Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 22:21:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Nova je zlatý důl - daňoví poplatníci za ni zaplatí přes 10 miliard Kč

  Autor: Ekomail/MF Dnes Přidané: 15.03.2003


Televize Nova prožila loni nejúspěšnější rok a její majitelé proto zvažují, že ji možná neprodají. Když loni v létě do televize majetkově vstoupili finančníci ze skupiny PPF (vlastnící zejména Českou pojišťovnu), prohlásili, že Novu po stabilizaci prodají silnému světovému hráči. Nyní však začínají s prodejem otálet.

Skupinu firem kolem Novy, do které patří i servisní společnost Česká produkční a prodejce reklamy Mag Media, ovládají napůl PPF a společnost MEF podnikatele Jiřího Šmejce. Vstup majitelů pojišťovny loni v létě stabilizoval krizovou finanční situaci Novy, která měla načas obstaveny příjmy z reklamy a půjčovala si draze od několika slovenskýchh finančníků, J&T a Poštové banky. „Skupina se nyní financuje ze zdrojů akcionářů. Zbývá doplatit do konce června 260 miliónů korun České konsolidační agentuře,“ řekl šéf představenstva Novy holding Jiří Šmejc. Firma teď jedná o novém úvěru od České spořitelny.

Loňské tržby Novy, na nichž se z více než 96 procent podílejí příjmy z reklamy, vzrostly o 336 milionů korun na 4,575 miliardy korun. Provozní zisk skupiny firem kolem Novy meziročně vzrostl o 436 milionů na 1,788 miliardy. Na provozním zisku se nejvíce podílela společnost CET 21, která drží vysílací licenci na Novu. Ta vytvořila profit 846,7 milionu korun. Meziročně zaznamenala i nejvyšší absolutní nárůst zisku ve skupině, a to o téměř 350 milionů korun. Hlavní servisní organizace Novy Česká produkční 2000 dosáhla 843,6 milionu korun zisku, Mag Media 99, která prodává reklamní čas Novy, měla profit 97,9 milionu korun.

Novu původně financovala společnost CME, která se před lety rozešla s Vladimírem Železným. Společnost CME očekává vbrzku rozhodnutí arbitrů o odškodném, které jí má zaplatit Česká republika. Arbitři oznámili, že ukončili rozhodování a že oba účastníci sporu mohou vbrzku čekat rozhodnutí. CME vyhrála nad ČR arbitráž ohledně ochrany její investice do televize Nova a nyní žádá odškodné přesahující půl miliardy dolarů.

Uplynulý rok skončil pro CME ztrátou 14,2 milionů dolarů. O rok dříve to byla ztráta 22,1 milionů dolarů. Společnost loni zvýšila konsolidované tržby o 26 procent na 92,6 milionů dolarů. Konsolidované výdaje jejích televizních stanic se rovněž zvýšily na 67,5 milionů dolarů.

Každý divák televize Nova si může po včerejšku říkat, že je to opravdu ”jeho” televize. Daňoví poplatníci za ni zaplatí přes deset miliard korun. Arbitři už v září 2001 ve Stockholmu rozhodli, že Česká republika dostatečně neochránila investice společnosti CME v televizi Nova, když ji v roce 1999 Vladimír Železný odřízl od amerických partnerů. Dva roky starý verdikt včera arbitři doplnili o částku, kterou musí Česká republika společnosti amerického podnikatele Ronalda Laudera zaplatit. Přesně jde o 10,6 miliardy korun. Částka se denně zvyšuje o více než dvoumilionové penále. Oznámila to společnost CME.

”To můžeme zhruba potvrdit. Materiál jsme dostali před několika hodinami, má 160 stran a v současné době ho studují naši právníci. K detailům se nyní nemůžeme vyjadřovat, trvá totiž čtyřiadvacetihodinové embargo,” řekl mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse vláda žádala CME o pozdržení informace o verdiktu kvůli tomu, že není znám termín, kdy musí Česká republika částku uhradit. ”Nejsou to zatím oficiální informace, nemohu to komentovat. Samozřejmě že až to bude nutné, částku uhradíme,” uvedl premiér Vladimír Špidla.

Česká republika žádala o odklad zaplacení částky do doby, než švédský soud rozhodne o jejích námitkách. Snaží se prokázat, že dva ze tří arbitrů ve Stockholmu byli podjatí. Podle názoru právníků je v případě, že v rozsudku není uvedeno přesné datum, částka splatná okamžitě po doručení. V případě nezaplacení pak hrozí exekuce na majetek České republiky. Verdikt arbitrů prohloubí problémy státního rozpočtu, který už tak letos počítal s rekordním schodkem ve výši 111 miliard korun. V tom však není započítána platba pro CME. Stát si tak bude muset potřebnou částku vypůjčit. ”Asi vydáme dluhopisy na Železného,” konstatoval rezignovaně jeden z členů vlády.

Rozchod Vladimíra Železného s americkými partnery posvětila v roce 1999 Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle arbitrů to učinila v rozporu s mezinárodní smlouvou o ochraně investic. ”Je to jednoznačně vina vysílací rady. Teď nás to bude stát přes deset miliard. Radní by za své pochybení měli nést majetkovou odpovědnost. Opakovaně jsem se snažil o odvolání tohoto orgánu, ale marně,” připomněl ministr kultury Pavel Dostál. Místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek nechce včerejší verdikt zatím komentovat a stále si myslí, že radní nepochybili. ”Je to úplný nesmysl,” řekl Štěpánek. Odstoupit z funkce radního se prý nechystá.

Odpovědnost necítí ani šéf televize Nova Vladimír Železný: ”Nás se tato věc netýká, spor České republiky s touto společností pouze sledujeme,” podotkl Železný. Poté co se Vladimír Železný s americkými partnery rozešel, vlivní čeští politici zejména z ČSSD a ODS se postavili na jeho stranu. Jedním z nich byl Ivan Langer (ODS), v té době předseda mediální sněmovní komise. ”Dokud nerozhodne švédský soud o námitce České republiky, neměla by vláda platit nic,” řekl včera Langer.


A ještě na závěr na téma Nova v digitálu a na satelitu:

České radiokomunikace dnes již distribuují signál televize Nova po celé České republice digitálně namísto analogové formy. Signál v digitální podobě putuje z barrandovského studia televize ke všem 34 vysílačům, které ho dekódují ze standardu MPEG2 do analogové formy PAL a vysílají do éteru.

„My distribuujeme digitálně signál, ale distribuujeme ho na pozemní vysílače. Tím, že máme pokrytí téměř 99% samozřejmě snižuje atraktivitu pro nás přejít na satelit. My nemáme důvod. My v 99% - přibližně, našeho území jsme slušně vidět. A satelit nepřináší tak dramatickou výhodu, abychom o něj nutně uvažovali. To by musela být nějaká alternativa. To by musel být nějaký posun. Základní program Novy, ale nějakým způsobem upravený, pro nějakou specielnější cílovou skupinu, abychom opodstatnili velmi podstatně zvýšené náklady, které bychom museli platit.

Takže důvod je zcela jednoduchý. Máme-li terestrické pokrytí, nepotřebujeme pokrytí satelitní na stejný kanál. A všechny ostatní stanice distribuují, nikoli vysílají. Pokud to někdo vydává za vysílání a používá to, pak to není úplně korektní a i my se tím, z hlediska autorsko právního musíme zabývat.“ Tolik slova generálního ředitele TV Nova, dr. Vladimíra Železného.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.01.2003 • Sobotní černá hodinka na České televizi [ 6 ]
15.01.2003 • Placení koncesionářských poplatků se vztahuje i na PC a mobily? [ 5 ]
27.06.2002 • 4. stretnutie slovenských DXerov na Slovensku
- sa bude konat 12.7.2002!
[ 2 ]
23.06.2002 • Karty na JOJ budou v říjnu a Železný se loučil s diváky… [ 5 ]
14.05.2002 • TV Markíza opäť medzi najsledovanejšími televíziami sveta [ 6 ]
20.04.2002 • Vl.Železný - skeptik placené digitální televize [ 20 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  10 miliard 

17.03.2003 13:45 • humor
10 miliard, vždyť to pro naši vládu nic není. Je to maličkost, jen 1 000 Kč na každého občana. Stačí zvednout daně, co třeba DPH z 5 na 7% a v potravinách to zaplatíme jak nic. Jen si vemte, kolik dotujeme železnici ročně, železničáři nemají zrovna malé platy a pořád řvou, že mají málo. Nebo co takhle se vrhnout na malé podnikatele přes FÚ a poslat jich pár do konkurzu, že neplatí sociální pojištění atd. Velké firmy (i ČSD) dluží miliardy a neděje se nic!!!! Ona by nám mohla stoupnout nezaměstnanost co? Socani u moci a taková nezaměstnanost, měli byste se stydět. Měla by přijít k moci konečně pořádná pravicová vláda a ta už by tady udělala pořádek. Žádné sociální dávky, ale makat. Český člověk totiž začne pracovat, až bude trpět hlady.


 
 
  Železný si odřízne 

17.03.2003 13:35 • Chevy
Železný si odřízne servis CME, pokračuje v pakování prachů a zbytek funkcionářů nejen ve vládě na to kouká, jako bych se jich to netýkalo. Ono se jich to vlastně netýká, mají svý prachy jistý a zaplatíme to my, které se nikdo na nic neptal a když není z čeho, tak zvedneme daně nebo zadlužíme republiku. Takhle vládnout ale dokáže každý....... Člověku se fakt zvedá žaludek a nikdo za nic nemůže jako vždy.
 
 
  Také TV 3 

16.03.2003 11:44 • Jirkas
Další arbitráž chce vést také TV 3,když to nedopadne pro náš stát dobře , tak nás potěš Pán Bůh
 
 
  Můj příspěvek 

16.03.2003 08:40 • Jirka
Nejlepší na tom je, když Železný k tomu řekne, že budou vývoj situace pozorovat z povzdálí....
 
 
  Nova v dig. 

15.03.2003 21:29 • Sateliťák
Nestojí nás ta Nova už trochu moc? A kolik z toho ukrajuje její vedení?
 
 
  Nova v dig. 

15.03.2003 21:27 • Sateliťák
To je sice pěkné, že Nova na své vysílače (zděděné po ČT 1 zadarmo, také z našich peněz) vysílá digitálně, když některé ty vysílače jsou zastaralé a stále jich dost nevysílá ani stereozvuk, natož nějakou lepší kvalitu zvuku.
 
 
  Můj příspěvek 

15.03.2003 17:57 • Mikeš
Chce se mi zvracet .....
 
 
  Zlatý důl jako prase... 

15.03.2003 01:33 • ZaZa
Česká republika podle rozhodnutí mezinárodního arbitrážního tribunálu neochránila investice společnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) v televizi Nova a musí CME zaplatit přes 353 mil. dolarů, tedy více než 10 mld. korun. Uvedl to mediální zástupce CME Michal Donath. Tato částka se podle Donatha každým dnem zvyšuje o 2,1 mil. korun.



14.3. 19:41

PRAHA - Česká republika a společnost CME se dohodly, že po dobu 24 hodin nebudou obsah nálezu komentovat, aby se s rozhodnutím mohly řádně seznámit. Obě strany se také dohodly, že arbitrážní výrok sumarizující definitivní závěry arbitrů uveřejní okamžitě.



Dále se obě strany dohodly, že nebudou trvat na povinnosti zachovat mlčenlivost a že po uplynutí dohodnuté čtyřiadvacetihodinové lhůty zveřejní celý arbitrážní nález.



ROZHODNUTÍ ARBITRÁŽNÍHO TRIBUNÁLU (sumarizující výrok)

1. Žalovaný je povinen zaplatit Žalobci 269 814 000 USD (dvěstěšedesátdevětmilionůosmsetčtrnácttisíc).



2. Žalovaný je povinen zaplatit úrok z výše uvedené částky ve výši 10 procent od 23. února 2000 až do úplného zaplacení.



3. Obě strany ponesou své vlastní mimosoudní náklady a výlohy.



4. Tribunál stanovil poplatky arbitrům ve výši 1 351 203,44 USD (včetně náhrad a nákladů). Tyto poplatky a náklady ponesou obě strany rovným dílem. Poplatky a náklady byly vyrovnány v souladu s dohodou s oběma stranami. Žádné další platby nebo refundace poplatků a nákladů již nezbývají.



5. Všechny ostatní nároky se tímto zamítají.



Datum arbitrážního rozhodnutí: 14. března 2003



Arbitrážní tribunál

Dr. Wolfgang Kühn v.r.předseda

Soudce Stephen M. Schwebel v.r.arbitr

Ian Brownlie, C.B.E., Q.C. v.r.arbitr
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist