tudiz vsadim me boty na to,ze by HUMAX ukazoval u vsech tri stanic 1875.0 a vy byste tvrdil ze kvalita u vsech tri je stejna i kdyz Markyza ma vetsi datovy tok nez STV!! ( MUZE TOHLE PROSIM NEKDO KDO MA SLOVLINK KARTU POTVRDIT ?? )

Predem dik.


 
 
  Souhlasim s elwixem ! 

21.10.2002 00:12 • dxmichael
vazeny pane redaktore.Opravdu nerozumite tematu.Touhle problematikou se zabyvam od vzniku SW DVB 2000 a UPC. Vypisovani sisel z Humaxe je opravdu pekny. Ja mam oba prijmace, jak 5400 tak 9600. 9600 meri momentalni tok dat a to asi 3 sekundy. Jen tak namatkou sem se akorat podival na GalSport. Tok dat byl cca 1.800-3.000Mbit/s ( fotbalovy prenos ). Kdezto v MENU-9-3 je dole uvedena prenosova rychlest 3.000 a rozliseni 528:576. CT1+2 ca 7.315 stabilni minimalnimi rozdily) ,720:576.Uvedeny dat.rych. v MENU-9-3 je 15.000Mbit/s . HBO cca 2.400-3.900Mbit/s , 720:576.Uvedena dat. rychlost v MENU-9-3 je ale 9.000Mbit/s. To znamena ze CT ma jasne najlepsi obraz (na celem ,me znamem,orbitu - 42E-21.5W ).O vic nez polovinu horsi signal ma HBO, tesne nasledovana Gal.Sport !! ALE : Humax 5400 uvadi na CT1+2 bitrate 1875,na HBO 1125 a GalSp.375 .Tyto cisla odpovidaji ,pomerem k sobe, udajum z 9600 MENU-9-3 !!! Tudiz jsou to ZFALSOVANE udaje, podle meho vysilame stanicemi.

Zaver : Humax se obslouzi ( bez ZADNEHO ”real time” mereni dat) dat vysilanych ve streamu programu, kdezto 9600 ukazuje tez tyhle data ( viz MENU-9-3 ) ale i PRO NAS DULEZITA DATA MERENE (!!) V REAL TIMEu. Vase porovnani,pane redaktore, je bohuzel nespravne a ireleventni ! HUMAX si ukazuje porad stejna irelevantni data!!! NAPR PREMIERE SPORT : 1875 ale PRAVAY dat. tok mereny 9600 je 3.358 !!! VIDITE TY PARALELY ?? 1875 = CT i Premiere Sport!!!! Ale prava data jsou 7.315 pro CT a 3.358 pro PremSport !!!!!!!!CHAPETE ? Humax ukazuje proste falesna data ktere dostava ”servirovane na stul” ! Jedine prave mereni datoveho toku ma NOKIA 9600 s DVB 2000. Na vasi reakci cekam s napetim :-))))
 
 
  Pro Elvixe 

20.10.2002 19:36 • anonym
Klídek, čti pořádně, na začátku se přeci píše, že bit rate pro MPEG II je 4-9 Mb/s . Tedy je jasný, že okamžité hodnoty, zobrazené na Humaxu nejsou asi stejně velký jako na tvý 9600. Tady jde spíše o porovnání stanic mezi sebou a to je pak jedno, zda jde o Humaxe či Nokii, tedy v absolutních číslech na jednom zařízení. Já mám 5500ku a tak bych si taky chtěl něco o tom přečíst, na českých webech se o tom ale cudně mlčí - aspoň jsem to tam teď namátkou hledal. Pokud víš a napíšeš, rádi si o tom přečteme...
 
 
  Re: 

20.10.2002 16:40 • elwix
Vážený pane, dal jste si sice práci s opisováním čísel z Humaxe, to je sice hezké, ale vůbec tomu nerozumíte. Vždyť Vy nemáte sebemenší pojem o bitových rychlostech!!! Oceňuji Vaší odvahu psát o něčem, čeho neznám ani základy! Porovnejte bitové toky z 9600 a z Humaxe, nebo se zeptejte někoho, kdo si o tom alespoň něco přečetl! Měl by jste zaplatit pokutu za šíření nepravdivé a poplašné zprávy!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 34 / zobrazují se: 21 ... 34

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist