Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 02:59:39   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

TA3 cez satelit Intelsat 707 pre všetkých?

  Autor: Ing. Ján Luterán , e-mail: solideur@po.psg.sk Přidané: 30.08.2001


Cielene priškrcovaný slovenský televízny trh sa v priebehu mesiaca september 2001 oživí príchodom novej televízie pod staronovým názvom TA3, ktorá má veľkú šancu využiť medzeru na trhu spravodajstva a publicistiky. Pravdepodobný termín začiatku vysielania je stanovený na 16. 9. 2001.

Vysielanie stanice TA3 v podobe 17-tich hodín aktuálneho spravodajstva z domova i zo zahraničia budú tvoriť polhodinové bloky správ. V pondelok až v piatok bude vysielací čas od 7.00 do 24.00 hod., v sobotu a v nedeľu sa bude vysielať od 11.00 do 24.00 hod. Základná skladba 30 minútového bloku bude nasledovná: hlavné správy dňa, spravodajstvo TA3, dopravný servis, počasie, podrobnejšie zo Slovenska a zo zahraničia (reportáže, príbehy, analýzy, rozhovory, zaujímavosti, hostia), finančné a ekonomické spravodajstvo, šport.

Okrem programovej štruktúry sú zaujímavé informácie u TA3 i o kompletnej technológii zabezpečenia výroby spravodajstva a jeho vysielania. Štáby TA3 budú ako prvé na Slovensku používať pri svojej práci harddiskové kamery zn. IKEGAMI. Táto technológia je oproti doterajším výhodná v tom, že umožňuje skrátiť čas prípravy reportáže do vysielania v trojnásobne kratšom čase oproti konkurencii. Dátový digitálny tok informácií bude v televízii TA3 prebiehať na vysokorýchlostných sieťach a vysokokapacitných serveroch. Punc technickej modernosti a uplatňovanie najdokonalejších riešení štúdiovej techniky sa technickému riaditeľovi TA3 Jozefovi Sedlákovi dokonale podaril i v samotnom štúdiu TA3, ktoré využíva diaľkovo ovládané kamery. O tom, že stanica TA3 chce byť naozaj aktuálna a operatívna oproti iným svedčí i ďalší fakt v podobe využívania prenosového vozidla typu DSNG, ktoré zabezpečí živé vysielanie aktuálnych udalostí cez satelit z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku. Toľko teda v skratke o základných informáciách o TA3, ktoré sú v podstate prístupné i na web stránke www.ta3.com.

Televízny signál vyprodukovaný v štúdiu TA3, ktoré sa nachádza na Gagarinovej ulici v Bratislave sa mikrovlnným pojítkom dopraví do pozemskej stanice firmy Telenor v Mlynskej doline. Odtiaľ sa signál TA3 pomocou uplinku dostane na družicu Intelsat 707, ktorá je umiestnená na pozícii 1°západne do programového balíka SLOVAKIA definovaného frekvenciou 11 540 MHz, polarizáciou V, prenosovou rýchlosťou (SR) 26 000 kbps a opravným kódom (FEC) 3/4. Samotný televízny kanál TA3 bude súčasťou slovenského balíka programov, kde už vysiela TV Luna a TV Global kódovane v systéme Conax, pričom dátový prenos TA3 bude 4500 kbps.

Veľkou a zásadnou otázkou v čase prípravy tohoto článku v polovici augusta 2001 zostáva skutočnosť, či TA3 bude vysielaná len kódovane, rovnako ako programy Luna a Global, pretože v takom prípade bude prístupná iba tým slovenským divákom, ktorí sú abonentami televíznych káblových rozvodov. Toto riešenie by samozrejme zabraňovalo dosiahnuť stanici TA3 takú sledovanosť, ktorá by bola zaujímavá z pohľadu slovenského televízneho trhu. Našťastie sa však zdá, že vedenie TA3 si túto skutočnosť uvedomuje a podniká všetky kroky, ktoré by jej umožňovali priblížiť sa čo najviac k televíznym divákom i mimo obmedzenej siete prevádzkovateľov TKR. Bude teda veľmi zaujímavé sledovať, či sa práve TA3 podarí prelomiť bariéru úradníckej mašinérie v podobe Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorá doteraz úspešne bránila vysielaniu televízii Luna a Global pre širokú verejnosť. TA3 má snahu rozšíriť svoje vysielanie tak, aby diváci jej program mohli sledovať i mimo sietí TKR v rámci služby UPC Direct a tiež individuálne pomocou digitálnych satelitných prijímačov. Tento cieľ je ušľachtilý a logický, nakoľko programová štruktúra TA3 je mimoriadne príťažlivá pre všetkých slovenských divákov bez rozdielu, či sú obyvateľmi veľkých miest, alebo mestečiek a obcí.

Ďalším mimoriadne dôležitým faktorom, ktorý TA3 môže dokonale využiť pre svoju sledovanosť a propagáciu v prípade vysielania nekódovaného digitálneho satelitného signálu je skutočnosť, ktorá je z pohľadu moderného užívateľa na nezaplatenie. Satelitný signál TA3 prístupný hocikde v teréne, na chate, či v zahraničí má obrovský význam v rámci modernej spoločnosti, nakoľko divák nie je odkázaný prispôsobiť sa iba jedinému miestu (napr. kábelovému rozvodu), ale je schopný zobrať si satelitný prijímač so sebou a sledovať aktuálne informácie o dianí na Slovensku a v zahraničí v zrozumiteľnom jazyku hocikde v Európe! Ak by sa toto TA3 podarilo, jej úspech je dokonalý a zvyšujúca sa úroveň samotného vysielaného programu by sledovanosť len znásobila tak, že plánovaných 10% by bolo veľmi rýchlo prekročených minimálne k hodnote 20%. Samozrejme, pre dosiahnutie takýchto hodnôt sledovanosti je veľmi dôležité to, či stanica TA3 chce skutočne naplniť dlhodobé ciele klasickej súkromnej televízie, ktorá počíta s existujúcou konkurenciou za normálnych trhových podmienok.

Doterajší priebeh vývoja televízneho trhu na Slovensku totiž nezodpovedá bežným podmienkam, pretože jeho noví účastníci musia rátať nielen s existujúcou konkurenciou, ale i s množstvom iných prekážok v podobe byrokracie, ktorá chráni záujmy “svojich klientov”. TA3 má teraz obrovskú príležitosť zmeniť zaužívané veci na televíznom trhu Slovenska, ktoré potrebujú pozitívny príklad. Ak TA3 uskutoční minimálne polovicu zo svojich predsavzatí, potom tu existuje veľká nádej na vznik prvej slovenskej televízie, ktorá sa bude tvrdo dožadovať svojich práv tak, aby jej diváci pocítili príchod média, ktoré im prináša reálne informácie zo skutočného života.


- 18.08.2001, Solid Europe 16/2001 -


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.09.2001 • Od 23. septembra 2001 bude TA3 vysielať cez satelit nekódovane [ 4 ]
17.08.2001 • TA3 oznámila dátum začiatku svojho vysielania [ 3 ]
16.08.2001 • Slovensko na satelit 12,8°W
25.07.2001 • Aká je služba UPC? [ 3 ]
11.07.2001 • STV na satelit, ale nie pre každého? [ 3 ]
26.06.2001 • Ohlédnutí za Sattechem 2001 v Prešově

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  TA3 

04.09.2001 13:09 • majo
Bude to asi maly zazrak, ak bude vysielat TA3 volne.Neviem ci este niekde v Europe su tak chraneny a uprednostovani urciti vyvoleni /Markiza, STV/ pred ostatnymi TV s pomocou skorumpovanej statnej byrokracie. Aj to malo co tu je, je tazko dostupne. Potom nie div ze pocuvame len ako sa s nasimi peniazmi bacuje v STV alebo ake ma Rusko zisky v TV Markiza ked v podstate nema konhurenciu, tak isto ako UPC Nemusim ako v predchadzajucom prispevku byvat ani niekde na dedine /som z Bratislavy, 15 min. od centra/ a doma mam len STV a Markizu. MMDS-Kamzik tieneny, kablovku do rodinnych domov nenatiahli, UPC Direct ma len Halmark, co sa za 555Sk tazko asi oplati. To su teda medialne moznosti v hl.meste....
 
 
  Slovensko nema vysielanie cez 

02.09.2001 14:46 • Miro
je to Spektakl!!! a famozna rada 111 idioti ci...nastastie zijem v state ,ktora ma 7 mil.obivatelov ,okolo 50 tv stanic ktore sa mozu pozerat hocikde,bez ziadnych pristrojov ,astaci mat tv ,aobicnu antenu ,a ktomu este na stovki lokalnyh tv stanic,na satelita ma co volne vysielaju 6 tv stanic a tri su kodovane ,len porovnavam zo Slovenskom ,a nemozem sa nadivit tej famoznej rade ,a obcanom Slovenska ktory to musia trpiet,a este raz :Hamba ---Slovensko je jedini stat v Europe co nema vysielanie cez Satelit ....Ale asi tieto moje sugestije ktore uz viac ako rok vsade zasielam ,mozno aj budu mat vysledky , televizny chudacikovia na Slovensku drzte palce...Ps: Autor teksta: bud jasnejsi ,a konkretnejsi v tom co pises !..,ale aspon pises o tom ,takze pochvala...
 
 
  Kódovanie TA3 

31.08.2001 20:55 • Miki
Je možné ,že piráti predbehnú Radu platenú s našich

daní a pracujúcich proti obyvateľom tohto štátu.Pripo

mína mi to cirkev v minulosti, čím človek hlúpejší

tým sa s ním potom lepšie pracuje pre ciele rôznych

záujmových skupín - v podstate ide o moc a peniaze.
 
 
  ak rrtv nepovoli 

31.08.2001 16:27 • jojo
Ak nasa ctihodna Rada nepovoli sirenie aj pre pospolitu verejnost, tak bude TA3 kodovana rovnako ako Luna, no a na tu uz treba taktiez piratsku kartu, pretoze oficialna je pre sukromne sledovanie nedostupna.
 
 
  Velmi drzim palce 

31.08.2001 08:59 • mjamriska
drzim palce, pretoze aj my obyvatelia malych obci by sme velmi radi konecne pozerali na slovenske stanice. vzhladom k tomu, ze u nas kablovka asi nikdy nebude chcem si zakupit dig. sat. prijimac. a preto som rad, ze konecne sa mysli aj na nas, divakov mimo velkych miest. velmi drzim palce aby sa to podarilo a nemuseli sme hladat kadejake piratske karty, aby sme mohli pozerat nase slovenske stanice.

dakujem maros
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist