Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:32:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kam směřuje německá kabelová síť? – 1. část

  Autor: Ulrich Freyer , e-mail: rfe-online@rfe-online.de Přidané: 21.06.2003


Širokopásmová kabelová síť se sice v Německu prosadila, avšak z důvodu digitalizace televize se u zákazníků setkává s jistými problémy nepříznivého přijetí. Jaký bude další vývoj kabelové sítě a systému DVB-C?


Vše začalo počátkem 80-tých let pilotními projekty kabelové sítě. Idea tehdejší spolkové vlády bylo celoplošné pokrytí signálem z kabelové přípojky širokopásmové kabelové sítě (sítě BK) a s využitím monopolu společnosti Deutsche Bundespost Telekom. Protože byla obava ze závislosti na státním podniku, došlo v této oblasti k rozvoji podnikání. Kompromisním řešením bylo vytvoření definovaného přípojného místa, totiž domovního předávacího místa (zn. HÜP). Část sítě, která leží před tímto místem je označována jako úroveň sítě 3 (zn. NE 3). Po domovním předávacím místě HÜP následuje úroveň sítě 4 (zn. NE 4), což je obvykle realizované jako domovní rozvodné zařízení (zn. HVtA). Zatímco pro úroveň sítě NE 3 měla společnost Deutsche Bundespost Telekom oprávnění, na úrovni sítě NA 4 společnost měla možnost provádět odbornou činnost na objednávku vlastníka nemovitosti.


Obr. 1 - Koncept širokopásmové sítě - Síť NE 3 je propojená s hlavní stanicí a domovními předávacími místy v jednotlivých domech. Síť NA 4 v každém domě je napojena v tomto předávacím místě a je tvořena rozvody k účastnickým zásuvkám. Televizní přijímač v domácnosti uživatele je připojen na tuto zásuvku


Popis k obr:
Kopfstation .…………………………..... hlavní stanice
Anschlussleitung beim Teilnehmer ..... připojení účastníka
Hausübergabepunkt (HÜP) ..........….. domovní předávací místo
Anschlussdose beim Teilnehmer ...…. účastnická zásuvka



Toto rozvržení na provozovatele sítě NE 3 a provozovatele NE 4 vedlo k situaci, že provozovatel sítě NE 3 neměl (jako odběratel) žádný přímý vztah k účastníkům připojeným na síť NE 4, nýbrž jako ”zákazník” měl „zkušenosti“ pouze s domovním předávacím místem.


Deregulace vytvoří konkurenci

Důležitým mezníkem v oblasti širokopásmové kabelové sítě bylo zavádění telekomunikačního zákona (zn. TKG) a liberalizace telekomunikačního trhu. Tzn. deregulace s cílem umožnit a podporovat podnikání v této oblasti. Proto se evropská komise v Bruselu obrátila na společnost Deutsche Bundespost Telekom, (která se mezitím změnila privátní na Deutsche Telekom AG) s výzvou, aby bylo provedeno oddělení společnosti od širokopásmové kabelové sítě. Důvodem bylo to, že společnost v této širokopásmové kabelové síti a i v pevné telefonní síti ovládla trh.

Požadovaná restrikce tohoto dvojího monopolu se provedla prostřednictvím založení dceřinné společnosti Kabel Německo s r. o. (s podílem 100 %) a přidruženého vyčlenění tzv. regionálních společností ve spolkových zemích. Vznikla tak např. společnost Kabel Severní Porýní Vestfálsko s r. o. (Kabel NRW GmbH) nového provozovatele pro širokopásmovou kabelovou síť v Severním Porýní Vestfálsku. Proto se na technickém stavu širokopásmové kabelové sítě vůbec nic nezměnilo. Kromě toho bude časem zřejmé, že díky založení dceřinné společnosti snad nastalo vlastní omezení vlivu společnosti Deutsche Telekom AG podle práva (tj. de jure), nadále však bylo možné faktické zasahování do operativních záležitosti (tzn. de facto).

Dosavadní rozvodná síť pro televizi a rozhlas musela být přebudována na multimediální síť s interaktivními aplikacemi. Proto se hledal sponzor, který by jako většinový společník měl určovat financování výstavby a podnikání. Z tohoto období pochází pojem ”trojnásobného využití”. Tím je míněn trojí způsob pro nové využití nynější sítě, totiž programy a služby (také interaktivní), telefonní služby v kabelové síti a přístup k internetu.


Obr. 2 - Princip ”trojnásobného využití” - Do širokopásmové kabelové sítě ”vstupují” tři zdroje ”signálu”: internet, telekomunikační síť a satelitní a terestrický signál. Počítač, televizor, telefonní přístroj jsou u zákazníka ”výstupní jednotky”, které může mít připojené na účastnickou připojovací jednotku (tato jednotka je pro uživatele jakýmsi přípojným místem v síti.

Popis k obr.:
BK-Netz .……………………….……………..... širokopásmová kabelová síť
Rundfunknetze (Satellit, Terrestrik) .…….. síť se satelitním a terestrickým příjmem
TKNetze …………………….…………………...telekomunikační síť
Teilnehmer-Anschlusseinheit .………………. účastnická připojovací jednotka



Snaha o prodej kabelové sítě byla až do konce roku 2002 bezvýsledná. Z nových provozovatelů se dočkala příznivého přijetí pouze firma ish (pro Severní Porýní-Vestfálsko a pro Bádensko Würtembersko) a firma iesy (pro Hesensko). Většinový podíl společnosti Liberty Media ve zbývajících spolkových zemích nebyl schválen spolkovým úřadem pro hospodářskou soutěž, protože tento investor si chtěl nejprve rozdělit pouze programy a služby. Telefonní služby v kabelové síti a přístup k internetu investor bude chtít pouze v případě zájmu o tyto služby.

S tímto konceptem přebudování sítě nepočítalo, uvažovalo se pouze s rozšířením využití techniky na kmitočtech od 450 MHz do 510 MHz. Tyto kmitočty jsou v části pásma hyperband, díky těmto kmitočtům je možné zvýšit počet kanálů. U těchto kmitočtů dochází (u dosud používaných zesilovačů v síti) se zvyšující se frekvencí k závislosti na sklonu křivky zesílení a tedy zhoršené kvalitě přenosu.


Obr. 3 - Využití přenosové kapacity do kmitočtu 510 MHz - Pro kabelovou síť se předpokládal zesilovač, který pracuje v rozmezí kmitočtů 111 až 446 MHz. Protože jeho mezní kmitočet je 450 MHz, v rozmezí nově využívaných kmitočtů od 450 MHz do 510 MHz bude mít zhoršenou kvalitu přenosu.

Popis k obr:
Kanäle …………………………….... kanály
Hyperbandflanke ......…sestupná oblast křivky (v části pásma) hyperbandu
obere Grenzfrequenz des Verstärkers.....horní mezní kmitočet zesilovače



Firmy ish a iesy se odvážily přebudovat své sítě kabelové televize. Výsledek však nebyl dobrý, neboť jen velmi málo uživatelů telefonních služeb („kabelové telefonie“) nebo přístupu k internetu v kabelové síti by si např. chtělo připlatit navíc. O tom, že by tato služba mohla být příznivě přijata není možné nic říci, neboť služba nebyla nabídnuta všeobecně nebo pouze v základní formě. Jako zásadní problém v marketingu se jeví oddělení sítí NA 3 a NA 4.


Pokračování příště

Zdroj: rfe č. 5/2003, s. 37 až 39, přeložil Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
23.06.2003 • Kam směřuje německá kabelová síť? – 3. část
22.06.2003 • Kam směřuje německá kabelová síť? – 2. část [ 1 ]
18.05.2003 • Co čeká kabelové sítě v Evropské unii - 2.část
13.05.2003 • Co čeká kabelové sítě v Evropské unii - 1.část
10.05.2003 • Železný: Nova je ve slovenských kabelovkách nelegálně! [ 22 ]
03.04.2003 • Galaxie sport v sítích největšího operátora kabelové televize na Slovensku - UPC Slovensko, s.r.o. [ 10 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Kvalita obrazku 

23.06.2003 12:20 • mjike
Clanek je to zajimavy, ale kvalita obrazku je nulova. Vzdyt tam nejde nic precist. Obrazky jako by tam nebyly. Chtelo by to napravu.
 
 
  Môj príspevok 

21.06.2003 07:01 • technik TKR
Jestli se pro kabelovou síť předpokládal zesilovač od 111MHz, tak by mě hrozně zajímalo, jak se řešil přenos VKV rozhlasu v pásmu 87.5-108MHz...? Co se týká kmitočtu 450MHz, tak to platí snad pro zesilovače z počátku 80-tých let... (nehledě na to, že je-li mezní kmitočet zesilovače 450MHz, tak většinou se za jeho hranici nedostane nic a už vůbec ne o dalších 60MHz dál...). I max. frekvence 606MHz je dnes spíše vzácností a prakticky všechny zesilovače pracují do 862MHz.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist