Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 00:18:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Teletext ČT

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 26.05.2003


Před několika lety nabízela Česká televize na svém Teletextu ČT od str. 390 rubriku satelitních informací. Ta již dávno neexistuje, ale přesto se vyplatí na stránky teletextu občas zavítat.

Teletext má dnes skoro každý nový televizní přijímač. Také satelitní receivery nové konstrukce často umějí načíst data z teletextů satelitních stanic - samozřejmě pokud je vysílají, a dokonce je zobrazit i na televizních přijímačích, které nemají dekodér teletextu zabudován. Také většina českých a slovenských stanic, vysílajících přes satelit již má funkční teletext (co na to JOJ TV?), takže můžeme být nepřetržitě a aktuálně informováni.

V příštích několika pokračováních se na některé teletexty podrobněji podíváme. Dnes začneme teletextem veřejnoprávní České televize:

Teletext ČT a Teletext Expres

Teletext ČT (původně Teletext ČsT) je vysílán již od roku 1988 a dnes nabízí přes 1000 stránek textových informací doplněných jednoduchou grafikou a údajem reálného času. Podle seznamu na začátku teletextu nebo podle známého čísla stránky je možné nalistovat hledanou informaci. Poněkud pozměněný Teletext ČT 2, tzv. Expres, má kvůli rychlejšímu vyhledání požadované stránky zredukován celkový počet stran jen na ty nejfrekventovanější.


Teletext str. 888 – skryté titulky


Vysílání skrytých podtitulků ke stále většímu počtu pořadů České televize na okruzích ČT1 i ČT2 pomáhá především divákům s vadami sluchu. Jsou vysílány k některým zpravodajským pořadům, Večerníčkům i hraným pořadům. V programových časopisech jsou označeny -ST-. Stačí navolit stranu 888 teletextu a v obraze vysílaného pořadu přibudou titulky, které jsou jinak neviditelné.


Programování videorekordérů z teletextu


Videorekordéry vybavené dekodérem teletextu umožňují naprogramovat nahrávku zvoleného pořadu z teletextové stránky, kde je uvedena nabídka pořadů. V Teletextu ČT jde o stránky 301 a výše. U těchto špičkových videorekordérů se pak do paměti zanese zdroj programu, název, stopáž, čas a typ nahrávaného pořadu. Tento způsob programování je označován VPT. Systém VPT - Video Programming by Teletext - s kódem VPS nesouvisí, i když účel je obdobný. VPT je předpis, jak konstruovat teletextovou stránku s přehledem televizního programu tak, aby na ní mikroprocesor videa našel požadované údaje pro naprogramování nahrávky. Programování - nastavení data a času nahrávky - se provede stisknutím tlačítka, je-li kurzor, tedy ”ukazovátko” generované na obrazovce videem, nastaven na požadovaném pořadu v teletextovém přehledu televizního programu. Je-li teletextová stránka sestavena podle standardu VPT, funguje programování videa systémem VPT, i pokud by nebyl vysílán signál kódu VPS. Pak by se nahrávka spouštěla podle interních hodin videorekordéru.



Informace o nekódovaném satelitním vysílání ČT


Některé vybrané pořady jsou vysílány bez kódování a tudíž zachytitelné na digitálních satelitních přijímačů ve volném módu, tj. bez vložení dekódovací karty. Z důvodů možnosti získání informací o těchto pořadech, jsou nyní nekódované pořady jak v nabídce teletextu (* - pro nekódovaný pořad) tak i na internetu ČT označeny. Další podrobnosti najdeme na str. 396 Teletextu ČT.



Přehled vysílačů ČT, výluky


Podrobný přehled všech základních vysílačů ČT1 a ČT2 včetně údaje o stereofonním vysílání najdeme na Teletextu ČT na straně 397 a 398. Na straně 399 jsou pak uvedené plánované výluky – přerušení a odstávky – všech základních vysílačů České televize.



Další technické informace k vysílanému pořadu

Podrobný přehled pořadů až na týden dopředu pro oba programy ČT najdeme na Teletextu ČT od strany 300. Pro lepší informovanost diváků jsou zde uvedené i další technické informace, vyjádřené zkratkou či grafickým symbolem. Dozvíme se tedy, zda pořad je vysílaný se skrytými titulky -ST-, duálním zvuk (původní originální řeč + český dabing) je označen písmenem D, prostorový zvuk DS. Nekódované satelitní vysílání pak hvězdičkou.


V článku jsou použité některé informace z webu www.czech.tv.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.05.2003 • Nové stránky České televize www.czech-tv.cz [ 3 ]
22.05.2003 • Televize HRT 3 bude prodána
17.05.2003 • Český rozhlas slaví 80 let
16.05.2003 • Vladimír Železný opouští Novu [ 5 ]
15.05.2003 • Technická a právní opatření v boji proti porušování autorských práv v oblasti šíření televizního vysílání [ 9 ]
12.04.2003 • Ani hrozba vypnutí 12. kanálu nepřiměje Železného uvažovat o satelitní distribuci Novy? [ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist