Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 09:50:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Karta SLOVAK LINK v praxi - 3.časť

  Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 09.12.2002


Po krátkom čase sa opäť vraciame k problematike príjmu slovenských staníc z družice EuroBird 1. Záujemcovia o príjem týchto staníc neustále narážajú na zásadný problém - nemajú si kde zakúpiť prijímaciu kartu. Totiž všetci oficiálny aj neoficiálny predajcovia od druhej polovice októbra hlásia ”nemáme”.

Čo sme sa dozvedeli v súvislosti s paketom Slovak Link?

Rozšírenie programov

Nielen satelitných divákov, ale aj samotné Rádiokomunikácie zaujíma, ktorými programami by mohol byť paket Slovak Link v budúcnosti rozšírený. Ku konkrétnym názvom programov / staníc sa však v súčasnosti nechcú vyjadrovať, nakoľko by to bolo predčasné (zatiaľ nebola uzatvorená žiadna zmluva s ďalším tvorcom programov).

Úbytok programov

Majitelia prístupových kariet zaznamenali po 30.11. nedostupnosť troch rozhlasových staníc: FUN Rádia, Rádia TWIST a Rádia OKEY. Uvedené 3 stanice nie sú už dnes dostupné pre individuálnych užívateľov.

Teletext STV1

Problémy s teletextovými stránkami na stanici STV1 pretrvávajú (vypadávanie znakov / riadkov). Na odstránenie uvedenej chyby je potrebné uskutočniť test priamo v koordinácii s STV. Termín - bližšie neurčený. Vysielanie staníc STV prebieha naďalej v režime ”test”.

České programy

Príjem českých programov pomocou karty Slovak Link v súčasnosti nie je možný. Do budúcnosti je táto možnosť podmienena viacerými dohodami a najmä legislatívou. Nie je predpoklad, že by bol sprevádzkovaný príjem českých a slovenských programov pomocou jednej karty v blízkej dobe.

EPG

EPG (elektronický programový sprievodca) vysielaný nie je. Spustenie EPG v budúcnosti podlieha doplnením existujúcej technológie a dohodou s vysielateľmi.

DUO

Formát zvuku vysielaný zo satelitu je formát určený pre terestriálne vysielače. Profesionálne satelitné prijímače (určené najmä pre vysielače, štúdia a pre káblové rozvody) vedia tento formát (Mono-Stereo-Duo) spracovať tak aby mohol byť ich režim prepínaný na úrovni televízneho prijímača. Pri bežných digitálnych prijímačoch si voľbu zvuku musíme meniť už na úrovni satelitného prijímača. Na jednej zvukovej predvoľbe si naladíme stereo formát, na druhej zvukovej predvoľbe máme k dispozícii DUO vysielanie prostredníctvom mono formátu - ľavý a pravý kanál (originál, dabing).

Dodávka kariet

Ďalšia dodávka kariet už bola objednaná. Bolo objednané niekoľkonásobne vyššie množstvo dekódovacích kariet, ako bolo v prvej dodávka. Záujem o ne totiž presiahol očakávania Rádiokomunikácii a prvá zásielka bolo rozpredaná v priebehu niekoľkých dní. Karty z druhej zásielky by sa mohli najskorej dostať na trh do polovice decembra.

Čiastočné odkódovanie staníc STV

V súčasnosti sa pracuje na spôsobe prenášania informácii zo štúdia o tom, či práve vysielaný program má, alebo nemá byť zakódovaný. Po doriešení technických otázok ohľadom vypínania / zapínania scramblovania priamo zo štúdia bude možné uvolniť programy vlastnej tvorby podobne, ako je to u ČT.

Príjem STV pre koncových užívateľov

Programy Slovenskej televízie sú pre koncových užívateľov skúšobne uvoľnené skutočne len do 5. januára 2003 (a to aj napriek tomu, že je na kartách urobený zápis až do dátumu 5.2.2003). Ak sa do 5.1.2003 podarí uzavrieť zmluvný vzťah s STV o satelitnom vysielaní jej programov pre koncových užívateľov s dobou platnosti aj po tomto termíne, užívateľom dekódovacích kariet sa z obrazovky programy STV ”nestratia”.


Toľko z informácii okolo slovenského digitálneho paketu Slovak Link, ku ktorým značnom mierou prispel pán D. Dúžik.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 48   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.12.2002 • Změna up-linku a organizace předvoleb UPC Direct k 3.12.2002 [ 41 ]
30.11.2002 • Musicbox spustil vysielanie [ 34 ]
28.11.2002 • 3.12.2002 na UPC Direct
27.11.2002 • Fotbal na Galaxii sport – přehled prosincových TV přenosů [ 2 ]
27.11.2002 • Kultúrny kanál - ARTnative (i v CzechLinku) [ 13 ]
27.11.2002 • UPC odpovídá – 11.část [ 18 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 3

  pro anonyma z 18.12-12.19.hod. 

19.12.2002 18:55 • Jirkas
Jsi normální nacionalistickej blbec
 
 
  Môj príspevok 

19.12.2002 09:17 • anonym
spis se mely karty prodavat az ”kým sa situáci utrasie” ne v tomto otresnom stave
 
 
  Môj príspevok 

19.12.2002 08:07 • anonym
@ someone (18.12.;19:41) - možno som to napísal troška zložito, ale môj príspevok bol myslený skôr iným smerom. Keď sa spúšťal Czechlink asi iba veľmi malá skupinka ľudí vedela, že niekedy v budúcnosti sa uvoľní príjem aj pre DTH. A koľko to trvalo - snáď aj dva roky?

Keď štartoval Slovak Link, všetky informačné (aj oficiálne) zdroje tvrdili, že DTH si ani neškrtnú a bude sa rokovať a skúmať a preverovať a rokovať.... Keď to vyženiem do krajnosti, tak oficiálne sa vysielanie SL spustilo 31.8.2002 a už 15.10.2002 sa dali kúpiť karty pre DTH. Tomu sa hovorí prekvapivý a veľmi príjemný vývoj situácie. Stalo sa to za mesiac a pol!!!!!!!!!

Ae taktiež trvám na tom, že keď sa mu súčasné podmienky SL nepáčia naozaj nikto ho nenútil tú kartu kupovať - kľudne mohol vyčkať do vtedy, kým sa situáci utrasie!
 
 
  Můj příspěvek 

18.12.2002 19:41 • anonym
Poslouchej anonyme,ty jsi nějaký chytrý,ale české stanice jsou ti určitě dobré,že?
 
 
  Môj príspevok 

18.12.2002 12:19 • anonym
Nikto ťa nenúti, aby si si takú kartu kupoval!!! A vôbec, čo ťa to zaujíma - to je vysielanie pre slovenských divákov na území SR.
 
 
  Je to na h... 

17.12.2002 10:14 • Petr
Nejhorsi je ze si koupis kartu v domeni ze se muzes divat na st1 st2 a markizu a oni to mozna nakonec v lednu zrusi a nechaji jen markizu..

Pripada mi to jako jeden velky nekordinovany moloch ktery ma k profesionalite dost daleko. Proc se prodavaji karty kde bezi jen nejake promo?
 
 
  kodování 

14.12.2002 12:53 • jirkas
hodně tv vysílalo v době zkušebního provozu volně i půl roku anic se nestalo,jen u Slovenských programů je to problém .Je to škoda a nejen jejich!!!
 
 
  @ exil 

12.12.2002 13:03 • televisa
Pokiaľ viem tak najväčším odborníkom na zrušenie a znovuzriadenie verejnoprávnej televízie na Slovensku je momentálne bývalý oficiálny a terajší zákulisný (ťahač špagátikov) šéf tvojej obľúbenej televízie Markíza, podpredseda parlamentu Pavol Rusko.
 
 
  koncesionársky poplatok 

12.12.2002 12:58 • televisa
Musíš rozlišovať dve veci (lebo sú to dve rozdielne veci!). Jednou je koncesionársky poplatok, ktorý by sa dal zjednodušene nazvať daňou z televízneho prijímača. Zákonom sa tento poplatok nestáva prijmom štátneho rozpočtu (ako iné dane), ale je určený na financovanie televízie verejnej služby. Takže bacha na adrenalín - je to presne tak, platíš len za to, že máš televízor.

Druhou vecou je to, ako sa k tebe signál dostane. Zjednodušene povedané to sú veci už mimo STV. Sú lokality, kde naozaj stačí ”kus drátu” a máš celkom obstojný výsledok na TV. Čiže tvojou investíciou, aby si sa mohol pozerať, je 5 korún za ten drôt. V iných oblastiach je treba investovať do zosilovačov, odrušovačov, zlučovačov, antén... Tam už to nie je tých 5 korún. A potom v miestach, kde to je možné ľudia využívajú služby káblovej televízie. A tam platíš za službu distribúcie signálu - spoločnosť má totiž isté náklady, aby ti na konci kábla dokázala zabezpečiť signál STV (a iných) v dostatočnej kvalite.

Neviem, prečo hovoríš o dekódovaní STV káblovkou - na území SR sa káblovky napájajú vo väčšine prípadov z terestriálneho signálu....
 
 
  dundee 

12.12.2002 12:49 • exil
Preboha len si nemysli, ze tu vsetci cakaju na stupidne programy STV. Spolocnost co ma dlh bliziaci sa k 1 mld Sk je ukazkou toho preco ludia platia koncesionarske poplatky za to aby par nenazrancov polozili televiziu. Myslienky o tom ako nechat padnut televiziu a hned vytvorit novu su zdielne skriptoveho ekonoma I. Miklosa. Takze prajem Slovakom este dostatok trpezlivosti pri plateni koncesie pre vypalnikov z STV. Mne teda STV vobec nechyba to za prve a za druhe prezentacie typu GENT /Belgicko/ vsak pan min.Kukan su urcite drahsie ako pustenie jednych sprav z STV nekodovane.
 
 
  Dobre, ale ... 

12.12.2002 12:21 • legionar
Precital som si tieto prispevky, hoci niektore nie su velmi prijemne na citanie.

Nie je mi vsak jasna jedna vec. Za co ja platim mesacny poplatok Slovenskej televizii, ked platim aj za kablovku, kde STV je a zrejme je patricne zaratana, kedze ju musia dekodovat !!! Alebo je ro inak ? Ak platim STV len za to, ze mam televizor, tak to by mi hodne zdvihlo adrenalin.

Lebo vlastne za jednu vec platim dvakrat. Ak tomu niekto rozumie, prosim o vysvetlenie.
 
 
  hej dundee... 

12.12.2002 10:25 • televisa
...myslím, že si reagoval na môj príspevok (11.12.-9:27) - ale moje meno nie je Miro. Ja su televisa. Miro bol ten človek, ktorý nevie príjsť STV a Markíze na meno, kvôli CryptoWorksu a ja som mu ozrejmil môj pohľad na problematiku.

Inak ty si to, milý dundee, vyhnal do ďalšieho extrému. Podľa mňa nemáš právo na to, aby si týchto ľudí, ktorí kladú legitímne otázky označoval za nenažrancov. To je trocha silná káva. Ale nebol zlý tvoj postreh o myšlienke čohosi nazvime to ”STV extra”. Istý čas tu plány na takýto program boli - dokonca aj 1 deň tuším vysielal. Ale v súčasnej mizérii v akej je STV je to nerealizovateľné. A ja si dokonca myslím, že aj zbytočné. Stačí urobiť ”open windows” - nekódovať programy, na ktorémá STV (príp. Markíza) vysporiadané všetky autorské práva a to by malo krajanom v Európe stčiť. Na inú zábavu ako filmy a seriály tam majú televízie v krjinách, kde žijú. A opakujem, že majú možnosť zabezpečiť si technológiu aby mali ”full access”. Ale má to podmienku. Treba zdvihnúť zadok...
 
 
  Pre Miro 

12.12.2002 09:14 • dundee
Miro, uplne s tebou suhlasim. Nechapem, preco sa ludia zo Slovenska neustale stazuju. Ok, STV je kodovane, a aj Markiza.Ale ved je snad uplne normalne platit za TV program (hovorim o Markize). Pokial si mimo uzemia SR, kup si SLovLink kartu a cum na MArkizu. A ze jue STV kodovane? No a co? Maju svoje programy, autorske prava a to, ze sa skryvate za propagaciu Slovenska - boze, taka stupidna vyhovorka, len aby ste sa mohli nazrat zadarmo, co? OK, keby ste mali platit 20Euro mesacne za STV a 10 Euro za Markizu, tak potom by ste to zobrali? Asi, nie, lebo preco aj. Je to narodna verejnopravna televizia, ktora nema a nemusi vysielat za hranice statu, a ak ano, tak kodovane len pre abonentov. Keby ze by som chcel uspokojit Vasu ziadostivost po ”mat vsetko zadara”, tak by som spravil nejaky mix STV - spravy,regionalne denniky, diskusie. Ale ziadne filmy, ani rozpravky a podobne. Mali by ste zaujem? ani nie vy nenazranci!! Snad raz vyrastiete z toho socializmu, kde bolo vsetko zadara. Robite hanbu Slovensku. AK nieco chcete, tak platte. Inak to nema vyznam pionieri.
 
 
  presne tak... 

11.12.2002 18:07 • jazykovedec
kto sa hambí má síce prázdne gamby, ale má Slov a Czech Link:-))
 
 
  @ Miro 

11.12.2002 09:27 • televisa
Rozčuluješ sa zbytočne na nesprávnom mieste - správna adresa je www.stv.sk a www.markiza.sk - tam sa vyjadri a domáhaj sa odpovede. Inak je hlúposť čo píšeš. Viem, že žiješ niekde na území bývalej Juhoslávie, takže si pozri ako vysielajú Slovinci a Chorváti svoje ”štátne” televízie, potom nezabudni na ORF a NRK a SVT a DR a SRG a TVP a Nederland Omroep a BBC a RTÉ. A ty môžeš byť predsa spokojný - tvoje požiadavky na spravodajstvo musí veľmi dostatočne uspokojovať TA3. A rozprávky a hry pre deti nájdeš aj na okruhoch Slovenského rozhlasu. A nakoniec, čo ti bráni zabezpečiť si cez známych alebo aj neznámych ľudí kartu na Slovak Link? Najskôr si teda vyrieš tieto otázky a potom sa vrhaj do ohnivých diskusií.

Inak HAMBA je správne po slovensky HANBA!
 
 
  Pre Petra 

11.12.2002 08:54 • exil
Mozno si nepochopil ale autorske prava je opat o niecom inom. Tu ide o vlastnu tvorbu na STV ci Markize. Nebudem tu hovorit o televiziach, ktore su statne a dokonca vobec nekodovane. Je ich na orbite naozaj dost a ked sa dokaze propagovat Bosna ci Macedonsko tak nechapem co robi Slovensko...
 
 
  ZVUK 

10.12.2002 16:18 • anonym
Neviem preco je zvuk /napr. MARKIZA/ ak je dvojjazycny visielany ako stereo a nie v dvoch kanaloch. A STV1 aj STV2 to iste ale vsetko je v druhom kanale. Takze pri kazdom prepnuti kanalu musim prepinat aj zvuk.
 
 
  Môj príspevok 

10.12.2002 15:39 • Robert
Crack Cryptoworks! Crack Cryptoworks! Crack Cryptoworks!
 
 
  Můj příspěvek 

10.12.2002 09:29 • anonym
Jsou už někde karty na SK-link k mání??
 
 
  Co dodat? 

10.12.2002 01:50 • Todor Zivkov
Intelsat 707, frekvencia 12.169/H, 6 (sest!), volnych, nekodovanych bulharskych programov. Ti sa asi netrapia moc s autorskymi pravami...
 
 
Celkový počet komentářů: 48 / zobrazují se: 21 ... 40

zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist