Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 15:51:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 22.část – DVB-T v Rakousku

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 08.02.2003


I přes rozvoj satelitního příjmu a kabelové televize nadále zůstává v Rakousku nepostradatelný terestrický příjem. O tom svědčí ten fakt, že v případě vypnutí analogových terestrických vysílačů by 63 % domácností nemohlo sledovat televizi ORF a také to, že téměř všech 1,5 miliónů rakouských domácností, které mají satelitní přijímač přijímá programy ORF klasickou anténou.

Ani v rozvoji systému DVB-T nezůstává Rakousko pozadu. Společnost pro regulaci rozhlasu a telekomunikací, RTR, dne 14. 1. 2003 předložila první pracovní hypotézu časového plánu přechodu na DVB-T, podrobnější verze má být předložena do konce tohoto roku. Potřebné finanční prostředky mají být získány i z fondu pro digitalizaci, který bude tvořen z rozhlasových a televizních poplatků, které budou vybírány spolu s poplatkem ORF v rozsahu cca 4,5 mil. EUR ročně a fond bude ve spolkovém rozpočtu. Část ze všech zdrojů, vázaných po dobu 10 let, má přispět k digitalizaci. Národní rada bude s tímto návrhem oficiálně konfrontována v únoru 2003 a podle zákona bude muset společnost RTR předkládat každoročně „zprávu o digitalizaci“.

Podle tohoto návrhu bude nejpozději do roku 2012 a ve čtyřech etapách digitalizováno televizní terestrické vysílání v Rakousku:

První etapa (2003 až 2004),
předpokládá činnosti související s mezinárodní konferencí o přerozdělení frekvencí pro DVB-T (plán, příprava, realizace), zahájení prvního projektu DVB-T v oblasti Grazu (podzim 2003), realizaci úprav příslušné legislativy (zákony o soukromém rozhlase a televizi, zákon o ORF …), přípravu souběžného provozu (analogového a digitálního) v oblasti Vídně a hlavních měst spolkových zemí a přípravu výběrového řízení pro multiplex a přípravu pravidelného provozu.

Druhá etapa (2005 až 2006)
zahrnuje již realizaci simultánního provozu ve Vídni a hlavních městech spolkových zemí, ještě bez podstatného omezení analogového pokrytí. Počítá se, že 1 až 2 multiplexy pokryjí minimálně 50 % obyvatel, při zajištění kvalitního příjmu uvnitř budovy. Pro simultánní provoz nebudou moci být použity výkonné vysílače na stanovištích základní sítě, ale jen tzv. „frekvenční zbytky“, tj. např. vyhrazené příděly podle zákona o soukromé televizi, neobsazené příděly během vypsání licencí, nerealizované příděly po uplynutí dvou let po přidělení licence, uvolněné kanály nad K60, které až dosud nesloužily k televiznímu vysílání …. Frekvenční návrh bude výsledkem expertizy firmy LStelcom s nezbytnou mezinárodní koordinací. Předpokládá se, že v této době, v rámci další fáze mezinárodní konference týkající se kmitočtů, bude proveden výběr frekvencí a bude vypsáno a uděleno operativní uspořádání definitivního provozovatele multiplexu.

Třetí etapa (2007)
předpokládá urychlení simultánního provozu, ale již s podstatným omezením analogového pokrytí, zvýší se plocha pokrytí DVB-T na min. 80 až 90 % pro jeden multiplex.

Čtvrtá etapa (2008 až 2012) zahrnuje vypínání analogových vysílačů postupně v jednotlivých regionech, takto se získají další vysílací kapacity (frekvence). DVB-T bude ve skutečně pravidelném provozu a získá k přenosu signálu celou šířku pásma vymezenou pro televizní pozemní vysílání. Mediální úřad KommAustria předpokládá prostor pro 12 až 16 kanálů v digitální verzi.


Zdroj: www.rtr.at, http://derstandard.at/etat, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.01.2003 • Digitalizace přechází i do pásma AM
- první rozhlasový přijímač pro DRM
[ 2 ]
17.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 21. část – DVB-T v Estonsku
13.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 20.část – DAB v Německu je v krizi
09.01.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 19.část – DVB-T v Belgii
27.12.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 18.část – Španělsko uspíší vypnutí analogové TV
24.12.2002 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 17.část – Slovinsko zahájí komerční služby v r. 2004

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist