Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 13:35:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

DVB-T v Bratislavě hned tak nebude

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 21.05.2003


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) včera při svém druhém hlasování zamítla poměrem hlasů 8:1 přidělení bratislavského 50. televizního kanálu společnosti TV Brodcasting s.r.o., která na něm chtěla od 1.1.2004 spustit terestrické digitální vysílání.


Společnost TV Broadcasting prý měla kvalitní projekt ale dle slov RVR málo transparentní kapitál (peníze byly v bance pod britskou správou mimo Slovensko), zde doloženo měla jen 70,5 miliónů Sk plus možnost čerpat do 350 miliónů Sk na projekt DVB-T na 50.kanálu v Bratislavě.

Nakonec se objevilo absurdní shrnutí, že na Slovensku je už nasycený trh s televizemi!

Toto dost dobře nechápeme, protože se buď může prosadit někdo nový a možná i lepší, nebo se zakonzervuje současný stav?

Spíše nás napadá, zda se nejedná o nějaký jiný zájem či manipulace. Myslíme si, že projektu možná uškodilo i jméno podnikatele Siloše Pohanky v pozadí. Ale hlavní příčina bude asi ve vlnách rozhodovacích preferencí Rady pre vysielanie a retransmisiu. Usuzujeme tak podle podobně v minulosti probíhajících licenčních řízení dnes už bývalé české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která také střídala období, kdy je raženo heslo „Posilování silných a zavedených“, které vzápětí vystřídá etapa „Dejme šanci novým a nadějným“…

Tak i na Slovensku se RVR před dvěma roky rozhodovala či podpoří projekt TV Luna (s investicí Argus Capitalu), anebo dá přednost TV Joj s investicí MEF Holdingu – Rada pak dala přednost „jistotě“. Luna mohla být úplně nezávislá a finančně zabezpečená, ale RVR ji nepodpořila, protože se obávala dalšího nevydařeného „experimentu“, zatímco TV Joj nabízela silnou alternativu vůči Markíze.

Při dalším licenčním řízení ale zase naopak RVR podpořila projekt Music Channelu (tedy novému a nadějnému projektu), protože TV Joj nesplnila nic ze záměrů, které deklarovala při vstupu na slovenský televizní trh a její divácký podíl je pouze 2% nad podílem Novy, která však je dnes zachytitelná jen na západní části Slovenska.

Jak však víme, Music Channel se ani nepokusil zahájit vysílání a vrátil získané frekvence. Aniž by si to uvědomil, velmi tím uškodil budoucím novým uchazečům o licenci, protože RVR nyní už nechce experimentovat. A tak na to doplatila včera společnost TV Brodcasting.

Výsledkem toho je stále dominantní postavení Markízy, které Jojka v nejbližších letech určitě neohrozí. Otázkou je, jak dopadne konsolidace veřejnoprávní STV, vedené shodou okolností p.Rybníčkem, bývalým generálním ředitelem Jojky.

Ať to dopadne, jak dopadne, za stávajícího rozložení sil na mediální scéně se zřejmě v nejbližším období na Slovensku digitálního terestrického vysílání nedočkáme. Podobně jako v Čechách není zájem stávajících vysílacích subjektů (kromě světlé výjimky - ČT) jít do nových technologií, pasivně se k tomu staví i legislativa a vládní regulační orgány (Rady v obou republikách).

Podívejme se do zahraničí, jak například v německém Berlíně a Brandenburgu podporují všechny zastupitelské stupně vysílání DVB-T včetně bezplatného poskytování přijímačů sociálně slabým občanům. A u nás?

Bez - alespoň – zkušebního vysílání DVB-T se nebudou dovážet ani prodávat receivery a bude se stále odkládat přechod z analogového na digitální vysílání. Nyní už se nehovoří o digitálu v roce 2008, či 2010, ale až o roku 2015.

Uvidíme, zda se vstupem obou našich republik do Evropské unie tato situace nezlepší.


V článku jsme použili některé postřehy, citace a informace Juraje Koiše ze slovenského specializovaného webu Radioweb.sk, kterému za ně děkujeme.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 13   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.05.2003 • „East Box Digital“ možná vstoupí i do DVB-T na Slovensku [ 3 ]
09.05.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 31.část – DVB-T v Holandsku [ 1 ]
05.05.2003 • T-DAB kontra 12. TV kanál
14.04.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 30.část – Novinky v DVB-T ve Francii a Itálii
02.04.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 29.část – Experimentální interaktivní vysílání DVB-T v Itálii
21.03.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích – 28.část – DVB-T v Bulharsku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Mne je jedno, kto je kto iba do istej miery: 

03.02.2006 16:03 • verný volič
A tou mierou je, či dotyčný je alebo nie je proti HZDS. Ak Pohanka ide s Mečiarom, je to dobrý človek. Aj te proti nemu, dotyčný nestojí ani o odpľuvnutie.
 
 
  Můj příspěvek 

26.05.2003 14:39 • satm
Myslím, že stále slepě spoléháte na stát.Pokud pochopíte, že ten vám už nikdy nic nedá (zadarmo)stejně jako u nás,ubude i planých diskuzí a naivních pohledů i na rychlost rozvoje DVB-T.A poměry ve státě v souvislosti se vstupem do EU už stejně nezměníte.
 
 
  Môj príspevok 

26.05.2003 10:03 • anonym
Najprv sa musia zmeniť pomery v tomto štáte a potom sa to možno pohne ...Ha
 
 
  Môj príspevok 

25.05.2003 13:29 • Robert
Projekt TV Brodcasting bol celkom zaujimavy z hladiska, ze by asi urychlil zavedenie DBV-T, no tretia celoploska urcite nema zmysel. Treba posilnit J@J a hlavne jej dat lepsiu napln.
 
 
  Silos Pohanka 

25.05.2003 13:27 • Robert
Tazko povedat, ze bol na zlej strane, kedze on sam (resp. jeho dohoda o dohode, ktoru s. Rusko neplnil) bol pricinou celeho rozporu. Myslim, ze pohladavku vyplyvajucu z dohody predal Gamatex-u (Kocner & Co.) za nie uplne nezaujimavu sumu a Gamatex sa nakoniec uspesne presadil tipoval by som na vyrovnanie vo vyske cca niekolkych desiatok mil., presne info bohuzial nemam).
 
 
  je tak ako bolo 

23.05.2003 08:05 • diletant
Aj napriek tomu,že vstupujeme do EÚ a politici slubujú,že bude lepšie ich

ROZUM a UVAŽOVANIE je stále rovnaké ako za komunistov.Preto sa na Slovensku žije velmi špatne a nič sa na tom nemeni. Ak by začalo dogitalne vysielienie

veľa ľudí by mohlo sledovať TV vo výbornej kvalite obrazu bez rôznych rušení.

Keď nam robia rôzni mocipáni peklo zo života a vozia sa v milióvych autách aspoň by nám svojim rozhodovaním mohli dopriať penký obraz na TV.
 
 
  to sMartin 

22.05.2003 13:12 • mc
... vzhľadom na súčastnú parlamentnú a vládnu konfiguráciu to bola tá špatná strana ...
 
 
  Silos 

22.05.2003 10:36 • sMartin
aaa, uz si spominam! Vdaka za ”nakopnutie” :)

No s tym, ze ktora z tych stran bola spravna a ktora spatna: je to VEELMI tazko posudit, nakolko ani jeden zo zainteresovanych zrejme nikdy nehral cestne :(
 
 
  Silos 

22.05.2003 08:01 • mc
Kto je ? Daj si vyhladávať na ww.or-sr.sk alebo www.zrsr.sk ! Inak v roku 1998 bol na tej ”špatnej” strane akcie ”Zachránťe Markízu!”.
 
 
  Doporučujeme článek: 

22.05.2003 07:08 • Redakce
K doplnění, jak probíhalo licenční řízení vám doporučujeme přečíst si dnešní článek Juraja Koiše na www.Radioweb.sk s názvem RVR: Tretia ”celoploška” na Slovensku nebude.
 
 
  Skoda 

22.05.2003 00:50 • Augustus
Veľká škoda, že sa nepodporil schopný projekt. Zdá sa, že Slovensko sa nových technológií tak rýchlo nedočká.
 
 
  Rada je rada. 

21.05.2003 19:58 • Fero
Je to banda obmedzencov,ale čo by človek od nich aj čakal,ked tam má

každý svoje záujmy a digitál je pre nich UFO.
 
 
  tak tak 

21.05.2003 15:47 • sMartin
pekne ste to okomentovali, celkom suhlasim. Len jedna vec mi nie je jasna: kto je Siloš Pohanka a aku ma minulost, ked konstatujete, ze jeho meno mohlo projektu uskodit?
 
 
Celkový počet komentářů: 13 / zobrazují se: 1 ... 13

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist