Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:36:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Na návštěvě v Galaxii sport - 2. část

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 11.06.2003


Dnes dokončíme malou exkurzi do hradeckého studia u nás jedinečného TV programu Galaxie sport. Pokud vás zajímá, kde se všechny přenosy i vlastní sportovní magazíny chystají a odbavují, podívejte se fotografie z naší jarní návštěvy.


V úvodu první části jsme konstatovali, že tento sportovní program můžeme sledovat už více jak jeden rok.

Ano, opravdu je to tak, utíká to. Galaxie sport začala vysílat prvního března ze satelitu Eutelsat W1 (na pozici 10,0 stupňů východně, frekvence 12,702 GHz, vertikální polarizace, datový tok SR 2963 a poměr chybové opravné korekce FEC 3/4, kód Irdeto 1) a v některých kabelových sítí v ČR (např. TES Media).

Satelit Eutelsat W1 však později vyměnila za Eutelsat W2 (16,0 st. východně, tr. 12,687 H, SR 3333, FEC 2/3, kód Irdeto 1), kde vysílala až do konce března letošního roku.

Od 1.10.2002 přibyla do kabelových sítí UPC a do satelitního paketu UPC Direct na Astře 1G (19,2 st. východně, tr. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4, kód CryptoWorks).

Od 7.1.2003 je distribuovaná také v paketu Czechlink z družice Eurobird 1 (28,5 stupňů východně, tr. 12,607 H, SR 27500, FEC 3/4, kód CryptoWorks).

Pro místa, která nejsou pokryta televizní kabelovou sítí a příjem českého sportovního programu Galaxie sport by tak byl v těchto lokalitách znemožněn, je možné sledovat Galaxii sport v rámci základní nabídky Rodina satelitní služby UPC Direct přes satelit Astra 1G (pro české abonenty za 555 Kč měsíčně), anebo je možné uzavřít individuální smlouvu na období jednoho roku za 2650 Kč na rok. Nově nabízí Galaxie sport také 3 měsíční předplatné za cenu 695,-Kč. V případě individuální smlouvy musí mít sportovní fanoušek aktivovanou dekódovací kartu Czechlink a program bude přijímat ze satelitu Eurobird 1.

Tolik na úvod, jak vůbec můžeme program Galaxie sport přijímat, ale nyní se vrátíme do studia v budově v bývalých kasárnách na letišti Věkoše v Hradci Králové. (Po kliknutí na fotografie se zvětší)

11. Bezprostředně vedle moderátorského stanoviště s efektním dřevěným stolem a plasmovým monitorem na stěně objevujeme koutek se stolky komentátorů. Na první pohled stísněné pracoviště s monitory, sluchátky a mikrofony však představuje dobré zázemí pro komentátory, kteří nám přibližují dramatické situace, odehrávající se třeba na druhé straně zeměkoule. Protože jsme kdysi navštívili i podobné studio bývalé TV Galaxie v budově hradeckého Telecomu, musíme konstatovat, že je tu místa o trochu více. I ve dne je zde skoro tma, aby se komentátoři plně soustředili jen na děj na monitoru. Nakonec stejně přenosy z amerických stadiónů většinou začínají až v pro nás hluboké noci.


12. Cestou zpět zase „na světlo“ máme více času se podívat na pracoviště režie. Na monitorech běží obraz z kamer ve studiu, do kterého se prostříhávají nasmlouvané přenosy, dodávané do Hradce servisem sntv.



13. Další monitory a mixážní pulty – tentokráte jsme na pracovišti, kde se chystají zpravodajské příspěvky, vkládané do vysílání metropolitní TV Praha a TV Hradec Králové. Z dříve používaného loga obou stanic zmizel již nápis Galaxie, jak jsme se však přesvědčili v Praze, stále řada diváků ladí na svých televizorech „Galaxii“…


14. Co právě vysílají v Praze a v Hradci vidíme na dvou monitorech Tesla v pravém horním rohu pracoviště. Kromě zpráv a reklamy se jedná o totožný program. Jeho aktuální přehled na celý týden (stejně jako program Galaxie sport) si můžete stáhnout z našeho webu na stránce TV program.



15. Přecházíme chodbu a míjíme protější místnost, která skrývá digitální střižnu. Zde se pilně pracuje a tak nechceme rušit a po pár fotografiích zavíráme dveře a míříme do vedlejší mnohem větší místnosti, kde nacházíme…


16. Odbavovací pracoviště. Fotografie podobných pracovišť v jakékoliv televizi jsou si podobné jako vejce vejci. Snímku vždy dominuje baterie monitorů, na kterých lze sledovat snad všechny signály ze studií i střižny a také další dostupné terestrické stanice. Říkáme si, že takto trávit celou pracovní dobu sledováním televize nemusí být špatné. Podle dnes již automatického odbavovacího systému počítač správně odesílá na koncový vysílač a přes parabolu na transponder družice výsledný signál, jak jej pak vidíme na obrazovkách svých domácích televizních přijímačů.

17. Ale na obrazovce nemusí být jen obraz. Například v Galaxii sport připravují pro diváky v noční přestávce ve vysílání graficky nápaditě provedený „teletext“, tedy spíše cyklicky se opakující bloky s informacemi o výsledcích zápasů, ale i s počasím a upoutávkami na další pořady. Štítek na monitoru nám připomněl společnost Relink, která zajišťovala pro Galaxii sport technický servis a v nedávné minulosti také zabezpečovala pro abonenty pronájem satelitního receiveru Technosat IR 7000.


18. Otázek jsme měli ještě mnoho, například v té době aktuální individuální předplatné na karty Czechlink a zvýšení ochrany proti nelegálnímu příjmu. Debatovali jsme též na téma technické kvality přenosu, zejména datového toku a také plánům do budoucnosti. Ale to už nás již čas tlačil, tak jsme se rozloučili a vycouvali z areálu kasáren.


Na závěr chceme poděkovat všem pracovníkům, kteří se nám i v pozdní páteční odpoledne věnovali a samozřejmě i ing. Jiřímu Hojgrovi a Marku Kindernayovi. Přejeme stanici Galaxie sport hodně diváků, kteří budou spokojeni s pestrou a zajímavou nabídkou sportovních pořadů.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.06.2003 • Na návštěvě v Galaxii sport - 1. část
07.06.2003 • Privatizace dánské TV2 má zelenou
05.06.2003 • Jak televize ATVplus zahájila své vysílání [ 2 ]
26.05.2003 • Teletext ČT
25.05.2003 • Nové stránky České televize www.czech-tv.cz [ 3 ]
22.05.2003 • Televize HRT 3 bude prodána

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist