Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 15:52:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Nelegální příjem soudem schválený jako legální

  Autor: DF/Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.cz Přidané: 04.10.2011



Trh placené televize v Evropě dozná změn. Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku dnes, v úterý 4. 10. 2011, zrušil omezení národní marketingu a rozhodl, že divákům nesmí být zakázováno používat zahraniční přístupovou kartu pro příjem placené nabídky. (Doplněno komentářem redakce satCentrum).


"Systém licencí k přenosu fotbalových utkání, který vysílatelům uděluje územní exkluzivitu pro určitý členský stát a divákům zakazuje sledovat tato vysílání s dekódovací kartou v jiných členských státech, je v rozporu s unijním právem."

Podle soudu porušila exkluzivita práv v regionálním marketingu nadřazená práva EU - podle soudce vnitrostátní pravidla, která zakazují používání cizích dekódovacích karet jsou v rozporu se zásadou volného pohybu služeb a práva hospodářské soutěže EU.

Jednalo se o spor anglické Premier League s majitelkou hospody Karen Murphy. Hostinská v Portsmouthu pouštěla ve své hospodě fotbal na placeném televizním vysílání, ale nepoužívala dekódovací kartu pro placené vysílání britské BSkyB, ale mnohem levnější z Řecka (platforma NOVA). Právník Karen Murphy se odvolával na poskytování služeb v rámci EU.

Toto hodnocení použil následně i soudce ve svém dnešním rozhodnutí. "V rozsudku vydaném dnešního dne Soudní dvůr konstatoval, že vnitrostátní právní předpisy, které zakazují dovoz, prodej nebo používání zahraničních dekódovacích karet, jsou v rozporu s volným pohybem služeb a nelze je odůvodnit s ohledem na cíl chránit práva duševního vlastnictví ani cílem podporovat přítomnost veřejnosti na fotbalových stadionech." Proti verdiktu lucemburského soudu není odvolání možné.


"Soudní dvůr však rozhodl, že zprostředkování pořadů obsahujících tato chráněná díla, jako jsou zahajovací videosekvence nebo hymna Premier League, v restauračním zařízení představuje „sdělování veřejnosti“ ve smyslu směrnice o autorském právu, které vyžaduje povolení od autora děl. Když totiž restaurační zařízení šíří tato díla svým zákazníkům, díla jsou zprostředkována nové veřejnosti, kterou autoři nebrali v potaz při udílení povolení k rozhlasovému či televiznímu vysílání svých děl."

Fotbalový svaz Premier League (FAPL), který připravuje Premier League, si stěžoval u soudu proti používání dekódovacích karet cizích platforem, protože je stále více firem, které importují do Velké Británie karty ze zahraničí, a nabízí je do restaurací za nižší ceny než je domácí licence. Na rozdíl od státního zástupce se FAPL domnívá, že využívání práv nesmí být ekonomicky zneužívané, protože v konečném důsledku to pak povede k zdražení poplatků za přístupové karty.


Důsledky rozhodnutí ESD pro celovečerní filmy a seriály zatím nejsou jasné

Také přístup k filmům a dalšímu placenému obsahu atraktivních konkurenčních platforem v německy mluvících zemích by mohl doznat změn. Mohl by být otevřen i pro zákazníky, kterým byl dosud omezen. Dříve bylo uzavírání abonence prostřednictvím zprostředkovatelů nabízející předplatné BSkyB, Canal Digitaal a dalších zahraničních placených platforem doménou šedé zóny.


Zdroj: Digital Fernsehen a Tisková zpráva Soudního dvora EU, 4. 10. 2011, volně upraveno a zkráceno


Příloha: Tisková zpráva Soudního dvora EU č.102/11 z 4. 10. 2011



Komentář redakce satCentrum:

Jde o rozsudek proti veřejnému sledování britské ligy v hospodě v Anglii na třikrát levnější řeckou kartu. Docela i chápeme majitele práv, Řekové si půjčují a kašlou na šetření a pak se do UK dováží jejich dumpingové karty, to by naštvalo určitě každého, kdo na Řeky musí platit.

Ale pokud jste si sami napr. na satsklep.pl koupili polskou kartu Cyfra+ a dívali se na ni, nikdo vám nic ani dosud na to neřekl. Jiná věc by ale byla, kdybyste lákali na veřejné sledování Premiere League v hospodě a místo práv Digi TV to řešili šedým dovozem Cyfry+ a tím obcházeli práva zaplacená v Polsku.

Avšak teď to už bude rozsudkem možné. Ovšem i ten rozsudek není jednoznačný a mužete být trestáni na porušování autorských práv v přenosu – hymna, znělka, sestřihy highlights, … a pod. Ale to je na delší diskusi.

Myslíme si, že rozsudkem Soudního dvoru EU se dosavadní situace může zhoršit a karty a práva na přenosy se zdraží...


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.10.2011 • Aplikace iVysílání ČT pro iPady získala prestižní ocenění
04.10.2011 • Universal Channel jako 7. program v MÝCH 6
03.10.2011 • Zpravodajský web Novy TN.cz v nové aplikaci pro iPhone a iPad!
30.09.2011 • HBO HD a programy CS TV na měsíc zdarma
26.09.2011 • Topfun spouští půjčovnu 3D filmů exkluzívně na chytrých televizorech Samsung
24.09.2011 • První víkend s Terapií zdarma a další zvýhodněné nabídky HBO od operátorů! [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist