Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 03:27:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Rok 2002 na satelitním orbitu

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 08.01.2003


Před pár dny vystřídala na našich kalendářích poslední dvojku číslice 3, neuškodí proto se ohlédnout, jaký vlastně byl

rok 2002 na satelitním orbitu.

Tento rok byl pro posluchače televizních a rozhlasových stanic z orbitu tak trochu rozporuplný. Na jednu stranu přibyly nové programy a pakety, dokonce i v našich mateřštinách (např. Galaxie sport, Stanice O, JOJ TV, Music Box a paket Slovaklink), jiné zase zanikly (TV 3, Fox Kids Sports) či přešly na lépe zabezpečený způsob ochrany před neoficiálním příjmem.

Oproti roku 2001 pak musel satelitní fanoušek oželet řadu programů, u nichž jejich provozovatelé přešly na distribuci lépe zabezpečeným kódovacím systémem. Většinou se jednalo o použití „dvojkových“ kódů Seca a Viaccess. Tím bylo odzvoněno nelegálnímu příjmu řady oblíbených španělských, francouzských a italských kanálů. Také odchod polské Wizji TV (obdoba našeho UPC Direct) na Hot Bird do platformy Nowa Cyfra plus nepotěšil naše fanoušky, zejména ty, kteří si obstarali modrou přístupovou kartu Wizji a ta jim přestala fungovat. K podobnému kroku – ke změně identu karet, přistoupila v polovině roku i UPC.

Tento trend bude pokračovat i letos, kdy se chystá výměna karet ruského providera NTV+, skandinávského Viasatu, rakouského ORF a o podobnému kroku stále více uvažuje i německá Premiere. Naopak se podařilo rozlousknout systém TPS Crypt a v samotném závěru roku se nám rozkryl i systém Conax. Loni se i u nás velmi rozšířilo používání universálních FreeCAM a Magic modulů, zejména díky levným programátorům a na internetu dostupných náplní k aktualizaci přístupových karet.

Na trhu se objevilo několik zajímavých receiverů (ID Digital, Dream Box, Aston, All in World), další, bohužel zejména ty, u nichž šel provést patch na příjem více kódovacích systémů (5in1, 6in1) byly staženy z výroby a prodeje (Humax 5400, Hyundai 1000 apod.)

V závěru loňského roku došlo ke dvěma neúspěšným letům evropské komerční astronautiky, které vedly ke ztrátám důležitých komunikačních satelitů. Tyto události pak bohužel zastínily desítky úspěšných letů, ke kterým v roce 2002 došlo (např. Astra 3A, Hispasat 1D, Hot Bird 6, Atlantic Bird 3). Nejprve odstartovala dne 26.11. z kosmodromu v Bajkonuru raketa Proton, které měla do kosmu vynést družici Astra 1K (na pozici 19,2 st. vých.). Díky poruše jednoho motoru se ale nepodařilo satelit dopravit na geostacionární dráhu ve výšce 36 000 km. Po několika dnech bezvýsledné snahy o korekci byla družice 10. prosince stažena z oběžné dráhy a shořela v naší atmosféře nad Tichým oceánem u Nového Zélandu. Jen dva dny na to, dne 12.12. skončil s neúspěchem odložený start družic Hot Bird 7 & Stentor do kosmu na palubě rakety Ariane. Již několik málo minut po startu nosná raketa vybouchla a oba satelity spadly do Atlantického oceánu. Jednalo se o už čtvrtý neúspěšný let rakety Ariane.

A co nového nám přinesl rok 2002 ve vysílání TV a rádií v češtině a slovenštině?

Asi nejvíce bylo očekáváno spuštění sportovní stanice Galaxie sport. Ta byla šířena nejprve z družice Eutelsat W1 na 10.stupni východně, nyní vysílá z družice Eutelsat W2 na 16.stupni východně a nově je distribuovaná i v Czechlinku na Eurobirdu. Přes radost sportovních fanoušků z mnoha zajímavých zápasů a přenosů se objevovaly výhrady k technické kvalitě vysílání. V průběhu roku byla Galaxie sport zařazena do paketu UPC Direct a byla umožněna i abonence tohoto kanálu při individuálním příjmu z Eutelsatu W2. K několika změnám došlo také v paketu Czechlink na družici Eurobird 1. Na úplném začátku roku zde skončilo vysílání soukromé stanice TV3 a později z něj odešla slovenská Markíza. Od září se v paketu objevil nový hudební kanál Stanice O. V letošním roce se pak počítá se zařazením tematických kanálů NAT 1 a Art Native, a právě v těchto dnech byl aktivován distribuční signál pro Galaxii sport. Také Česká televize plánovala vytvoření dalších kanálů, nepočítáme však, že by se to podařilo ještě v tomto roce. Významnou událostí byla aktivace slovenského paketu, obsahující veřejnoprávní STV 1 a STV 2, komerční TV Markízu, veřejnoprávní rádia SRo 1 Slovensko, SRo 2 Devín, SRo 3 Rock FM a soukromá rádia FUN, TVIST a OKEY. Bohužel se objevily problémy v distribuci přístupových karet, navíc se zveřejnilo, že slovenská veřejnoprávní televize nemá vyspořádaná práva k šíření mimo vlastní teritorium a tak by údajně měla být od února pro individuálního diváka již nedostupná. Zájem je i o sledování JOJ TV ze satelitu Intelsat 707, tato komerční stanice, která nahradila TV Global však distribuuje přístupové karty pouze pro kabelové operátory. A tak jen slabou náplastí pro našeho diváka může být volné vysílání klipového hudebního automatu Music Box ve stejném paketu na uvedené družici a samozřejmě už dříve spuštěné volné vysílání slovenské zpravodajské televize TA3.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.01.2003 • Nova na satelit? – nemáme důvod! [ 9 ]
09.01.2003 • Fotbal na Galaxii sport – přehled TV přenosů na leden
22.12.2002 • NHL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na leden [ 3 ]
19.12.2002 • UPC odpovídá – 12.část [ 49 ]
17.12.2002 • Hudební stanice VH1 bude v kabelových sítích UPC [ 4 ]
09.12.2002 • Karta SLOVAK LINK v praxi - 3.časť [ 48 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

08.01.2003 13:17 • an2
nebo taky orbitu (vzor hrad) takže je to správně. Když už kritizuješ tak bys to měl aspoň znát ty voblouku
 
 
  Môj príspevok 

08.01.2003 12:32 • anonym
orbita!!! tudíž na satelitní orbitě....to jen tak pro správnou češtinu :)
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist