Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 00:46:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 4.část - TP EmiTel zjišťuje v Polsku překážky služby DVB-T

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 30.09.2002


TP EmiTel pobočka národní telekomunikační společnosti Telekomunikacja Polska (TPSA), začal s experimentálním vysíláním ve Varšavě v listopadu 2001 a nyní zkouší multiplex, obsahující čtyři televizní programy, jehož signál je možné přijímat v dosahu 30 km od středu města. Usiluje rovněž o povolení zahájit experiment v městech jako jsou Lodž a Poznaň. Avšak je stále více zřejmé, že bude muset překonat řadu překážek, dříve než bude úplné digitální pozemní vysílání v Polsku nakonec spuštěno.

Ačkoliv tato společnost nedávno získala přijímací zařízení od ADB Global a Datcom, aby podpořila své experimentální vysílání, stejně nemůže začít pomýšlet na spuštění vysílání až do uzákonění nového a vysoce kontroverzního rozhlasového a televizního zákona. V současnosti je to stále předmětem sporu v Polském Sejmu (parlamentu), v dohledné době není žádný náznak konečné shody.

Pánové Krzysztof Lemiech a Lucyna Uswieczew (hlavní odborník společnosti TP Emi Tel a vedoucí odbytu firmy) dopisovateli DTG pro Východní Evropu k vysvětlení nynějšího postavení a výhledu služby DVB-T v Polsku řekli, že v ideálním případě by si přáli, aby experimentální vysílání bylo chápáno jako přímý krok k spuštění plného provozu. Podle jejich představy, by se tento plný provoz pravděpodobně skládal ze dvou celoplošných multiplexů, spolu s třetím nebo čtvrtým regionálním multiplexem, pokrývající menší města, avšak „až 50 % obyvatel.“

Tato dvojice možná vyvolává potenciální rivalitu mezi Radou pro rozhlasové a televizní vysílání v Polsku (KRRiT) a Ministerstvem pošt a telekomunikací v Polsku (URTiP) jako jeden z faktorů zdržující zahájení služby DVB-T. Také věří novému zákonu o rozhlase a televizi, který fakticky vytváří systém pro DVB-T, je nepravděpodobné, že bude schválen dříve než na konci tohoto roku.

Pánové Lemiech a Uswieczew připustili, že TP EmiTel se bude muset zúčastnit v soutěži za účelem, aby si zajistil licenci pro DVB-T, ale věří, že společnost „bude rozhodně zapojena na odborné stránce“ až nakonec bude rozhodnuto. Navzdory neexistenci časového rozvrhu pro spuštění plného provozu společnost již uvažuje s různými komerčními modely – včetně finského, kde společnost France Telecom, jeden z akcionářů společnosti TPSA, je zapojena prostřednictvím společnosti TDF – a nakonec si smí zvolit jeden z prvních celoplošných multiplexů, v kterém nabídne kanály free-to-air (FTA) a v druhém nabídne placené služby.

Jako důležitou věc pánové Lemiech a Uswieczew připustili, že zatímco mezi polskými zavedenými vysílateli neexistuje žádné skutečné nadšení pro DVB-T, klíč k jejich úspěchu může nakonec spočívat v jejich přesvědčení, že si rozšíří své pokrytí signálem. Z tohoto důvodu komerční stanice TVN, která kromě programu s celoplošnou působností TVN7 a nového programu TVN24 bude hlavním cílem a doufejme pokračovatelem v tom, aby se stala „hnací silou“ přitažlivosti služby DVB-T pro diváky.

Důležitá úloha veřejnoprávní televize TVP jako uspokojivého providera v budoucnosti působení DVB-T také nemůže být opomenuta. Kromě již provozovaných celoplošných programů (TVP1 a TVP2), nedávno vylepšeného třetího, regionální sítě (TVP3) a satelitního vysílání (TV Polonia), rovněž bylo oznámeno, že se plánuje zahájení vysílání ještě dvou tematických programů (TVP4 a TVP5) věnovaných kultuře a vzdělávání.

Zdroj: Chris Dziadul, www.dtg.org.uk, News World News, přeložil: Petr Miklík

V příští 5.části: DVB-T v Norsku a Itálii


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.09.2002 • Pomohou rozvoji DVB-T u nás kmitočty ČT2? [ 1 ]
12.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 3.část - Zájem o digitální příjem se ve Švédsku snižuje
09.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 2.část - Britská DVB-T Freeview
07.09.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 1.část
26.07.2002 • DVB-T: BBC nabídne 25 volných programů [ 1 ]
24.07.2002 • DVB-T set-top-box (pro interaktivní televizi) bude za 29 liber !

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist