Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 14:40:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 3.část - Zájem o digitální příjem se ve Švédsku snižuje

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 12.09.2002


Digitální vývoj ve Švédsku se dočasně zastavil. Podle mediálního výzkumu společnosti Mediavision využívání digitálního příjmu ve Švédsku se snížilo z 19.5 % v l. kvartále roku 2002 na 18.2 % v 2. kvartále roku 2002. Ukazuje se, že hlavně mladší části populace se zdá, že důvěra v digitální televizi je ztracená. Na druhé straně zájem a používání ve skupině 56+ se zvyšuje. Ale budoucnost se jeví jasná: hledání plánů investovat do digitálního vybavení v příštích dvanácti měsících tak, aby až 25 % z věkových skupin od 15 do 74 let dalo pozitivní odpověď.

Mezi třemi současnými digitálními alternativami DTH vychází jasný vítěz Canal Digital v čele. Tento má nyní v Norsku 100 %-ní působnost poté, co norská telekomunikační společnost Telenor nedávno ukončila svá celoroční vyjednávání, aby vyplatila svého dřívějšího (50%/50%) partnera francouzský CanalPlus z pan-Nordic Canal Digital. Společnost Canal Digital má celkově 788 tisíc skandinávských předplatitelů digitální nabídky, odhadem asi 315 tisíc je ve Švédsku, a nedávná zpráva společnosti Canal Digital se pyšní neustálým růstem počtu předplatitelů.

Jejich hlavní soupeř, společnost MTG Viasat měla poslední polovinu roku špatnou se spoustou zmatků a vlažnými reakcemi na získávání nových předplatitelů. Podle nových čísel zprávy společnosti Viasat se celková digitální nabídka ve skandinávských zemích zvýšila na 577 tisíc domácností, z toho je asi 230 tisíc ve Švédsku.
Za posledních několik let digitální televize těžila z průměrně deseti procentního kvartálního růstu ve Švédsku, ale během druhého čtvrtletí roku 2002 se místo toho počty snížily o 7 %.

Těmi, kdo hodně ztratili, bylo DVB-T a operátoři digitální kabelové televize. Na trhu kabelové televize oba -obchodní favorit společnost Com.hem, (vlastněný obchodním lídrem společností Telia, ale brzy prodaným - podle nařízení EU; nástupci společnosti Telia plánují sloučení s finským protějškem firmou Sonera) – a společnost UPC mají potíže nalézt nové předplatitele. Po téměř pěti letech od té doby, co společnost Com.hem zahájila svou digitalizaci v listopadu roku 1997, společnost Telia ale dokázala získat 10 % z 1,3 miliónů švédských domácností.

Jen neoficiální čísla připisovaná společnosti UPC naznačují, že jen asi 10 tisíc z jejich 265 tisíc domácností ve větší oblasti Stockholmu se přesouvá k digitálnímu příjmu. Na druhé straně společnost UPC vstoupila na tento trh velmi pozdě. Po létech průtahů způsobených „technickými problémy“, společnost UPC Švédsko dodala svůj první set-top-box firmy Motorola v prosinci loňského roku.

Vysílání DVB-T bylo ve Švédsku zahájeno v dubnu roku 1999, ale navzdory skutečnosti, že více než 90 % země je pokryto digitálními vysílači, pouze asi 100 tisíc domácností má předplacenu tuto, státem velmi podporovanou, službu.

Podle Christiny Jutterstroem, generální ředitelky Sverige Television, SVT, švédského veřejnoprávního vysílatele, a jednoho z nejhorlivějších podporovatelů rychlého přechodu z analogového na digitální vysílání, nedávné snížení digitálního podílu ve Švédsku by mohlo být vysvětleno tou skutečností, že mnoho švédských domácností vyčkává na uvedení přijatelného set-top-boxu („lidového boxu“). Toto je iniciativa pana Jutterstroema a jeho kolegů, předložit jednoduchý set-top box DVB-T k bezplatnému rozšíření pro všechny švédské plátce koncesionářských poplatků.


Zdroj: Goran Sellgren, www.advanced-television.com, přeložil: Petr Miklík

V příští 4.části: TP EmiTel zjišťuje překážky služby DVB-T v Polsku


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 2.část - Britská DVB-T Freeview
07.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 1.část
26.07.2002 • DVB-T: BBC nabídne 25 volných programů [ 1 ]
24.07.2002 • DVB-T set-top-box (pro interaktivní televizi) bude za 29 liber !
23.07.2002 • Analogová televize: Konec se blíží . . . [ 3 ]
25.05.2002 • DVB-T: Pro & proti
klady a zápory digitální terestrické televize

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist