Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 12:11:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Více karet v receiverech Philips

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 31.12.2002


Na webu satCentrum vás čas od času informujeme o trendech ve vývoji dekódovacích systémů a seznamujeme s novými přístupovými moduly, smart kartami a obslužným softwarem. Svým zaměřením jsme však zpravodajský web, nikoliv stránka hackerů. Proto u nás nepublikujeme amatérské úpravy dekodérů receiverů a návody na neautorizovaný příjem placených paketů. Pokud se však jedná o nápaditou a funkční úpravu, která rozšiřuje možnosti stávajícího zařízení, a máme možnost takový výrobek osobně vyzkoušet, nenecháme si samozřejmě takovou úpravu pro sebe a seznámíme s ní i naše čtenáře. Tak jsme např. psali na začátku léta v článku Více karet v receiverech Humax o zajímavém řešení přepínání dekódovacích karet v receiverech Humax řady 5XXX.

Dnes pro vás máme seznámení s úpravou receiverů Philips, které asi budete znát především jako set-top-boxy pro abonenty služby UPC Direct. Tyto přijímače jsou však podle uzavřené smlouvy majetkem společnosti UPC a je zakázáno do nich provádět jakékoliv zásahy a úpravy. V současné době se však do některých našich bazarů, zvláště při hranicích s Polskem dostávají přijímače, které se u našich severních sousedů vyprodávají po sloučení bývalé Wizji TV s Cyfra + do platformy Nowa Cyfra + . Tato placená televize po přechodu na satelitní pozici Hot Bird hodlá v letošním roce opustit i systém kódování CryptoWorks a vyměněné přijímače abonentů se tak stále více začínají objevovat na pultech specializovaných obchodů a bazarů. Z podobného zdroje byl i testovaný receiver.

Ještě však, než se pustíte, po inspiraci tímto příspěvkem, do podobných úprav, musíme vás upozornit na některá úskalí, které vám mohou radost z přestavby přijímače notně zkalit. Předně je to záruka. Jakékoliv úpravy a zásahy do přijímače, a to i softwarové vedou ke ztrátě záruky. I na zakoupený receiver z bazaru máte poskytnutou určitou minimální záruku, po kterou byste neměli zasahovat do zařízení. Rozhodně se ale vyplatí trpělivost, protože zvláště opravy mainboardů (základních desek) jsou velmi drahé, či se dokonce nevyplatí u uvedeného typu vůbec realizovat. Druhým úskalím jsou odborné znalosti a zkušenosti. Zásahy pájkou do plošných spojů při úpravě mohou skončit tragicky, ale i softwarové konfigurace firmware někdy končí zle. Přijímač už nenabootuje, tedy nenastartuje se, protože se nezavede ovládací systém. Proto si vše raději dvakrát rozmyslete a případně si dobře prověřte i člověka, či firmu, která vám váš přístroj bude upravovat.

Tolik na úvod, nyní už k popisu vlastní úpravy:

Přijímače Philips řady 6010 jsou jednoduché, uživatelsky snadno ovladatelné set-top-oxy, tedy zařízení, sloužící jednoúčelově k příjmu nabídky společností UPC (a Nowa Cyfra +) a jako doplněk několika desítek dalších, volně vysílaných (FTA) televizních a rozhlasových stanic z jednoho satelitu. Instalace kanálů i případný upgrade SW se děje automaticky a řada na jiných receiverech běžných uživatelských úkonů (např. editace všech předvoleb či příjem z více družic) je použitým firmwarem zablokována. Navíc je i rozdíl v jazykových mutacích receiverů, takže přístroje z Polska či Maďarska nebudou načítat české či slovenské stanice, a to ani základní nabídky. Přitom jednoduchá obsluha s možností českého menu a kvalitního programového průvodce a vestavěný dekodér CryptoWorks, který se používá i při vysílání českého (Czechlink) a slovenského (SlovakLink) paketu na jiné družici – Eurobird, přímo vybízí k otázce: Nedala by se udělat úprava tohoto typu přijímače pro příjem dalších našich paketů?

Jak vidíte na doprovodných fotografiích – odpověď je kladná – dala! Úpravy však nejsou jednoduché, protože je třeba upravit hardware a obejít firmware receiveru. Pokud jste pečlivě četli výše uveřejněné řádky, ponecháte zřejmě asi úpravu na specializovaném servisu (adresu toho pro vás nejpřijatelnějšího zjistíte asi nejrychleji dotazem v některém satelitním fóru).

Abyste mohli plně využívat komfortu jednoduché obsluhy a příjmu dalších minimálně sedmi žádaných českých a slovenských stanic, budete k tomu potřebovat: satelitní receiver Philips 6010 v úpravě s českým firmwarem (lze upravit i flash paměť – obraťte se však na odborníky se zkušenostmi a praxí), sadu k úpravě (jedná se o rozšiřující kartu – interface, dvě anebo tři čtečky, modul DiSEqC a modul k odpojení napájení LNB při stand by), aktivní funkční přístupové karty na službu UPC Direct, Czechlink a případně i SlovakLink, parabolu na Astru (pozice 19,2 st. vých.) s universálním konvertorem (LNB), další parabolu či multifeed na družici Eurobird 1 (28,5 st. vých.), případně i další na družici Hot Bird (13,0 st. vých.) a externí přepínač DiSEqC k přepínání konvertorů pro dané družice.

Testovaný přijímač byl použit se třemi kartami (UPC, Czechlink a SlovakLink) a ofsetovou parabolou 85 cm s multifeedem na uvedené tři satelitní pozice a třemi LNB universal MTI 0,6 dB. Ke správě předvoleb se využívá jednoduchý program DSXEdit, který je volně dostupný, včetně souboru aktuálních dat na satelitních webech (uploadech), zabývajících se touto tematikou. Jak je vidět na obrázku, první předvolby jsou využity pro české a slovenské stanice z Eurobirdu, dále následují placené programy UPC a nakonec jsou FTA stanice na družicích Astra, Hot Bird a Eurobird.

Závěr: jedná se o zajímavé řešení úpravy receiveru, původně určeného pro abonenty jedné placené služby. Rozšíření možností příjmu na více družic a více karet se stejným kódovacím systémem využijí hlavně zájemci o příjem českých a slovenských stanic ve všech třech uvedených digitálních paketech. Samozřejmě i po těchto úpravách z Philipsa nedostaneme špičkový receiver pro DXery, případně hig endový komponent pro vaše domácí kino. Řadě lidí však bude takovýto přístroj plně vyhovovat. Během krátkého testu jsme ocenili jednoduché ovládání a uživatelský komfort, takže jsme se s přijímačem po několika dnech jen neradi loučili.

A ještě malý dovětek – pokud jste na Silvestra na našem webu četli příspěvek „Seznamte se… Philips DSX 6033 Triple Sat“, podepsaný Silvestrou (Silvou) Novou, tak se jednalo se o malý žert, určený k vašemu pobavení v posledním dni v roce. Jak jste určitě hned pochopili, receiver podobných vlastností neexistuje a ani se nebude vyrábět.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.09.2002 • Co nového v konvertorech [ 2 ]
04.08.2002 • Koniec existencie univerzálnych modulov
02.08.2002 • Novinka na váš kancelářský stůl
LCD monitor s digitálním satelitním receiverem!
[ 2 ]
22.07.2002 • EXCIS - nový univerzálny CAM
19.07.2002 • Satelitní přijímače pro rok 2002 - 3.část
08.07.2002 • Více karet v receiverech Humax [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Czechlink na Phillips 6010 

12.01.2003 11:40 • stevo
Kto mi posle upravu Phillips 6010 na Chzechlink.dakujem
 
 
  TO JONATHAN 

11.01.2003 11:23 • Kaja
nejsi nahodou z UPC? Nechapu, co proti tomu mas, ten receiver je za polovicni cenu nez je pouhy CI modul !

Navic, ten kdo ho ma po 15.8.2002 na nic, jiste jakekoli vylepseni uvita, tak bud tak laskav a bud konkretni a napis co mas proti, nebo jsi ze zasady proti všetkým?

Co jsi vymyslel ty?
 
 
  Môj príspevok 

05.01.2003 19:39 • anonym
Dej to děckám na hraní :))
 
 
  Můj příspěvek 

05.01.2003 15:38 • mozr pavel
Tento cesky reciver mam, ale jiz nemam kartu upc a proto bych mel zajem o vse co jde udelat! Dekuji prosim ozvete se mi sms na tel. 602293232 praha
 
 
  nachytat sa moze jedine.... 

01.01.2003 23:15 • nolan
Lu**ran
 
 
  u b o h o s t 

01.01.2003 17:19 • Jonathan
redakcie sa opakuje zas... , kdo sa na tom ma zasmiat ?
 
 
  Môj príspevok 

31.12.2002 23:46 • anonym
Článek byl přidán později, než jsem si ho přečetl :-)))
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist