Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 03:37:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Novinky z vývoje konvertorů

  Autor: Dr. Vladimír Mazálek , e-mail: agi@compet.cz Přidané: 11.08.2001


Ne vždy se člověku podaří být dostatečně aktuální. Dočetl jsem článek o konvertorech, který byl psán asi měsíc před tiskem a zde už máme v této oblasti natolik novou situaci, že je opět nutno o ní psát.

Jak jistě víte, před několika málo týdny proběhla v Londýně výstava se satelitní a kabelovou tématikou, která je svojí náplní a především novinkami velmi směrodatným ukazovatelem vývoje v této oblasti, vlastně v celé Evropě. Tentokrát sice nešlo o prezentaci firem přímo na ní, ale o akce uskutečněné výrobními firmami sídlícími v Anglii. Ale abych zbytečně nenapínal: přesto, že se v konvertorech dosáhlo šumových čísel kolem 0,6 dB, stále ještě existuje další vývoj posunu až k téměř neuvěřitelným extrémům. Tím hlavním lákadlem je momentálně v Anglii přírubový konvertor neuvěřitelně nízkého šumového čísla, a to 0,3 dB! Ano, prosím, takové šumové číslo je na konvertoru skutečně uvedeno. Cena 130 anglických liber už tak lákavá není, ale přesto se podařilo našemu východoslovenskému spolupracovníkovi již takový konvertor otestovat. Přesto, že šlo jen o krátkodobý test, také zpráva je zatím poměrně stručná. Rozdíl v kvalitě přijímaného analogového signálu mezi konvertory 0,7 a 0,3 dB žádný znatelný posun nenastal. V digitálu se nedaly vypozorovat pak naprosto žádné rozdíly, dokonce třeba ani na Turksatu. Programy, které se “rozpadaly” u konvertoru 0,7 dB při použití velké paraboly se chovaly stejně i u konvertoru 0,3 dB. Byl to sice malý šok, ale taková je skutečnost.

Pan kolega z Michalovců odvedl opravdu dobrou testovací práci. Trošku jinak tomu bylo u malé offsetové paraboly. Tady byl odstup mezi 0,7 dB a 0,3 dB poznat trochu markantněji při vypadávání a “mrznutí” obrazu a konvertor 0,3 dB obraz držel téměř dokonale vyrovnaně v celém pásmu. Pokusů nebylo uděláno tolik, aby se mohli vyhodnotit jako reprezentativní řada s desítkami měření, ale i tak lze konstatovat, že další cesta vývoje konvertorů směřuje k vyrovnání šumového čísla v naprosto celém pásmu a také k vyššímu zesílení snímaného signálu. Tyto konvertory pracují dokonce slušně i s anténami offset průměru 40 cm, takže můj kolega k tomu poznamenal, že jde zřejmě o cíl přijímat satelit “na polévkovou lžíci”. Myslím, že takový konvertor by dobře spolupracoval i s Frenselovou čočkou, či s anténou typu “casegrein”. K praktickému použití na anténách offset s průměrem nad 1 metr však konvertor nejen vzhledem k ceně moc doporučit nelze.

Tady je ovšem třeba poznamenat, že pokud se dnes pídíte po co nejnižším šumovém čísle, pak je možno na našem trhu narazit u pražské firmy na konvertor FTE s integrovaným offsetovým ozařovačem a se štítkem s natištěným údajem šumu 0,5 dB, který je vhodný právě na paraboly offset od 85 do 120 cm. Myslí se tím ovšem zatím paraboly stejné značky, na jiných typech parabol jsem jej neměl prozatím možnost vyzkoušet. Konvertor byl představen také na nedávném Sattechu v Prešově.

Současně s novinkami konvertorů na Ku pásmo jsou v Anglii nabízeny již i přírubové jednopolarizační konvertory určené pro C pásmo. Jejich šumové číslo je dokonce uváděno v intencích 11 a 9 K, tedy s nadsázkou pod absolutní šumovou nulou, což již samo o sobě vyvolává u odborníků dosti značnou míru nedůvěry. I tady se však kloníme k domněnce, že další cesta těchto konvertorů vede k jejich určení pro menší paraboly, kdežto do velkých parabol určených pro příjem C pásma s mechanickým polarizátorem bohatě stačí konvertory se šumem 15-17 K. Tady jde daleko víc o kvalitu a maximální využití plochy paraboly než o šumové číslo, protože mnohdy nám čtenáři svými fotografiemi a výčtem přijímaných programů přímo potvrzují, že stejné výsledky mají s parabolami od 160 do 250 cm. To jasně dokazuje, nakolik kdo umí svoji parabolu perfektně nastavit a využít. Znova podotýkám, že šlo o C konvertory přírubové, určené na mechanický polarizátor.

Velmi bych v tom směru byl zvědavý na C konvertory v provedení s integrovaným ozařovačem, protože při vyhodnocení několika desítek takových vzorků se zdá, že tyto konvertory mají o něco větší účinnost než konvertory přírubové. Pro příjem v Ku pásmu je to dokonce evidentní: tady ovšem přechod k offsetovým parabolám stejně používání přírubových Ku konvertorů vytlačuje.

Byl jsem rád, že testované konvertory vlastně plně potvrdily naše teorie, se kterými jsme vstupovali k řešení sdruženého konvertoru pro C a Ku pásmo - LNBF Unibandu C/Ku (obr.). Právě pro něj byly vybírány konvertory na jistotu příjmu a s tím, že časem při dalším vývoji a při osazení novými konvertory jej bude možno používat i na paraboly o průměru kolem 1 metru tak, aby bylo možno přijímat i digitální programy v C pásmu. A jestliže jsme u tohoto konvertoru v současnosti dospěli k tomu, že pásmo Ku je osazováno konvertory 0,6-0,8 dB a konvertor je schopný plně konkurovat stejným konvertorům typu Sharp či Strong a podobným s integrovaným ozařovačem, pak C konvertory s 18 K šumem pro příjem digitálních programů přece jen chtějí paraboly s průměrem kolem 160 cm. Při C konvertorech se šumem kolem 13 K pak bude běžně možno používat i offsetové paraboly s průměrem 1 metru, aniž by naše příjmové výsledky v digitále byly horší než u parabol 160 cm s 18 K C konvertorem. Protože konvertory Uniband se však vyrábějí jako ručně laděné speciály, nemůže jejich cena při malé sériovosti dosáhnout cen běžných velkosériových konvertorů.

Těší nás, že je to správná cesta, jak dosáhnout příjmu všech více obsazených satelitních televizních pásem kombinovaným konvertorem na jednu poměrně malou dostupnou parabolu.
Při nástupu UPC jsme zpočátku nevěřili, že s 60 cm parabolou by mohl tento paket programů uspět s trvale kvalitním příjmem i na východě Slovenska, ale bude-li použito k příjmu opravdu nastupujících nízkošumových konvertorů, pak takový příjem lze zaručit. V podstatě každý konvertor je vlastně možno přestavět na konvertor s daleko nižším šumem a zesílením, jenže cena přestavby a konečného naladění jsou tak velké, že se ani v nejmenším nemohou rovnat ceně takto sériově vyráběných konvertorů z východní Asie. Jejich produkce je ovšem jen otázkou času. A ten pomalu nazrává.

A tak se zdá, že by pak i běžný satelitní příjem s natáčením po celé dráze byl úspěšný i s parabolami kolem 40 cm. A to už bude ochoten tolerovat i leckterý městský architekt.

- 18.07.2001, Solid Europe 14/2001 -


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.07.2001 • Stanu se menším a ještě menším… seznamte se - Technisat DigiBox
12.05.2001 • Mascom 9600CI - malý a stříbrný satelitní receiver
09.04.2001 • Dolby Digital s Humaxem CRCI-5500 [ 5 ]
09.04.2001 • Nokia Mediamaster 9900S – první seznámení s letošní novinkou [ 1 ]
09.04.2001 • Satelitní receivery s hard diskem – nový trend v příjmu družicové TV [ 1 ]
09.04.2001 • Pozicioner Dual SPD 09 pro digitální přijímače [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist