Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 08:32:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

DREAMBOX DM-7000 S"
Splní sny satelitných nadšencov?

  Autor: Ján Blažek , e-mail: JanBlazek@sat-club.org Přidané: 14.02.2003


Každý satelitný divák má svoje vlastné predstavy o ideálnom satelitnom prijímači. Zatiaľ, čo sa väčšina satelitných divákov uspokojí s jednoduchým prijímačom na bežne dostupné programy, ďalším nestačí ani najlepší satelitný prijímač. Niektoré firmy však načúvajú požiadavkom týchto najnáročnejších divákov a reagujú novinkami, ktoré zaskočia aj samotných ”fajnšmekrov”.

Nemeckú firmu Dream Multimedia je možné označiť za ”nové meno” vo svete satelitnej techniky, ale napriek tomu sa táto firma odvážila pre vývoj úplne novej generácie satelitných prijímačov. Koncept bol jednoduchý: ak chce satelitný divák využiť naozaj všetky možnosti, ktoré existujú, potrebuje flexibilný systém, založený na princípe PC. Možnosti sú veľmi rozsiahle, napríklad doplnenie HDD pre digitálny záznam, softvér pre dekódovanie atď. Prístroj sa stal mýtusom ešte pred oficiálnym zahájením predaja (25.11.2002), nakoľko sa špekulácie o možnostiach jeho modifikácie šírili predovšetkým cez internet. V SR sa objavil tento prístroj iba nedávno, a preto som využil jedinečnú možnosť otestovať ho v praxi.

Netradičná kombinácia výkonného PC a operačného systému LINUX. Takto by sa dal v krátkosti charakterizovať satelitný prijímač Dreambox DM-7000 S. Jeho technické parametre napovedia skôr znalcom PC techniky: 250 MHz procesor, 64 MB ram, USB port pre klávesnicu a iné externé zariadenia, podpora pre interný HDD do kapacity 200 Gb atď. Za spomenutie stojí aj možnosť použitia rôznych aplikácií ako prehľadávanie web stránok alebo e-mail. Satelitného fanúšika zaujmú skôr parametre ako: neobmedzená kapacita pre zoznam TV a rozhlasových programov, 2 čítače prístupových kariet, možnosť rozšírenia pre dekódovanie MPEG 4, alebo integrovaný dekodér ”DreamCrypt”.

Zapojenie

Prijímač som napojil na testovaciu súpravu s hliníkovou parabolou Gibertini 100 cm s konvertorom California Amplifier 0,5 dB a otočným systémom SG 2100 Pre dlhšie testy bol prijímač zapojený na plechovú parabolu 60 cm s LNB Gardiner 0,7 dB.

Elegantný strieborno - tmavý dizajn prijímača si zaslúži čestné miesto v TV/video zostave. Predný panel zdobí veľký, podsvietený multifunkčný displej vpravo a tri tlačidlá: standby (pre zapnutie a vypnutie) a prepínanie hore/dole.

Na ľavej strane sa nachádza tmavý odklopný panel, pod ktorým nájdete niekoľko slotov: dve šachty pre prístupové karty, jednu šachtu pre CAM modul a jednu pre pamäťové karty compact flash.
Zadná časť prístroja je naozaj rozsiahle vybavená: dva f- konektory pre vstup LNB a prepojenie s analógovým prijímačom, port RS 232 na prepojenie s PC, Euro AV konektory pre TV a videorekordér. Nesmú chýbať ani dva pozlátené cinch výstupy pre audio. Nadštandardnou výbavou je SPDI/F pre Dolby Digital, USB port, ethernet konektor, a DIN. Nenájdete tu modulátor TV signálu, nakoľko je scart konektor podľa potreby programovateľný.

Diaľkový ovládač

Na prvý pohľad zaujme diaľkový ovládač svojim solídnym prevedením. Na rozdiel od väčšiny satelitných prijímačov má tento ovládač prívlastok ”univerzálny”, nakoľko umožnuje ovládať širokú paletu prístrojov TV/video zostavy. 39 tlačidiel umožňuje kompletnú obsluhu satelitného prijímača. Tlačidlá sú od seba odlíšené nielen tvarovo, ale aj farebne. Pri stlačení tlačidla v režime sat svieti tlačidlo ”dream”, v televíznom režime ”TV”.

Inštalácia

Po zapojení prijímača môžeme začať s inštaláciou. Menu je prehľadné, a preto nie je problém nastaviť komunikačný jazyk. Při nanovších verziách sw už figuruje aj čeština a slovenčina. Prijímač je tak ako všetci jeho rovesníci, schopný vyhľadať voľné a kódované programy z danej družice. Vyhľadávanie je pomerne rýchle a podrobné. V menu je možné programy usporiadať aj podľa družíc, paketov a pod. Veľmi to uľahčuje orientáciu v množstve ponúkaných programov. Najjednoduchším a najelegantnejším riešením je prenos aktuálneho prehľadu programov z PC. Samozrejme, že zoznam kanálov pre tento prístroj musí byť kompatibilný, čiže špeciálne pre tento typ a model prijímača.
Nastavenie času a dátumu je automatické. Spolupráca s otočným systémom, ovládaným cez DiSEqC, je taktiež elegantne nastaviteľná cez menu.

Menu

Na prvý pohľad pôsobí menu a jeho grafická úprava jednoducho, a aj v praxi je nielen jednoduchá, ale predovšetkým prehľadná. Softvér tohoto prijímača je možné, tak ako napríklad pri obľúbených prijímačoch Humax, aktualizovať. Aj tu musíte samozrejme použiť softvér určený špeciálne do tohoto satelitného prijímača. Ak nemáte skúsenosti s up-grade digitálnych satelitných prijímačov, zbytočne neexperimentujte, aby ste tento drahý prístroj nepoškodili. Odborné predajne satelitnej techniky, vám iste pomôžu pri aktualizácii softvéru.

Jednou z hlavných predností tohoto prijímača je možnosť dekódovania niekoľkých systémov. Jediný rozdiel je v tom, že pri tomto prijímači už nepotrebujete FUN kartu. Dekódovací softvér sa potom v prípade zmeny mení priamo v prijímači a nie karte, ako je to dnes bežné. Aj tu varujem pred neodborným zásahom do softvéru!

Inštalačné menu nie je chránené žiadnym kódom, čiže môžete nastavovať a meniť údaje bez zdržovania. Prakticky však úplne postačuje zadefinovať, z ktorej družice chceme vyhľadávať programy a prijímač sa postará o ostatné.

Hlavné menu má sedem položiek: Scart menu pre vstup/výstup signálu, TV režim pre výber TV programov, Rádio režim pre výber rozhlasových programov, ”file” Súborový režim zobrazuje ako pri PC, Informačný režim, režim Úplného vypnutia a ”setup” Inštalačný režim.

Obsluha bola aj bez pomoci návodu na obsluhu bezproblémová. (Pre laika by si však slovenský návod na obsluhu zaslúžil trochu rozsiahlejšie vydanie.) Menu je dobre prepracované a satelitný fanúšik sa s ním rýchlo ”spriatelí”.

Dolby Digital

Ďalším argumentom pre tento prijímač je prenos signálu v Dolby Digital (AC 3, dts) s optickým výstupom SPDI/F. Ak ste sa ešte s Dolby Digital nestretli, jedná sa o systém digitálneho priestorového zvuku. Predpokladom pre využitie priestorového zvuku je zdroj signálu, v tomto prípade satelitný prijímač, zosilňovač Dolby Digital a sada reproduktorov. Okrem predných dvoch reproduktorov sa používa aj stredný reproduktor, dva zadné ”efektové” reproduktory a jeden aktívny hĺbkový subbas reproduktor. Dnes sa Dolby Digital najčastejšie používa pri DVD prehrávačoch. Satelitné vysielanie taktiež umožňuje prenos v tomto systéme a pomaly, ale iste sa začína využívať. Najznámejšou stanicou, vysielajúcou v Dolby Digital je Pro Sieben. Z kódovaných filmových kanálov vysiela v DD napríklad nemecký kinokanál Premiere 1,2 a Premiere Direkt. Pri ostatných kinokanáloch sa musíte zatiaľ uskromniť s priestorovým zvukom Dolby Surround. Širokouhlé vysielanie 16:9 (21:9) prevláda na všetkých filmových kanáloch.

V blízkej budúcnosti by však mali trend Dolby Digital nasledovať aj ostatní. Zo satelitných prijímačov túto možnosť ponúka stále viac výrobcov.

DreamCrypt

Iste málokto by si zakúpil tento prijímač, keby nemal záujem o sledovanie zahraničných kódovaných programov. Tento prístroj umožňuje emuláciu nielen kódovacieho systému, ale aj karty. (Nie je potrebné použiť ani modul, ani prístupovú kartu, ale iba špeciálny softvér). Prijímač má priamo integrovaný samoprogramovací dekódovací systém DreamCrypt.

Záverom

Názov ”Dreambox” (Prijímač snov”) by nemal sklamať očakávania najnáročnejších satelitných divákov. Počas testov som mal možnosť zoznámiť sa iba s časťou jeho funkcií a možností, ale prístroj zanechal veľmi dobrý dojem. Možnosti sú tak rozsiahle, že v súčasnosti sa veľa z nich ani nedá využiť.

Dizajn, užitočné funkcie a možnosti v spojení s PC technológiou, sú v tomto prístroji naozaj veľmi dobre zjednotené.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 16   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.01.2003 • LNB Invacom 0,3 dB
- konvertor, který vám „zvětší“ parabolu
[ 11 ]
31.12.2002 • Více karet v receiverech Philips [ 7 ]
14.09.2002 • Co nového v konvertorech [ 2 ]
04.08.2002 • Koniec existencie univerzálnych modulov
02.08.2002 • Novinka na váš kancelářský stůl
LCD monitor s digitálním satelitním receiverem!
[ 2 ]
22.07.2002 • EXCIS - nový univerzálny CAM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  V tom případě doporučuji Dreambox prodat a koupit 

05.01.2008 05:20 • neregistrovaný
V tom případě doporučuji Dreambox prodat a koupit něco, co má certifikované čtečky na karty, které používáte.
Mimochodem já mám Dreamboxy 3 a jsem s nimi spokojen.
Jen bych uvítal, kdyby Dream Multimedia už vyrobila něco s HDTV a HDMI.
 
 
  Dreambox DM 7000 S 

04.01.2008 20:48 • neregistrovaný
zdravim,
mam dreambox DM 7000 S a mam s nim velky problem...
pristroj je fajn-funkcny, ale neustale mu treba stahovat nove kluce a programy, na ktore som si kupil karty mi vobec nejdu, nech robim co robim. spolocnostiam, ktore predavaju tieto karty by som zrusil licenciu taketo vyrobky predavat.
cely dreambox teda hodnotim uplne zle, cena vyrobku je velmi vysoka a ako divak som odkazany len sam na seba a musim sa o tento pristroj stale starat a ked mam uprimne povedat: nebola to dobra investicia. momentalne mi funguje len zopar kanalov (sotva 15% z toho, co mi islo) a po stiahnuti noveho kluca o mesiac som tam, kde som bol.
 
 
  DM7020 vs. Triple Dragon 

03.12.2005 10:41 • Johny
Může někdo pomoci s výberem?Jaký má větší budoucnost v softu., atd.?Díky
 
 
  to D BOX 

11.02.2005 18:05 • lempl
nebud blby, DB7000S sa uz nevyraba.
pockaj aspon na 7020 alebo si radsej kup triple dragon.
podpora na DM7000 sa pomaly vytraca...
 
 
  Cena DBoxu 

11.02.2005 16:12 • D BOX
Vie niekto poradit, kde sa da kupit novy DBox 7000 aspon za cenu 13200Skk?!
 
 
  re 

16.03.2004 20:32 • Dziki
Ozvi sa prosim
 
 
  CZECH LINK 

16.04.2003 12:49 • KLCIK
VIE NIEKTO ZOHNAT NOVY EMU, KTORY BY OBSAHOVAL AJ CW+CZECHLINK? AK ANO, IDEM KUPIT DBOX. VIEM, KDE HO MAJU ZA VELKOSKLADOVU CENU 13200,-!!!
 
 
  super 

10.04.2003 19:13 • meeny
Mám dreambox už od prosince 2002 a neznám lepší,teď už tam jdou nacpat i kody na 2systémy a šlape jak hodiny
 
 
  Chyba ? 

03.04.2003 09:28 • mc
Mám Traveller z 8.3.2003. Nefungovalo mi na ňom prepínanie 16:9 (6V na SCART). Pri rýchlom prepínaní medzi PPV kanálmi sa box sám resetol. Odvtedy mi prepínanie 16:9 funguje, ale nefunguje mi prepínanie horného pásma 22kHz, čo je dosť blbé. Vie niekto poradiť čo s tým ?
 
 
  cena 

02.04.2003 11:03 • marian
Predavame ju za 15 500,-
 
 
  cena 

21.02.2003 12:41 • kajo
Prosim o info., kolko stoji ta masinka a kde je uz dostat . Mam Nokiu 9500 a o par dni pridem o nemecku Premieru, je hlaseny prechod na dvojkovy system. Bude vhodny tento prijimas na dvojkove systemy? Dakujem za odpoved.
 
 
  DreamBox versus Humax5400Z 

18.02.2003 09:26 • Jochen
Mám Humax5400Z-som s ním spokojný,ale páči sa mi aj Dreambox.Neviem sa sa rozhodnúť,či ho mám vymeniť !Obchodník mi ponúka možnosť výmeny Humaxu 5400Z za nový Dreambox (kus za kus)! Má Humax takúto cenu,že mi ho chce zameniť za Dreambox ? Prosím o názor !
 
 
  len externe 

17.02.2003 12:24 • exil
Ale pracuje sa na tom.
 
 
  dekodovanie Cryptoworks 

16.02.2003 20:13 • msm
Funguje uz spolahlivo dekodovanie slovak-linku aj v module DreamCrypt, samozrejme s oficialnou kartou ?
 
 
  Môj príspevok 

16.02.2003 19:24 • MyNameIs
Jeste by to chtelo vylepsit ten zdroj a pripojit DVD a je to SUPER !!!!
 
 
  Mozno doplnok 

15.02.2003 11:37 • exil
Prehravanie MPEG-2, MP3 v najblizsej dobe DivX/MPEG-4/.

Nahravanie: Video+lubovolny pocet audio/aj AC3 ci DTS/

Klavesnica infra: Ocakava sa v najblizsej dobe

Herna konzola: Pre jednoduchsie Linuxove hry /lemings,tetris.../

Odkodovanie: Tu niet co dodat. Po spusteni TV JOJ,Palco,Kioskov uz hadam okrem crypto/pracuje sa na tom aj ked uz ide s kartou/ uz hadam je toho tolko ze nie je cas to ani sledovat.

Posledne verzie: Najpopularnejsia a najstabilnejsia je urcite Emu traveller/14.2.2003/
 
 
Celkový počet komentářů: 16 / zobrazují se: 1 ... 16

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist