Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:06:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

TV Global po vstupu Novy – konec lokálního zpravodajství, začátek komerce?

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 24.10.2001


Na Barandově se oslavuje - TV Nova míří na Slovensko a rozzářený generální ředitel dr.Vladimír Železný sděluje v hlavní večerní zpravodajské relaci divákům, že úterý 23.10.2001 se stává pro Novu a vlastně pro celé Slovensko významným dnem. „Na Slovensku vzniká skutečně televizní trh“.

Tento den totiž Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodla o přidělení třech vysílacích frekvencí na pozemním vysílání (Bratislava – Kamzík, 50.kanál, Žilina – Krížava, 52.kanál a Hlohovec, 51.kanál) pro TV Global.

Její vítězství nebylo snadné, ale dalo se očekávat. A kdo byl dále ve hře a neuspěl: V první řadě TV Markíza, nejsledovanější slovenská televize, ve které má podíl americká CME (která dříve, do rozchodu Novy s ČNTS zajišťovala chod Železného televize) a která potřebovala zejména frekvenci v Žilině, kde má slabé pokrytí.

Dále velmi usilovala o pozemní frekvence nová slovenská zpravodajská stanice TA3, která začala vysílat dne 23.9.2001 přes satelit (Intelsat 707, 1,0 stupňů západně, vertikální polarizace, SR 26000, FEC 3/4, digitální vysílání je volné, nekódované) a v kabelových sítích na Slovensku a v České republice; pozemní frekvence by ji pomohly splnit její ambiciózní podnikatelský plán.

Na poslední chvíli se do konkursu o frekvence přihlásila i TV Luna, která také vysílala přes stejný satelit jako TV Global a TA3 a v kabelových sítích na Slovensku. Televize je však ztrátová, již měsíc nevysílá a její majitel, podnikatel Rudolf Bierman jednal v zájmu firmy Argus, která v České republice stojí za podobně ne velmi úspěšnou TV 3 (bývalá TV Galaxie).

Vraťme se však k vítězi. TV Global je zastřešující firma pro regionální síť 25 městských a regionálních slovenských televizí. Na počátku vzniku této sítě byla zajímavá myšlenka umožnit každé městské regionální či místní televizi vysílání svých pořadů v určeném časovém okně a ve zbývajícím čase toto vysílání doplnit jinou televizí. Lokální televize totiž nemají zpravidla možnost připravovat více jak několik desítek minut denně svých vlastních pořadů a po zbytek dne by byla obrazovka prázdná či s jednoduchým rotujícím teletextem. Projekt se slibně rozběhl, pokud nějaká televize nemohla dodat svůj pravidelný pořad, zastoupila ji košická TV Naša. K distribuci signálu do jednotlivých kabelových sítí na Slovensku sloužil již zmiňovaný satelit Intelsat 707, bohužel vysílání bylo od počátku zakódované v systému Conax a přístupové karty jsou pro zájemce pro individuální příjem na svém satelitním receiveru nedostupné. Tímto způsobem ale asi nejde dosáhnout většího procenta sledovanosti a tím i většího zisku ze slovenského reklamního koláče.

Tato dosavadní situace se však rapidně mění, do klíčové organizace této společnosti – MAC TV vstupuje Česká produkční Invest, dceřinná společnost České produkční 2000, hlavní firmy, stojící za TV Nova. Za 66 procentní podíl zaplatila 150 miliónů slovenských korun, licenční rada již udělila souhlas společnosti MAC TV převodu obchodních podílů a tedy po přidělení pozemních frekvencí nic nebrání k expanzi Novy na Slovensko.

Určitě dojde ke změně vysílacího schématu TV Global, lokální a městské televize přijdou o většinu svého vysílání a budou se podílet maximálně na přípravě několikaminutového místního zpravodajství v bloku Právě teď, podobně, jak tomu je na české Nově. Většina pořadů či filmů bude přicházet z Čech, samozřejmě dabovaná do slovenštiny. Diváci se tak možná dočkají Novy 2, včetně nekonečných telenovel, bulvární publicistiky či zábavných show. Rozhodně ne však kulturního a vzdělávacího projektu, se kterým vyhrála TV Nova před lety licenci v Čechách a který se nikdy neuskutečnil.

Uvidíme, jaké vztahy se utvoří mezi novým Globalem a TV Markízou. Kromě politického vlivu médií na Slovensku jde totiž především o peníze. Markíza byla po svém vzniku jakousi mladší sestrou Novy, měla společného investora, společnost CME amerického podnikatele Ronalda Laudera. Po odchodu Železného od ČNTS a tedy i CME na Barandov se vztahy Markízy s Novou velmi zhoršily a vzájemné invektivy a výpady vyvrcholily právě v období těsně před vyhlášením licencí na pozemní vysílání. Prostřednictvím stranického kolegy ředitele TV Markíza Pavola Rusoka, poslance Jirko Malchárka dokonce mediální výbor slovenského parlamentu přijal zvláštní usnesení, kdy zákonodárci chtějí znát stanovisko vysílací rady k českým problémům Vladimíra Železného – od jeho trestního stíhání až po mezinárodní arbitráže se společností CME.

Jak už dnes víme, Rada pre vysielanie a retransmisiu nakonec rozhodla ve prospěch TV Global a tak určitě dojde v dělení reklamního koláče, který dnes představuje zhruba 2 miliardy slovenských korun k významným změnám. Pokud by se vstupem Novy do TV Global podařilo získat sledovanost diváků na 15 až 20 procent, výrazně se sníží dosavadní příjmy Markízy, které dosahují cca 1,6 miliardy korun. Při dravovosti Novy a jejich vysokých cenách za reklamu v Čechách se dá předpokládat podobný trend i na Slovensku a to by bylo pro Markízu, která má náklady kolem 1,4 miliardy korun asi velmi kruté.

Ale na takové analýzy a úvahy je ještě zatím trochu brzo, podstatné dnes je, že TV Nova splnila svůj cíl vstoupit na Slovensko a pomocí TV Global se jí to podařilo. Navíc získala i tři strategické pozemní licence a dále může vysílat přes satelit a být tak dostupná na celém území Slovenska a samozřejmě i Čech.

Pokud se jedná o satelitní vysílání, dr.Železný se mu sice dříve ve svých pořadech Volejte řediteli bránil, ale pokud toto vysílání, které mu takto vlastně skoro zdarma spadlo do klína, bude nekódované - volné, či aspoň dostupné za nějaký rozumný poplatek pro abonenty nejen na Slovensku, ale i v Čechách, může tím jen získat. Přejme si, aby se toto přání v brzké době naplnilo.

Otázka do diskuse – Stali byste se abonenty TV Global, byli byste ochotni za sledování slovenské Novy platit?


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.10.2001 • Global - skutočná konkurencia pre Markízu?! [ 8 ]
23.09.2001 • Ako, kde a kedy naladiť TA3 [ 12 ]
04.05.2001 • Ako ďalej, MMDS?! [ 6 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ruseni 

30.10.2001 17:59 • duchman
Jeste k ruseni k52 Krizavy a Lyse - ja myslim ze neni problem presmerovat vyzarovaci diagram Krizavy nebo snizit vykon,nebo oboji.
 
 
  Krížava K52 

30.10.2001 01:44 • JPA
Jsem zvědav,jak se vyřeží vzájemné rušení mezi K52 -Križava a K52 Lysá Hora (přímá viditelnost - nejvyšší bod Beskyd).Na K52 Lysá Hora vysílá NOVA a to byla jedna z příčin neůspěšnosti TV Sever.A více méně schválnost.A nyní když K52.Križava má společného majitele?.Timto se zatím mnoho lidí nezabývalo.


 
 
  Môj príspevok 

27.10.2001 15:57 • juzek
vas to nadšení přejde pani a damy zo slovenska.Za rok tu budete zese plakat že to nestojí za nic
 
 
  Môj príspevok 

26.10.2001 15:07 • Ladislav Bielko, Trnava
mam len jednu otazku:

plai sa za novu v cechach ?

dakujem za odpoved
 
 
  veselme sa 

25.10.2001 09:06 • roman
SOM VELMI RAD, ZE ZELEZNY SA DOSTAL NA SLOVENSKO. KONECNE SLINTOSOVI SPADNE HREBIENOK. KED POZERAM ZO ZAKULISIA MARKIZY TAK MI JE ZLE. MOHOL BY SA VYRIESIT ESTE AJ INDIVID PRIJEM ZO SATELITU ZA NEJAKY SYMB. POPLATOK PRE TYCH, KTORI NEBUDU MAT MOZNOST PRIJIMAT INOU CESTOU
 
 
  Global znici Markizu 

25.10.2001 08:07 • Pepe
Samozrejme pokial by nebolo nutne platit za neaky zakladny balik ako u UPC Direct. Je vyborne ze licencna rada pridelila frekvencie prave Globalu. Prajem Markize skory krach a Globalu dalsie nove frekvencie.
 
 
  Sitno, 52. kanál 

25.10.2001 06:44 • Milan
V rámci rozširovania siete TV Global mala táto televízia začať vysielať aj zo Sitna, 52. kanál. Termínov bolo hneď niekoľko, ale ani jeden nebol realizovaný. Posúri pán dr. Železný tento problém a budeme môcť Novu sledovať aj zo Sitna? Bolo by vhodné, keby sa tak stalo už do Vianoc.
Ďakujem.
servis@ses.sk
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist