Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 14:15:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Ani v ČR ještě není pásmo MMDS mrtvé

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 27.07.2003


Minulý týden jsme na našem webu v článku UPC stále vysílá na frekvenci mobilních operátorů popsali situaci na Slovensku, kde Kabel Plus Východní Slovensko, dceřinná společnost UPC Slovensko, vysílá v pásmu MMDS na frekvenci pro UMTS. Kmitočty 2110 – 2200 MHz v mikrovlnném pásmu MMDS byly od 1. 7. 2003 přidělené mobilním operátorům třetí generace s licencí na UMTS. Jejími držiteli jsou na Slovensku společnosti Orange a Eurotel.

Jak však vyplynulo z další diskuse k článku, není situace okolo vysílání tak jednoduchá. Protože armáda zatím neuvolnila některé kanály, nemohou mobilní operátoři použít celé přidělené pásmo UMTS. Na druhou stranu ale také vidíme, že sami operátoři ještě nejsou na spuštění této sítě třetí generace připraveni a tak ani na kabelové providery zatím k uvolnění pásma MMDS netlačí.

Pro diváka kabelové televize by za tohoto stavu bylo nejvhodnější, kdyby se mohla licence kabelovky prodloužit a do vyřešení technických záležitostí okolo frekvencí se mohl i po 1.7.2003 dívat beze změny na své programy v MMDS. To se nakonec (aspoň na nějakou dobu) podařilo. Podle mluvčího Telekomunikačního úřadu Slovenské republiky (TÚSR) pana Romana Vavra podal Kabel Plus a ještě jedna kabelová společnost (Satro?) žádost o změnu v licenci a TÚ SR jim 9.7. vyhověl. Tímto mohou frekvenční segment 2110 – 2200 MHz v mikrovlnném pásmu MMDS nadále používat, a to až do 29.9.2003. Po tomto termínu jej musí uvolnit pro UMTS.

Tolik situace na Slovensku, jak nám ale píše ve svém mailu pan Petr Hora z Československého DX klubu, situace v České republice je velmi podobná. Ani zde ještě operátoři Eurotel a T-Mobile, kteří zaplatili za licenci UMTS neplánují spuštění této sítě a tak byla prodloužena licence několika kabelovým providerům na omezené vysílání 6 kanálů MMDS, a to až do konce roku 2004.

O prodloužení licence rozhodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na svém 23. zasedání. Jak píše Petr Hora, tato informace je málo známá, většina lidi si myslí, že MMDS v ČR už vůbec nevysílá. Není tomu tak, toto pásmo už sice opustila největší kabelová společnost UPC ČR, a.s., ale nadále jej využívají:

MWTv LOCAL, spol. s r.o. - Mnichovice, Sázava, Libušín, Dobřichovice, Karlík, Lety, Řevnice, Všenory, Hlásná Třebáň, Zadní Třebáň

MWTv LOCAL, spol. s r.o. - Karlovy Vary a okolí

MWTv LOCAL, spol. s r.o. - Staré Město u Uherského Hradiště

TES Media, spol. s r.o. - Bečov, Bílina, Braňany, Dobroměřice, Dubí, Duchcov, Hamr, Nový Jiřetín, Hostomice, Chudeřín, Janov, Krupka, Litvínov, Louny, Meziboří, Most, Obrnice, Osek, Postoloprty, Teplice, Teplice - Prosetice, Teplice - Trnovany, Újezdeček, Žatec

LOCAL TV PLUS, s.r.o. - Kamýk nad Vltavou

Tolik ke zjištěné situaci v České republice, pokud sami ještě víte o dalším vysílání v pásmu MMDS u nás, můžete se o tom zmínit třeba v diskusi pod tímto článkem. Můžete také napsat své vlastní zkušenosti s příjmem MMDS a názor na to, zda nebyla škoda toto pásmo opustit. A zda má šanci se prosadit v budoucnu „bezdrátová“ kabelovka, třeba na vyšších frekvencích. Děkujeme předem za každý váš názor.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.07.2003 • Chorus a NTL chtějí zahájit digitální televizní vysílání v pásmu MMDS [ 1 ]
21.07.2003 • UPC stále vysílá na frekvenci mobilních operátorů [ 3 ]
20.07.2003 • UPC výrazně zvýšila běžnou ochranu zákazníků na internetu Mistral
08.07.2003 • chello je v Petržalke!
25.06.2003 • chello dobýva Dlhé Diely - Internet po kábli je dostupný vo štvrtom bratislavskom okrese [ 31 ]
23.06.2003 • Kam směřuje německá kabelová síť? – 3. část

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Termín uvoľnenia frekvencií 

28.07.2003 08:02 • R. Vavro/TÚ SR
”Termín uvoľnenia frekvencií v pásme UMTS je stanovený najneskôr do 30. 9. 2003.” Takúto klauzulu majú v liceniách operátori UMTS.
 
 
  Druhá spol. je UPC Slovensko 

28.07.2003 07:53 • R. Vavro/TÚ SR
TU SR urobil zmenu v licencii spolocnostiam Kabel Plaus Vychodne Slovensko a UPC Slovensko. Spolocnost Satro vyuziva pasmo 2500 - 2690 MHz. Cast tychto frekvencii musi byt uvolnena do kona roku 2004 a zbytok do konca roku 2007. Toto pasmo vyuzivaju (v inych lokalitach) aj dalsi MMDS operatori posobiaci na slovenskom trhu.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist