Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 04:53:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se
– satelitní přijímač Digit-All World SCI-900E

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.02.2003


Stav v nabídce satelitních přijímačů na českém a slovenském trhu byl v posledním roce celkem bez velkého vzruchu. Domácí fanoušek televizních a rozhlasových programů dával přednost osvědčeným značkám, nejraději pak těm, které umožňovaly bezproblémový příjem digitálních paketů v našich mateřštinách. Vážnější zájemce o příjem dalších kódovaných televizí se pak pídil po možnostech neoficiálního příjmu, samozřejmě za co nejnižší cenu, tedy řečeno naplno - zadarmo, bez placení měsíční abonence. V tomto případě mu pak po vyprodání posledních zásob „irdetových“ receiverů s patchem 5in1 zbývala pouze možnost pořídit si universální modul, satelitní kartu do počítače anebo nyní nově i receiver DreamBox. Bohužel zejména poslední dvě možnosti nejsou moc vhodné pro začátečníky v lovu na satelitním orbitu.

Někteří, zejména korejští výrobci, však nechtěli ztratit stálý zájem satelitních diváků o jednoduché, uživatelsky přívětivé receivery, umožňující příjem ve více kódovacích systémech na programovatelné přístupové karty. Na internetu jsou dnes dostupné kompletní soubory – obsahy paměti s aktuálními kódy, a obsluhu levného jednoúčelového programátoru určitě zvládne, po krátkém zaučení, každý i technicky méně erudovaný fanoušek. Problémem pro výrobce však bylo, jak obejít tvrdé licenční podmínky na vestavěný dekodér, které jim až takto „vyjít vstříc“ satelitnímu diváku zakazovaly.

Netrvalo však dlouho a výrobci přišli na to, že stačí vyrobit levný receiver bez jakéhokoliv vestavěného dekodéru, který má aspoň jeden slot (CI) na zasunutí přístupového modulu (CAM), do něj zasunout běžný modul Irdeto Eurocam 1.06 (bez jakékoliv úpravy), mírně upravit firmware a je to. Firmware pak umožní po vložení tohoto CAM dekódovat s přístupovou kartou FUN s aktuálními klíči programy vysílané v systémech Betycrypt, Irdeto, Seca/Mediguard, Viaccess a Nagravision. Zákazník tedy dostane satelitní přijímač 5 in 1 za cenu jen o málo vyšší, jak je cena universálního modulu FreeCAM či MagicCAM. Tedy jednoduché řešení, které vyhovuje výrobci – prodá spoustu jinak hůře prodejných jednoduchých digitálních receiverů a přitom se nezpronevěří licenčním podmínkám, protože dekodér vlastně nevyrábí. Spokojený je samozřejmě i zákazník, který za rozumnou cenu obdrží zařízení, do kterého pouze vloží smart kartu FUN s aktuálními kódy a už se dívá na zahraniční, u nás nedostupné pakety placených televizí.

Tolik podrobnější úvod, který však je nutný před vlastním testem dnešního satelitního přijímače Digit-All World SCI-900E. Ten je totiž představitelem přesně takových, zmiňovaných, u satelitních fanoušků oblíbených receiverů.

Receiver pochází z Jižní Koreje, z výrobního závodu v Soulu, a pokud navštívíme webovskou stránku výrobce www.digitallworld.com, uvidíme, že sídlí v sousedství Hyundaie a Samsunga, tedy u nás známých a zavedených značek. Další inspirace pak zřejmě přišla od Humaxe, tedy vlastně ID Digital, který produkuje podobně koncipovaný model s CI, který lze též upravit na příjem ve více kódovacích systémech. V tomto případě však šel korejský výrobce ještě dále, a poskytuje zákazníkovi už hotový výrobek s originálním firmwarem, dokonce (také) v českém jazyce, odpadá tedy nutnost dodatečné úpravy – patche, po které se samozřejmě přijde o záruku. A to je při dnešní dvouleté záruční lhůtě v ČR již podstatná výhoda. Navíc i budoucí aktualizace na internetu či případně přes satelit již budou také podporovat systém 5 in 1.

Po zjištění těchto základních údajů o receiveru a návštěvě zmiňované internetovské presentace jsem byl zvědavý, jak si receiver skutečně povede v každodenním provozu, ve srovnání např. s Humaxem 5400. Zda kupující nedostane za málo peněz málo muziky. Proto jsem se rozhodl přijímač podrobně vyzkoušet. Měl jsem zapůjčený přijímač Digit-All World SCI-900E od ing. Radka Řeháka ze Zlína-Štípy, který tyto receivery k nám dováží a s jeho parametry vás nyní seznámím.

Základní technické údaje:

Receiver Digit-All World SCI-900E je digitální satelitní receiver pro příjem volných (FTA) programů a 2 volnými sloty (CI) pro vložení přístupových modulů – dekodérů (CAM).


Tuner s frekvenčním rozsahem 950-2150 MHz má šířku MF pásma 36 MHz, napěťově přepíná polarizaci LNB 13/18V a pásmo signálem 22 kHz. Proudový odběr až 500 mA, elektronická ochrana proti zkratu. Vstupní symbolová rychlost (datový tok) SR 1-45 Ms/s, poměr chybové korekce FEC 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8. 1 konektor F vstupní a 1 výstupní (smyčka loop through).

Receiver je osazený procesorem NEW-TMIPS R3930 běžícím na 81 MHz.. Flash paměť má velikost 1MB, systémová SDRAM, dekódovací MPEG SDRAM a grafická SDRAM má každá velikost 2MB.

Receiver dekóduje MPEG 2 s video rozlišením 720x576 pixelů se vstupní bitovou rychlostí max. 90 Mbit/s. Obrazový formát 4:3 i 16:9. Audio mono/duál/joint stereo, vzorkování 32, 44,1 a 48 kHz, MPEG/Musicam layer I & II. Výstupy CVBS a RGB na konektorech SCART, dále video a audio RCA – cinch. Receiver nemá digitální konektor a nedekóduje signál Dolby Digital. Modulátor RF lze nastavit na 21-69 kanál, standard PAL/SECAM, B/G, D/K, I.

Ŕizení natáčení motoru a přepínání konvertorů povely DiSEqC verze 1.0, 1.1. a 1.2, proudový odběr až 500 mA. Zásuvka RS 232 D-Sub9 pro upgrade software z PC.

Vstupní napětí 90-250 V střídavě, 50/60 Hz, příkon max. 30 W, ve stand by módu max. 7 W. Rozměry 340 x 66 x 247 mm (šířka x výška x hloubka), hmotnost 2.1 kg.

Základní funkce:

Receiver je vybaven uživatelsky přívětivým menu ve 12 jazycích (česky, anglicky, španělsky, francouzsky, německy, italsky, turecky, arabsky, persky, maďarsky, dánsky, portugalsky). Pěkná grafika používá 256 barev. Do předvoleb přijímače lze uložit až 4000 TV či rozhlasových stanic. Třídí se a editují na FTA, kódované, TV a R. Podpora teletextu na televizní obrazovce (VBI insertion). Programový průvodce – EPG pro současný a následující program a pořady až na 7 dní (pokud jsou providerem vysílané). Ruční a automatické hledání, prohledávání celého satelitu. Dětská pojistka a zamknutí předvoleb podle vhodnosti pořadů. Titulky a programové informace na kanálu.

Vzhled:

Receiver se dodává v úhledném obalu, jako příslušenství je přibaleno dálkové ovládání, dvě baterie, účastnický anténní propojovací kabel a propojovací kabel 2 x 3 CINCH a návod k obsluze. Přístroj je v elegantní stříbrné krabičce. Na čelním panelu jsou umístěna 4 tlačítka: vypínač stand by, přepínač módu předvolby/hlasitost a dvě tlačítka pro změnu nahoru a dolu. V pravé části jsou po odklopným výčkem dva volé sloty CI pro zasunutí CAM. Zadní panel obsahuje 2 konektory F (pro konvertor a výstupní smyčka pro druhý, např. analogový receiver), konektor RS 232 D-Sub 9 pro připojení PC, 4 konektory CINCH (video, audio L a R kanál a výstup 12 V), 2 konektory SCART a síťový vypínač.

Tolik pro dnešek, na menu receiveru, na ladění a editaci kanálů se podíváme ve srovnávacím článku Duel: Digit-All World SCI-900E kontra SFT-2000.

Legenda k obrázkům:

Obr.1 Pohled na receiver zepředu
Obr.2 Podrobné informace o kanálu
Obr.3 Pohled na zadní panel
Obr.4 Dálkové ovládání
Obr.5 Informační lišta
Obr.6 Kompletní sada po vybalení


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 10   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.02.2003 • DREAMBOX DM-7000 S"
Splní sny satelitných nadšencov?
[ 16 ]
24.01.2003 • LNB Invacom 0,3 dB
- konvertor, který vám „zvětší“ parabolu
[ 11 ]
31.12.2002 • Více karet v receiverech Philips [ 7 ]
14.09.2002 • Co nového v konvertorech [ 2 ]
04.08.2002 • Koniec existencie univerzálnych modulov
02.08.2002 • Novinka na váš kancelářský stůl
LCD monitor s digitálním satelitním receiverem!
[ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

01.08.2003 17:11 • Saeed
Thank you so much
 
 
  url 

01.08.2003 15:20 • bmilan
http://www.iev-weiss.de/download/DigitallWorld_Downloads/



______________

bmilan.elpo.sk
 
 
  Môj príspevok 

01.08.2003 13:47 • saeed
Digit All World SFT 2000 + SUPER-CAM (9in1)



HOW TO UPGRADE & Where can i find the upadated software?
 
 
  3000 pamětí? 

07.05.2003 17:23 • anonym
@Pavel8 - Těch 3000 pamětí je jen TV, či TV+rádia? A není to tím, že se vyčerpala kapacita možných paketů (transponderů), která je samozřejmě výrazně menší, než počet předvoleb?
 
 
  ma jen 3000pameti!!! 

07.05.2003 14:24 • Pavel8
Chtel bych upozornit,ze prijmac Digitallworld ma jen 3000!!pameti a ne inzerovanych na krabici 4000.Presvedcil jsem se o tom,kdyz jsem mel ulozeno 2990pameti takse mne dalsi nactene kanaly jiz neulozili!!!

Pavel
 
 
  CENA DIGIT ALL WORLD 

03.04.2003 23:48 • Ing.Řehák
CENA 5900,- + MODUL IRDETO 3500,-.S DD optikou je KAON za stejnou cenu.
 
 
  prodej 

03.04.2003 20:29 • sasson
Tyto prijimace se prodavaji jiz asi pul roku v Praze. V obchode stoji 7500Kc. Funguje opravdu dobre, skoda ze nema DD optiku, jinak by byl vic nez dobrou nahradou za 5400. Sam naladi vsechny programy ze satelitu vcetne PW direct a Erotica. Silnou strankou je podpora EPG pro vetsinu provozovatelu, podrobne info u PW, C+ F, Viasatu i C+swe, posrobne popisky u radii SKY.
 
 
  prodava 

20.03.2003 12:47 • maly mike
v CR asi p.Rehak, ale jinak zkus www.iev-weiss.de tam se dovis vice muzes i cesky.
 
 
  dotaz 

18.03.2003 13:14 • radek
Kdo jej prodává a je možno na Zlínsku uvidět v chodu?
 
 
  velice dobry receiver 

17.03.2003 12:01 • maly mike
mel jsem velikou moznost testovat tento receiver a mohu zdelit,ze v teto levne cenove skupine predci v mnoha ohledech jine modely ,napr,hyundai 830,IDDigital atd odkazy na sw podporu www.sat-gigant.de
 
 
Celkový počet komentářů: 10 / zobrazují se: 1 ... 10

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist