Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:00:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kabelové televize versus televizní divák,
aneb Jak poznat dobrého operátora kabelové televize?

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 29.12.2002


Pokračujeme v diskusi o přístupu kabelových společností k divákovi. Stále se totiž ozývají hlasy, zda není vhodnější individuální příjem pozemských vysílačů či ze satelitu. Jak poznat dobrého kabelového operátora, a co internet a digitální televize?


Jak poznat dobrého operátora kabelové televize

- operátor má dlouhodobé zkušenosti s provozováním
- počet jeho diváků neklesá
- má místní infokanál
- s předstihem informuje zákazníka o všech změnách, které se týkají rozsahu služeb i plateb
- nešíří pirátsky různé programy
- nabízí nejširší spektrum různorodých kanálů z hlediska jazykových i programových
- zákaznický a technický servis poskytuje zdarma
- je schopen reagovat rychle a nabízet další služby v oblasti telekomunikací
- je finančně silný
- dokáže zabránit tomu, aby signál placený zákazníkem nesledoval na jeho úkor někdo jiný


Trhu vládnou tři velké kabelovky, existují však i desítky menších

Z čísel, která uvádějí odborníci pro oblast kabelových televizí, vyplývá, že počet kabelových přípojek se pohybuje kolem 1,1 milionu. Přes osmdesát procent trhu ovládají největší společnosti UPC, Intercable CZ a Tes Media. Počet zákazníků těchto tří firem se odhaduje na necelých sedm stovek tisíc.

Dalších zhruba osm desítek menších společností zajišťuje kabelové připojení, většinou jde však o malé provozovatele.

Uvedeme si příklad jedné takové: kabelové televize v Kopřivnici. Ta zajišťuje kabelové připojení pro celkem 5,5 tisíce domácností. V Třinci pak má kabelovou přípojku 8,7 tisíce domácností, využívá ji ale 7,4 tisíce domácností. Kabelová televize Kopřivnice nabízí základní nabídku 19 programů (54 Kč) a rozšířenou (115 Kč navíc). Kabelová televize Třinec s. r. o. má v zakladní nabídce 10 programů, včetně všech běžných českých, Polské TV 1,2, Polsatu, STV1, JOJ a Infokanálu (72 Kč), v rozšířené nabídce má 32 programů (199 Kč), speciální nabídkou je HBO (225 Kč) a Private Gold (72 Kč). Podobné programové nabídky (a cenové relace) pak najdete jistě i u vašich malých místních kabelovek.


Internet a digitální TV to je budoucnost kabelovek

Po různých propadech v počtu zákazníků, které byly způsobeny různými cenovými skoky, se situace kabelových televizí na tuzemském trhu stabilizuje. Podle Zdeňka Vaníčka z České asociace kompetitivních komunikací (ČAKK) operátoři investují do rozvoje služeb s vyšší přidanou hodnotou.

„Kabelová televize už není rozhodně jenom televize. Kromě rozsáhlého souboru televizních a rozhlasových programů dodávaných ve vysoké kvalitě umožňují kabelové sítě dodávat další služby, jako jsou vysokorychlostní internet a v budoucnu i hlasové služby,“ vysvětluje Vaníček. Nakupení těchto služeb a přístup k nim z jediného bodu – kabelové přípojky – umožní v budoucnu zlevnění nabídky.

Podle odborníků bude obrovským krokem vpřed digitalizace sítí, která umožní přípravu programové nabídky na míru divákům. „Mělo by to vést k individualizaci vztahu mezi kabelovým operátorem a zákazníkem a také k odbourání pocitu spotřebitelů, že služba kabelové televize je příliš drahá. Každý ze zákazníků si zaplatí jen to, co si sám vybere,“ pokračuje Vaníček. Podle odborníků se zavedení tohoto druhu služby dá očekávat ve vybraných kabelových televizích už v průběhu roku 2004.


Zdroj: Břetislav Lapisz (s využitím materiálů České asociace kompetitivních komunikací), Moravskoslezský deník, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 30   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.12.2002 • Kabelové televize versus televizní divák,
aneb Kabelová televize je jen pro bohaté?
[ 7 ]
16.12.2002 • Vysokorychlostní Internet UPC v roce 2002 [ 2 ]
16.12.2002 • Metropolitní televize Galaxie odstartuje vysílání v pražské a královéhradecké kabelové síti UPC [ 3 ]
04.12.2002 • Budúcnosť je jasná,... budúcnosť je STA?! [ 49 ]
12.11.2002 • Stanice O je již ve všech velkých kabelových sítích [ 12 ]
24.10.2002 • Galaxie sport bude od listopadu v programové nabídce Intercable CZ

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  for tux 

30.12.2002 08:09 • mc
Neviem ako sa stavajú k tomu CaTV operátori, počet atraktívnych kanálov stále nenaplňa kapaciti ich káblov v analogu, takže zatiaľ kľud.

Iné je to s MMDS, ktorému sa v perspektíve stále zužuje pásmo (2.1 GHz z 25 na 12(SK) respektíve 6(CZ) kanálov, 2.5 GHz z 23 na 16 kanálov (len SK)), v priebehu tohto roku bežalo skúšobne DVB-C (myslím že 32-QAM) na Zobore a aj na Javorine. Určité úvahy boli aj v U.Hradišti ale prídel frekvencií len na 2 roky nie je to, čo by zaručilo investíciu do digitalizácie. Inak 6 kanálov po 6 až 8 programov by bola dostatočná ponuka ...
 
 
  len tak na okraj 

30.12.2002 07:57 • mc
Mimo mísu je zrejme Boss, internet(256kbit/s) ponúka UPC aj TES media stačí sa pozrieť na ich web a hlasovú službu (rozumej telefonovanie) prevádzkoval už bývalý Kabel plus, myslím že v Liberci - aký je teraz stav to neviem.

Neviem ako nejaký Boss čo o tom nemá ani páru môže komentovať pána Vaníčka.
 
 
  Zpátky na stromy 

29.12.2002 23:16 • Boss
Nevím, nevím, ale myslím si, že pan Vaníček z ČAKK je mimo mísu. Co to plácá o vysokorychlostním internetu po kabelovce, co to je za rychlost? A co myslí těmi hlasovými službami? To si mám jako mobil připojit doma do zásuvky!? Zajímalo by mne, kde ten pán na ty nápady chodí ....
 
 
  omluva 

29.12.2002 20:22 • juzek
ten prispevek pred je samozrejmě ode mne timto se omluvam! JOJ v CADCI je jen v blizkem okoli ale v zadnem pripade nedosahne do Trince.
 
 
  Můj příspěvek 

29.12.2002 20:22 • Franta
No, mozna mas recht. Ale este v Ostrave maji STV1 v poho i na spolecnych antenach. A vysila vubec STV1 na satelitu??? Zprovoznili ji ve Slovlinku? A ze by se namahali s dekodovanim JOJ ze satelitu? Nejake divne.
 
 
  Môj príspevok 

29.12.2002 20:14 • pane Lapisz
jsem od trince asi 5 km tak neučte mne znat pomery.STV 2 je v pohode ostatni kryjou bohuzel BESKYDY takze je nemozne chytit např. MARKYZU nebo STV 1 a JOJ neni ani v CADCI (to je v SR vzdalene od Trince asi 35 KM) navic vim jak to resi male kabelovky.Takze pokud to nevite tak jste z Prahy Vy ! Nebo se pletu?
 
 
  Můj příspěvek 

29.12.2002 20:13 • Franta
Joj, Markiza a STV v Trinci terestricky urcite jede, Juzeku. Bydlim v malem meste na severni morave, 20 programu asi za 90 kc. Nic extra, ale mi to staci. Je ovsem fakt, ze ja se vic pobavim u Polsatu, TVN nebo PRO7 nez u Discovery, NG apod. Velke kabelovky sou preplacane drahymi PAY-TV kanaly, na ktere se stejne bezny uzivatel podiva jednou do roka, ale plati za ne velkou sumu. Je to ale veci nazoru.
 
 
  pane Juzek 

29.12.2002 18:37 • anonym
pane Juzku, asi jste z Prahy, tak se spatne orientujete, ze severni Morava sousedi se Slovenskem. A tedy je zde moznost terestrickeho prijmu slovenskych televizi. Vemte si mapu, JOJ, Markizu i STV chytaji na Morave i sto km od hranice.
 
 
  pane Lapisz 

29.12.2002 17:05 • juzek
pane Lapisz ted jste tomu dal korunu- dobrou kabelovku poznam podle toho že nešíří pirátské programy pak zminujete kabelovky: už jste viděl v třinci pozemně JOJ,MARKÍZU nebo STV 1 že ne a odkud je šíří samozřejmě ze satelitu a jak je to s autor.právami a taková situace je u všech malých kabelovek.Jsou dobré cenově i kvalitou ,ale šíří piratsky nekteré programy co vy na to ?
 
 
  Môj príspevok 

29.12.2002 12:03 • tux
Zajímalo by mě, jak se konktétně staví kabaloví operátoři k digitalizaci. Pokud vím, v současné době žádná kabelovka nešíří jakýkoliv program digitálně a ani o přípravách není slechu.
 
 
Celkový počet komentářů: 30 / zobrazují se: 21 ... 30

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist