Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 12:37:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 1.část

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 07.09.2002


Po určité době se opět vracíme k problematice pozemního digitálního vysílání, tentokráte v Itálii, Německu, Norsku, Polsku, Rusku, Švédsku a ve Velké Británii.

Dnes přinášíme stručný souhrn stavu, ve kterém se uvedené země nacházejí na konci letošního léta, v dalších pokračováních se podrobněji zaměříme na jednotlivé státy. Jejich zkušenosti se zaváděním terestrického vysílání digitální televize a rozhlasu mohou totiž být i vodítkem pro rozvoj digitalizace v ČR a SR.

Itálie
Společnost Mediaset dostala povolení využít 11 televizních vysílačů a příslušných frekvencí pro zahájení experimentálního vysílání DVB-T v oblasti města Milán. Legislativa schválené v minulém roce umožňuje celoplošným TV vysílatelům získat část kapacity vysílačů místních vysílatelů pro spuštění systému DVB-T. V tomto případě se jedná o oblast Emilia-Romagna, Lombardie, Piedmontu a Benátek.

Německo
Vysílací síť DAB dosáhla téměř 80 % plošného pokrytí, plné pokrytí se předpokládá na konci roku 2004.
Severní Německo ještě v tomto roce má pokračovat ve výstavbě vysílacích sítí. Na konci roku 2002 se plánuje pokrytí spolkové země Šlesvicka-Holštýnska digitálním rozhlasem pomocí vysílače v Kielu. Také budou dokryta nepokrytá místa mezi Hannoverem a Hamburgem dvěma vysílači v Dolním Sasku. V prvním čtvrletí roku 2003 má být pro Hamburg a Mecklenburg-Vorpommern spuštěn vysílač Schwerin. V Severním Porýní-Westfálsku se bude prověřovat pokrytí DAB v aglomeracích, na dopravních tepnách, i na hůře pokrytém území.

Norsko
V červenci t. r. předložila norská vláda výběrové řízení na tři digitální terestrické multiplexy. Jednou z hlavních podmínek je pokrytí až 99,6 % norského území budoucí sítí DVB-T. Uzávěrka výběrového řízení na licence projektu DVB-T v Norsku je 1. 10. 2002. Licence pro 15 až 18 očekávaných programů (služeb) bude stanovena na dobu 12 let. Jako zájemce je přihlášena Norges Televisjon, uchazeč společného experimentu dvou vedoucích televizí v Norsku veřejnoprávní NRK a komerční TV2.

Polsko
V současnosti je vysílán multiplex, který obsahuje čtyři televizní programy, příjem je možný v okruhu 30 km od centra Varšavy. Vysílatel, společnost EmiTel, usiluje o rozšíření experimentu o města Lodž a Poznaň.
Po období experimentálního provozu se v Polsku uvažuje se dvěma celoplošnými multiplexy, další jeden nebo dva multiplexy mají být regionální s pokrytím do 50 % obyvatel. Veřejnoprávní televize již nyní plánuje zahájení vysílání dvou tematických programů TVP4 a TVP5 věnovaných kultuře a vzdělávání. Komerčním stanicím TVN, TVN7, TVN24 vysílání DVB-T pomůže zvýšit si pokrytí signálem.
Rozvoj vysílání DVB-T závisí na schválení zákona o RTV vysílání, což bude nejdříve na konci tohoto roku.

Rusko
Byl navržen projekt na urychlení přechodu z analogového vysílání na digitální DVB-T o pět let dříve než v roce 2015, o projektu se v současné době diskutuje. Uvažuje se o tom, aby jej vláda podpořila částkou asi 3 bilióny EUR z rezervního fondu pro půjčky. Nebylo zatím rozhodnuto zda převzít standard americký, japonský nebo evropský. Ruské Ministerstvo spojů plánuje do konce roku 2002 vydat požadavky na souběžný provoz analogových a digitálních vysílačů.

Švédsko
Vysílání DVB-T bylo zahájeno v dubnu roku 1999 a více než 90 % země je pokryto signálem. Tuto, státem velmi podporovanou službu, má předplacenu asi 100 tisíc domácností. Veřejnoprávní Sverige Television (SVT) velmi podporuje rychlý přechod z analogového na digitální vysílání. V současné době ve Švédsku existuje iniciativa, aby se předložil jednoduchý DVB-T set-top-box pro všechny plátce koncesionářských poplatků bezplatně.

Velká Británie
V druhé polovině října má být zahájeno vysílání DVB-T s názvem Freeview, společností BBC a BSkyB, kterým byla udělena nová licence na 12 let. Původní, zaniklá licence společnosti ITV Digital byla rozdělena do tří multiplexů, které budou sdíleny společnostmi BBC a Crown Castle, nová platforma volných kanálů bude mít navíc tři placené kanály - dva všeobecné zábavné a hudební kanál - až 28 programů. Služby zahrnují např. všech pět nynějších terestrických kanálů: BBC Choice, ITV2, BBC4, News 24, Sky Sports News a dva nové kanály UK History a Sky Travel. Set-top-boxy budou dodávány firmami Nokia, Pace a různými jinými výrobci.

Tolik dnešní, 1.část, v dalším pokračování se vrátíme opět do Velké Británie, kde již příští měsíc startuje ambiciózní projekt Freeview DVB-T.

Zdroje: http://www.dtg.org.uk, www.digitag.org, www.advanced-television.com, www.rtr.at a rfe (radio fernsehen elektronik).


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 3.část - Zájem o digitální příjem se ve Švédsku snižuje
09.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 2.část - Britská DVB-T Freeview
26.07.2002 • DVB-T: BBC nabídne 25 volných programů [ 1 ]
24.07.2002 • DVB-T set-top-box (pro interaktivní televizi) bude za 29 liber !
23.07.2002 • Analogová televize: Konec se blíží . . . [ 3 ]
25.05.2002 • DVB-T: Pro & proti
klady a zápory digitální terestrické televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist