Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 05:20:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Problém: Zakazují mi instalaci větší satelitní antény

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 06.05.2003


U nás to asi zatím není tak kritické, ale v zahraničí si mnozí satelitní fanoušci stěžují, že si nesmějí namontovat větší paraboly, jak průměru 45 cm. O tomto nařízení dokonce nyní jedná i britská vláda. Také Dr.Dish má podobný problém ve své poradně.

Změní se předpis o satelitních anténách v Británii?

Britská vláda připravuje předpis, který by měl vymezovat instalaci satelitních antén. Příslušný dokument předpokládá pět alternativ - od zachování výjimek pro satelitní paraboly až k jejich téměř úplnému zrušení. Přičemž to poslední nařízení by znamenalo, že mnoho domácností by už nemohlo mít vůbec satelitní televizi. Nejvíce diskutabilní je omezení instalace parabol v několika britských národních parcích. To by vedlo v domácnostech v některých odlehlých místech a hornatém terénu k paradoxu, že pro příjem terestrické televize by tady museli stavět skutečné stožáry, přitom satelitní parabola o běžné velikosti 65 cm by byla zakázána!

Dnešní dosud platná směrnice omezuje instalaci obyčejné 45 cm mini paraboly Sky na stěnách budov a uvnitř chráněných oblastí. Nový návrh již bere do úvahy používání větších parabol až do velikosti 100 cm a více parabol v tomtéž obydlí. Proto je dokument pod velkým tlakem skupin, kterým je právo na instalaci paraboly trnem v oku.

Současné směrnice a nařízení jsou velmi přísné, proto někteří fanouškové optimisticky doufají, že by mohly být v budoucnu trochu více uvolněny, je nutno brát v úvahu i rovnost přístupu. Vláda se snaží podporovat „ohleduplnou instalaci“ s parabolami zamaskovanými pomocí nátěru, aby vypadaly jako střešní krytina nebo dřevěná stěna.

Uvolnění směrnic by mohlo být chápáno jako další etapa vládní strategie podpory digitálního satelitního vysílání jako „finálního článku“ pro digitální rozvoj v odlehlých oblastech, které pravděpodobně nebudou pokryty DVB-T. Povolení parabol do 100 cm by mohlo také zpřístupnit satelitní trh jiným platformám než Sky a Astra.


Že se jedná o stále aktuální problém, a ne jen ve „staré Anglii“ vidíme i na jednom příspěvku satelitního fandy, zaslaném do rubriky Dr.Dish odpovídá v odborném časopise TELE-Satellite International.

Dr.Dish odpovídá: FEC versus velikost parabolické antény

Dotaz: Jsem jedním z mnoha lidí, kteří mají ve svém bydlišti zákaz umístění paraboly. Vybojoval jsem si jen malou, skrytě umístěnou parabolu o velikosti 45cm. Příjem mám většinou dobrý, ovšem jak se zhorší počasí, mám velmi nestálý obraz nebo není vůbec žádný. Zkoušel jsem vše možné, ale marně. Prostudováním v přehledech ze stránky SatcoDX jsem došel k zajímavému zjištění, že problém mívám zejména u hodnot poměru chybové korekce (FEC) 5/6 a vyšších, jen někdy u velmi používané hodnoty 3/4. Existuje nějaké řešení?

Odpovídá Dr.Dish: Nerad to říkám, ale jediným řešením by bylo použití paraboly o větším průměru. Pokud nemáme s danou velikostí paraboly žádný problém při příjmu signálů s hodnotou FEC 1/2, pro signály s FEC 2/3 je už požadavek 1.3 krát větší paraboly než původní. Signály s FEC 3/4 znamenají velikost paraboly 1.4 krát větší a s FEC 5/6 dokonce 1.5 krát větší jak v prvním případě (FEC 1/2)! Jak tedy můžeme vidět, jediná věc, která by odstranila váš problém je velikost paraboly. Pokud neuspějete na stávajícím místě na balkóně, zkuste třeba parabolu, nenápadně umístěnou v zahradě a skrytou pod plastovým krytem, anebo tzvn. trubicovou anténu (pipe antenna).

A na závěr otázka pro vás: jakou velikost paraboly používáte? Neměli jste se svými bytnými – majiteli podobný problém s umístěním větší paraboly? Napište nám o tom třeba do diskuse pod tímto článkem! Za vaše názory předem děkujeme.

A na úplný závěr ještě jedna informace – zveme vás k sledování obnoveného vysílání satelitního magazínu DrDish@TV. Uvidíte jej po více jak dvouleté přestávce (od září 2001) opět ze satelitu. Naladíme jej tentokráte

ve středu 14. května 2003 v 19.00 – 22.00 hod. na družici Intelsat 707 (1,0 st. záp., tedy tam, kde vysílá JOJ TV, TA3 a MusicBox), na tr. 11,596 H, SR 6110, FEC 3/4.


Zdroj: www.dtg.org.uk, www.drdish.tv
ilustrační foto – nenápadná průhledná satelitní anténa a paraboly s maskujícím nátěrem na dřevěné chalupě v Jeseníkách


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 10   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
08.05.2003 • Satelitní přijímač @Sky Box přenese digitální video do počítače
30.04.2003 • LNB Invacom 0,3 dB – konvertor, který vám „zvětší“ parabolu – 3.část [ 5 ]
27.04.2003 • LNB Invacom 0,3 dB – konvertor, který vám „zvětší“ parabolu – 2.část [ 2 ]
23.04.2003 • Nemohu se rozhodnout - poraďte jaký satelitní přijímač si pořídit… [ 9 ]
10.04.2003 • Set-top-boxy CryptoWorks pro Rakousko [ 2 ]
24.03.2003 • BBC přechází ze Sky na D-Sat [ 13 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Anteny.. 

07.05.2003 21:44 • Mike
Nevim v cem je problem.. Instalujeme i 165cm na panelakovy okna :))
 
 
  iné SCPC 

07.05.2003 13:56 • mc
Vidím, že sa tu stretli majstri na SCPC a prenosy. Neviete náhodou kde sa momentálne objavujú prenosy pre TA3 (C.E.N SNG) ? Aké sú parametre ?
 
 
  parabola 

07.05.2003 12:54 • asharat
Ja teda neviem ale bol som sa spýtať na Okresnom úrade životné prostredie a keď som odnich chcel povolenie na inštaláciu paraboly pozerali na mňa ako na idiota čo to vlastne chcem. Tak som namontoval hneď dve paraboly na jednu stranu bytovky aj na druhú (špatne situovaný) . Je tomu asi 10 rokov a žiadne problémy. Aj anarchia má svoje výhody
 
 
  Můj příspěvek 

06.05.2003 22:20 • stan
Po přečtení posledních zpráv z internetové stránky DrDish opravuji moje oznámení,týkající se vysílání Dr Dish. Jezkutečně posunuté na 14.května. Moje informace byla podle posledního vydáná TSI 4-5. Jak je vidět,situace se na bojišti tak rychle mění že člověk nestačí reagovat. Jsem rád, že jsem se to díky Vám včas dověděl, jinak bych zítra hledal marně. Děkuji a berte to jako omluvu.Mužete-li stornujte moje oznámení, aby někdo marně nehledal co nejde. S pozdravem Stan.
 
 
  Umistnwni paraboly 

06.05.2003 18:13 • Majkli
Neni to slavne. Je treba souhlas majitele domu a neni v teto chvili pravni narok ho ziskat. Samozrejme muze za to chtit nejake penize a doklady (planek, revize, ..). A jen tak bokem, pokud by antena presahovala o 50 cm (75 cm? nepamatuji si presne) pudorys baraku, tak je treba taktez souhlas majitele pozemku. :-)
 
 
  Dr.Dish@TV 

06.05.2003 17:39 • satCentrum
Vážený pane Stanislave, asi budete zítra zklamaný, protože vysílání se uskuteční opravdu až příští týden. Je nám to líto, že nám nevěříte, informace totiž dostáváme z několika zdrojů a pečlivě si je ověřujeme. Takže na shledanou u Dr.Dish@TV za týden, 14.5.2003!!!!

Za redakci satCentrum - Václav Hrubec
 
 
  Co se týka vysilani Dr@DishTv. 

06.05.2003 17:20 • stan
asi se tam vloudila chyba? vysílání je zítra 7.května-jinak data souhlasí.Také jsem připraven a jsem zvědav.
 
 
  180 a víc 

06.05.2003 10:00 • Kritik
Bydlím v paneláku a hned po nastěhování jsem musel požádat o ”Povolení umístění satelitní antény” ... ale během čtyř let se to tu hodně změnilo a teď si Vietnamci montujou svý ”kola od traktoru” hned vedle oken druhejch a určitě na to žádný povolení nemají ... Chápu lidi, který chtějí vymylet nějakej předpis ... protožě těch soudnejch, který vědí, kam si svůj talíř mají dát, je zase jenom tolik, kolik tomu rozumí a chtějí se chovat ohleduplně ... Přeci si nešoupnu 180 vedle okna sousedů jenom pro to, abych se mohl dívat na VT4 ... no nic...
 
 
  Můj příspěvek 

06.05.2003 09:39 • satm
Jde o dohodu s vlastníkem objektu.Leckde u SBD se za povolení platí.Doporučuji si tyto věci ale smluvně ošetřit dokud to jde.
 
 
  Dotaz 

06.05.2003 08:13 • Lukáš
Jak to vlastně je, můžu umístit anténu u okna mého obecního bytu? Který zákon nebo vyhláška toto upravuje?
 
 
Celkový počet komentářů: 10 / zobrazují se: 1 ... 10

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist