Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 17:50:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Co čeká kabelové sítě v Evropské unii - 2.část

  Autor: Václav Bartoň , e-mail: upc@upc.cz Přidané: 18.05.2003


Druhou částí dnes pokračuje příspěvek ředitele největšího poskytovatele kabelového připojení v ČR a předsedy ČAKK. Kabelové sítě už dávno nejsou jen kvalitnější náhradou STA, ale skutečnými širokopásmovými sítěmi pro obousměrnou komunikaci. Jsou ale ty naše, české sítě připravené na požadavky EU?

eEurope 2005: základem je broadband

V polovině loňského roku došlo na aktualizaci iniciativy eEurope členských zemí EU, koncipované s výhledem do konce roku 2002.

Nová iniciativa, která v rámci této aktualizace vznikla, je označována jako „eEurope 2005“ (je výhledem až do roku 2005), a byla přijata přímo v podobě Akčního plánu eEurope 2005.

Jejím hlavním rysem je přechod od „úzkopásmových služeb“ k „širokopásmovým službám“: vychází z předpokladu, že dostupnost základních úzkopásmových služeb je již zajištěna, a proto se orientuje právě na širokopásmové služby – na jejich dostupnost, cenovou přijatelnost a současně i bezpečnost. Požaduje, aby vytčených cílů v oblasti dostupnost širokopásmových služeb bylo dosaženo nejpozději do roku 2005. Od každé členské země se přitom očekává, že bude mít vlastní národní strategii zavádění širokopásmových služeb do praxe.

O tom, že to Unie myslí opravdu vážně, svědčí i následné akce:

28. ledna proběhl „Evropský Broadband Day“, vyhlášeným GD InfoSociety a komisařem Liikanenem. Byl především příležitostí k propagaci širokopásmových služeb a ke sdílení zkušeností s jejich zaváděním, ke vzájemnému seznámení se členských zemí s jejich národními koncepcemi. Je smutným faktem, že v ČR tento den nezaznamenal, kromě České asociace kompetitivních komunikací, nikdo…

18. února přijala Rada Evropy rozhodnutí k implementaci Akčního plánu eEurope 2005. V něm znovu zdůrazňuje význam širokopásmových služeb pro rozvoj všech oblastí e-společnosti a zavazuje členské země k důslednému a včasnému naplnění požadavků Akčního plánu. Kabelové sítě přitom explicitně zmiňuje jako jednu z technologií schopných vytvořit potřebnou platformu pro poskytování širokopásmových služeb (vedle xDSL, satelitních technologií, pevných bezdrátových sítí a budoucích sítí 3G).

Jaká je situace v ČR?

Nás se, jako kandidátské země, požadavky na dostupnost širokopásmových služeb z Akčního plánu eEurope 2005 formálně ještě netýkají. Navíc se trh začíná výrazněji profilovat teprve dnes, především díky začínající konkurenci báze ADSL. a kabelových sítí. Kabelové sítě, které dnes v ČR existují, jsou již dnes schopné vyhovět budoucím požadavkům na dostupnost širokopásmových služeb. Vytvářená báze ADSL tuto možnost implicitně obsahuje.

To je pozitivní stránka věci. Ta méně příjemná spočívá v tom, že na požadavky EU v celé jejich šíři zatím příliš nemyslíme. Chybí národní strategie, koordinace, vůle. A to je chyba. Zdaleka ne pouze kvůli tomu, že to po nás bude záhy někdo chtít. I nám, zde v ČR, by totiž mělo ležet na srdci všechno to, co dostupnost širokopásmových služeb dokáže podnítit, iniciovat, zprostředkovat a zpopularizovat.

Jinak se odstup mezi ČR a technologicky nejpokročilejšími členy Unie nejenže nesníží, ale naopak rozšíří. A to tím nejhorším způsobem: budeme mít připravenou technickou základnu, ale nebudeme mít vymezen dostatečně kvalitní legislativní rámec pro její maximální využití v národní prospěch.

Václav Bartoň
Autor je předsedou kabelové sekce ČAKK a ředitelem společnosti UPC ČR.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.05.2003 • Co čeká kabelové sítě v Evropské unii - 1.část
10.05.2003 • Železný: Nova je ve slovenských kabelovkách nelegálně! [ 22 ]
03.04.2003 • Galaxie sport v sítích největšího operátora kabelové televize na Slovensku - UPC Slovensko, s.r.o. [ 10 ]
20.03.2003 • Jak dál, společné televizní antény,
aneb jsou STA prohrou času ? - 3. část
[ 7 ]
18.03.2003 • Jak dál, společné televizní antény,
aneb jsou STA prohrou času ? - 2. část
[ 13 ]
15.03.2003 • Jak dál, společné televizní antény,
aneb jsou STA prohrou času ? - 1. část
[ 7 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist