Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 14:39:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Radiokomunikace mění kmitočet a lidé platí

  Autor: Radek Laudin, MF DNES , e-mail: info@idnes.cz Přidané: 06.09.2003


Vysočina - Proč máme z vlastní kapsy doplácet na to, že České radiokomunikace (ČRA) na základě vládního usnesení mění vysílací kmitočet? Tuto otázku si možná v poslední době kladou tisíce televizních diváků nejen na Vysočině. Právě jim totiž vznikly problémy. Ti šťastnější se dozvědí, že je třeba přesměrovat stávající anténu. Velmi rozladěni jsou pak diváci, kteří kvůli sledování svého oblíbeného televizního kanálu musí najednou kupovat novou anténu.

Přeladění z jednoho kanálu na druhý se týká především příznivců televize Nova. Celá akce se rozjela kvůli tomu, že dvanáctý kanál, který často zajišťoval signál Novy, musí být do budoucna celostátně volný kvůli zavádění digitálního rozhlasu.


Při sledování fotbalu není poznat, kdo je kdo

Tam, kde už k přeladění došlo, lidé často nadávají. "Nastaly velké problémy," říká Jindřich Skočdopole, starosta čtyřtisícové Polné, kde se přeladilo už v červenci. Lidem se zde po zásahu radiokomunikací výrazně zhoršil příjem nejen Novy ale i Primy. Obraz vypadá v některých polenských domácnostech tak, že například při fotbale není možné rozeznat hráče soupeřících klubů. "Někde jsem zaznamenal odpověď té firmy, že je to problém lidí, že si mají posílit antény. Takže firma přijede, změní kanál a lidi si mají na své náklady něco měnit? To je pro mě nepřijatelné," odmítá Skočdopole, který vyzval obyvatele města aby se s "televizními" potížemi obrátili na radnici. Poté starosta požádá ČRA, aby problém vyřešily. Momentálně se s nekvalitním příjmem Novy potýkají lidé ve velké části padesátitisícové Jihlavy, kde se měnil kanál na konci srpna. V některých obytných domech visí vysvětlující letáky. "Kvalita televizního signálu Novy není zaviněna naší anténou, jedná se o nedostatek ČRA. Požadavek na zlepšení stavu byl vznesen zástupci mnoha obytných domů. Prostor se zhoršeným signálem je v Jihlavě od Kosova po Krystal," píše se na letácích. Podle odborníků budou potíže v krajském městě přetrvávat minimálně celé září, specialistů na anténové systémy je zde totiž málo.


Řada lidí nakupovala nové antény

Nespokojenost po přepojení byla znát i v Novém Městě, kde se přelaďovalo v červnu. Řada zdejších lidí poté musela investovat řádově stokoruny do nových antén. "Což se některým nelíbilo," řekl starosta města Josef Sokolíček. Přeladění se dotklo zhruba třetiny lidí v desetitisícovém městě. "Občané si stěžovali, že přepojování nebylo rychlé a dokonalé," podotkl starosta. Nyní už se podle něj všechno stabilizovalo.


Změna má do budoucna zabránit zhoršení příjmu

Celou akci dozoruje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). V dopise, který adresoval radnicím v dotčených městech, uvádí hlavní důvod změny kanálu. Cílem je podle něj zabránit výraznému zhoršení příjmu televize, které se dá předpokládat v důsledku dalšího rozvoje vysílání digitálního rozhlasu. Ten se bude rozšiřovat jak v okolních státech, tak u nás. Ještě je nutné dodat, že vláda rozhodla o uvolnění "dvanáctky" před dvěma lety na základě mezinárodní dohody. I v Rokytnici nad Rokytnou na Třebíčsku už od srpna vědí, co změna vysílacího kmitočtu znamená. "Lidi si začali stěžovat, že dochází k nějakému rušení. Objevují se vodorovná jiskření přes obrazovku. ČTÚ teď musí najít zdroj rušení a pak ho odstranit," vysvětlil starosta obce Josef Herbrych, který sám doma zaznamenal zhoršený příjem Novy. "Vzhledem k tomu, že na sledování televize nemám moc času, ani jsem zatím neřešil jak dosáhnout zlepšení," dodal.


Radiokomunikace: Někteří musí investovat

ČRA radí lidem, u nichž se po přepojení objevily potíže, aby se obrátili na servisní střediska. "Z naší strany by mělo být všechno v pořádku. Záleží na tom, jaké lidé používají antény. Někteří budou muset investovat do zařízení pro příjem," připouští Jana Němcová, mluvčí ČRA, která se podle svých slov nesetkala s tím, že by někomu nezaviněná investice vadila. Na webových stránkách ČRA (www.cra.cz) každý měsíc zveřejňují postup přelaďování.


Nova celou akci bedlivě sleduje

Televize Nova o problému 12. kanál píše na svém teletextu. "TV Nova zde informuje o možnostech, respektive nutnosti přeladění antén. Sledujeme, do jaké míry jsou informováni starostové jednotlivých obcí a celou akci podrobně monitorujeme. Akce probíhá postupně, nikoliv naráz a pokud se vyskytnou potíže, ČRA se je snaží ihned řešit. V tomto smyslu spolupracujeme, abychom i my věděli, co a kde se momentálně děje. Ve většině případů bude stačit přeladění antény, její přesměrování, jen v minimu případů půjde o další náklady," uvedl mluvčí Novy Petr Kostka, který věří, že po současném zhoršení příjmu v některých "uvolňovaných" oblastech by mělo následovat zlepšení tak, že dojde ke stejně kvalitnímu pokrytí. V nejbližších týdnech ještě čeká přepojování kanálu převaděče v Havlíčkově Brodě, Náměšti a Tasově.


Termíny změny jednotlivých kanálů

Havlíčkův Brod 16. září
Jihlava - Královský vršek 28. srpna
Nové Město na Moravě 5. června
Pelhřimov 10. července
Polná 22. července
Rokytnice nad Rokytnou 7. srpna
Štěpánov nad Svratkou 12. června
Náměšť nad Oslavou říjen/2003
Tasov říjen/2003


Zdroj: Radek Laudin, MF DNES, 5.9.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.09.2003 • Nova se zamotává znova
18.08.2003 • Vysílání Novy na 12. kanálu pozvolna končí – II. [ 1 ]
10.08.2003 • Všech 18 vysílačů ATVplus dokončeno [ 5 ]
23.07.2003 • Vysílání Novy na dvanáctém kanále pozvolna končí
16.04.2003 • Lokální a regionální televize na Slovensku [ 6 ]
03.01.2003 • Změna ve sportovní části kabelového a satelitního televizního kanálu Fox Kids [ 11 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Whett 

23.06.2006 15:21 • Whette
Proč nejde Nova a Prima i na obyčejné anténě v blízkosti Štěpánova nad Svratkou...............??? Je to přece hrůza bejt na chatě jen s jedním programem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
  Tak proč taky Nova n ... 

25.09.2003 13:41 • Jenyk
Tak proč taky Nova nejde do paketu CZlink na satelit?Měli by mnohem kvalitnější signál než po přeladění... No uvidíme,estli se rozhoupou.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist