Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 26.05.2024 - 19:44:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Film Europe udelila FILM EUROPE AWARD scenáristke a režisérke Zuzane Liovej

  Autor: PR Press Film Europe , e-mail: info@filmeurope.eu Přidané: 27.06.2011


Mediálna spoločnosť Film Europe Media Company a národné tematické televízne kanály Kino CS, Doku CS a Muzika CS v druhom ročníku FILM EUROPE AWARDS na záverečnom ceremoniáli 19. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa konal 17. 6. 2011 - 25. 6. 2011 v Trenčianskych Tepliciach, udelila v poradí štvrtú národnú cenu FILM EUROPE za mimoriadny tvorivý počin slovenského režiséra alebo producenta v zahraničí slovenskej scenáristke a režisérke Zuzane Liovej za snímku „Dom“.


Cieľom mediálnej spoločnosti Film Europe, televíznych kanálov Kino CS, Doku CS a Muzika CS a prvého európskeho filmového kanálu Film Europe Channel je na významných medzinárodných festivaloch oceňovať mladých slovenských filmárov, za výnimočné uspechy v zahraničí. „Naším cieľom je, aby si ich Slovensko všimlo a nie ignorovalo. Naším želaním je, aby boli títo mladí filmári „doma prorokom“ a aby rozhýbali stojaté vody slovenskej kinematografie,“ hovorí Ivan Hronec, generálny riaditeľ mediálnej spoločnosti Film Europe. „Preto sme sa rozhodli od minulého roka udeľovať národné ceny FILM EUROPE AWARDS, za výnimočný počin slovenského filmára v zahraničí,“ dodáva.

Tohtoročná laureátka režisérka Zuzana Liová získala ocenenie FILM EUROPE AWARD za film Dom a jeho úspechy v zahraničí. V roku 2003 získal cenu za najlepší scenár v slovenskej scenáristickej súťaži Cena Tibora Vichtu. V medzinárodnej scenáristickej súťaži ocenili scenár Cenou Krzysztofa Kieślowského TVP Award 2007 a bol označený za najlepší projekt v programe ScripTeast na MFF Cannes v roku 2007.

Svetová premiéra filmu sa konala na tohtoročnom 61. ročníku medzinárodného festivalu Berlinale. Dom bol úspešne uvedený v sekcii Forum, ktorá je zameraná na tvorbu mladých filmárov. Jeho uvedenie komentovala autorka slovami: „Film Dom je malý zázrak, ktorý dojal Berlín.“ Slovenská premiéra filmu sa konala v úvodný večer filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach.

FILM EUROPE AWARD udelili generálny riaditeľ spoločnosti Film Europe Media Company Ivan Hronec a programový riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. Laureátka získala po prvýkrát aj výnimočné ocenenie v podobe mramorovej plastiky s vizuálom spoločnosti Film Europe.


Film Europe Media Company je mladá dynamická mediálna spoločnosť s tímami a kanceláriami v Prahe, Bratislave, Budapešti a čoskoro aj v Londýne a vo francúzskom Cannes. V apríli 2010 spustila projekt CS TV, vysielanie troch národných tématických televíznych kanálov Kino CS, Doku CS a Muzika CS. Film Europe zároveň odštartovala prípravy na spustenie vysielania filmového televízneho kanálu Film Europe Channel, ktorý bude venovaný výhradne európskej kinematografii.


FILM EUROPE AWARDS 2010

Mediálna spoločnosť Film Europe Media Company doteraz udelila tri ceny. Na minuloročnom medzinárodnom filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach získal cenu mladý režisér Mátyás Prikler (1982) za hraný film „Ďakujem, dobre“, na medzinárodnom filmovom festivale Cinematik Piešťany udelila národnú filmovú cenu slovenskému dokumentaristovi, režisérovi Jaroslavovi Vojtekovi (1968) za celovečerný dokumentárny film „Hranica“ a na Medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave cenu získal divadelný a filmový herec Marko Igonda (1978).


Zuzana Liová

Zuzana Liová vyštudovala scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU v Bratislave, kde pôsobí ako doktorandka. Pracovala ako dramaturgička v STV, natočila dokumenty Slečna Mária (2000) a V tieni: Paľko (2003). Autorsky spolupracovala na seriáloch TV Markíza. V roku 2003 získala v slovenskej scenáristickej súťaži Cenu Tibora Vichtu za najlepší scenár – Dom. Absolvovala tvorivý štipendijný pobyt Nipkow program v Berlíne, zúčastnila sa na workshopoch v Španielsku a Poľsku.

Roku 2005 nakrútila v STV svoj scenáristický a režijný debut Ticho. Film bol ocenený na viacerých festivaloch: Strieborné hrozno ex aequo - 36. Lubuskie filmové leto Lagow 2006, Zlatý debut – Třinecké filmové leto 2006, Cena ministra kultúry ČR za najlepší film Vyšehradských krajín – 46. MFF Zlín. V medzinárodnej scenáristickej súťaži získala Cenu Krzysztofa Kieślowského TVP Award 2007 za scenár Dom.
Viac info o Zuzane Liovej: http://www.kinorama.sk/rozhovory/zuzana-liova/


PhDr. Ivan Hronec, CEO, Film Europe
Mgr. Adriana Bednárová, mediálny poradca



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.06.2011 • Boxerský zápas roku Kličko vs. Haye exkluzivně a naživo odvysílá Sport2
29.06.2011 • Červencové programové tipy HBO a HBO HD
27.06.2011 • Den na rybách s NGC a Jakubem Vágnerem
27.06.2011 • Letní novinky na Prima COOL: grafika a Autosalon
27.06.2011 • Objevujte v červenci přírodu na Nat Geo Wild [ 1 ]
24.06.2011 • Tip týdne: Filmový MGM Channel připomene Spielbergova díla z 80. let

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist