Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 05:31:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Český rozhlas slaví 80 let

  Autor: Petra Sklenářová, ČRo , e-mail: info@cro.cz Přidané: 17.05.2003


U příležitosti 80. výročí připravil Český rozhlas pro své posluchače a příznivce řadu nejrůznějších aktivit. Vedle výstavy ”80 let rozhlasového vysílání” v Národním muzeu v Praze Vás zveme na oslavy narozenin v rámci Víkendu s Českým rozhlasem.

V letošním roce slaví Český rozhlas významné jubileum. V neděli 18. května 2003 uplyne osmdesát let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílaní na území tehdejšího Československa. Pravidelné rozhlasové vysílání na území Československa bylo zahájeno 18. května 1923 z vojenského stanu ve Kbelích tehdejší společností Radiojournal - předchůdcem Československého rozhlasu. Československo bylo druhou evropskou zemí, kde bylo spuštěno pravidelné rozhlasové vysílání. V roce 1921 začala pravidelně vysílat britská BBC.

Český rozhlas slaví v neděli 18. května 80 let svého vysílání. Tomuto výročí bude v neděli přizpůsobeno i vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu. Od 12:00 do 13:00 hodin budou vysílat – poprvé v novodobé historii – všechny stanice Českého rozhlasu stejný program. Během této hodiny bude shrnuta celé historie rozhlasového vysílání, bude doplněna i odpovídajícími písněmi z archivu Českého rozhlasu. ČRo 1 – Radiožurnál nebude proto (netradičně a zcela výjimečně) vysílat zprávy ve 12:00 hod., ale již v 11:55 hod.

Hlavní oslavy výročí rozhlasu budou probíhat v neděli odpoledne na letišti Praha – Letňany, kde Český rozhlas 1 – Radiožurnál postaví repliku kbelského stanu. Jen pár desítek metrů od místa, kde před 80 lety začala vysílat společnost Radiojournal bude nyní z kbelského stanu vysílat Český rozhlas 1 – Radiožurnál přímé vstupy, rozhovory a další reportáže.

V rámci rozhlasových oslav, které se zde budou konat, uvidí v uvedeném stanu návštěvníci nejen expozici historických radiopřijímačů a technického zařízení, ale také živé vysílání moderní rozhlasové stanice. Zájemci mají také šanci nahrát si ve stanu vlastní pozdrav a odnést si ho na CD. Pro sběratele je připraveno speciální razítko, které je možné získat pouze v rozhlasovém stanu.

V rámci oslav je připraven program, který představí všechny stanice Českého rozhlasu a divákům nabídne také možnost, zažít rekonstrukci jednoho z prvních rozhlasových hlášení v češtině. Tuto část programu bude ČRo 1 – Radiožurnál vysílat přímým přenosem, stejně jako část závěrečnou včetně vystoupení Karla Gotta.

Petra Sklenářová, marketing ČRo

Doplnění redakce:

Vysílání Českého rozhlasu můžeme naladit na satelitu EuroBird 1 na pozici 28,5 stupňů východně v digitálním paketu Czech Link (transponder F3, frekvence 12 607 MHz, horizontální polarizace, symbolová rychlost datového toku (SR) 27 500 kS/sec a poměr chybové korekce (FEC) 3/4). V paketu jsou volně šířené rozhlasové programy Radiožurnál, Praha, Vltava, Regina, zahraniční vysílání Českého rozhlasu Radio Prague a bývalé Rádio Svobodná Evropa/RFE – nyní Český rozhlas 6.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.05.2003 • Vladimír Železný opouští Novu [ 5 ]
15.05.2003 • Technická a právní opatření v boji proti porušování autorských práv v oblasti šíření televizního vysílání [ 9 ]
12.04.2003 • Ani hrozba vypnutí 12. kanálu nepřiměje Železného uvažovat o satelitní distribuci Novy? [ 12 ]
15.03.2003 • Nova je zlatý důl - daňoví poplatníci za ni zaplatí přes 10 miliard Kč [ 8 ]
26.01.2003 • Sobotní černá hodinka na České televizi [ 6 ]
15.01.2003 • Placení koncesionářských poplatků se vztahuje i na PC a mobily? [ 5 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist