Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:46:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Unii čeká velký rozmach kabelových televizí

  Autor: Milan Fridrich, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 26.10.2003


V uplynulých šesti letech v západní Evropě zkrachovalo 150 placených kanálů kvůli špatnému obchodnímu plánu, tvrdí studie. Trh placených televizních kanálů čeká v příštích pěti letech v Evropské unii dynamicky růst. Zatímco obrat za loňsky rok činil 22 miliard eur, za pět let by měl dosáhnout 77 miliard eur. Rozvoj kabelových televizních sítí předpovídá studie, kterou si nechala od předního odborníka na televizní trh Davida Browna vypracovat Evropská komise.


"V Evropě se začíná zvyšovat počet domácností, které si předplácejí kabelové televizní programy. Velkou měrou se na tom podílí rozvoj telekomunikačních sítí a vyšší a pestřejší nabídka filmových programů," uvedl David Brown. V uplynulých šesti letech přitom trh s kabelovými televizemi prožíval zlé časy. V západní Evropě zkrachovalo 150 společností nabízejících placené kanály. Odborníci to přisuzují špatným podnikatelským plánům a ztrátovým investicím do koprodukce filmů, což loni způsobilo problémy největšímu placenému kanálu v Evropě - Canal+ z koncernu Vivendi.

V současnosti je trh kabelových televizí konsolidovaný a placené televize se stávají velkým konkurentem i pro videopůjčovny. Francouzská vláda dokonce chystá obdobu americké kabelové zpravodajské stanice CNN, jež by vysílala ve francouzštině. Investici ve výši 200 miliónů eur by krylo francouzské ministerstvo zahraničí. Paříž čeká, že do pěti let začne stanice vydělávat.

Počet domácností s kabelovou televizí by se měl do roku 2008 v unii zvýšit o padesát procent. Tento fakt by sám o sobě ke ztrojnásobení obratu placených televizí nestačil. Největší podíl na něm bude mít objem reklamního trhu, zvláště rozvoj teleshopingu. Obrat z teleshopingu a reklamy by se měl do roku 2008 zvýšit o 850 procent. V roce 2002 přinesl televizím 2,4 miliardy eur, za pět let to bude podle studie 30 miliard eur.

Trh televizních placených kanálů je zatím v Evropské unii nerovnoměrný. Na prvním místě je Švédsko, kde má kabelovou přípojku 80 procent domácností. Následuje Dánsko se 74 procenty a Finsko se 63. Ve Velké Británii má kabelovou televizi 38 procent domácností.

Největší rozvoj kabelových sítí se čeká v zemích, kde zatím nejsou příliš rozšířeny - například v Německu, kde má placenou televizi 6,3 procenta domácností. V příštích pěti letech by se měl tento podíl zvýšit na 37 procent. V Itálii má kabel jen 4,8 procenta domácností, ve Španělsku 4,4 procenta.

V Česku má kabelovou televizi asi 25 procent domácností. "Obliba kabelových televizí souvisí s internetem. Hodně společností nabízí rychlé připojení na internet. Lidé to vítají," říká Vivian Brugman z belgické kabelové společnosti Brutele.


Zdroj: Milan Fridrich, Hospodářské noviny, 25.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.10.2003 • V Německu mají po konsolidaci zbýt dvě hlavní kabelové televize
25.10.2003 • Internet po kabelu: 30 000 předplatitelů
21.10.2003 • Návrh zákona o DPH vrací kabelové televize do nižší sazby DPH [ 1 ]
13.10.2003 • MMDS na Slovensku už ustupuje [ 2 ]
02.10.2003 • Internet UPC se stává součástí širokopásmové internetové služby chello broadband
01.10.2003 • Kabelová televize UPC: UPC Express a nový web [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  @gespa a Franta ... 

26.10.2003 18:21 • Jan
Ahoj, taky mi to vrtalo hlavou, dokonce jsem se podíval do článku do Hospodářských novin, zda to není zde nějaký překlep, ale je to tak. Myslel jsem i na to, že autor třeba měl čísla o placených "nadstandardních" programech, které si lidi připlácí v německých kabelovkách navíc ke stávající nabídce, pak snad, Němci jsou dost šetrní a často jim stačí jen základních několik německých stanic. Však to vidíme i u analogu, jak jim Astra stačí :-) No ale pak to neměl směšovat se Skandinávci a s Itálií a Španělskem... Prostě článek je zajímavý, ale v tom předposledním odstavci jsou čísla určitě ujetá!
 
 
  @Franta ... 

26.10.2003 17:57 • gespa
Ahoj, to jsem si také myslel (že tím je třeba myšlena Premiere, atd.), ale jednak článek je spíše o kabelových rozvodech a jednak to autor píše docela jasně "... Největší rozvoj KABELOVÝCH SÍTÍ se čeká v zemích, kde zatím nejsou příliš rozšířeny - například v Německu, kde má placenou televizi 6,3 procenta domácností. ... ". Možná opravdu autor nevědomky při studování svých podkladů zaměnil procentuální čísla kabelovek se sat platformou PAY-TV. Jinak si to nedokážu vysvětlit. (Z ostatních použitých čísel mi totiž jasně vyplívá, že v této části článku je jasně řeč o kabelových rozvodech - např. viz. 25% v ČR, které jistě nelze přisoudit UPC Direct, nýbrž všem kabelovým operátorům.) No, stane se, hlavně že vím na čem jsem. Dík za potvrzení mých info o stavu německého televizního příjmu.
 
 
  taky me to prekvapilo ... 

26.10.2003 15:33 • Franta
Ahoj Gespo, ty tvoje cisla (55, 35, 10) zhruba sedi i pro cele Nemecko. Tezko rict, co tim autor myslel. Je taky otazka, co na tech kabel. pripojkach Nemci prijimaji - i kdyby tam dali jen FTA kanaly, tak pozbiraji nekolik desitek programu a nektere se tam treba ani nevejdou. Autor pise: kde ma placenou televizi 6,3% domacnosti - treba mysli Premiere. Kdyz nekdo cuci na RTL pres kabel, se da tezko rict, ze ma placenou televizi. Ale jak rikam, kdo vi, co tim myslel. Jestli by te zajimaly ty cisla pro celou BDR a umis trochu nemecky, tak se koukni na www.astra.de, sekce pressefach, no a tam je myslim z brezna 2003 clanek o celem Nemecku, Rak. i Svycarsku. Zatim.
 
 
  tak to jsem nějak mimo ... 

26.10.2003 09:16 • gespa
"... Největší rozvoj kabelových sítí se čeká v zemích, kde zatím nejsou příliš rozšířeny - například v Německu, kde má placenou televizi 6,3 procenta domácností. ... " tak z toho jsem nějak vedle, protože podle mých informací (čerpaných i z "odborných" článků/časopisů) má v Německu kabelovku cca. 55% domácností, 35% satelit a 10% terestriku. Myslím, že tyto moje informace sice asi nebyly souhrn celé spolkové republiky, nýbrž spíše jen pro oblast Berlína, ale i tak mi ten rozdíl (55% vs 6%) příjde trochu dost velký. Znamená to, že když 6% přijímá kabel, tak jak to přijímá ten zbytek??? Na terestriku v Německu moc nevěřím, tam bych i celorepublikově odhadl max. těch 10-15% a potom by mi vycházelo, že cca. 80% domácností v Německu přijímá programy přes satelit?! To by byla pro mě zajímavá a dost nová informace! Může mi to někdo znalejší upřesnit, ať můžu v noci klidně spát??? Díky!
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist