Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:36:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

LNB Invacom 0,3 dB
- konvertor, který vám „zvětší“ parabolu

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 24.01.2003


Máte ofsetovou parabolu, která se nehodí pro satelitní DXing, ale nemůžete ji vyměnit za větší? Nevadí, dnes už máme řešení – vyměňte stávající konvertor za LNB Invacom se špičkovým šumovým číslem 0,3 dB. A zachytíte i slabší signály!


Přiznám se, že jsem dosud články o honbě za co nejnižším šumovým číslem bral trochu s rezervou. Již několik let se u nás instalují konvertory (LNB) se šumovým číslem 0,7 a 0,6 dB, které stačí pro příjem všech běžných satelitních družic. Pokud se na našem trhu objevily konvertory se šumovým číslem 0,5 dB, byly spíše využívány k zlepšení příjmu „jemného“ signálu (BER) na malých parabolách, kdy zajišťovaly dobrý příjem i za zhoršeného počasí.

Jedině „fajnšmekři“ či satelitní DXeři, tedy lovci vzdálených a exotických stanic byli u některých satelitů nespokojeni se slabým výkonem některých transponderů, respektive s tím, že jejich vyzařovací diagram zasahuje naše území jen okrajově. Pro kvalitní příjem analogového signálu bez dropoutů („rybiček“ v obraze) či správnou detekci digitálního signálu, který se nerozpadá, je potom nutné použít paraboly větších rozměrů. Pokud však používáme satelitní antény o průměru 80, 100 či maximálně 120 cm, omezuje nás to při příjmu některých programů zejména z obou konců satelitního orbitu. Na menší velikosti antén a s běžným konvertorem nemůžeme kvalitně sledovat televizní stanice například z východních Intelsatů, Turksatu 1C ve východním svazku, nezachytíme řadu zajímavých ruských stanice z paketu NTV plus (bez polarizační destičky) na Eutelsatu W4/Sesatu, programy na Arabsatu 2A, Nilesatu 101 či některé kanály na Hispasatu.

Řešením je samozřejmě použít větší velikost ozařované plochy naší paraboly, v případě paketu NTV plus pak použití jiného LNB - pro příjem signálu s kruhovou polarizací. Pokud však jsme omezeni umístěním antény na zdi či balkóně či se nám nechce kvůli těmto několika družicím měnit stávající zařízení, můžeme ještě vyzkoušet výměnu vstupní jednotky – konvertoru.

Na přelomu roku se k nám začaly dovážet konvertory značky Invacom s udávaným šumovým číslem 0,3 dB. Jak jsem uvedl výše, jen samotná číselná hodnota není pro mne tím nejdůležitějším kriteriem, raději porovnávám příjem na „problémových“ kanálech s dalšími konvertory. Samozřejmě na stejné satelitní sestavě. Pořídil jsem si proto pro dlouhodobé testování jeden singl universální LNB typu Invacom SNH-0,31 a jeden twin LNB TWH-0,31 pro dva účastníky.

Britská firma Invacom není u nás známá, ale po návštěvě její webové presentace na adrese www.invacom.com se můžeme dozvědět, že kromě uvedených konvertorů vyrábí i další jednotky a též zařízení pro VSAT. Její Business & Technology centre sídlí ve městě Stevenage v Hertsu. Vstupní jednotky – LNB vyrábí ve dvou kategoriích, se šumovým číslem 0.5 dB a 0,3 dB. Dodává je v provedení singl, twin, quatro a quad, tedy pro jednoho, dva či čtyři účastníky a se čtyřmi výstupy na multiswitch pro domovní a kabelové rozvody.

Invacom SNH-0,31 je universální singl konvertor, určený pro digitální i analogový příjem. Podle výrobce se jedná o High Class provedení, čemuž odpovídá balení, pouzdro a nakonec i naměřené parametry. Dodává se v papírové krabičce, na které je nalepený hologram s logem a šumovým číslem. Po vybalení se objeví překvapivě těžký a velký - 14 cm dlouhý a necelých 7 cm široký konvertor s velmi kvalitním a efektním krytem v „military“ designu v tmavé šedomodré barvě. Dlouhý krk ozařovače umožňuje použít LNB i do sestavy s multifeedem, ovšem pozor, jeho větší hmotnost bude vyžadovat držák („labutí krk“) dostatečně tuhý, aby se nepronášel. Parametry vstupní frekvence pro spodní pásmo 10,7-11,7 GHz a horní pásmo 11,7-12,75 GHz s lokálními oscilátory 9,75 a 10,6 GHz jsou standardní, zisk je udáván 50-60 dB a provozní teplota –40 až +70 stupňů Celsia. Na horním lemu ozařovače je stupnice jako pomůcka pro natočení horizontální roviny konvertoru při montáži - se stupnicí –30 až +30 stupňů. Podobná stupnice s výřezem pro snadnější nastavení je i na spodní straně. Také na horní části pouzdra výrobce umístil hologram. F konektor je zakryt praktickou ochrannou krytkou, v balení ještě najdeme převlečnou gumovou krytku na překrytí F konektoru po připojení kabelu.

Tolik první seznámení, konvertor přenáším na střechu a provádím první porovnání s jinými běžnými vstupními jednotkami. Pro test si vybírám konvertor MTI 0,6 dB, dále LNB California 0,5 dB a tento Invacom 0,3 dB. Postupně je osazuji do hliníkové ofset paraboly rozměrů 90x105 cm s motorickým pohonem H-H mount 120, signál přijímán na receiveru Humax 5400. Je nevlídné lednové deštivé odpoledne, teplota cca 5 stupňů Celsia. A jak dopadlo porovnání?

Mezi konvertorem MTI 0,6 dB a California 0,5 dB není velkého rozdílu v indikované hrubé síle signálu, při jemné (BER) síle již California vykazuje lepší hodnoty např. na Czechlinku a Slovak Linku na družici Eurobird 1. Vyjádřeno . Vyjádřeno čísly je to 45/75 a 44/68 pro MTI, oproti 49/90 a 49/78 u Californie. Po umístění LNB Invacom do ohniska paraboly se hodnoty zvyšují až na 51/100 pro Czechlink a 50/89 pro Slovak Link. Také na ostatních družicích, kde naladíme satelitní stanice, vysílajících v našich mateřštinách je příjem s Invacomem bezproblémový s velkou rezervou pro špatné klimatické podmínky. Paket UPC Direct na Astře se indikuje s hodnotami 64/100, paket Telenoru na Intelsatu 707 se stanicemi TA3, JOJ a MusicBox mají 49/99 a Galaxie sport na Eutelsatu W2 dosahuje ten den hodnoty 45/95.

Při testování nedochází k žádným problémům na silných družicích, jako jsou Astry či Hot Birdy, kdy by docházelo k „přezařování“ silným signálem a zahlcování vstupu, interferencím či parazitnímu příjmu. Nedocházelo ani k rušení od sousedních orbitálních pozic.

Nakonec jsem natočil parabolu na pozici 36,0 stupňů východně, zajímalo mne, jak si konvertor poradí s příjmem ruského paketu NTV+ na družici Eutelsat W4. Na jihovýchodní Moravě se s parabolou této velikosti bez speciálního konvertoru pro kruhovou polarizaci dá přijímat v tomto paketu pouze transponder 12,246 RZ a tr. 12,321 RZ. Dosahované hodnoty 45/19, respektive 41/17 však již neskýtaly rezervu pro výpadky při zhoršeném počasí. Po záměně konvertoru za Invacom 0,3 dB však tyto hodnoty rapidně poskočily na 47/56 a 45/55 pro hrubý/jemný signál. Nově jsem byl schopen detekovat i další transpondery s pravotočivou kruhovou polarizací, tedy i 12,399 RZ a 12,477 RZ, kde sice byla hodnota 43/19, ale obraz byl stabilní a díky dostupným kódům ve Viaccess 1 tak bylo možné přijímat řadu dalších ruských kanálů.

Na závěr prvního seznámení s tímto zajímavým konvertorem tedy mohu konstatovat, že se jedná o kvalitní LNB s velmi dobrým designem a výbornými vlastnostmi. Na základě několika porovnání se dá říci, že pomůže „zvětšit“ velikost vaší stávající paraboly nejméně o 15-20 cm a pro běžné satelitní družice, u nás sledované, dosáhneme rezervy i pro příjem za zhoršených klimatických podmínek. Konvertor jsem obdržel za cenu 1200 Kč po objednání na webu www.satelitShop.cz, cena je vyšší, jak u běžných vstupních jednotek, ale odpovídá užitným vlastnostem.


V příštím pokračování se podíváme na další typy konvertorů Invacom


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 11   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.12.2002 • Více karet v receiverech Philips [ 7 ]
14.09.2002 • Co nového v konvertorech [ 2 ]
04.08.2002 • Koniec existencie univerzálnych modulov
02.08.2002 • Novinka na váš kancelářský stůl
LCD monitor s digitálním satelitním receiverem!
[ 2 ]
22.07.2002 • EXCIS - nový univerzálny CAM
19.07.2002 • Satelitní přijímače pro rok 2002 - 3.část

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Můj příspěvek 

01.04.2003 12:58 • MK
Da sa kupit v BB .
 
 
  neznalost neospravedlnuje 

31.03.2003 09:20 • Rosta
Andrej,neviem na aky F/D je urobeny ozarovac na Invacome,ale svojho casu som laboroval s roznymi ozarovacmi do stredovych parabol a roznymi prirubovymi konvertormi a nakoniec som dosiahol najlepsich vysledkov,ked som chytil konvertor urceny pre offset paraboly /f/D-0,8/.Takze z hodnoty F/D si uz nerobim tazku hlavu.
 
 
  neznalost neospravedlnuje 

29.03.2003 15:28 • andrej s
Vie vobec niekto na aky pomer F/D je urobeny ozarovac na Invacomu?
 
 
  Môj príspevok 

28.03.2003 07:59 • anonym
Ja jsem jej koupil a hned zase prodal. Mam konvertor philips ze sady upc ( nevim jeho sumove cislo ), ale ani na jedne frekvenci ani na druzici mi invacom nevykazoval lepsi signal nez philips. Dokonce na siriu jsem mel o 15 % horsi signal. Dobre vyhozene penize, takze jej rozhodne nedoporucuji za vymenu 0,5 a pod. Opravdu jen vyhodime neco pres tisicovku a je to o nicem.
 
 
  invacom 

27.03.2003 17:02 • milan
Doteraz používam Gardiner 0.7 a jedine na eutelsate 16 st. mi nejdú La7 a spol. Občas naskočí TMF. Vyskúšal som Invacom 0.3 , všetko išlo tak isto ako s Gardinerom. Až na to že programy ktoré mali okolo 80%jem.signál mali teraz 99%. Slabé ostali slabé t.j. 14-17%

Za tú cenu radšej kúpim velkú parabolu.
 
 
  Můj příspěvek 

12.02.2003 17:32 • dxmichael
Invacom 0.3 je celkem v pohode. Me ”prida” tak kolem 10% ( na Humaxu 5400 ) Signal Quality. Pro slabsi signaly je to urcite dobra vec !
 
 
  Dobré 

01.02.2003 21:47 • tix
Dobrý článek.

Akorát by mě zajímalo, kdo vymyslel termín ”hrubý/jemný signál” (?).
 
 
  Můj příspěvek 

01.02.2003 17:24 • Milan
Je fakt dobrej, na slabé signály mnohem lepší než můj původní Alps 0.7, zkoušeno na parab. 80, multif.
 
 
  Môj príspevok 

24.01.2003 22:40 • vk
A na Slovensku sa dá niekde kúpiť ?
 
 
  Můj příspěvek 

24.01.2003 14:15 • xXx
Seš slepé?Dyť to tam na konci píše!
 
 
  Můj příspěvek 

24.01.2003 10:11 • *ET*
Kde se to dá sehnat?Dík za mejly...
 
 
Celkový počet komentářů: 11 / zobrazují se: 1 ... 11

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist