Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 02:53:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Na návštěvě v Galaxii sport - 1. část

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 10.06.2003


Už je tomu více jak rok (přesně od 1.3.2002), co můžeme sledovat pestrý program u nás jedinečného sportovního televizního programu Galaxie sport. Tým sportovních redaktorů a komentátorů se podílí na tvorbě nejrůznějších sportovních pořadů - nejzajímavější a nejnáročnější jsou asi noční přímé přenosy NHL. Dále Galaxie –sport vysílá živě německou Bundesligu, anglickou Premier League a další mezinárodní fotbalová utkání. Lahůdkou jsou přímé přenosy zámořské NBA. Mnohé fanoušky potěší i tenisový maratón Wimbledon, anebo přímé přenosy závodů Formule 3000.

Více než 300 přímých přenosů, což je přes 660 hodin živého vysílání. K tomu pravidelné aktuální světové zpravodajství Sportovní Expres a nespočet sportovních magazínů. Takový byl uplynulý rok na Galaxii sport.

Zajímalo nás, kde se všechny tyto přenosy i vlastní sportovní magazíny chystají a odbavují. Protože se již dlouho známe – aspoň po telefonu a mailu s ing. Jiřím Hojgrem i s Markem Kindernayem, kteří stojí za úspěchem Galaxie sport, slovo dalo slovo a jednoho dne jsme dostali pozvání navštívit studia i odbavovací pracoviště v Hradci Králové.

Galaxie sport sídlí na severním okraji krajského města na spojovací cestě mezi čtvrtěmi Pouchov a Věkoše, v areálu bývalých kasáren u letiště. Pokud napíšete na dopis adresu: Galaxie sport, Letiště Věkoše – budova 126, 503 41 Hradec Králové, určitě bude v pořádku doručen.

Exkurzi do prostor Galaxie sport jsme uskutečnili v jednom slunném jarním pátečním podvečeru, kdy jsme Hradcem projížděli cestou z Moravy na jabloneckou výroční konferenci Československého DX klubu. Přesto, že bylo již po šestnácté hodině posledního pracovního dne, a to si v naší zemi pracující již obyčejně užívají víkendu, nebyli jsme odmítnuti, ale mohli jsme si vše projít, zeptat se na některé technické podrobnosti a udělat i pár fotografií. Protože si myslíme, že by vás přiblížení prostor, kde vlastně vaše oblíbená televize vzniká, mohlo zajímat, zde jsou fotografie s krátkým popisem. Protože snímků jsme pořídili mnohem víc, jak snese jeden článek, rozdělíme si text a fota do dvou pokračování. Fotografie jsou „očíslované“ podle pořadí umístění na stránce (po kliknutí na obrázek se zvětší).


1. Areál, kde sídlí Galaxie sport jsme chvíli hledali, až nám kdosi z místních poradil, že se máme orientovat podle velkého komína, ověšeného anténami. Skutečně, kousek od něj je i…




2. …brána hlavního vjezdu. Na ní je sice cedulka, že je určen pouze pro vozidla Galaxie sport, ale jak vidíme vysílací parabolu, už nás nic nezastaví a míříme do areálu.




3. Míjíme parabolu a parkujeme před vchodem do budovy, která na první pohled nenechá návštěvníka na pochybách, kdo v ní sídlí. Ale zdání (a loga a transparenty) trochu klamou, Galaxie sport „okupuje“ pouze přízemí vpravo. Aspoň pokud se jedná o studia a technická pracoviště.



4. Ale prrr…. Jako satelitním fanouškům nám nestačí jen projet autem kolem vysílací paraboly. Tak se na chvíli vracíme pěšky a fotíme si vysílací anténu pro pásmo 14 GHz, směrovanou na družici Eurobird 1. Pro srovnání velikosti poslouží malá běžná ofset anténa, umístěná vzadu na domečku s vysílačem a sloužící k monitorování příjmu.


5. Po vstupu do budovy projde každý návštěvník nejdříve útulným vestibulem. Kromě velkých, a prý ještě funkčních kamer z bývalého studia Sportu 1 z pražského Žižkova (U nákladového nádraží 6, kde sídlí i Zákaznické centrum UPC) nás zaujalo velké „okno“.



6. Jdeme k němu blíže, a opravdu se jedná o okno, které zbylo z většího studia Sportu 1. Je hezké, že! Další dvě okna do režie najdeme ve studiu.




7. Cestou k němu se ale ještě jednou díváme na domeček a obě paraboly, nyní zevnitř, za sklem.





8. A to už míříme do studia. Nejprve se zastavujeme v režii, které vévodí elektronický digitální mixážní pult, velmi výkonný počítač s předěly a grafickými upoutávkami a dvě řady monitorů, kde můžeme sledovat kamery ve studiu i příspěvky ze sportovních přenosů, které se mixují do vysílání Galaxie sport.


9. U režie se ještě zastavíme cestou zpět ze studia. Nyní jsme v přední části studia se stěnou a pultíkem pro moderátora, kde se točí vlastní kontaktní programy.




10. Desáté zastavení je pro dnešek poslední. A to nejlepší nakonec – velmi pěkný pult pro moderování vstupů mezi přímými přenosy sportovních pořadů. Na plasmu displeje v pozadí nám režie pouští utkání NHL a jsme úplně vtaženi do děje….


Na návštěvě v Galaxii sport - 2. část


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.06.2003 • Na návštěvě v Galaxii sport - 2. část
07.06.2003 • Privatizace dánské TV2 má zelenou
05.06.2003 • Jak televize ATVplus zahájila své vysílání [ 2 ]
26.05.2003 • Teletext ČT
25.05.2003 • Nové stránky České televize www.czech-tv.cz [ 3 ]
22.05.2003 • Televize HRT 3 bude prodána

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist