Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 20:42:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

LNB Invacom 0,3 dB – konvertor, který vám „zvětší“ parabolu – 2.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 27.04.2003


Po několika týdnech pokračujeme v testech konvertorů Invacom, které jsou díky svému extrémně nízkému šumovému číslu vhodné i pro menší ofsetové paraboly. Dnes se seznámíme s twiny, quattro a quad LNB. Twin jsme pak otestovali na mutlifeedu na 3 družice.

Při seznámení se s konvertorem Invacom SNH-031 v lednovém článku jsme zkoušeli příjem na pevné ofsetové paraboly 60 a 90 cm, na otočnou o velikosti 100 cm pak testovali příjem na problémových kanálech z východních Intelsatů, Türksatu 1C ve východním svazku, programy na Arabsatu 2A, Nilesatu 101 či některé kanály na Hispasatu. Vrcholem pak bylo sledování možnosti příjmu paketu ruských digitálních paketů na družici Eutelsat W4 na pozici 36 stupňů východně. Zde se obecně uvádí, že příjem v ČR je možný pouze se speciálním konvertorem, konstruovaným pro příjem kruhové polarizace. Pokud bychom se pokoušeli tyto zajímavé pakety, na které jsou u nás zatím dostupné kódy (než přejdou v blízké budoucnosti do kódu Viaccess 2) přijímat na ofsetovou parabolu o velikosti 100 cm a na klasický universální konvertor, byli bychom asi označováni jako snílci či blázni. Ale přesto se nám to, se zmiňovaným konvertorem podařilo, což dokládají i přiložené snímky obrazovek receiveru Humax 5400.

Ale po pořádku, nejprve vám od minula dlužíme přiblíženi dalších u nás prodávaných konvertorů Invacom. Britská firma Invacom totiž vyrábí vstupní jednotky (LNB) v provedení singl, twin, quad a quattro, tedy pro jednoho, dva či čtyři účastníky a se čtyřmi výstupy na multiswitch pro domovní a kabelové rozvody. Minule jsme vám přiblížili Invacom SNH-031, což je universální singl konvertor, tedy s jedním výstupem pro jednoho účastníka.

V případě, že chceme přijímat signál z jedné družice, ale rozvést jej do dvou nezávislých receiverů doma, či případně u souseda, je vhodné použít jednu ofsetovou parabolu, ale do ohniska použít twin konvertor, tedy LNB, které má dva výstupy na F konektory. Prodává se s označením TWH-031.

Pokud potřebujeme čtyři nezávislé výstupy, potom můžeme zakoupit quad LNB, typ QDH-031. Každý výstup svedeme samostatným koaxiálním kabelem a získáme tak kompletní signály v celém pásmu pro čtyři receivery. V obou případech se jedná o universální konvertory pro digitální i analogový příjem s rozsahem frekvencí pro spodní pásmo 10,7-11,7 GHz a horní pásmo 11,7-12,75 GHz, s lokálními oscilátory 9,75 a 10,6 GHz, přepínanými superponovaným signálem 22 kHz. Polarizace se přepíná napětím 13V pro vertikální a 18 V pro horizontální polarizaci. Tedy standardní hodnoty. Můžeme tedy bez obav vyměnit dosavadní používané konvertory beze změn v nastavování parametrů receiverů.

Pokud budeme používat pro malý domovní rozvod multiswitch, potom je řešením pro nás konvertor Invacom QTH-031. Ten má též 4 konektory F, ale na nich je vyvedený signál low V, low H, high V a high H, převedeno do srozumitelné mluvy spodní pásmo (bez 22 kHz) pro V a H polarizaci a horní pásmo V a H polarity (22 kHz zapnuto).

Všechny tři typy jsou stejně jako singl konvertor vyráběné v High Class provedení, čemuž odpovídá balení, pouzdro a nakonec i naměřené parametry. Dodávájí se v papírové krabičce, na které je nalepený hologram s logem a šumovým číslem. Po vybalení nás překvapí svou velikostí a hmotností. Mají stejný vnější rozměr – jedná se 20 cm dlouhý a přes 8 cm široký konvertor s velmi kvalitním a efektním krytem v „military“ designu v tmavé šedomodré barvě. Dlouhý krk ozařovače umožňuje použít LNB i do sestavy s multifeedem, ovšem pozor, jeho větší hmotnost bude vyžadovat držák („labutí krk“) dostatečně tuhý, aby se nepronášel. Zisk je udáván 50-60 dB a provozní teplota –40 až +70 stupňů Celsia. Na horním lemu ozařovače je stupnice jako pomůcka pro natočení horizontální roviny konvertoru při montáži - se stupnicí –30 až +30 stupňů. Podobná stupnice s výřezem pro snadnější nastavení je i na spodní straně. Také na horní části pouzdra výrobce umístil hologram. F konektor je zakryt praktickou ochrannou krytkou, v balení ještě najdeme převlečnou gumovou krytku na překrytí F konektoru po připojení kabelu.

Pro test jsme použili konvertor Invacom TWH-031, tedy twin se dvěma výstupy a zkoušeli jsme jej v multifeedu v ohnisku paraboly ofset 90 cm. Multifeed byl nastavený na příjem z pozic Astry 1 (na 19,2 st. východně), Astry 2/Eurobird 1 (28,2/28,5 st. vých.) a Hot Bird (13,0 st. vých.). Porovnávali jsme jej na všech třech pozicích a srovnávali s běžnými konvertory MTI 0,6 dB a California 0,5 dB. Signál byl zpracováván receiverem Humax 5400, analogový receiverem Nokia 8001S. Testy probíhaly na konci dubna za deštivého aprílového počasí při teplotě cca 12 stupňů Celsia.

LNB Invacom 0,3 dB se musí velmi pečlivě nastavovat, je u něj velmi velké potlačení polarizačních rovin a pro multifeed, ale vlastně i pro nastavení v parabole pro motorické natáčení je nutné přesně nastavit sklon deklinace (skew) v závislosti na zeměpisné poloze. Také feedhorn – krytka ozařovače, není tak veliká, jako např. u MTI a proto je nutná větší pečlivost, jak u „tupého“ LNB MTI, který nám vezme širší ohnisko a skryje tak případné nepřesné nastavení paraboly. Samozřejmě na silných družicích. Pokud máme přesně nastavenou parabolu a zaměníme pak např. zmiňovaný MTI za Invacom, měla by nám výrazně vzrůst hodnota kvality signálu (BER). Ano, jak u singlu SNH-031 z minulého testu, tak u twinu se potvrdila kvalita LNB Invacom, v celém rozsahu analogového a digitálního vysílání na Astře 1B-H a 2C, Hot Birdu 1-4 a 6 a digitálního vysílání na Eurobirdu 1 a Astře 2A a 2B. Dosáhlo se hodnot kvality digitálního signálu v rozmezí 76-99 procent, u analogu nebyly pozorovány žádné dropouty ani u slabších transponderů na Astře 1B u stanic CNN, ORB či Bayern Alpha. Naopak na silných transponderech pak nedocházelo k zahlcení receiveru. Nutno však říci, že pořizovat si dražší LNB Invacom jen kvůli těmto vcelku bezproblémovým družicím není ale nutné. Jeho hlavní přednosti se projeví při natáčení paraboly na satelitech, které mají u nás horší pokrytí. Což jsou výše zmiňované družice. A jaká je cena uvedených konvertorů? Všechny LNB lze zakoupit např. na internetovém obchodu www.satelitShop.cz. Twin Invacom TWH-031 zde stojí 1930 Kč, stejně tak je cena quattra pro multiswitch QTH-031 ve výši 1930 Kč, quad pro 4 účastníky QDH-031 stojí 2900 Kč. Připomínáme, že singl SNH-031 stojí 1200 Kč. Všechny ceny jsou včetně DPH, a není zahrnuto poštovné a balné.

Tolik pro dnešek, zítra - ve třetím pokračování se ještě vrátíme k příjmu ruského paketu NTV+ ze satelitu Eutelsat W4 na pozici 36,0 st. východně. Na plochou střechu redakce na jihovýchodní Moravě (LON 17,467 E, LAT 49,250 N) totiž přibyla parabola ofset 100 cm s motorem Stab H-H mount 120, a mohli jsme tedy provést nové nastavení pro celý dostupný satelitní orbit opravdu „z gruntu“, tedy od úplného začátku. V dopisech a mailech, které došly jako reakce na první část popisu LNB Invacom byly totiž uvedené i výtky, že se nedaří s tímto konvertorem bez problému nastavit celý orbit.

A v posledním, čtvrtém pokračování se seznámíme s konvertory Invacom 0,3 dB bez ozařovače. Ty jsou určené k přišroubování na ozařovač pro středové paraboly. Budeme testovat konvertor SNH-031 bez ozařovače v parabole Kovosat o průměru 120 cm.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.05.2003 • Problém: Zakazují mi instalaci větší satelitní antény [ 10 ]
30.04.2003 • LNB Invacom 0,3 dB – konvertor, který vám „zvětší“ parabolu – 3.část [ 5 ]
23.04.2003 • Nemohu se rozhodnout - poraďte jaký satelitní přijímač si pořídit… [ 9 ]
10.04.2003 • Set-top-boxy CryptoWorks pro Rakousko [ 2 ]
24.03.2003 • BBC přechází ze Sky na D-Sat [ 13 ]
25.02.2003 • Seznamte se
– satelitní přijímač Digit-All World SCI-900E
[ 10 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Invacom 

27.03.2004 10:07 • XXX
hello, kupil som si INVACOM SNF-031 na KOVOSAT 120. Pred tym som mal MTI -AP8 TW, sorry ale nevidim v tom rozdiel - ziadny
 
 
  Invacomy 

28.04.2003 10:09 • Mike
Měření NTV+ je poměrně zajímavé, ale jen do momentu, kdy je člověk nanejvýš na vrchovině. Dále si s konverty na linearní polarizaci asi neškrtnete. V praze máme s LNB s kruhovou p. hranu tak na 1,15m. Za zmínku by také stálo zmínit se, že jedna polarizace bude při příjmu kruhovky hustě potlačená. Jinak lze NTV+ s kvalitním kruhovým konvertorem například v Ostravě přijímat s anténou od 60 cm. Konvertory Invacom jsou skutečně velmi dobré, ale hoděj se spíš do antén tak do 1,15m. Potom se začíná projevovat vada úzkého ozařovače - tzn. že u větších antén má SNH nižší zisk vlivem tvaru ozařovače, což lze zlepšit instalavací SNF s přizpůsobeným ozařovačem. ¨



Pisatel je zaměstnanec společnosti KPE - Vaší 1. pro družícový příjem
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist