Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 04:11:27   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

ČT označila politiky za termity, ti zuří

  Autor: MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 24.10.2003


Čeští poslanci jsou uraženi. Reportéři České televize je v pondělním pořadu Fakta připodobnili k termitům - agresivnímu hmyzu, který si "jen" buduje pevná hnízda a nepracuje. Poslanci téměř všech parlamentních stran chtějí reagovat tím, že veřejnoprávní televizi odmítnou zvýšit koncesionářské poplatky a zvýšit její příjmy z reklamy. Jinými slovy, jsou připraveni Českou televizi potrestat za kritickou reportáž.


"Jestli někdo bez relevantních důvodů označí senátory a poslance slizkým hmyzem, nemůže čekat vstřícnost," řekl dokonce i ministr kultury Pavel Dostál, který návrh na zvýšení koncesionářských poplatků parlamentu překládá. Podle informací MF DNES se hned po odvysílání reportáže obrátilo na generálního ředitele televize Jiřího Janečka kolem třiceti politiků. Janeček včera popřel, že by šlo přímo o poslance.

"Určitě to povede k tomu, že se budeme ptát České televize, jestli i ona dobře pracuje a jestli potřebuje vyšší koncesionářské poplatky, když má peníze na takové reportáže," řekl předseda lidoveckých poslanců a šéf mediální komise Jaromír Talíř.

Zvýšení poplatků z 75 korun na 95 navrhuje vláda. Chce televizi také zvýšit příjmy z reklamy. Janeček, který za vyšší příjmy u poslanců lobbuje, se včera za redaktory nepostavil. "Zařazení takového žánru do pořadu reportážně-publicistického charakteru není z dramaturgického hlediska šťastným počinem," řekl.


Poslanci znovu válčí s Českou televizí

Jejich tělo není uzpůsobeno k práci, pracují výhradně ústy. Řeč je sice o termitech, redaktoři ČT je však v nadsázce přirovnali k českým poslancům. Ti hrozí odvetou. Stačila jedna kritická reportáž o práci českých poslanců a finance České televize jsou v ohrožení. Poslanci mají brzy rozhodovat o tom, jestli bude mít veřejnoprávní televize vyšší příjmy z koncesionářských poplatků a z reklamy. Teď jsou však rozzlobeni pondělním pořadem Fakta, kde je reportéři přirovnali k termitům. Politici hrozí, že televizi s financemi nepomohou.

Česká televize odvysílala v pořadu Fakta reportáž nazvanou Termiti v pondělí večer. Reportéři dali popis tohoto bezobratlého hmyzu do souvislosti s tím, jak si poslanci a senátoři rozšiřují svá sídla v centru Prahy, a s tím, jak pracují. "Tento materiál spíš než reportáž představoval stylizovaný dokument postavený na značné nadsázce, kterou autor nijak netajil," uvedl včera generální ředitel ČT Jiří Janeček. "Něco takového nelze tvůrcům ve svobodné zemi zakazovat. Na druhou stranu zařazení takového žánru do pořadu reportážně-publicistického charakteru není z dramaturgického hlediska šťastným počinem."

Politici začali okamžitě hrozit, že kvůli reportáži odmítnou zvýšení koncesionářských poplatků i vyšší příjmy z reklamy. Proti televizi se obrátil i ministr kultury Pavel Dostál, který dosud vyšší příjmy prosazoval. Navíc byl zatím považován za jednoho z největších zastánců ČT. "Některá Fakta přestávají být fakty a stávají se tribunou soukromých názorů redaktorů, které připomínají předlistopadové kampaně Rudého práva. Jestli někdo bez relevantních důvodů označí senátory a poslance slizkým hmyzem, nemůže čekat vstřícnost. To je lidské," prohlásil včera Dostál.

Prohlášení některých poslanců jsou ještě ostřejší. "Jestli má Česká televize peníze na takovéhle ptákoviny, tak odmítám vůbec uvažovat o nějakém zvýšení reklamy nebo koncesionářských poplatků," uvedl například šéf komunistických poslanců a člen mediální komise sněmovny Pavel Kováčik. Podobně mluví i šéf mediální komise, lidovec Jaromír Talíř. Toho a většinu dalších poslanců KDU-ČSL se dotkla další pondělní reportáž ČT. Její autoři zase kriticky zhodnotili práci nedávno blahoslavené Matky Terezy z Kalkaty. "Jednali jsme o tom na našem poslaneckém klubu, protože tu reportáž považujeme za málo objektivní," řekl Talíř.

Pobouřených poslanců je mnoho. Společně se dohodli, že budou protestovat u Rady ČT. Ta má mimo jiné zajišťovat nezávislost veřejnoprávní televize. "Mně se také nelíbí vyznění těch reportáží. Jakmile přijde podnět od poslanců, budeme se tím zabývat," řekl včera místopředseda rady Ladislav Miler. "Pokud ČT chce, aby se poslanci zabývali její finanční situací, musí se také nějak chovat," dodal Miler. Šéf Rady ČT Jan Mrzena dokonce uvedl, že rada "doporučí generálnímu řediteli Jiřímu Janečkovi, aby přijal sankce vyplývající z kodexu a pracovněprávních předpisů".

Pokud by politici vyhlášenou válku s veřejnoprávní televizí vyhráli, přišlo by to ČT draho. Ředitel Janeček nedávno poslancům oznámil, že televize je ve čtvrtmiliardové ztrátě a bude muset propouštět a rušit některé pořady.


Zdroj: Jan Kubita, Jindřich Šídlo, Václav Dolejší, MF Dnes, 24.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.10.2003 • 10 důvodů, proč Česká televize vysílá odvolací řízení v kauze Karla Srby
23.10.2003 • Test Paměť národa už tuto sobotu na Nově
22.10.2003 • Lets Rock! na stanici Discovery Channel
22.10.2003 • Reportérovi zpravodajství ČT bylo vyhrožováno
21.10.2003 • Novou Nemocnici na ČT1 viděly 4 miliony diváků
21.10.2003 • Horečka zvaná Nemocnice jde na východ

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Svoboda slova... ... 

26.10.2003 20:41 • Roman
Zastávám se autorů pořadu Fakta. Ať už zvolili jakoukoliv formu zpracování pořadu, pánové poslanci a senátoři (aned potrefená husa se vždycky ozve!!!) sice rozhodují za nás, ale o penězích všech. A myslím, že většinu národa tato reportáž nepobouřila - vždyť to byla podobnost čistě náhodná...Navíc zmiňovaný hmyz byl v záběrech mnohem energičtější a výsledky jeho počínaní daleko zřejmější a efektivnější :)...Pánové poslanci a senátoři, v parlamentu nespěte, nečtěte noviny, netelefonujte, docházejte, bydlete v luxusních bytech (ubytovnách), které se pro Vás za drahé peníze zvelebují, nestavte si podzemní tunely...pak se do Vás nebude nikdo trefovat! Ať žije svoboda slova!!! Zdravím autory pořadu Fakta. Jen tak dál!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist