Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 05:05:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Slovensko na satelit 12,8°W

  Autor: Ing. Ján Luterán , e-mail: solideur@po.psg.sk Přidané: 16.08.2001


Situácia vo veci využitia novej satelitnej pozície pre Slovensko sa pohla dopredu (viď SE 8/2001 str. 23 a SE 9/2001 str.17) a v priebehu mesiaca august 2001 podpíšu štyria ministri zastrešujúci telekomunikačný sektor krajín Slovenska, Čiech, Maďarska a Chorvátska memorandum o využití frekvencií, ktoré im boli pridelené na satelitnej pozícii 12,8° W.

Uvedené štyri krajiny získali vďaka revízii plánov národných zväzkov družicového vysielania televíznych programov na svetovej rádiokomunikačnej konferencii v Istanbule v roku 2000 každá po 8 satelitných kanálov so šírkou pásma 27 MHz! Navyše môžu spoločne využiť ešte tri ďalšie takéto kanály. Systém BSS, t. j. Broadcasting Satellite Service, ktorý je určený pre digitálne satelitné vysielanie, umožňuje v rámci jedného kanálu so šírkou 27 MHz vysielať až 8 digitálnych televíznych programov. Celková kapacita vysielaných digitálnych televíznych programov pre uvedené štyri krajiny je úctyhodné číslo 280. Slovensko bude mať teda na satelitnej pozícii 12,8° W k dispozícii kapacitu 70 digitálnych televíznych programov.

Jednotlivé krajiny po podpísaní spoločného memoranda vytvoria riadiaci výbor, ktorého cieľom bude zahájenie realizácie spoločného projektu, ktorým by sa v rámci medzinárodného tendra uskutočnil výber družicového operátora. Tento operátor by mal mať medzinárodné skúsenosti, aby dokázal zabezpečiť samotné vysielanie a prevádzku družice na pozícii 12,8° W za ekonomicky výhodných podmienok. Spoločný projekt štyroch krajín pri tomto satelitnom vysielaní je zaujímavý z dôvodu úspory financií, nakoľko sa vstupné náklady na vysielanie a prevádzku družice efektívne rozdelia. Pre samotný úspech nielen celého projektu, ale samozrejme i vysielacej kapacity, ktorá je k dispozícii pre Slovensko je však ešte potrebné mnohé urobiť. Podpísanie memoranda je dobrým krokom aj pre samotné Slovensko, nakoľko to vytvára vzťah zodpovednosti voči ostatným partnerom. Je však veľmi dôležité si uvedomiť, že už pri prvotnom štádiu projekčných príprav bude potrebné vytvoriť predpoklady na využitie obrovskej prenosovej kapacity, ktorá sa v rámci tohto satelitného vysielania pre Slovensko ponúka. Do tohto procesu sa musia zapojiť okrem verejnoprávnych televíznych a rozhlasových prevádzkovateľov predovšetkým podnikateľské subjekty, ktoré pre zahájenie svojich aktivít musia mať k dispozícii dostatočné a prehľadné informácie o krokoch slovenskej časti riadiaceho výboru. O tom si skúsme prehľadne pohovoriť.

Čo bude dôležité pre slovenský satelit 12,8°W?

1. Výber spoločnosti, ktorá dopraví na obežnú dráhu družicu pomocou nosnej rakety. (V Európe je najrenomovanejšia spoločnosť Arianespace).
2. Dodávateľ technológie samotnej družice, v Európe existujú viacerí výrobcovia, výber dodávateľa však bude podmienený zrejme rozhodnutím partnerov.
3. Konfigurácia vyžarovacieho diagramu je daná parametrami, ktoré vyplývajú z medzinárodne dohodnutých podmienok ako súčasť satelitného vysielania.
4. Satelitná pozícia 12,8° W má týchto susedov, na pozícii 12,5° W - družica Eutelsat II-F2 (inklinuje o 0,9° a koncom roku 2001 bude vymenená), na pozícii 13° W je družica Sírius W, ktorá inklinuje o 1,2° a tiež bude čoskoro vymenená.
5. Slovensko potrebuje určiť vhodné miesto pre pozemskú stanicu, ktorá zabezpečí dopravu televíznych a iných signálov zo Slovenska na družicu.


- 04.08.2001, Solid Europe 15/2001 -


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.08.2001 • TA3 cez satelit Intelsat 707 pre všetkých? [ 5 ]
17.08.2001 • TA3 oznámila dátum začiatku svojho vysielania [ 3 ]
25.07.2001 • Aká je služba UPC? [ 3 ]
11.07.2001 • STV na satelit, ale nie pre každého? [ 3 ]
26.06.2001 • Ohlédnutí za Sattechem 2001 v Prešově
27.05.2001 • Konec paralelního vysílání CzechLinku a přehled nekódovaných pořadů ČT

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist