Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 23:22:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Je Arte pravý motor Európy?

  Autor: M.Havran ml., SME , e-mail: info@sme.sk Přidané: 27.10.2003


Po viac ako desaťročí existencie v nepriaznivej situácii si francúzsko-nemecká televízna stanica Arte inaugurovala nové priestory. Sklenená funkcionalistická budova na nábreží Quai du Chanoine-Winterer sa nachádza v srdci štrasburskej európskej štvrte. V jej bezprostrednej blízkosti sídli Európsky parlament, Rada Európy a európsky súdny dvor. Implantácia európskej televíznej stanice je preto vnímaná ako politické gesto, ktoré chce dať obraz a zvuk rodiacej sa Európe.

Samotná stanica vznikla v roku 1990 po podpise 11 krajín o založení spoločnej európskej kultúrnej televízie so sídlom v Štrasburgu. Prvé programy sa v éteri objavili koncom mája 1992. Arte je prejavom spoločnej vôle vtedajších lídrov Helmutha Kohla a Francoisa Mitterranda dať kontinentu, a cez satelitné vysielanie celému svetu výkladnú skriňu európskeho pohľadu na umenie, ekonomiku a politiku.


Tribúna novej Európy

Napriek trvalo nízkej sledovanosti presahujúcej vo Francúzsku a Nemecku len vzácnych 5 percent si Arte zachovala značku kvality a v priebehu desaťročia sa vymanila spod vplyvu politikov na oboch stranách Rýna. Jej poslední dvaja riaditelia, Francúz Jerome Clement a Nemec Jobst Plog sú, ako povedali v slávnostných príhovoroch, presvedčení, že Arte sa stane kultivovaným hlasom a tribúnou novej Európy.

Predstavu francúzskej Európy však môže Arte ukradnúť pripravovaný projekt francúzskej vlády o medzinárodnej spravodajskej televízii, ktorá by mala vyvážiť vplyv anglosaskej CNN. Zainteresované stanice stále opakujú, že nová televízia nebude len hlasom Francúzska, ale celej Európy. Prítomný francúzsky filozof a spisovateľ Bernard-Henri Lévy, Európan francúzskeho pôvodu, ako sám seba označuje, povedal, že Arte je viac ako bežná televízna stanica, pretože „dnes predstavuje jeden z pravých motorov Európy“. Podľa Bernarda-Henri Lévyho má Arte pred sebou úlohu pozdvihnúť európsky intelektuálny svet, rozhádaný a zdecimovaný pre iracký zásah.


Ohraničené jazykom

Napriek deklaráciám o univerzálnom európskom poslaní a množstvu koprodukčných projektov s bývalými krajinami východného bloku ostáva stanica najbližšie rýnskemu mentálnemu priestoru ohraničenému na severe Belgickom a Luxemburskom, na západe Francúzskom, na východe Nemeckom a čiastočne Švajčiarskom.

Aj preto je stále najdôležitejšou podmienkou na získanie práce v prestížnej inštitúcii francúzsko-nemecka bilingválnosť, a to aj v prípade, že vašou špecializáciou je indické hospodárstvo. Možno síce očakávať, že tradičné témy Arte sa budú čoraz viac venovať celoeurópskym problémom, aj keď už teraz robí stanica oveľa viac, ako jej európska konkurencia.

Jej pohľad však aj napriek želaniam Bernarda-Henri Lévyho ostáva zatiaľ skôr karolínsky ako skutočne európsky - s jeho škandinávskou, stredoeurópskou a stredomorskou odnožou.


Zdroj: Michal Havran ml., Štrasburg, SME.sk, 24.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.10.2003 • Zápis 19. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání [ 2 ]
28.10.2003 • Bude mít Německo kanál TV Bundestag?
24.10.2003 • Dočkáme sa konečne aj úplne nových rádií? [ 1 ]
24.10.2003 • Twist sa chce stať po vstupe partnera nadregionálnym rádiom
24.10.2003 • Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania nový zákon o STV
23.10.2003 • Rada ČT jednala v Televizním studiu Brno

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist