Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 18:40:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Sherlock Holmes pro 21. století, premiérová série BBC – od 9. 4.

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 08.04.2011


Od 9. dubna v sobotu večer na ČT1 a ČT HD Sherlock Holmes pro 21. století. Ve Velké Británii u diváků velmi úspěšná a kritikou vysoce ceněná série BBC zatím tří filmů Studie v růžové, Slepý bankéř, Velká hra (2010). Snímky volně čerpají motivy z klasických příběhů Sira Arthura Conana Doyla. V rolích Sherlocka a doktora Watsona excelují Benedict Cumberbatch a Martin Freeman, v českém znění Vojtěch Dyk a David Švehlík.


Klíč k úspěchu fenoménu jménem Sherlock představují moderní vizuální zpracování, výborní herci a skvělý scénář mixující suchý britský humor s napětím a rozkoší z řešení předkládaných záhad. Současný Sherlock žije ve světě, kde jsou všechny informace přístupné během několika vteřin v telefonu s internetem. Neustále esemeskuje, má vlastní webovou stránku a místo neodmyslitelné lulky používá nikotinové náplasti. Tento novodobý dandy se živí jako detektivní poradce, na kterého se policie obrací vždy, když je s rozumem v koncích, což je prakticky neustále. Jeho základním životním pocitem je nuda, ze které ho dokáže vysvobodit jen co možná nejspletitější záhada.

Geniální detektiv Sherlock Holmes, mistr dedukce v tvídovém saku a kostkované lovecké čepici se spolu se svým věrným přítelem doktorem Johnem Watsonem stal pevnou součástí západního kulturního dědictví. Tak pevnou, že první zprávy o připravované aktualizaci jeho příběhů byly považovány bezmála za svatokrádež. Britská BBC vstoupila na tenký led, přenesla dobrodružství slavného detektiva do jednadvacátého století a stvořila Sherlocka Holmese pro novou generaci. Tři samostatné devadesátiminutové filmy se na ostrovech staly diváckým hitem a superlativy nešetřila ani kritika.

Obavy strážců holmesovské tradice ze znesvěcení odkazu velkého detektiva se ukázaly jako liché. Navzdory současným reáliím cyklus zůstává Doylově literární předloze v tom podstatném věrný. Tvůrci projektu, Steven Moffat a Mark Gatiss, napsali dokonale promyšlenou poctu oblíbenému spisovateli. Ctí základního ducha jeho díla a zároveň je jeho moderní interpretací. Čerpali motivy ze známých klasických příběhů z viktoriánské doby a invenčně je adaptovali na podmínky současného světa. Doylův literární hrdina při pátrání využívá tehdejších nejnovějších vědeckých poznatků a udivuje encyklopedickými znalostmi.

Sherlocka v tomto novátorsky pojatém cyklu brilantně hraje mladý britský herec Benedict Cumberbatch (Čtyřicítka na krku, Čtyři lvi). Jako doktor Watson mu výborně sekunduje méně nápadný, ale stejně skvělý Martin Freeman (Kancl, Stopařův průvodce po galaxii). Detektiva inspektora Lestrada hraje Rupert Graves (Maurice, Všichni moji blízcí, Sága rodu Forsythů).

Skvělé umělecké vyznění britských filmů vynikajícím způsobem dotváří jejich české znění. Překlad je z dílny Veroniky Kvapilové, dialogy a režie Michal Vostřez, Sherlock Holmes – Vojtěch Dyk, John Watson – David Švehlík, inspektor Lestrade – Filip Blažek, paní Hudsonová – Libuše Švormová, Mycroft Holmes – Jan Vondráček, Molly – Jitka Ježková, seržantka Donovanová – Kateřina Velebová a další.

Snímky mohou diváci sledovat na ČT1, na ČT HD budou vysílány ve vysokém rozlišení.


Sobota 9. 4. ČT1 21:20 Sherlock – Studie v růžové

Londýn děsí série záhadných sebevražd, zatímco doktor Watson hledá nového spolubydlícího. Film volně vychází z Doylova klasického příběhu Studie v šarlatové. Dále hrají: R. Graves, U. Stubbsová, L. Brealeyová, M. Gatiss, V. Robinsonová, P. Davis a další. Režie Paul McGuigan.


Sobota 16. 4. ČT1 21:20 Sherlock – Slepý bankéř

Návštěva banky přivádí Sherlocka na stopu nepolapitelného zabijáka, který za sebou zanechává tajemné šifrované vzkazy. Film čerpá motivy z Doylových klasických příběhů Údolí strachu a Tančící figuríny. Dále hrají: U. Stubbsová, L. Brealeyová, Z. Telfordová, G. Chanová, D. Percival, H. Coggins, J. Bence a další. Režie Euros Lyn.


Sobota 23. 4. ČT1 21:10 Sherlock – Velká hra

Nevyzpytatelný šílenec vyhrožuje pumovými atentáty, pokud Sherlock nepřistoupí na jeho smrtící hru. Film kombinuje motivy z Doylových klasických příběhů Bruce-Partingtonovy dokumenty, Pět pomerančových jadérek a Poslední případ. Jeho nervy drásající závěr pak dává tušit, že se s hrdiny nesetkáváme naposledy... Další tři premiérové snímky jsou ve Velké Británii avizované na letošní podzim. Dále hrají: R. Graves, U. Stubbsová, L. Brealeyová, M. Gatiss, V. Robinsonová, Z. Telfordová, A. Scott, S. Shella, D. Botcherová, J. Sessions, S. Braschi a další. Režie Paul McGuigan.

Internet: www.ceskatelevize.cz/program


Tiskový útvar ČT, 7. 4. 2011


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2011 • Ruská Premier Liga se vrací na NOVA Sport
08.04.2011 • Další satelitní přenos z Metropolitní opery Live in HD: Hrabě Ory Gioacchina Rossiniho
07.04.2011 • NHK World HD testuje na orbitální pozici 28,5° východně
07.04.2011 • Velikonoce na MGM Channel patří aristokracii
06.04.2011 • Česká televize leaderem rozvoje HbbTV v ČR
06.04.2011 • SPORT 5 mediálním partnerem motokárového šampionátu Easykart MČR

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist