Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:17:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Uvolnění 12. TV kanálu v ČR

  Autor: Petr Hora , e-mail: petr.hora(zavináč)seznam.cz Přidané: 02.06.2003


Nejprve několik vět redakce úvodem:

Již od dubna vás na našem webu informujeme o nutnosti ukončení vysílání na 12. televizním kanálu v pásmu VHF, které bude vyhrazeno digitálnímu rozhlasovému vysílání T-DAB.

Celé téma vlastně započal dnes již bývalý generální ředitel TV Nova, dr. Vladimír Železný ve svém 479. vydání pořadu Volejte řediteli, vysílaném v sobotu 12.4. Tento první příspěvek jsme nazvali Ani hrozba vypnutí 12. kanálu nepřiměje Železného uvažovat o satelitní distribuci Novy?

Protože článek vyvolal některé nezodpovězené otázky, zapátral náš spolupracovník, Petr Miklík v archivech a přichystal pro vás shrnutí závěrů plánovací konference ve Wiesbadenu, konané v roce 1995. V článku T-DAB kontra 12. TV kanál jsme dále uveřejnili tabulku s podrobným kmitočtovým příděl, který byl tehdy schválen. Na slova generálního ředitel Novy zareagoval také předseda Českého telekomunikačního úřadu, pan David Stádník. Jeho článek, uveřejněný v týdeníku Strategie také najdete v tomto příspěvku.

Do třetice jsme minulý týden uveřejnili článek 12. TV kanál se již začíná kvůli T-DAB uvolňovat, ve kterém jsme uveřejnili harmonogram ČTÚ pro změny kmitočtu pro převaděče, pro které je již zkoordinován náhradní kanál. A právě na tento poslední článek a reakce na dalších webech reaguje pan Petr Hora.

Tolik pár odkazů pro vás, abyste lépe porozuměli dané problematice. Po tomto úvodu už ale dáváme slovo Petrovi Horovi a jeho příspěvek uveřejňujeme v úplné, nezkrácené podobě:


„V poslední době se mluví o uvolňování 12. TV kanálu, na Internetu se objevují na toto téma různé články, ale často mám z nich pocit, že je psal někdo, kdo problému vůbec nerozumí - např. na …..cz. (název webu jsme v redakci vypustili – pozn. red.) Dále se z nich nedočtete, jak je to s oběma základními vysílači, nebo jsou tam úplné nesmysly či určité zamlžování problému. Proto jsem získal informace přímo z ČTÚ a ve spolupráci s Petrem Miklíkem jsem napsal text pro Radio Revui (RR), kde se nevyhýbám ani té ”Bukovce” a dalším problémům s tím spojených:”


Uvolnění 12. TV kanálu v ČR

Již jsme v RR psali o tom, že digitální rozhlas DAB z okolních zemí, hlavně ze Saska ruší TV vysílání na 12. TV kanále. Vysílač Ústí n. L. je rušen interferencí až u Prahy, kde se běžně přijímá. Naopak naše vysílače na 12. TV kanále ruší DAB v Německu a brání možnosti zkušebního vysílání digitálního rozhlasu DAB v ČR, takže jsme odkázaní jen na L pásmo okolo 1,5 GHz, které je také vyhrazené pro DAB.

Česká republika se zavázala, že opustí 12 TV kanál. Již několik let se o tom hovoří, opuštění 12. kanálu se ale opozdilo.

V současné době se tato akce již rozbíhá. Na stránce ČTÚ (a také na našem webu – pozn. red.) byl koncem května uveřejněn časový plán přeladění všech TV převaděčů, které vysílají právě na 12. TV kanále. Těchto převaděčů je celkem 88 a podle uveřejněného časového harmonogramu budou v průběhu června až října 2003 přeladěny na nově zkoordinované kanály ve III. nebo IV. - V. TV pásmu. Ještě podrobnější technické informace lze získat ze stránky ČRa.

Většinou se jedná o převaděče programu TV Nova a v jednom případě ČT1. V některých případech dojde i ke změně polarizace. Televizní diváci si budou muset v mnoha případech koupit další TV anténu a upravit rozvod např. o další slučovač.

Kromě převáděčů se musí vyřešit i problém dvou základních TV vysílačů, které na 12. kanále vysílají (Domažlice/Vraní vrch a Ústí n. L./Buková hora). TV vysílač Domažlice bude dále využívat 12 TV kanál do doby než bude rozhodnuto jinak.

Vysílač v Ústí měl být přeladěn do UHF pásma, hovořilo se o 58 kanále, ale tento kanál se nepodařilo kvůli Německu zkoordinovat s požadovaným výkonem 100 kW ERP, takže varianta přeladění tohoto vysílače s velkým dosahem na jiný TV kanál definitivně padla.

Komplikací totiž je také to, že vypnutím Bukové hory ztratí několik desítek jiných TV převaděčů primární zdroj signálu. U některých z nich bude možné využívat jako zdroj signálu jiný vysílač TV Nova, ale v mnoha případech nelze tento program v místě převaděče kvalitně zachytit odjinud.

Jak se říká ve studii na stránce ČTÚ, řešením by bylo, kdyby TV Nova vysílala ze satelitu, ale TV Nova to odmítá a ČTÚ nemá žádnou možnost, jak to soukromému provozovateli nařídit. Na problému se zatím pracuje, v současné době je prověřováno sedm různých variant řešení. Dosud není zvolena žádná z variant řešení. Po zvolení definitivního řešení budou informace zveřejněny.

Diváci, kteří dosud přijímají Bukovou horu budou mít po jejím vypnutí několik variant příjmu TV Nova. Půjde zřejmě o kombinaci několika možností, jako využití jiných vysílačů TV Nova, vybudování nových TV převaděčů malého výkonu a nebo i nahrazením analogového vysílání digitálním DVB nebo kabelovými rozvody. Současně bude zřejmě snaha udržet vysílač Buková hora co nejdéle v provozu, jak to jen půjde, byť se sníženým výkonem či omezeným vyzařovacím diagramem.

Přesto se předpokládá, že v mnoha případech dojde ke zhoršení kvality signálu, pokud TV Nova nezmění svůj negativní postoj k satelitnímu vysílání.


Petr Hora je odborníkem na problematiku TV a VKV, je členem Československého DX klubu. Několik let vedl rubriku VKV/TV v měsíčníku DX Revue (nyní Radio Revue).


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.06.2003 • Digital Radio Mondiale (DRM) má premiéru v Ženevě
04.06.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 32.část – DVB-T v Polsku
30.05.2003 • Cena boxů DVB-T se snižuje
28.05.2003 • 12. TV kanál se již začíná kvůli T-DAB uvolňovat [ 9 ]
21.05.2003 • DVB-T v Bratislavě hned tak nebude [ 13 ]
19.05.2003 • „East Box Digital“ možná vstoupí i do DVB-T na Slovensku [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  21 kanál 

05.06.2003 13:30 • Tomáš
21 kanál na Jedlový nepřichází v úvahu, nevím, kdo to mohl vymyslet, když je 21 kanál instalovaný na RS Klíše (Ústí) TV Nova, výkon 20W,dál na Krásným Lese, opět TV Nova, TVP Sebuzín ČT1. Spíš bych viděl úpravu výkonu na převaděčích mnohdy změny vyzařovacích diagramů. Bukovka pokrývá hlavně Děčínsko a Českolipsko, Ústí je většinou pokryté z převaděčů (primární by mohl být RS Klíše). Teplice mají Doubravku a Letnou, Most a Chomutov mají Klínovec, Krašov, a převaděče v okolí. Takže na vypnutí spíš doplatí vesnice v pohoří mimo dosah jiných vysílačů, Šluknovský výběžek a Krušnohoří.
 
 
  Můj příspěvek 

02.06.2003 14:09 • Šerif
Petře, díky moc za zajímavé informace (pro mne jako velkého příznivce DAB-T:)

Myslím, že sice není právní možnost jak TV Nova donutit k vysílání ze Satelitu, ale vypnutí ústeckého 12 kanálu by vzhledek mezinárodním dohodám nemělo být problémem, pokud ovšem smlouvy nebyly opět ušity na míru našeho milého TV ”za nic nemůžu” subjektu.....

K nahrazení stávajícího vysílače na 12 k.:

Pokud bude spuštěn 21 kanál z Jedlové, budou velmi dobře pokryty okresy CV, MO, TP, LN. Podobně okresy CL případně ME pokrývá dobře Ještěd. Problémové bude určitě Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřicko. Jako řešení bych viděl 58 kanál s nižším výkonem, případně TVP pro Litoměřicko (např. Lovoš), Ústí (Klíše) a Děčín. Je jasné, že takové pokrytí jako 12 kanál už to nikdy nebude, ale na druhou stranu by se tato situace mohla pro TV Nova stát jakýmsi nuceným mostem do digitální éry, která výše zmíněné problémy spláchne.

Pozn. Kanál 58 z Bukové hory by i při výkonu 600 kW ERP (stejně jako má ČT1 a ČT2) vzhledem k vysokému kmitočtu nepřinesl kýžený efekt jako kanál 12.

Jinak kanál 12 byl v letech minulých např. v Litvínově téměř permanentně rušen na výše položených lokalitách polským vysílačem (tuším Krakow) na stejném kanále (vodorovné pruhy). Podobně vysílač Krašov na 10 kanále býval v dobách silnějších inverzí poměrně intenzivně rušen Drážďanským vysílačem ve stejném kanále. Uvádím to jen jako příklad, že i v relativně příznivých podmínkách vzhledem k vysílači nebyla situace příjmu TV Nova bez problémů...... Nyní máme několikátý rok kabelový rozvod (konkrétně TesMedia) a je po problémech (signál je braný mikrovlnným spojem přímo z distribuční sítě - tuším ATM ČRa). K tomu bych přidal, že nevidím důvod, proč by TVP nemohly být napájeny podobným způsobem. Jde jen o peníze, kdo to zaplatí?

Bude to opět stát, který bude dál sponzorovat lacinou zábavu k již dříve vydaným miliardám, nebo komerční subjekt vycítí, že by taky mohl sem - tam pustit chlup z svých bohatých zisků?

Digitálu zdar!
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist